Oznanila za 17. teden 2019

VELIKA NOČ 2019

Za kristjane velika noč ni le spomin na zgodovinski dogodek izpred več kot dva tisoč let, ampak je dogodek, ki se uresničuje danes. Vstali Gospod nam zagotavlja: “Vstal sem in sem še naprej z vami!”
Praznik velike noči je praznik naše vere v Kristusa, ki je med nami kot živi Bog. Krščanski Bog ni oddaljeno božanstvo, temveč je naš prijatelj, spremljevalec, sopotnik in brat. Z nami je v vseh življenjskih situacijah, predvsem v uri trpljenja in smrti. Naša življenjska zgodba se prepleta s Kristusovim vstajenjem. Njegovo vstajenje je zagotovilo našega vstajenja in večnega življenja.
Praznovati veliko noč pomeni vključiti se v bogat tok pričevalcev in današnjemu človeku prinesti veselje velikonočnega jutra. To veselje se rodi, ko začutim, da Vstali, tako kot je prišel naproti ženam in svojim učencem, prihaja naproti tudi meni.
Dragi verujoči in ljudje dobre volje, dragi bolniki, ostareli in trpeči, dragi zamejci in zdomci, voščim vam blagoslovljene in doživete velikonočne praznike! Slovenski škofje

Lepe praznične dni, predvsem pa veselja miru in upanja polno veliko noč vam vsem voščim tudi vaš župnik s sodelavci

VELIKA NOČ

BESEDA ŽIVEGA BOGA  

Peter in óni drugi učenec sta šla ven in se odpravila h grobu. Skupaj sta tekla, vendar je drugi učenec Petra prehítel in prvi prišel h grobu. Sklônil se je in videl povôje, ki so ležali tam, vendar ni vstopil. Tedaj je prišel tudi Simon Peter, ki je šel za njim, in stopil v grob. Videl je povôje, ki so ležali tam, in prtič, ki je bil na Jezusovi glavi, a ne ob povôjih, temveč posebej zvit na drugem mestu. Tedaj je vstopil tudi oni drugi učenec, ki je prvi prišel h grobu; in videl je in veroval. (Jn 20,3–8)

BESEDA O BESEDI

DA BI VIDELI IN VEROVALI Jn 20,1–9

Kristusovo vstajenje je temeljni kamen naše vere. Če bi Kristus samo umrl, pa naj bi umrl še tako junaško in predano, bi ostal samo neka minula zgodovinska oseba, kakor jih je bilo na tisoče drugih, in nič več. Ker pa je vstal od mrtvih, je s tem dokazal, da je Božji Sin, ki ima oblast nad življenjem in smrtjo, dokazal je, da je pravi, obljubljeni in napovedani Odrešenik. Na tej veri v Kristusovo vstajenje temelji tudi vera in upanje na naše vstajenje in večno življenje.
Kristusovo vstajenje pa je tudi edini čudež, ki ga moramo verovati, če želimo sploh biti kristjani. Za vse ostale čudeže, bodisi svetopisemske ali druge dokazane čudeže velja, da je primerno, da jih sprejemamo in jih verjamemo; če tega ne storimo, smo še vedno lahko kristjani, če zanikamo Kristusovo vstajenje, pa ne moremo več reči, da smo kristjani. Z zanikanjem tega čudeža se namreč zruši naša vera!
Da lahko pridemo do vstajenja in sprejemanja slednjega, pa je potrebno spreobrnjenje! Za mnoge kristjane lahko rečemo, da so sicer krščeni, toda ne spreobrnjeni.
Spreobrnjenje pomeni – odpreti srce Bogu. To pa ni enkratno dejanje, ampak nenehni proces, naša nenehna naloga. Obremenjenost z izvirnim grehom nas nenehno vleče k tlom, zato si moramo nenehno prizadevati, da vstajamo k novemu življenju. Krščanstvo ni vera nekih »nesmrtnih«, ampak vera »vstalih« Največji sovražnik krščanstva je to, da bi se naveličali vstajati! Ta sovražnik spreminja vstajenjsko vero v »zaspano vero« kar je popolno nasprotje pravega krščanstva.
Ob največjem krščanskem prazniku vam torej želim, da bi »videli in verovali«. Da bi z Jezusom vstali tudi mi. (po: J. Kužnik, V Marijini šoli)

Naslovljeno na vas

Župnijski praznik pri Sv. Juriju ob Taboru
V tem tednu bo god sv. Jurija, mučenca, zavetnika župnijske cerkve in župnije sv. Jurija ob Taboru. Slovesna sv. maša, ki jo bo vodil br. kapucin iz Celja—eden od lanskoletnih misijonarjev, bo bo na belo nedeljo, 28.aprila ob 9.00 uri. Sosedje vabijo.
Mi pa jim za njihov praznik čestitamo!

Molitveno bogoslužje za duhovne poklice
Za duhovne poklice smo vsi dolžni delati in moliti. Jezus nam naroča, naj prosimo nebeškega Očeta, naj pošlje delavce na svojo žetev. V naši celjski škofiji še posebno, saj smo edina škofija, ki nima nobenega škofijskega bogoslovca. Primanjkujejo pa tudi kandidatke in kandidati za redovniško poslanstvo. Posebna bogoslužja s prošnjo za duhovne poklice so mesečno v Marijini cerkvi v Celju. Vedno so posebej zadolžene župnije ene dekanije. Tokrat je na vrsti naša braslovška dekanija. Zato zelo, zelo vabljeni, da se udeležite tega bogoslužja na belo nedeljo, to je prihodnjo, v Marijini cerkvi v Celju. Najprej bo ob 15.00 uri molitvena ura, nato, nato pa ob 16.00 uri slovesno somaševanje, ki ga bo bo vodil upokojeni škof dr. Stanislav Lipovšek. Seveda naj bi tudi molili, da bi kmalu dobili novega škofa ordinarija v naši škofiji.

VABILO
V tem letu naj bi tudi v naši župniji doživeli marsikaj lepega in za naše življenje koristnega. Tako naj bi bila vsaka nedelja ponovitev velike noči, da bi bili zares velikonočni kristjani; 19. maja bo lepa slovesnost prvega sv. obhajila, župnijski dan bo letos najverjetneje že v juniju ob sklepu veroučnega leta, potem bo v juliju celotedenski počitniški oratorij za otroke, nato bodo tudi romanja in še marsikaj. Želimo si tudi več poročnih slovesnosti. Veseli vas bomo, če se pridružite pevskemu zboru, sodelavcem župnijske Karitas, svetopisemski skupini, skupinam za urejanje in krašenje cerkva, … Župnijsko občestvo vas vabi, da vse leto radi dejavno sodelujete pri vsem dogajanju: slovesnostih, dogodkih in še marsičemu.
Skupaj lahko naredimo veliko dobrega in doživimo veliko lepega!

Verujem, da si ostal pri nas, razširil si svoje roke v objem
in nihče me ne more ločiti od tebe.
Čakaš, da odgovorim na tvoj klic, da se prepustim tvojemu vodstvu.
Prazno se mi zdi govorjenje,
da je resnično le to, kar je mogoče videti, stehtati, plačati.
To naj si dopovedujejo norci.
Verujem, da ima življenje smisel samo tedaj, če s smrtjo ni vsega konec.
Vstali Gospod, ti si Pot in Cilj, ti si Življenje, ti si Ljubezen.
To trdno verujem.
Paul Roth, Zakladnica molitve

MAŠNI NAMENI

NED – 21.4.
V E L I K A N O Č
Anzelm, škof, cerkv. uč.
7.00 vstajenjska procesija, sv. maša
za vse župljane – žive in rajne
10.00 za +Dragota in vse Ribičeve

PON – 22.4. d. p. d.
Velikonočni ponedeljek
Leonid, mučenec
Ves teden velikonočna osmina
7.30 za +Antona Jermana –30. dan
10.00 za +Marto –oblet. in Antona Žontar (v Grajski vasi)
15.45 od doma pogreb + Katarine Korun (v Šentrupertu)
16.00 maša v šentrupertski cerkvi

TOR – 23.4. *
Jurij, mučenec
19.00 za +Antona Vesolaka –30. dan

SRE – 24.4. *
Fidelis, duhovnik, muč.
19.00 za +Roziko Keblič in vse Vovkove

ČET – 25.4.
Marko, evangelist
17.00 za +Marijo Nikico in Julijano Rančigaj –oblet. (v Šentrupertu)
19.00 za +Stankota Lobnikarja

PET – 26.4.
Marija, Mati dobrega sveta
19.00 za +Brankota Pikla in vse Jakčeve

SOB – 27.4.
Cita, dekla, devica
19.00 za +Marijo Kukec –oblet.

NED 28.4. BELA
2. velikonočna nedelja
Ned. Božjega usmiljenja
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.00 za +Jerneja –obl. in Antona Vesolak

V tem tednu: velikonočna osmina en sam podaljšan praznik Kristusovega vstajenja. Še zlasti velikonočni ponedeljek, ko »se gre v Emavs« – pri nas v cerkev sv. Krištofa v Grajski vasi. Izpred cerkve na Gomilskem tudi peš romanje ob 9.20 uri. Vabljeni!

Ureditev in krašenje župnijske cerkve: Gomilsko II.