Oznanila za 18. teden 2019

BESEDA ŽIVEGA BOGA  

Čez osem dni so bili njegovi učenci spet notri in Tomaž z njimi. Jezus je prišel pri zaprtih vratih, stopil mednje in jim rekel: »Mir vam bodi!« Potem je rekel Tomažu: »Polôži svoj prst sem in poglej moje roke! Daj svojo roko in jo polôži v mojo stran in ne bodi neveren, ampak veren.« Tomaž mu je odgovóril in rekel: »Moj Gospod in moj Bog!« Jezus mu je rekel: »Ker si me videl, veruješ? Blagor tistim, ki niso videli, pa verujejo!« (Jn 20,24–29)

BESEDA O BESEDI

MIR VAM BODI Jn 20,19–31

Dvakrat zapovrstjo zaželi vstali Kristus svojim učencem mir (v Jn 20,19 in 20,21). To je nenavadno. Evangelist Janez naniza v tej sceni na velikonočni večer, kar se je zgodilo pri evharističnem slavju prvih kristjanov. Škof je vsako slavje namreč odprl s pozdravom: »Mir vam bodi!« in vsi verniki so vedeli, da je sedaj med njimi sam Vstali. Prav on jim bo sedaj govoril in jim izkazal ljubezen do konca, ki se je uresničljiva v njegovi smrti in vstajenju. Besede Janezovega evangelija so tako besede samega vstalega in poveličanega Gospoda. Te besede je govoril svojim učencem, preden je šel k Očetu; iste besede sedaj govori nam. To so besede ljubezni, ki izničijo mejo smrti, povezujejo nebo in zemljo. – Vstali zveličar nam ne govori samo takrat, ko smo zbrani za lomljenje kruha, ampak nam pokaže tudi svoje ranjene roke in stran. S prebodenimi rokami nam želi povedati, da je šel s svojimi rokami za nas v ogenj, da je storil to za nas – in da ima vedno nad nami svojo roko. Rane, ki so prebodle naše roke, je nosil za nas:
te rane na rokah nas spominjajo na vse udarce, ki smo jih dobivali od drugih;
na roke, ki so se nas oprijele in nas niso izpustile;
ki so nas pritisnile ob tla, nas tiščale k tlom, nas ranile;
naše roke so ranjene tudi takrat, ko nas kdo zavrne in noče sprejeti naše rV vsaki evharistiji lahko izkusimo, da je Jezus vzel naše rane nase in jih je vtisnil v svoje roke. V budizmu pomenijo odprte roke, da Buda ni obdržal nobene skrivnosti zase. Tako tudi Jezus s svojimi rokami pričuje, da nam je vse razodel: ko nam v evharistiji pokaže svoje roke, nam želi povedati, da smo njegovi prijatelji. (po: A. Grun, Izkusimo velikonočno veselje)

2. velikočna nedelja – bela – nedelja Božjega usmuljenja

Nedeljo Božjega usmiljenja je razglasil sv. Janez Pavel II. in tako želel poudariti pomen bele nedelje. Navdih mu je bila tudi sv. Favstina Kowalska s svojimi zasebnimi razodetji. V svoj dnevnik je namreč zapisala Jezusove besede: »Hči moja, govori vsemu svetu o mojem neizmernem usmiljenju. Hočem, da je praznik Božjega usmiljenja zatočišče vseh duš, pribežališče vseh grešnikov. Ta dan bom razodel polnost svojega usmiljenja. – Kdor bo ta dan opravil sveto spoved in prejel obhajilo, bo dobil popolno odpuščanje grehov in kazni za grehe. Naj se nihče ne boji priti k meni, čeprav so njegovi grehi še tako veliki. 
Hočem, da praznik mojega usmiljenja slovesno obhajate prvo nedeljo po veliki noči.« (po: radio.ognjisce.si)

Verujem, da si ostal pri nas, razširil si svoje roke v objem
in nihče me ne more ločiti od tebe.
Čakaš, da odgovorim na tvoj klic, da se prepustim tvojemu vodstvu.
Verujem, da ima življenje smisel samo tedaj, če s smrtjo ni vsega konec.
Vstali Gospod, ti si Pot in Cilj, ti si Življenje, ti si Ljubezen.
To trdno verujem.
Paul Roth, Zakladnica molitve

Župnijski praznik pri Sv. Juriju ob Taboru
23. aprila je bil god sv. Jurija, mučenca, zavetnika župnijske cerkve in župnije sv. Jurija ob Taboru. Slovesna sv. maša, ki jo vodi br. kapucin iz Celja—eden od lanskoletnih misijonarjem, je danes, na belo nedeljo, 28.aprila ob 9.00 uri. Sosedje vabijo.
Mi pa jim za njihov praznik čestitamo!

Molitveno bogoslužje za duhovne poklice.
Tokrat je na vrsti naša braslovška dekanija, da vodi molitveno uro. Zato zelo, zelo, vabljeni, da se udeležite tega bogoslužja, danes, na belo nedeljo, v Marijini cerkvi v Celju. Najprej bo ob 15.00 uri molitvena ura, nato, nato pa ob 16.00 uri slovesno somaševanje, ki ga bo bo vodil upokojeni škof dr. Stanislav Lipovšek.
Jezus nas vabi, naj prosimo Gospodarja žetve, da pošlje delavce na svojo žetev.

Naslovljeno na vas

MARIJIN MESEC MAJ – Š M A R N I C E
Zopet je pred nami najlepši mesec v letu- cvetoči maj, posvečen najlepši roži rajskega vrta o kateri pojemo »lepa si, lepa, roža Marija«. Pa ona nas ne želi zadržati zase, ampak nas vodi k Jezusu. Zato radi prihajajmo k šmarnicam.
Med tednom vsak večer ob 19.00 uri, v šentrupertski cerkvi ob četrtkih ob 17.00 uri,
ob nedeljah pa veljajo kar redne sv. maše, popoldne pa bodo ob 16.00 –ih šmarnice pri kapelicah in znamenjih: prvo majniško nedeljo, 5. 5. bo pri Mahorjevi (Bitenčevi) kapelici v Zaklu. Lepo vabljeni! Pa tudi med tednom prav VSI, še posebno pa mladi in otroci – na čelu s kandidati za prvo sv. obhajilo, ki bo 19. maja.
Za šmarnično branje imamo kar nekaj izbire:
ŠMARNIČNO BRANJE ZA OTROKE
Berta Golob: Misijonar ob Nilu
Šmarnice za otroke Med belim in modrim Nilom avtorice Berte Golob so posvečene spoznavanju življenja misijonarja Ignacija Knobleharja, saj bomo v letu 2019 obhajali dvestoletnico njegovega rojstva. Še posebej bo leto obarvano misijonsko tudi z izrednim misijonskem mesecem, ki ga je napovedal papež Frančišek. Želimo si, da bi misijonarjevo pričevanje otroke spodbudilo k delu za misijone, zaupanju v Marijino priprošnjo in pogumu za življenje iz vere. Šmarnicam so dodane kartice z miselno igro in podobami misijonske poti misijonarja Ignacija Knobleharja
ŠMARNIČNO BRANJE ZA ODRASLE
Gregor Čušin: Moj mali besednjak od Ž do A
Duhovita razmišljanja o življenju
Lojze Kozar ml.: Panonski cvetovi za Marijo
Ob stoletnici združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom je knjiga pomenljiv spomin na vse, ki so tlakovali pot k združitvi.

MAŠNI NAMENI

NED – 28.4. BELA
2. velikonočna nedelja
Ned. Božjega usmiljenja
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.00 za +Jerneja –obl. in Antona Vesolak

PON – 29.4.
Katarina Sienska, dev., cerkv. uč., soz. Evrope
19.00 za +Vladkota Juharta

TOR – 30.4.
Pij V., papež
19.00 za zdravje Marije G.

SRE – 1.5. d. p.
Jožef Delavec – praznik dela(vcev)
7.30 da bi bilo delo v službi človeka
19.00 za +Miro Rakun
začetek šmarnic

ČET – 2.5. prvi četrtek
Atanazij, škof, cerkveni učitelj
17.00 za +Katarino Korun –osmina (v Šentrupertu)
19.00 za +Anico Drev
molitev za duhovne poklice

PET – 3.5. prvi petek
Filip in Jakob, apostola
19.00 za vse +Baševe
litanije Jezusovega srca

SOB – 4.5. prva sobota
Florijan, mučenec
19.00 za +Ano Mahor –oblet
posvetitev Marijinemu BS

NED – 5.5.
3. velikonočna nedelja
Gotard, menih, škof
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.00 za +Milana in Minko Korun -5. obl. (v Šentrupertu)

V tem tednu: veroučne počitnice. Preživite jih lepo, z Bogom, zlasti ob nedeljah.

Svetopisemska skupina se zbere v torek ob 19.45 uri v župnišču. Lepo vabljeni.

Ureditev in krašenje župnijske cerkve: Šmatevž