Oznanila za 3. teden 2019

BESEDA ŽIVEGA BOGA  

Janez je govoril vsem: »Jaz vas krščujem z vodo, pride pa močnejši od mene, in jaz nisem vreden, da bi mu odvezal jermen njegovega obuvala: on vas bo krstil s Svetim Duhom in z ognjem. Lk 3,15-16.21-22

BESEDA O BESEDI

KRST V SVETEM DUHU Jn 2,1–11

Prerok Izaija (40,1-5.9-11) nam govori o času Božjega obiskanja, ko se je Bog ozrl na svoje ljudstvo in mu obudil rešitev. To je veselo sporočilo za vse nas: Bog hoče ostati med nami, on svojo obljubo vedno izpolni. Na nas je, ali bomo ponujeno pomoč sprejeli ali pa ne. Pomembno je, da spremenimo svoje napačno mišljenje in sprejmemo Gospoda za odrešenika. Gospod prihaja z močjo, vendar hkrati z ljubeznijo do vsega ustvarjenega, še posebej do nas ljudi, ki nas je ustvaril po svoji podobi in nas odrešil na križu. Dal nam je vrelec krstne vode, ki nas očiščuje, in se usmiljeno sklanja k nam in nam odpušča grehe. – Apostol Pavel svojemu prijatelju Titu (2,11-14) odkriva, kaj se je zgodilo z Božjim prihodom na Zemljo. Takole pravi: »Razodela se je namreč Božja milost, ki rešuje vse ljudi. Vzgaja nas, naj se odpovemo brezbožnosti in posvetnim poželenjem ter razumno, pravično in res pobožno živimo v sedanjem veku.« Odpovedati se je treba vsemu, kar je povezano z grehom, in postati nov človek, ki bo živel po načelu ljubezni in bo vnet za dobra dela. – V evangeliju po Luku (3,15-16.21-22)spregovori Janez Krstnik, ki se je jasno zavedal, kakšna je njegova vloga in kaj mora narediti, ko nastopi večji od njega. On je krščeval z vodo, z Jezusom pa nastopi novo obdobje, krst s Svetim Duhom in ognjem. Jezus, ki je bil brez greha se ni obotavljal vstopiti v vrste grešnikov, da bi nas odrešil. To je bil tudi razlog, da se je dal krstiti Janezu Krstniku. Postal je glasnik Božjega usmiljenja do vseh.

Jezusov krst

NAŠA KRSTNA ZNAMENJA

KRSTNO OLJE
Krstno olje podeli novokrščencu moč za življenje po Božjih zapovedih in ozdravlja rane izvirnega greha. Darovi krsta bodo otroku v pomoč v boju z zlom in se bo tako lahko izmuznil njegovim vplivom. Podobno kakor rokoborec, ki se je mazilil z oljem, kot riba izmuznil nasprotniku.

SVETA KRIZMA
Krizma se razlikuje od krstnega in bolniškega olja po tem, da je posvečena ter, da so pri krizmi olju dodane prijetne dišave. Te opominjajo, da mora biti vsak kristjan z zglednim življenjem v »prijeten vonj« Bogu in ljudem. S krizmo krstitelj mazili krščenca na temenu. Predpodoba tega je starozavezno maziljenje kraljev, duhovnikov in prerokov, zato pravimo, da je vsak krščeni po maziljenju deležen Kristusove kraljevske, preroške in duhovniške službe, s čimer mu je dano dostojanstvo Božjih otrok ter naloga oznanjevanja in darovanja.

VODA
Voda je eden od glavnih pogojev za življenje. Puščava je mrtva, ker ni vode; tam kjer je voda, je bujna rast—oaza. Jezus pa govori o živi vodi, ki jo krstna voda ponazarja in je vir nadnaravnega duhovnega življenja. V puščavi človeškega duha ustvarja oazo, bujno rast Božjega življenja v človeku.

BELO OBLAČILO
Bela barva je znamenje čistosti, nedolžnosti, neomadeževanosti. Pri krstu pa nas spominja, da je Bog v Kristusu po krstni vodi človeka očistil madeža greha, ga prerodil v novega človeka in ga pridružil občestvu Božjih otrok. Je podoba »svatovskega oblačila« duše, ki človeka naredi primernega za Božjo gostijo.

SVEČA
Goreča sveča je podoba Kristusa, trpečega, umrlega in vstalega. Sama sebe nesebično použiva, okrog sebe pa širi svetlobo in toploto. Tako se je Kristus iz ljubezni do nas popolnoma. Kakor sveča dogori in ugasne, tako je ugasnilo Kristusovo življenje v službi človeku in Bogu. A je na veliko noč vzplamtelo novo življenje. Pri velikonočni sveči pa je eden od staršev ali boter prižgal našo krstno svečo in se s tem zavezal, da bo v naši duši vnemal plamen ljubezni in luč resnice.

Naslovljeno na vas

JANUAR—MESEC VERSKEGA TISKA
Nekaj naslovov in naročnina pri župnijskem uradu (možno jih je naročiti in prejemati tudi po pošti, kjer je cena malo višja):
Družina 104,00 eur, Ognjišče 33,50 eur, Mavrica (za otroke) 39,00 eur, Najst (za mlade) Misijonska obzorja 9,00 eur, Prijatelj 11,70 eur. Mohorjeve knjige v prednaročilu 48,00 eur, Družinska pratika 5,00 eur, Marijanski koledar 2,50 eur. Za malo zahtevnejše bralce so na voljo še številne druge revije: Božje okolje, Cerkev danes, Magnifikat, …

VERSKO SREČANJE ZA ODRASLE to sredo, 16.1. ob 19.00 uri: MARIJANSKE UPODOBITVE V SLOVENSKI LIKOVNI UMETNOSTI
Marija je vstopila v zgodovino odrešenja najgloblje in v sebi na neki način povzema in odseva največje verske skrivnosti.
Verske skrivnosti, ki se tičejo nje same, so bile v zgodovini predmet številnih teoloških razprav in polemik. Rezultat le-teh pa so na vesoljnih cerkvenih zborih sprejete in razglašene verske resnice ali dogme o Mariji. Izziv, kako te Marijine osebne odlike kot tudi posamezne prizore iz njenega življenja in poslanstva v božjem odrešenjskem načrtu predstaviti v svetu umetnosti, z likovno govorico v slikah, je vznemirjal duhove številnih umetnikov, o čemer govori nemalo ohranjenih umetniških del, nastalih v širšem evropskem kot tudi v slovenskem prostoru. Slovenci imamo namreč eno največjih zbirk marijanskih upodobitev. Istočasno nam ta dela govorijo o veliki priljubljenosti omenjenih upodobitev, saj je od vseh upodobitev v krščanski umetnosti približno polovica vsebinsko posvečenih Božji Materi.
V predavanju bom predstavila Marijanske upodobitve, ki so nastale na področju današnjih mej celjske škofije in so hranjene v umetnostni zbirki Pokrajinskega muzeja v Celju. Sabina Zupan, univ. dipl. prof. teologije in umetnostne zgodovine

MAŠNI NAMENI

NED – 13.1.
JEZUSOV KRST
Hilarij, škof, cerkv. uč.
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane žive in rajne
10.00 za +Jakoba Dreva in vse njegove

PON – 14.1.
Odon, prior v Jurkloštru
17.00 za vse verne rajne

TOR – 15.1.
Pavel iz Teb
17.00 za +Marijo Derča –oblet.

SRE – 16.1.
Honorat, škof
15.00 sv. maša in pogreb +Marije Sovinc

ČET – 17.1.
Anton, puščavnik, opat
16.00 za +Marijo Malis (v Šentrupertu)
17.00 bogoslužje Božje besede

PET – 18.1.
Marjeta Ogrska, kneginja, redovnica
17.00 za +Stankota Lobnikar –oblet. in družino Merzelj
Začetek molitvene osmine za edinost kristjanov

SOB – 19.1.
B. sl. Friderik Irenej Baraga, misijonar
17.00 za +Jakovčeve in Mlinarjeve

NED – 20.1.
2. nedelja med letom
Sebastijan (Boštjan), mučenec
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane žive in rajne
10.00 za +Matjaža Tiselja –oblet.

V tem tednu:
Dar—prispevek za ogrevanje boste lahko to nedeljo, 13.1. po obeh sv. mašah oddali cerkvenim ključarjem. Bog vam povrni!

Verska srečanja za odrasle bomo letos začeli v sredo ob 19.00 uri v Domu srečanj. Voditeljica bo ga. Sabina Zupan. Podrobnosti glej zgoraj. Lepo vabljeni!

Karitas: sestanek sodelavcev bo v sredo ob 18.00 uri v župnišču.

Ureditev in krašenje župnijske cerkve: Šmatevž