Oznanila za 9. teden 2019

BESEDA ŽIVEGA BOGA  

Vi pa ljubíte svoje sovražnike. Delajte dobro in posojajte, ne da bi za to kaj pričakovali. In vaše plačilo bo veliko in boste sinovi Najvišjega, kajti on je dober tudi do nehvaležnih in hudobnih.
Bodite usmiljeni, kakor je usmiljen tudi vaš Oče! (Lk 6,20–22)

BESEDA O BESEDI

BLAŽENI JOKAJOČI, ŽALOSTNI Lk 6,17.20–26

»Potrpežljiv in usmiljen« je besedni par, ki se pogosto pojavi v Stari zavezi, da opiše Božjo naravo. Njegovo usmiljeno bitje se oprijemljivo odraža v tolikih dejanjih odrešenjske zgodovine, kjer dobrota prevlada nad kaznovanjem in uničenjem. Na poseben način tudi psalmi izpostavijo to veličastno Božje delovanje: »On odpušča vso tvojo krivdo, ozdravlja vse tvoje bolezni, iz jame rešuje tvoje življenje, krona te z dobroto in usmiljenjem« (Ps 103,3-4). Božje usmiljenje ni nekaj zamišljenega, ampak je oprijemljiva resničnost, s katero razodeva svojo ljubezen, ki je kakor očetova ali materina, ko sta iz globine srca ganjena ob svojem otroku. Prihaja iz notranjosti kot globoko naravno čutenje, ki ga sestavljajo nežnost in sočutje, prizanesljivost in odpuščanje.
V evangeliju beremo: »Bodite usmiljeni, kakor je usmiljen tudi vaš Oče!« (Lk 6,36). Ta življenjski program je zahteven in obenem bogat z veseljem in mirom. Da bi bili sposobni usmiljenja, moramo torej najprej prisluhniti Božji besedi. To pomeni, da je treba ponovno odkriti vrednost tihote za premišljevanje Besede, ki nas nagovarja. Na ta način je mogoče zreti Božje usmiljenje in si ga privzeti za življenjski slog. – »Ne sodite in ne boste sojeni. Ne obsojajte in ne boste obsojeni. Odpuščajte in vam bo odpuščeno« (Lk 6,37). Če nočemo pasti v Božjo sodbo, ne smemo postati sodniki svojih bratov. Ljudje se namreč s svojo sodbo ustavijo na površju, medtem ko Oče vidi v globino. Koliko hudega povzročijo besede, ko jih podžigata ljubosumje in zavist! Govoriti slabo o bratu, ko ga ni zraven, je isto, kot da bi ga postavili v slabo luč, umazali njegov ugled in ga pustili v zobeh opravljanja. Ne soditi in ne obsojati pa pomeni, da znamo nabrati, kar je dobrega v vsakem človeku, in ne dopustiti, da bi moral ta trpeti zaradi naše pristranske sodbe ali zaradi našega domišljanja, da vse vemo.
Bodimo velikodušni do vseh, vedoč, da tudi Bog velikodušno deli svojo naklonjenost vsem nam. (po: papež Frančišek – radio. Ognjisce.si)

7. nedelja med letom

Danes nam Jezus v evangeliju naroča: »Vam pa, ki poslušate, pravim: Ljubite svoje sovražnike, dobro delajte tistim, ki vas sovražijo. Blagoslavljajte tiste, ki vas preklinjajo, in molite za tiste, ki grdo ravnajo z vami.«
Gospod, hvala ti za vse prijatelje, za vse, ki nas imajo radi.
Hvala pa tudi za tiste, ki nas ne marajo. Pomagaj nam, da bomo zmogli zanje iskreno moliti, da bodo v nas prepoznali tvoj usmiljeni obraz. Daj nam moči, da nas njihova sovražnost do nas ne prestraši in da bomo zmogli kljub vsemu zanje delati dobro. (po: Uvodi pri nedeljskih in prazničnih sv. mašah – leto C)

Danes poslušamo prvi del Pastirskega pisma slovenskih škofov za letošnji postni čas o vseživljenjski katehezi. Vzemimo si v življenje vsaj nekaj glavnih misli in smernic. Prihodnjo nedeljo pa prisluhnimo drugemu delu pastirskega pisma, ki je običajno še bolj konkretno v usmeritvah in pobudah.

Žalosti nas
Cerkev se je odločila za novo evangelizacijo sveta, a pojavljajo se vedno nove ovire – od zunaj in od znotraj. Te druge so najtežje. Zadnje dni preteklega tedna smo slišali toliko iskrenih in sočutnih besed do nesrečnih žrtev spolnega nasilja s strani oseb, ki so v službi Cerkve, ter upravičenih zahtev, da se to v prihodnje prepreči. Pa tudi nedobronamernih na račun Cerkve.
Molimo, da bi se rane vseh prizadetih žrtev, pa tudi občestva Cerkve čim bolj zacelile.

Molitev za imenovanje novega celjskega škofa
O Bog, večni pastir, skrbno in neprestano vodiš svoje ljudstvo. Prosimo Te,
daj v svoji neskončni dobroti Cerkvi v celjski škofiji pastirja po svojem srcu,
ki bo zvesto hodil za teboj, zaradi svetosti tebi ugajal, za nas pa goreče skrbel.
Naj uči z zgledom svoje osebnosti, nam pomaga rasti v evangeliju in odkrivati znamenja časa.
Po Kristusu, našem Gospodu. Amen.

Naslovljeno na vas

Vabimo vas, da sprejmete služenje bližnjemu v njegovi stiski in ste preprosto dar za bližnjega

TEČAJ OSKRBE BOLNIKA NA DOMU
Prireja ga Škofijska Karitas Celje v marcu in aprilu 2019 v Škofijskem domu Vrbje (Vrbje 82, Žalec), vedno ob 18.00 uri:
5. marca: Osnove domače oskrbe (Kako prispevati k boljši kakovosti življenja bolnika na domu? Soočenje s obremenitvijo in stresom pri oskrbi bolnika) – mag. Mojca Hrastnik, uni. dipl. soc. dela.
14. marca: Prehrana bolnika in osnove dietetike, skrb za pravilno telesno težo.— Mila Terčelj, mag. dietetike
19. marca: Postiljanje, tehnike premeščanja in dvigovanja, skrb za telesno higieno in umivanje bolnika, skrb za higieno domačega okolja.— Jasmina Pšaker, dipl. med. sestra
26. marca: Pravice bolnikov in njihovo pridobivanje, varna uporaba zdravil. — Alenka Kokalj, dr. med.
2. aprila: Prva pomoč in najpogostejše poškodbe. — Anita Mazij, dipl. med. sestra
9. aprila: Duhovno spremljanje bolnih in umirajočih.— Rok Metličar, duhovnik
23. aprila: Kakovostno preživljanje časa ljudi z demenco.— Sara Črepinšek, dipl. del. ter.
Podrobnejše informacije: 051 278 482. Prijavnice, ki jih dobite pri nas v zakristiji ali v župnišču, pošljite do 1. marca na naslov Škofijska Karitas Celje, Muzejski trg 8, 3000 CELJE, ali po elektronski pošti info@karitasce.si.

Vemo kakšno je stanje. Delež starejšega prebivalstva v Sloveniji in v vsej Evropi se naglo veča. Ustanovam, namenjenim starejšim »zmanjkuje sape«.
Potrebno bo čim več narediti tudi doma. Jezus nas spodbuja, da karkoli storimo svojim bližnjim, storimo Njemu. Blagor mu, kdor služi Kristusu!

MAŠNI NAMENI

NED – 24.2.
7. nedelja med letom
Matija, apostol servitov
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.00 za +Amalijo in Andreja Urankar
Pri obeh mašah kvatrna nabirka

PON – 25.2.
Valdburga, opatinja
17.00 za +Brankota Košenina (r. d.)

TOR – 26.2.
Aleksander, škof
17.00 za +Marijo Laznik –oblet. in Mojco Rojnik (r. d.)

SRE – 27.2.
Gabrijel ŽMB, redovnik
17.00 za +Ano Pristalič in vse njene

ČET – 28.2.
Roman, opat
Čet. pred 1. petkom
16.00 ne bo sv. maše (v Šentrupertu)
17.00 za +Ivana in Magdo Mahor
Molitev za duhovne poklice

PET – 1.3. prvi petek
Albin, škof
17.00 za +Milko Grah in Slavko Tiselj
Litanije Jezusovega srca

SOB – 2.3. prva sob.
Neža Praška, klarisa
17.00 za +Stankota Lobnikarja
Litanije Matere Božje

NED 3.3.
8. nedelja med letom
Kunigunda, kraljica
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.00 za +Miro Rakun (v Šentrupertu)

V tem tednu: četrtek pred prvim petkom, prvi petek, prva sobota. Vabljeni k bogoslužju in prejemu zakramentov.

Versko srečanje za odrasle bo v sredo ob 19.00 uri v Domu srečanj. Gost –voditelj bo duhovnik dr. Karel Gržan s temo: Veselje in svoboda. Lepo vabljeni.

Ureditev in krašenje župnijske cerkve: Trnava