Oznanila za 6. teden 2019

BESEDA ŽIVEGA BOGA  

Ko so to slišali, je vse v shodnici zgrabila jeza. Vstali so, ga vrgli iz mesta in odvedli na previs hriba, na katerem je bilo sezidano njihovo mesto, da bi ga pahnili v prepad.
On pa je šel sredi med njimi in je hodil dalje. (Lk 4,28–30)

BESEDA O BESEDI

BITI MORAMO POLNI LJUBEZNI Lk 4,21–30

“Visoka pesem” ljubezni se sliši, kot da ni iz tega sveta. Privlačno nam pričara raj – svet neskončnega praznika brez trpljenja. Po drugi strani pa se sliši kot posmehovanje – kje na svetu pa lahko doživimo tako veliko, božansko ljubezen? – Odlomek iz Prvega pisma Korinčanom se nam ne želi posmehovati. V povezavi s prvim berilom in evangelijem postane potencial krščanskega načina življenja jasen – po Jezusu Kristusu je, z njegovo absolutno ljubeznijo, prihodnost, ki si je ljudje želijo, že danes postala resničnost – sreča je na dosegu roke. In hkrati doživljamo Kristusovo pot kot nekaj napornega in težavnega, kot nekaj, čemur grozijo padci in zavrnitve. – “Danes se je to Pismo izpolnilo tako, kakor ste slišali.” Da Jezus ne ustreza predstavi, ki jo imajo ljudje o njem, da se s temi besedami sklicuje nase in da z vso samozavestjo sprejme ta položaj, ki mu po njihovem mnenju ne pripada, razbesni množico. »Če se naše pričakovane predstave ne uresničijo, se lahko navdušenje v trenutku spremeni v sovraštvo. – Tako kot Jezus in mnogo prerokov pred njim, tako tudi mi danes doživljamo zavrnitev in nerazumevanje od ljudi, katerih pričakovanj nismo uresničili, ali pa, ker jim zgolj z našimi dejanji in ravnanjem očitamo njihove napake. Ker moramo računati na odpor, moramo biti pogumni in neustrašni kot Jeremija, ter biti polni ljubezni, ki je prisotna v naših besedah in dejanjih in nas spremlja na naših poteh. Kako lahko udejanjimo – navkljub odporu – to, kar smo spoznali za pravilno in pomembno? Iz katerih virov črpamo moč, če moramo plavati proti toku? Krščanstvo je vedno aktualno, če se ljudje pogumno in z ljubeznijo spopadajo z vsakodnevnimi težavami, hkrati pa ostaja obljuba, ki jo na koncu lahko da in jo bo izpolnil le Bog.
Izkušnje absolutne ljubezni na Zemlji ne bomo doživeli. Kljub temu pa brez prizadevanja zanjo ne moremo biti Kristjani. (po: www.virc.at)

4. nedelja med letom

»Preden sem te upodobil v materinem telesu, sem te poznal;
preden si prišel iz materinega naročja, sem te posvetil,
te postavil za preroka narodom.« Jer 1,5

Ne samo Jeremija, vsak izmed nas je Božja zamisel!
S stališča Boga se nihče ne rodi slučajno. Nihče se ne rodi po pomoti. Nihče se ne rodi zaman. Za vsakega človeka ima Bog pomembno zamisel.
Osebna svoboda lahko nasprotuje Božjemu načrtu. Jeremija bi lahko zavrnil poslanstvo in ne bi hotel biti prerok.
Človeška hudobija in negativne okoliščine, ki jih povzroča zlo, lahko omejujejo in zakrivajo veličino in lepoto Božjega načrta.
Toda nič ne more izničiti zamisli Boga, ki nas je priklical iz niča v življenje.
Takšni, kakršni smo: omejeni in minljivi, otroci ali ostareli, zdravi ali bolni, bogati ali revni, lepi ali grdi, uspešni ali neuspešni, zamisel Boga, ki nas je ustvaril, nas dela velike.
Povejte to ljudem, ki so izgubili zaupanje, ki obupujejo, ki so resignirani: »Kljub vsemu smo zaklad.«
Če je skrit, je naša naloga, da ga razkrijemo v vsem njegovem sijaju. (po: T. Lasconi, 365+1 dan s Teboj)

Ljubezen je potrpežljiva in dobrotljiva, ljubezen ni nevoščljiva, ljubezen se ne ponaša, se ne napihuje, ni brezobzirna, ne išče svojega, ne da se razdražiti, ne misli hudega. Ne veseli se krivice, veseli pa se resnice. Vse prenaša, vse veruje, vse upa, vse pretrpi. Ljubezen nikoli ne mine. prim. 1 Kor 13,4–8

Kdor je prežet z ljubeznijo, je tudi poln upanja in vere. Zaupa življenju, zaupa Bogu in ljudem. Ve, da bo njegovo življenje uspelo. Ima tudi zaupanje v ljudi. Trdno stoji na realnih tleh. Tudi razočaranja ga ne morejo iztiriti. V svoji minljivi ljubezni hrepenimo po polni ljubezni, na katero se lahko zanesemo, ki nikoli ne mine, ki vse prenese. In ob tem le slutimo,
da je kočno to samo Božja ljubezen, ki vsem človeškim ljubeznim podarja to trdnost. (p: A. Grun, Vse dobro za vajino ljubezen)

Naslovljeno na vas

ROMANJE V ASSISI SAN GIOVANNI ROTONDO IN LORETO
Želimo obiskati nekatera znamenita romarska svetišča v sosednji Italiji. To smo nameravali že lani, pa smo zaradi nekaterih tehtnih razlogov preložili na letos. Izbran čas je datum od sobote 22. do torka 25. junija letos. 25. junija je državni praznik in dela prost dan, tako, da bi večina zaposlenih potrebovala dopust samo za en dan—za ponedeljek, 24. junija.
Sv. Frančišek Asiški, ki je živel in deloval v Asissiju, je eden najvplivnejših svetnikov vseh časov, ustanovitelj ali pobudnik številnih redov. Pater Pij pa je močno zaznamoval dvajseto stoletje. Oba sta imela stigme, to je znamenja Kristusovih ran, predvsem pa globoko duhovno življenje. V Loretu pa je najpomembnejša Marijina božjepotna cerkev v Italiji. V programu pa je tudi obisk znamenite cerkve sv. Nadangela Mihaela v slikovitem mestecu Monte Santangelo.
Cena romanja bo 329 eur, razen, če bi se okoliščine bistveno spremenile. Ob prijavi je potrebno dati 50 eur, ostali znesek pa lahko plačate tudi na obroke. Kdor želi več informacij, jih lahko najde na pismeni predstavitvi romanja, ki je na voljo v župnijski cerkvi ali v župnišču. Prijave bo sprejemala ga. Marija Orožim v Domu srečanj po obeh sv. mašah v nedeljo, 10. in 17. februarja.

DRAGI STARŠI VEROUČENCEV. Iskrena hvala vam, da se zanimate, spremljate in podpirate delo verouka! Hvala, da spodbujate svoje otroke k sodelovanju pr nedeljski sv. maši, še zlasti, če delate to s svojim zgledom. Kjer pa je to pomanjkljivo, pa velja prošnja: potrudite se, saj gre za dobro otrok.

Zimske počitnice za otroke organizira Škofijska Karitas Celje od 18. do 22. februarja 2019 v Škofijskem domu Vrbje. Počitnice bodo s kvalitetnim aktivnim programom. Za otroke, katerih starši imajo nizke dohodke, je program brezplačen, ostali pa naj bi po svojih možnostih prispevali od 20 eur do 50 eur. Za informacije pokličite Sarajo Špec: 051 278 481.
Prijavnice dobite v župnišču, prijavite se najkasneje do 7.2.

MAŠNI NAMENI

NED – 3.2.
4. nedelja med letom
Blaž, škof, mučenec
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.00 za +Ferdinanda Plaskana (v Šentrupertu)
Po mašah blagoslov sv. Blaža

PON – 4.2.
Gilbert, redovni ustanov.
17.00 za +Klemenove

TOR – 5.2.
Agata, dev., mučenka
17.00 za +Vladkota Juharta

SRE – 6.2.
Doroteja, mučenka
17.00 za +Marijo –oblet., vse Tiseljnove

ČET – 7.2.
Rihard, kralj
16.00 Ne bo sv. maše (v Šentrupertu)
17.00 za +Miro Turk –oblet.

PET – 8.2. Prešernov dan
Jožefina Bakhita, sužnja
17.00 za +Karla Sirše in vse +Rezarjeve

SOB – 9.2.
Apolonija, devica, mučenka
17.00 za +Marijo, Ivana in Milko Grah

NED – 10.2.
5. nedelja med letom
Blaž, škof, mučenec
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.00 za +Marijo Sovinc

V tem tednu:
Občni zbor župnijske Karitas Gomilsko bo ta ponedeljek ob 18.00 uri v Domu srečanj. Vsi sodelavci lepo vabljeni.

Versko srečanje za odrasle bo v sredo ob 19.00 uri v Domu sračanj. Voditelj—gost srečanja bo g. Mitja Markovič, župnik Videm Krško s temo: Kako poživiti delovanje župnije v našem času. Vljudno vabljeni tudi mladi.
Predstavitev teme: Gost bo spregovoril o konkretni izkušnji pastoralnega dela v njegovi župniji v Krškem. Sam pravi, da smo kristjani in Cerkev pri nas v prehodu, da postajamo “misijonska Cerkev”. Potujemo čez Rdeče morje, morda čez sinajsko puščavo … Tu še nismo potovali … Vse je novo … To pa pomeni, da iščemo novih poti vere do okolja, v katerem živimo. Predstavil nam bo nekatere poskuse pastorale in bogoslužja v okolju njegove župnije. Vpraševal se bo, ali so starši še prvi kateheti svojih otrok, ali je vera otrok postala pot vere do njihovih (od vere marsikdaj oddaljenih) staršev. Pa o tem, kako oblikovati župnijsko občestvo v času, ko smo vsi (pre)zaposleni. Kje so možnosti, da krščanstvo, evangelij po predstavnikih župnije, vstopa v civilno družbeno okolje … ?

Ureditev in krašenje župnijske cerkve: Gomilsko I.