Oznanila za 4. teden 2019

BESEDA ŽIVEGA BOGA  

Jezus jim je rekel: »Napolnite vrče z vodo!« In napolnili so jih do vrha. Nato jim je rekel: »Zajemite zdaj in nesite starešini!« In nesli so mu. Ko je starešina pokusil vodo, ki je postala vino, je poklical ženina in mu rekel: »Vsakdo postreže najprej z dobrim vinom, in ko se ljudje napijejo, s slabšim; ti pa si dobro vino prihranil. (Jn 2,7–10)

BESEDA O BESEDI

NAPOLNIMO VRČE Jn 2,1–11

Tržni slogan nekdanjega celjskega podjetja celjskega podjetja Kovinotehna se je glasil: »Nemogoče je mogoče!« To je bila domiselna reklamna poteza, za dogodek v Kani in za Marijino posredovanje pri tem pa to dobesedno drži. Marijina ljubezniva prošnja je storila nemogoče, priklicala je »Božjo uro«; njena priprošnja je pospešila tok dogajanja in priklicala prvi Jezusov čudež: spremenitev vode v vino. – Na Jezusov ukaz so strežniki napolnili šest velikih kamnitih vrčev z vodo. Vrče z vodo so Judje običajno imeli pri vratih hiše za domače potrebe in za obredno umivanje. Preseneča nas velikost vrčev in količina vode, ki so jo vsebovali. Po nekaterih izračunih arheologov naj bi bilo v tistih vrčih prostora za 600 ali celo 800 litrov vode. Podoba praznih vrčev v sebi skriva globok pomen. Kakor poudarjajo nekateri teologi, so simbol praznega formalizma, tiste suhe, hladne, izvotljene vernosti, ki jo je Jezus prišel poživit. – Tudi ta izkušnja je mnogokrat del našega življenja. Naša vernost se namreč večkrat spreminja v takšen formalizem, ko na zunaj sicer izpolnjujemo svoje verske dolžnosti, toda brez pravega žara, brez tistega nalezljivega odrešenjskega veselja, ki bi bilo privlačno za ljudi, ki so oddaljeni od Kristusa. Manjka nam tistega navdušenja, ki ga srečamo pri članih raznih verskih sekt, ki kar izžarevajo radost ob tem, da so našli nek smisel svojemu življenju. Pa se oni veselijo nad skromnim deležem resnice, mi pa, ki imamo vso resnico, Kristusa, Božjega Sina, njegovo Božjo besedo, njegov evangelij in zakramente kot trajno znamenje njegove navzočnosti med nami, mi smo pa največkrat tako medle priče zanj! Ali ni to tragično? Naši »prazni vrči«, naša prazna srca, kar kličejo po tem, da jih napolnimo z živo vodo, z veseljem novega življenja. Jezus tudi nas nenehno vabi: »Napolnite vrče z vodo!« Napolnite svoja srca z vodo Božje milosti, napolnite jih z vodo veselja in upanja, z vodo novega življenja! (po: J. Kužnik, V Marijini šoli – Svetli del)

2. nedelja med letom – nedelja verskega tiska

V Cerkvi na Slovenskem imamo danes kar celo paleto kvalitetnega verskega tiska, ki nam omogoča ne le dobro informiranost o življenju Cerkve pri nas in po svetu. Kar se mi zdi, da daje poseben pomen verskemu tisku, je zelo širok izbor vsebin, ki nam pomagajo pri iskanju odgovorov na življenjska vprašanja, pomagajo nam poglabljati versko znanje, veliko je tudi vsebin, ki pripomorejo k duhovnemu poglabljanju, nekatere revije pa nam lahko služijo tudi kot zelo dober pripomoček pri molitvi. (po; B. Potočnik, radio.ognjisce.si)

Nekaj naslovov in naročnina pri župnijskih uradih /možno jih je naročiti in prejemati tudi po pošti, kjer je cena malo višja/: Družina 104,00 eur, Ognjišče 33,50 eur, Mavrica (za otroke) 39,00 eur, Najst (za mlade) Misijonska obzorja 9,00 eur, Prijatelj 11,70 eur. Mohorjeve knjige v prednaročilu 48,00 eur, Družinska pratika 5,00 eur, Marijanski koledar 2,50 eur. Za malo zahtevnejše bralce so na voljo še številne druge revije: Božje okolje, Cerkev danes, Magnifikat, …

Vzemi! Beri! To vabilo so na različne načine »slišali« mnogi svetniki. Med njimi posebej izstopata sv. Avguštin, škof in veliki cerkveni učitelj in sv. Ignacij Lojolski, ustanovitelj Družbe Jezusove (DJ) – jezuitov. Sledila sta temu klicu in se spreobrnila. Še številni prav tako.
Tudi mi, vsaj na to nedeljo poglejmo, kaj imamo takega doma in vzemimo v roke. Ne bomo se kar takoj ne vem kako spremenili, bo pa gotovo en kamenček v mozaiku vaše podobe kristjana.

VABILO: to sredo ne bo verskega srečanja za odrasle, ker bo seja ŽPS. Bo pa danes teden – v nedeljo, 27.1. od 8.45 do 9.45 ure v Domu srečanj predstavitev romanja v Assisi /ki naj bi bilo od 22. do 25. junija letos). Prišel bo zastopnik iz potovalne agencije, ki bo z besedo in sliko predstavil načrtovano romanje. Zanimivo bo tudi za tiste, ki ne bi imeli namena romati (morda pa bi lahko koga drugega seznanili s tem). Vabljeni.

Naslovljeno na vas

Kulturno društvo Gomilsko obvešča, da bo Žalna seja za pokojno go Marijo Sovinc v četrtek, 24.1.2019 ob 18. uri v Domu krajanov Gomilsko.
Prijazno vabljeni!

Vsem, ki ste darovali za ustvarjalne delavnice se iskreno zahvaljujemo. Še posebej tistim, ki so prispevali nekaj več, saj nam je zelo pomagalo pri pokrivanju stroškov. Marija Rančigaj

Svetopisemski maraton
Ta teden bomo imeli v župniji tretji Svetopisemski maraton – neprekinjeno branje Svetega pisma. Tako mu bomo za naprej lahko dali naziv »tradicionalni«. V minulih dveh letih smo ga imeli v petek pred Nedeljo Svetega pisma z začetkom ob 14.00 uri do 21.30, vmes je bila ob 17.00 uri sv. maša. Obakrat je bralo enako 27 bralcev po 15 minut. Vsak bralec pride četrt ure prej, da prisluhne Božji besedi, ki jo je bral bralec pred njim. VSE BO ENAKO TUDI LETOS—TA PETEK, le, da naj bi bilo bralcev še več in maraton daljši. Prireditelji prosimo, da se čim prej vpišete na seznam bralcev, kjer je naveden tudi čas branja. Seznam je na voljo v zakristiji ali v župnišču. K poslušanju pa ste vabljeni v čim večjem številu tudi tisti, ki ne boste brali. Udeleženci /bralci in poslušalci/predlanskega in lanskega Svetopisemskega maratona so ga doživeli kot dragoceno duhovno obogatitev. Zato, če le morete, bodite del tega dogajanja tudi vi!

Geslo letošnjega svetopisemskega maratona se glasi: “Nič ne skrbite!” Toda, kako naj nekoga z nizkimi dohodki ne skrbi, kako bo poskrbel za svoje otroke in svoj dom? Kako naj učenca, dijaka ali študenta ne skrbi, kako bo šlo pri izpitu? Nič ne skrbite! Je to zgolj fraza za tiste, ki jim ni potrebno skrbeti, ker drugi poskrbijo za njih?
Apostol Pavel ne pravi, naj ne skrbimo češ, saj bo šlo, saj se bo vse samo uredilo. Poziv, naj odvržemo skrbi, ne poziva k brezskrbnosti. Skrbni naj bi bili, ne pa v skrbeh. Skrbi le hromijo našo skrbnost in nas vznemirjajo.

MAŠNI NAMENI

NED – 20.1.
2. nedelja med letom
Ned. verskega tiska
Sebastijan, mučenec
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane žive in rajne
10.00 za +Matjaža Tiselja –oblet.
14.00 pogreb s sv. mašo za +Jožefa Kunst

PON – 21.1.
Neža (Janja), dev., muč.
17.00 za +župnika Adolfa Pikla –oblet.

TOR – 22.1.
Vincencij, diakon, muč.
17.00 za +Julijano in Jakoba Korošec in Ivana Tekavca

SRE – 23.1.
Zaroka Marije in Jožefa
17.00 za +Marijo Sovinc -osmina pogreba

ČET – 24.1.
Frančišek Saleški, škof, cerkveni učitelj
16.00 ne bo sv. maše (v Šentrupertu)
17.00 za +Jožeta Kunsta –osmina smrti

PET – 25.1.
Spreobrnjenje apostola Pavla
14.00 začetek svetopisemskega maratona
17.00 za +Franca – oblet. in Pavlo Jernejc
Sklep molitvene osmine za edinost

SOB – 26.1.
Timotej in Tit, škofa
17.00 za +Luskarjeve

NED – 27.1.
3. nedelja med letom
Nedelja Svetega pisma
Angela Merici, ustanoviteljica uršulink
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane žive in rajne
10.00 za +Marijo in Viktorja Justinek

V tem tednu:
Svetopisemska skupina se bo zbrala v torek ob 18.00 uri v župnišču. Vabljeni.

Seja Župnijskega pastoralnega sveta bo v sredo ob 19.00 uri v Domu srečanj. Vsi člani, lepo vabljeni. /srečanje za odrasle bo teden dni za tem/

Svetopisemski maraton bo v petek od 14.00 ure daljeglej zgoraj.

Ureditev in krašenje župnijske cerkve: Trnava