Oznanila za 15. teden 2019

BESEDA ŽIVEGA BOGA  

Postavili so jo v sredo in mu rekli: »Učitelj, tole ženo smo zasačili v prešuštvovanju. Mojzes nam je v postavi ukazal take kamnati. Kaj pa ti praviš?« To so govorili, ker so ga preizkušali, da bi ga lahko tožili. Jezus se je sklonil in s prstom pisal po tleh. Ko pa so ga kar naprej spraševali, se je vzravnal in jim rekel: »Kdor izmed vas je brez greha, naj prvi vrže kamen vanjo.« (Jn 8,4–7)

BESEDA O BESEDI

ALI TUDI MI OBSOJAMO? Jn 8,1–11

Farizeji so vzpostavili obsežno zbirko zapovedi, na temelju katerih so javni grešniki, prostitutke in drugi, njim podobni, živeli v nasprotju z Mojzesovo postavo in predpisi. Ob tem pa so spregledali druge zapovedi, kot je recimo ljubezen do bližnjega in odpoved obsojanja drugih, kar je bilo v Mojzesovi postavi še veliko pomembnejše. Farizeji so počeli podobno, kot zelo pogosto počnemo tudi mi: poudarjamo kot najpomembnejše tiste stvari, ki jih mi počnemo, jih pa drugi ne delajo. Oblikovali so si torej moralo v skladu s svojimi koristmi in potrebami.
Kdo si lahko domišlja, da je pravičen?! Kdo si lahko domišlja, da je brez greha?! Ljudje se zaradi greha v medsebojnih odnosih prepuščamo poželenju, drug drugega zlorabljamo v lastno korist, kakor da bi bili drugi ljudje le predmet. Jezus pa je prišel, da bi nas rešil iz teh naših medsebojnih odnosov, ki jih ne vodi in ne oblikuje ljubezen.
Zdi se mi, da obsojamo farizeje iz evangelija, ker nimajo nikakršnega usmiljenja za napake bližnjega. Pri tem se pa niti ne zavedamo, da pogosto ravnamo tudi mi enako kakor oni. Mi ne mečemo več kamnov proti tistim, ki delajo napake, ker nam to prepovedujejo tudi državni zakoni. O, blato pa mečemo, in opravljamo tudi, pa kritiziramo. Če kdo v svoji okolici opazi, da je nekomu spodletelo in je padel v greh, da je naredil določeno napako, se takoj ob to obregnemo in se pohujšujemo, enako kakor farizeji. Pogosto tega ne delamo zato, ker bi sovražili greh, ki ga je nekdo storil, ampak zato, ker mrzimo grešnika. Ko izpostavljamo in poudarjamo greh drugega, hočemo s tem povzdigovati samega sebe, svojo pravičnost in skoraj »neomadeževano« življenje.
Evangelij o prešuštnici nam predlaga močno zdravilo za to zelo zelo slabo navado. Skrbno poglejmo nase in to s pogledom, s kakršnim nas gleda Bog, in začutili bomo potrebo, da se zatečemo k Jezusu in ga prosimo odpuščanja za sebe, ne pa obsodbe za druge. (po: p. Raniero Cantalamessa, Radio Ognjišče 2016)

5. postna. postna nedelja—tiha

Pozabljam, kar je za menoj, in se iztegujem proti temu, kar je pred menoj, ter tečem proti cilju … Flp 3,13-14

Da bi nam bilo življenje lepo, da bi živeli ustvarjalno, dejavno in delavno, je treba pozabiti preteklost – tudi bližnjo preteklost, tudi včerajšnji dan – se iztegovati proti prihodnosti in teči v sedanjosti; kajti svoj cilj lahko dosežemo samo s sedanjostjo, z danes, s katerim se spoprijemamo s prizadevnostjo, dinamičnostjo, in treba je tudi teči.
Za tako življenje pa je treba imeti kakšen cilj, kakšno temeljno izbiro, ki bo dajala vsem drugim izbiram enotnost in trdnost in je nikoli ne bo mogla izpodriniti ali potisniti v drugi plan nobena druga izbira.
Tak cilj je lahko samo Jezus Kristus. (po: T. Lasconi, 365+1 dan s teboj)

14. radijski misijon na Radiu Ognjišče pod geslom Cerkev je mlada bo potekal od 7. do 13. aprila 2019. 
Vsak dan bosta misijonska govora ob 10.15 in 17.00. Ponovitev bo vsak večer med 22. in 24. uro. Posnetki bodo na voljo tudi v radijskem arhivu na spletni strani Radia Ognjišče. V času misijona bo od ponedeljka do petka sveta maša ob 19.00. Vsak večer ob 20.00 bo pogovorni večer, v katerem bodo lahko sodelovali poslušalci.
V času radijskega misijona je petek, 12. aprila, načrtovan kot spovedni dan.
S svojimi razmišljanji v osrednjih dnevnih govorih (ob 17.00) bodo sodelovali: kardinal Luis Antonio Tagle, nadškof Alojzij Cvikl, p. Marko Ivan Rupnik, Sašo Mugerli, p. Branko Cestnik, br. Jaro Knežević in p. Toni Brinjovc.

Križev pot bo ves postni čas:
Odslej: v župnijski cerkvi vsak petek na začetku bogoslužja ob 19.00 uri (razen na veliki petek, ko bo ob 15.00) in vsako nedeljo pri češčenju ob 7.00 uri,
v cerkvi sv. Ruperta pa ob četrtkih ob 17.00 uri. Lepo vabljeni vsi!
Vsak veroučenec iz višjega razreda, naj bi bil v tem postnem času vsaj enkrat pri križevem potu.

Naslovljeno na vas

VSTOPILI SMO V CVETNI TEDEN – teden pred cvetno nedeljo

Čaka nas lepo opravilo: narediti lepe butare, pri čemer naj bi sodelovali tudi otroci. Delajmo jo v čast Jezusu, našemu Odrešeniku in jo iz ljubezni do njega prinesimo k blagoslovu, saj se mu bomo na ta dan zahvaljevali, da je iz ljubezni do nas prostovoljno šel v Jeruzalem, da se bo za nas žrtvoval. Če se glede butare ne bo izšlo, pa si priskrbimo vsaj kakšno vejico božjega lesa, pušpanja ali oljčne vejice.
Ta predzadnji postni teden izkoristimo tudi za zakrament sprave—spovedi, v kolikor to že nismo storili. To velja tudi za veroučence. Najbolje bo, če bodo prišli en dan v tednu pred sv. mašo.
Za vse bo torej priložnost vsak dan pol ure pred mašo v petek pa tudi med njo.
Bolne in starejše, ki niso prejeli obhajila za prvi petek, pa bom obiskal ta petek dopoldne, po dogovoru pa lahko tudi v drugem času—sporočite.

DRAGI ANIMATORJI IN KANDIDATI ZA ANIMATORJE
Jezus je rekel, da je bolje dajati kot prejemati. Mladi—dekleta in fantje, prejeli ste veliko darov, mnogo talentov, različnih sposobnosti. Imate ideale, mladost, vero, upanje, ljubezen. Zdaj so številne priložnosti, da dajete. Ena takih, izjemnih, je tudi udejstvovanje v poslanstvu animatorjev.
Župnijsko občestvo ceni vašo vlogo v življenju mladih in otrok. Zato vabimo sedanje animatorje, da — če le morete in imate pogoje za to— ostanete zvesti skupini naših animatorjev in nadaljujete sodelovanje. Želimo pa tudi, da se jim pridružite novi. Veliko dobrega boste lahko naredili in tudi sebe obogatili.

ANIMATORJI PA SPOROČAMO,
da bo v soboto, 13. aprila ob 9. 00 uri v Domu srečanj srečanje animatorjev s sprejemom novih animatorjev — tudi iz vrst devetošolcev, ki se bodo v juniju poslovili od osnovne šole. Lepo vabljeni!

MAŠNI NAMENI

NED – 7.4.
5. POSTNA NEDELJA
Janez Krstnik de la Salle, duhov, redov. ustanov.
7.00 češčenje, spovedovanje tudi med mašama /tudi v Šentrupertu
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.00 za +Mirana in vse Roterjeve (v Šentrupertu)

PON – 8.4.
Maksim in Timotej, mučenec
19.00 za +Riharda Posedela –oblet.

TOR – 9.4.
Maksim Aleksandrijski, škof
19.00 za +Ano Pristalič in vse njene.

SRE – 10.4.
Domen, škof, muč
19.00 za +Alojza in Marijo Turnšek

ČET – 11.4.
Stanislav, škof, mučenec
17.00 križev pot: za ………………… (v Šentrupertu)
maša za +Rozalijo in Jožeta Cizej
19.00 za +Marijo Sovinc

PET – 12.4.
Zenon Veronski škof
19.00 križev pot za ……………………
za +Vero –oblet. Viktorja Jelen

SOB – 13.4.
Martin I., papež, mučenec
19.00 za +Marijo –oblet. in Ivana Jelen

NED 14.4. –CVETNA
6. POSTNA NEDELJA
Lidvina, devica
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.00 blagoslov zelenja—pri pokopališču
za +Jožeta (r. d.) in Slavko Tiselj

V tem tednu: vznamenju priprave na cvetno nedeljo /butare/, spovedi

Spovedni dan: petek —tudi med mašo /druge dni pa pred mašo in po njej.

Ureditev in krašenje župnijske cerkve: Zakl