Oznanila za 48. teden 2019

BESEDA ŽIVEGA BOGA

Bodite torej budni, ker ne veste, katerega dne pride vaš Gospod! Vedite pa: ko bi hišni gospodar vedel, ob kateri straži pride tat, bi ostal buden in ne bi pústil vlomíti v svojo hišo. Zato bodite tudi vi pripravljeni, kajti ob uri, ko ne pričakujete, bo prišel Sin človekov.«                (Mt 24,42–44)

BESEDA O BESEDI

Cerkev kot modra vzgojiteljica vztraja pri preskušeni metodi ponavljanja, zato nas z današnjo nedeljo vabi na ponoven začetek v Jezusovi šoli. Začenjamo novo bogoslužno leto. Bog ne daj, da bi morali letos iti nazaj v isti razred kot lani, ker v tem letu, ki se končuje, nismo nič napredovali!

Novo cerkveno leto, ki ga začenjamo, naj pomeni za nas korak naprej h Kristusu, k našemu odrešenju, k naši človeški in krščanski zrelosti. “Čas je že, da od spanja vstanemo,” nam kliče apostol Pavel v drugem berilu današnje nedelje. “Naše zveličanje je bližje kot tedaj, ko smo vero prejeli.” Bližina odrešenja se kaže v tem, da ne živimo po svojih nagonih in strasteh, ampak si “nadenemo Gospoda Jezusa Kristusa”. Jezus je naš vzornik in vzorec odrešenega človeka. Njegova podoba se more zarisati in izpopolnjevati v nas le z našim prizadevanjem, z našim sodelovanjem. Sveti Avguštin, ki so ga k spreobrnitvi in svetništvu poklicale prav te besede, ki jih slišimo v drugem berilu današnje nedelje, je zapisal: “Bog nas je ustvaril brez nas, toda zveličal nas ne bo brez nas.” Kristus ni prišel reševat človeka obveznosti od zemeljskih, vsakdanjih nalog, prišel mu je pokazat, kako se izpolnjevanje teh nalog spremeni v odreševanje samega sebe in drugih. Srečanje s Kristusom daje človeku čisto nov pogled na življenje. (Po: S. Čuk)

SVETI MIKLAVŽ PRIHAJA NA OBISK!

Otroci se gotovo že zelo veselite in težko pričakujete prihod svetega Miklavža. Tudi letos vas bo obiskal, na predvečer svojega godu.

To je v četrtek, 5. decembra popoldne!

S spremstvom se bo pripeljal na kočiji: okrog 15.30 ure bo potoval skozi Šmatevž, nato skozi Zakl in Trnavo v Šentrupert, kjer se bo ob 16.00 uri v cerkvi v Šentrupertu srečal z vami in vam razdelil darilca.

Drugo srečanje z Miklavžem bo ob 17.00 uri v župnijski cerkvi na Gomilskem, kamor se bo pripeljal iz Šentruperta preko Grajske vasi. Tudi na Gomilskem bo delil darove.

Na obeh srečanjih boste imeli otroci priložnost pokazati, kako lepo znate moliti in Miklavžu boste obljubili, da boste odslej še bolj pridni. Miklavž bo obdaril vse. Letos še ne bo delal razlik med pridnimi in porednimi. Za drugo leto pa ne vemo     Darilca bo imel za vsakega otroka, od najmanjših, do petega razreda osnovne šole. Na prireditev pa ste vabljeni tudi večji. Starši ste naprošeni, da otroke spremljate.

Hvala vsem odraslim, ki boste Miklavža podprli z darom – v župnijski cerkvi lahko prispevate v nabiralnik Karitas, v Šentrupertu pa bo tudi nastavljena košarica.

SLOMŠKOVO BRALNO PRIZNANJE (SBP)

Začeli smo z branjem za SBP. Nekateri veroučenci so si že izbrali prve knjige. Za zlato nalepko je do konca aprila potrebno prebrati 4 knjige in narediti kratke obnove. Zaključno srečanje bo 9. maja 2020 na Ponikvi, ki se ga nameravamo udeležiti. Lansko leto je bilo 18 bralcev. Prepričana sem, da bomo letos to število presegli. Pridobili smo nekaj novih knjig, vse pa so zanimive in poučne.

Vabljeni tudi veroučenci višjih razredov. Knjige bo občasno moč izbirati pri urah verouka. Starše naprošam, da spodbujajo prvo in drugošolce.

Marija Rančigaj, katehistinja

BIRMANCI 2020

Pri drugi nedeljski maši so se predstavili pripravniki za birmo (8. in 9. r.). Za njimi je več let župnijskega verouka in graditve osebne vere v domačih družinah ter v župnijskem življenju. »Birma« pomeni »potrditev«. Birmanec potrdi tisto vero, ki so jo v njegovem imenu pri krstu izpovedali starši in botri. Vemo, da so danes, kar se tega tiče, čudni časi. Nekateri pravijo, da je birma zakrament odpada od vere, namesto utrditve vere — glede na to, da veliko birmancev po birmi odide. Predstavitev v župnijski cerkvi je zato tudi prošnja in klic, da župljani molimo za birmance in njihove družine, da bi birma res bila poglobitev in utrditev vere in verske prakse.

Hvala tistim, ki ste se odločili, da boste postali »molitveni botri«. Prosimo, da res zvesto molite za duše svojih varovancev. Ob plakatu v cerkvi se jih lahko v molitvi spomnite še ostali:

Pridi, Sveti Duh, razsvetli mene in birmanca/ko, ki ti ga/jo posebej priporočam.
Ob tebi, Duh modrosti, naj se uči razlikovati dobro od slabega, ločiti resnico od laži.
Sveti Duh, pokaži mu/ji, kaj Oče od nje/ga pričakuje; okrepi njega/njo in njegovo/njeno družino, da bodo vedno hodili po tvoji poti. Posebej te prosim Gospod,
da v odločilnih trenutkih življenja ne bo sam/a.
Sveta Devica in Mati Marija, tudi tebe prosim za naše mlade. Vodi jih korak za korakom po poti krščanske odgovornosti zase in za skupnost. Mati, blagoslovi birmance, da bodo zmogli od sebe veliko zahtevati, drugim veliko dajati,
se upirati vsem skušnjavam in delati za blagor življenja. Amen.

PRVOOBHAJANCI 2020

Preteklo nedeljo so se v župnijski cerkvi predstavili kandidati za prejem zakramenta svete spovedi in prvega svetega obhajila, tretješolci.

S prejemom svetega obhajila bodo uvedeni v polnost obhajanja svete maše, ki je Jezusova daritev za nas in pri kateri nas hrani s svojim telesom in krvjo. Temeljni pogoj za prejem tega zakramenta je razločevanje navadnega kruha od posvečenega in vera, da v obhajilu prejemamo živega Jezusa. To vero obujajmo tudi tisti, ki redno pristopamo k obhajilu, a mnogokrat na to pozabljamo ali pa je naša vera v to resnico zbledela.

Molimo za prvoobhajance in njihove družine, da to vero poživijo.

 

NEDELJA – 1. 12.

1. adventna

nedelja karitas

7.00

7.30

10.00

češčenje

za vse žive in rajne župljane

za vse † Klemenove

PONEDELJEK – 2. 12.

sv. Vivijana

17.30 za † Ano Jernejc obl. in sorodnike 
TOREK – 3. 12.

sv. Frančišek Ksaver

17.30 za † Emilijo (Mileno) Pustoslemšek
SREDA – 4. 12.

sv. Janez Damaščan

17.30 za † starše in brata Ostrožnik
ČETRTEK – 5. 12.

sv. Sava

7.30 !! za † Ivana Čulka
PETEK – 6. 12.

sv. Nikolaj (Miklavž)

 

17.30

dopoldne obiskovanje bolnikov

za † Miro Turk

SOBOTA – 7. 12.

sv. Ambrož

17.30 za † Franca Derča
NEDELJA – 8. 12.

Brezmadežno spočetje Device Marije

7.00

7.30

10.00

češčenje

za vse žive in rajne župljane

v Šentrupertu v zahvalo in po namenu

Bralca v nedeljo:   pri 1. sv. maši: Ivi Rančigaj, Jure Vasle

                                 pri 2. sv. maši: Karmen Posedel, Nika Šram

Ureditev in krašenje župnijske cerkve:  Gomilsko II.

Dežurni ministranti: Rok in Zala Rojnik

Nabirka ob današnji nedelji Karitas je v celoti namenjena tej dobrodelni organizaciji. Z nakupom adventnih venčkov podprete župnijsko Karitas Gomilsko. Hvala za vaš dar!

V sredo bo dekanijsko srečanje duhovnikov na Gomilskem. Dopoldne bodo duhovniki v cerkvi somaševali in se v molitvi spomnili tudi vseh vas.

Z drugo adventno nedeljo 8. 12. in potem skozi vso zimo, spet vabimo, da se po nedeljskih svetih mašah ustavite v Domu srečanj, kjer vas bo čakal topel napitek, pecivo in priložnost, da si vzamemo tudi čas drug za drugega in se medsebojno obogatimo, kot so to redno ob nedeljah počeli že prvi kristjani.