Oznanila za 7. teden 2019

BESEDA ŽIVEGA BOGA  

Ko pa je nehal govoriti, je rekel Simonu: »Odrini na globoko in vrzite svoje mreže na lov!« Simon se je oglasil in mu rekel: »Učenik, vso noč smo se trudili, pa nismo nič ujeli; toda na tvojo besedo bom vrgel mreže.« In ko so to storili, so zajeli veliko množino rib, da so se njih mreže trgale.  (Lk 5,4–6)

BESEDA O BESEDI

DRUGAČNA PRAVILA RIBIŠTVA Lk 5,1–11

Peter se je kar spoznal na ribištvo. Podvomil pa je, da je to področje domače tudi Jezusu, saj mu je ta sredi belega dne svetoval, naj odrine na globoko in vrže mreže. Tega ne bi storil noben izkušen ribič. Zato je Jezusovo naročilo sicer izpolnil, a z jasnim pridržkom: »Na tvojo besedo.« Potihoma si je mislil: Če se bo tu kdo osmešil, ne bom jaz tisti. – Podoba pa se je kaj kmalu spremenila. Nihče ni bil osmešen. Peter pa se je hudo zresnil. Mreže so bile v hipu polne rib. Česa takega ribištva vajeni Simon še ni doživel. Zaslutil je, da mora biti tu na delu višja sila, ki presega njegova ribiška izkustva.
Jezus je v tem primeru zares obšel naravne zakonitosti ribištva. Nobenega zagotovila ni dal, da bo tako delal vedno. Izkustvo kaže nasprotno – kaj takega se zgodi zelo poredko. Dogodek na jezeru nam hoče povedati, da ima Jezus morje, mreže in ribe v svoji oblasti. Ni odgovoren nam, kdaj, kje in kako bo s to oblastjo razpolagal. Gotovo pa je, da bo nagrajen vsakdo, ki bo mogel reči, da se je vso noč trudil. – Petra je ob dogodku obšla groza. Začutil je bližino svetega. Čeprav mu Jezus ni ničesar očital, je nenadoma prepoznal v sebi takšnega grešnika, da je čutil dolžnost to javno izpovedati. Pred tem ni bil nič manj grešen, a mu je bila grešnost prikrita. Ko pa je ob čudežnem ribolovu žarek Božje luči posijal v njegovo notranjost, je spoznal vso bedo svoje duše. Skril bi se, bežal bi, a kam. Zato je prosil Jezusa, naj gre On proč. Božja svetost in človeška grešnost pa ne spadata skupaj. To je vedel tudi Jezus. Ni šel proč in tudi Petra ni odslovil. Poskrbel pa je, da se je zgodilo nekaj drugega. V trenutku, ko je Peter grešnost priznal, je ni bilo več. Odstranila jo je ista Jezusova moč, ki je napolnila Petrovo mrežo z ribami. Peter je postal usposobljen drugačnega ribištva: postal bo ribič ljudi. (po: F. Cerar)

5. nedelja med letom

Kjerkoli se je pojavil Jezus, se je okrog njega zbrala množica, da bi ga poslušala. Ko se je na začetku svojega oznanjevalskega poslanstva pojavil ob Genezareškem jezeru, ni bilo nič. Ko jih je nehal učiti, se je obrnil k Simonu (Petru), ki je bil lastnik čolna, v katerem je sedel Jezus, in mu rekel, naj odrine na globoko in naj ribiči vržejo  mreže za lov. Zahteva je bila s strokovnega vidika popolnoma nelogična. Simon, kot izkušen ribič, je bil najbrž prepričan: če so  vso noč lovili brez uspeha, bodo podnevi, ko se ribe pomaknejo globlje, ulovili še manj. Toda Simon je kljub vsemu rekel: “Na tvojo besedo bom vrgel mreže” (Lk 5,5b).  Sledil je fantastičen ulov.Kaj je Simona prepričalo, da se je lotil dela, ki je bilo videti neizvedljivo? Zagotovo je bila to vera, ki je ni proizvedel sam, ampak mu jo je vdihnil Bog, medtem ko je Simon izpiral mreže in z enim ali obema ušesoma poslušal Jezusa. To najbrž še ni bila neka močna vera, trdna kakor skala, ampak prej v slogu: “Velja poskusiti, škoditi ne more.” Ta vera, ki so jo ribiči potrdili s tem, da so vrgli mreže, je rodila bogat sad. Ob tem je bilo Simonu nemudoma popolnoma jasno, da nima opravka s komerkoli, ampak s človekom prav posebne vrste, a ne le s človekom, kajti ob osebnem srečanju z Jezusom je izpovedal svoj greh:  “Pojdi od mene, Gospod, ker sem grešen človek!” (Lk 5,8b).  Jezus Kristus je pravi Bog in pravi človek. Srečanje z Jezusom nikogar ne pusti ravnodušnega: nekatere odpre, druge zakrkne. Jezus je Simona pomiril in mu rekel: “Ne boj se! Odslej boš lovil ljudi.” Jezus je imel za Simona in njegove tovariše poseben načrt. To malo skupino nepomembnih ljudi je začel pripravljati na oznanjevanje Božjega kraljestva. (povzeto po: blogspot.com/2016/06/vrzite-mreze.html)

Zahvala za družino
Dobri Bog, radi bi se ti zahvalili za našo družino;
da smo, se pogovarjamo in drug ob drugem rastemo.
Hvala za vsakodnevno dajanje in sprejemanje,
za gotovost in varnost, ki jo doma izkusimo.
Biti doma: dober občutek, prepir in smeh, dolgčas, stres
in doživljanje številnih čustev.
Hvala ti, da nas spremljaš skozi naš družinski vsakdan.
(po: Praznujemo cerkveno leto)

Naslovljeno na vas

ROMANJE V ASSISI SAN GIOVANNI ROTONDO IN LORETO
Več o tem o romanju preberite v prejšnjih oznanilih.
Kdor pa želi še več informacij, jih lahko najde na pismeni predstavitvi romanja, ki je na voljo v župnijski cerkvi ali v župnišču. Prijave sprejema ga Marija Orožim v Domu srečanj po obeh sv. mašah to nedeljo, 10.2 in še prihodnjo nedeljo, 17. 2.

PASTIRSKO PISMO SLOVENSKIH SKOFOV ZA LETOŠNJI POSTNI ČAS
Se bo po cerkvah bralo prihodnji dve nedelji, to je 17. in 24. februarja. Pismo nosi naslov VSEŽIVLJENJSKA KATEHEZA.
»Kristjan se ne rodi, temveč to postane,« je znan Tertulijanov izrek, ki se ne velja samo za otroke in mladino, ampak tudi za odrasle. Postajati vedno bolj kristjan, kar pomeni vedno bolj Božji in človeški, je naša vseživljenjska naloga. Torej nam kateheza pride prav vsakemu, ne glede na starost poklic, stan, spol, in druge razlike. Tudi odrasli naj bi vedno znova srečevali oznanjevalca, ki mu sporoča veselo vest (evangelij) v njegovih novih in edinstvenih okoliščinah; da se znova odloči, ali bo Kristusa sprejel za svojega Odrešenika in Vodnika ali pa bo iskal rešitev v samem sebi in varljivih ponudbah sveta.
Tudi verska srečanja za odrasle bomo našli v tem okviru. To vemo že zdaj; zato lepo vabljeni tudi to sredo. Prihodnjo nedeljo pa dobro prisluhnimo slovenskim škofom.

Molitev za imenovanje novega celjskega škofa
O Bog, večni pastir, skrbno in neprestano vodiš svoje l judstvo. Prosimo Te,
daj v svoji neskončni dobroti Cerkvi v celjski škofiji pastirja po svojem srcu,
ki bo zvesto hodil za teboj, zaradi svetosti tebi ugajal, za nas pa goreče skrbel. Naj uči z zgledom svoje osebnosti, nam pomaga rasti v evangeliju in odkrivati znamenja časa. Po Kristusu, našem Gospodu. Amen.

MAŠNI NAMENI

NED – 10.2.
5. nedelja med letom
Sholastika, devica, redovnica
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.00 za +Marijo Sovinc –30. dan

PON – 11.2.
Lurška Mati Božja
17.00 za +župnika Adolfa Pikla (god)

TOR – 12.2.
Evlalija, mučenka
17.00 za +Viljema in Pavlo Natek

SRE – 13.2.
Kristina Spolet., vdova
17.00 za +Jožefo Rančigaj in vse njene

ČET – 14.2.
Valentin (Zravko), duhovnik, mučenec
16.00 za +Binija –oblet., vse Stepišnikove (v Šentrupertu)
17.00 bogoslužje Božje besede

PET – 15.2.
Klavdij, redovnik
17.00 za +Jožefa (r. d.) in Fračiško Rožič ter Marijo Rovšnik

SOB – 16.2.
Julijana Koprska, mučenka
17.00 za +Jožeta Kunsta –30. dan

NED – 17.2.
6. nedelja med letom
Sedem ustanoviteljev servitov
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.00 za +Marijo Semprimožnik

V tem tednu:
Versko srečanje za odrasle bo v sredo ob 19.00 uri v Domu sračanj. Voditeljica—gostja srečanja bo ga Saraja Hribernik s temo: Medgeneracijsko sodelovanje. Tudi pri nas aktualna zadeva. Lepo vabljeni.

Sestanek Tajništva ŽPS bo v četrtek ob 19.00 uri v župnišču. Pričakovana je polna udeležba.

Ureditev in krašenje župnijske cerkve: Gomilsko II.