Oznanila – 19. nedelja med letom

BESEDA ŽIVEGA BOGA  

Peter je stopil iz čolna, hodil po vodi in šel k Jezusu. Ko pa je videl, da je veter močan, se je zbal. Začel se je potapljati in je zavpil: »Gospod, reši me!«
Jezus je takoj iztegnil roko, ga prijel in mu dejal: »Malovernež, zakaj si podvómil?« (Mt 15,28–31)

BESEDA O BESEDI

JEZUS JE Z NAMI Mt 14,22–33

Pater Albin Škrinjar je zapisal: »Tako kot k učencem, tudi k nam prihaja Jezus včasih kot prikazen; tako se nam dozdeva, ker so naše duhovne oči slabotne. Ne spoznamo Jezusa, ko prihaja, bojimo se, dokler nas ne potolaži njegova milost.« Ognjevitega apostola Petra Jezusova bližina kar »upijani«, tako da svojega Gospoda prosi, naj mu dovoli priti k njemu po vodi. Prvi koraki so trdni, kmalu pa se Peter prestraši vetra in valov in se začne potapljati. Na pomoč pokliče Jezusa, ki mu ponudi roko in ga pokara: »Malovernež, zakaj si dvomil?« Tudi naša zaupanje – vera se zdaj dviga zdaj pada: dviga se, če gledamo na Jezusa, pada, kadar gledamo na nevarnost. – »Včasih nam neverujoči ljudje skoraj zavistno potarnajo, češ da je nam, ki verujemo v Boga, lahko, ker so nam prihranjene tolike negotovosti in dvomi,« pripominja ob razlagi današnjega evangelijskega odlomka p. Lojze Bratina, ki poudarja, da tudi kristjanu niso prihranjene težke in temne ure. »Blagor vere je v tem, da omogoča potovanje skozi temo in premagovanje valov življenja zaradi roke, ki nam je ponujena, zaradi klica, po katerem postajamo romarji k Božji polnosti.«
Za srečanje slovenske mladine s papežem sv. Janezom Pavlom II. v Postojni na njegov 76. rojstni dan so člani glasbene skupine Čuki pripravili skladbo Naša barka. Pesem govori o usodi Kristusove Cerkve skozi zgodovino, v kateri je prestajala hude viharje. Tudi v današnjem času ji z njimi ni prizaneseno. »Mnogo čeri danes skriva ta čas, / naj nam up ne potone nikdar! // On naši barki pokazal bo kam, / on pokazal bo pot in pristan. / Z nami na poti nikdar nisi sam, / skupaj plujemo v jutrišnji dan.«
Če zaupamo v to, da na tej poti nikoli nismo sami, da je Jezus tisti, ki nam vselej kaže pot, bomo lahko pogumneje stopali skozi življenje. (po: S. Čuk, Misli srca)

19. nedelja med letom

Za tvoj napredek je potreben pogum, tveganje, korak naprej

Življenje je tveganje. Kdor si drzne živeti svoje življenje, se vedno izpostavi tveganju. Ne more vedeti, kako se bo izšlo. V besedi drznost leži oboje: tveganje in nevarnost. Življenje je vedno polno tveganja. Toda če se kdo želi zavarovati proti tveganju, bo potrošil ves svoj denar za zavarovanje. Ostal bo brez denarja za življenje. Ostal bo brez energije, ki bi mu omogočila, da bi tvegal življenje.
Danes mnogim ljudem manjka drznosti. Ljubše jim je, če se lahko zavarujejo, si zagotovijo, da se bo vse dobro izšlo. Toda življenje se ne pusti zavarovati. Notranja pobuda pogosto izhaja iz tveganja. V sebi imamo vedno oboje: željo po tveganju – in strah pred njim. Racionalizacija okrepi strah in nam preprečuje, da bi našli veselje ob tveganju ter se resnično lotili dejanj. Zaradi tega se prvi učni korak glasi: sledi svojim notranjim vzgibom. Ne odrini jih takoj stran s tisoč razumskimi razlogi. Poslušaj svoje srce. Kaj ti pravi? Katere moči tičijo v tem vzgibu? Predstavljaj si, da bi sledil temu vzgibu! Kako se počutiš? Poskusi dopustiti strah, ki se ob tem lahko poraja v tebi. Kateri so razlogi s katerimi se vedno znova izmikaš temu, da bi sledil svojim notranjim vzgibom? Zaupaj svojim občutkom in premisli, kako bi jih lahko spremenil v konkretne korake. Zaupaj, Jezus je tisti, ki je vedno tukaj. Pomagal ti bo premagati vsak težek korak. (po: A. Grün, Ne zamudi svojega življenja)

Naslovljeno na vas

V župnijskem občestvu

Današnja nedeljo je zaznamovalo slovo duhovnika g. Vladota Bizjaka, ki je leto dni deloval in tudi bival v naši župniji. Čeprav je že lani sredi novembra prevzel oskrbovanje polzelske župnije, je tudi naši župniji namenil nemalo časa in moči. Povrhu so prišle še izredne pandemijske razmere, ki so močno okrnile vse dogajanje v župnijah, celo samo bogoslužje. Pa bo njegovo dušnopastirsko delo kljub vsemu obrodilo sadove in ostale bodo trajne sledi njegovega delovanja med nami. Župljani z župnikom mu izrekamo iskreno zahvalo. Bog naj mu obilno povrne. V župniji Žalec, kamor zdaj odhaja za župnika, pa mu želimo veliko Božjega blagoslova.

Zahvala in slovo

Dragi župljani in župljanke Gomilske župnije. Lansko poletje me je škofijski upravitelj obvestil, da je vaša župnija zaradi težke bolezni začasno ostala brez župnika in me prosil, če bi za čas bolniške odsotnosti nadomeščal g. Martina. Izziv sem z veseljem sprejel. Zelo lepo ste me sprejeli in čutil sem, da mnogi med vami doživljate župnijo kot svojo in jo imate radi, prav tako pa tudi župnika. Tega sem bil od vas deležen tudi sam. Imam občutek, da vam nisem dal toliko, kot sem od vas prejemal, saj sem že po treh mesecih moral prevzeti večino pastoralnega dela na Polzeli, med vami pa je bil — hvala Bogu in p. Piju — zopet zdrav župnik Martin, ki je skoraj vse delo sprejel nazaj. V gomilski cerkvi me od takrat skoraj niste več videli, bil pa sem na hrani in stanovanju pri vas (glede tega sem vaš dolžnik) in se vozil na Polzelo. Sedaj me čaka večji zalogaj in izziv — župnija Žalec, kjer ne bom le začasni namestnik, ki pride in gre, ampak me kot župnika čaka breme večje odgovornosti.
Ob slovesu vas prosim, da se me spomnite v svoji molitvi. Hkrati pa se vsem iskreno zahvaljujem: najprej g. župniku Martinu, za njegovo bratsko in prijateljsko sprejemanje, sodelovanje in potrpežljivost. Tistim najbližjim, ki so bili vedno na razpolago za pomoč: g. Simonu Brdniku v cerkvi, ge. Mariji Rančigaj za katehezo in vse ostalo, ge. Mariji Orožim, Rozi Roter Milki Praznik, ki so skrbele za gospodinjsko pomoč, ključarjem za materialne zadeve na Gomilskem in na vseh podružnicah, posebej g. Karliju, ki je kot »najboljši sosed« vedno pri roki. Članom ŽPS za sodelovanje. Hvala pevcem, bralcem, ministrantom, veroučencem in njihovim staršem, mladim animatorjem, udeležencem Delavnic molitve in življenja. Hvala vsem, ki prihajate čistit in krasit cerkev. Hvala tistim družinam, ki ste nas duhovnike med tednom sprejemali na kosilo. Hvala bolnikom, ki sem jih smel obiskovati. Hvala vsem, ki ste zame molili, zame darovali kakšno žrtvico ali me obdarili s kakšnim vidnim darom.
Hvala vsem, ki niste izrecno omenjeni, ker vas je preveč, in sem bil deležen vaše podpore. Rad se bom spominjal vaše dobrote in vas priporočal Gospodu. Če boste kaj v Žalcu, ste zelo dobrodošli, da pridete na obisk v tamkajšnje župnišče. Zbogom.
Vlado Bizjak

MAŠNI NAMENI

NED – 9.8.
19. ned. med letom
Terezija B. od Križa (Edit Stein), mučenka. sozavetnica Evrope
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane žive in rajne
10.00 za +Borisa Turnška—oblet.

PON. 10.8.
Lovrenc, diakon, mučenec
19.00 za +Kristino Pirc

TOR – 11.8.
Klara (Jasna), redovna ustanov., Suzana, muč.
19.00 za življenje

SRE – 12.8.
Ivana Šantalska, vdova, redovnica
19.00 za +Ivano Grah

ČET – 13.8.
Radegunda, kraljica, redovnica
19.00 za + Franca Kneza (v Šentrupertu)

PET – 14.8.
Maksimilijan Kolbe, redovnik, mučenec
19.00 za +Antona (oblet.) in Miro Turk

SOB – 15.8. d. p. d.
MARIJINO VNEBOVZETJE – veliki šmaren
7.30 v čast Mariji Vnebovzeti
10.00 za +Marijo Sovinc

NED – 16.8.
20. ned. med letom
Rok, romar, spokornik
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane žive in rajne
10.00 za +Jureta Bogataja

V tem tednu
Bo predvsem v znamenju priprave na veliki šmaren in samega obhajanja tega praznika. Nebeški Materi se bomo znova izročili in posvetili.
Bralci: v ned.: I. Matjaž Rožič, Magda Šalamon; II. Aljaž Lončar, Damjana Rojnik,
Dežurni ministrant(ka): Matic in Matevž Basle
Ureditev in krašenje župnijske cerkve: Gomilsko I.
OB NEDELJAH POTREBNO PRI VSTOPU V CERKEV ODDATI LISTEK Z VAŠO TELEFONSKO ŠTEVILKO (BREZ IMENA IN NASLOVA)!