Oznanila – 23. nedelja med letom

BESEDA ŽIVEGA BOGA  

Povem vam tudi: Ako se na zemlji dva izmed vas zedinita v kateri koli prošnji, ima bo vse storil moj Oče, ki je v nebesih.
Kajti, kjer sta dva ali so trije zbrani v mojem imenu,
tam sem jaz sredi med njimi.« (Mt 18, 20)

BESEDA O BESEDI

USPEŠNO UČI, KDOR ZGLEDNO ŽIVI Mt 18,15–20

V današnjem evangeliju nam Jezus priporoča nalogo bratskega svarjenja. Če vidimo, da je kdo zašel na napačno pot, je naša dolžnost, da ga opomnimo in posvarimo. Ta naloga pa je po svoje zelo tvegana. Če Jezusa prav razumemo, uvidimo, da nekoga lahko opomnimo le tedaj, če se sami zvesto držimo njegovih smernic za življenje. Bratsko svarjenje ne sme postati farizejska hinavščina: drugim znamo dajati lepe nauke, sami pa živimo čisto drugače od tega, kar govorimo in priporočamo.
Naloga, kar dolžnost bratskega svarjenja je določena zlasti staršem, ki jim ne sme biti vseeno za njihove otroke, zlasti odraščajoče. Pokojni koprski škof Janez Jenko je v svojem nagovoru med birmanjem uporabil slikovito primero iz otroških let, ki se mu je vtisnila v spomin. Izhajal je iz kmečkega okolja na Gorenjskem. »Ko sem bil otrok,« je dejal, »smo pri nas doma vsako leto imeli kokljo s piščanci. Koklja se je s svojimi piščanci sprehajala okoli hiše. Ko se je na nebu prikazal orel, je svareče zapiskala in piščanci so prihiteli v zavetje njenih peruti. Tako je skrbela zanje. Danes pa se mnogi starši ne zmenijo, kje je njihov otrok, ki je morda v nevarnosti.« – Seveda to svarjenje v družinah ne sme postati nekakšna policijska kontrola, ampak mora biti ljubezniva odprtost za pogovor. Prav tega je po naših družinah premalo. Družine so razbite zaradi dela in le malo časa so vsi njeni člani skupaj. Morda le ob večerih in ob koncu tedna, dokler otroci ne odrastejo. Zapoved posvečevati nedeljo med prvimi dolžnostmi dandanes vključuje to, da bi bili člani družine več časa skupaj, da bi se med seboj kaj pogovorili; pa tudi, da bi v krščanskih družinah navezali skupen pogovor z Bogom, družinsko molitev. Krivda, da je pogovora v družinah premalo, je pri starših in pri otrocih. Otroci, zlasti odraščajoči, mislijo, da so starši »nemogoči tečneži«, ki ničesar ne razumejo, starši pa si morda prevečkrat predstavljajo, da otroci niso sposobni zrelega pogovora. Do njih se obnašajo vzvišeno in zahtevajo stvari, za katere se sami ne zmenijo. (po: S. Čuk, Misli srca)

23. nedelja med letom

»Če tvoj brat greši, pojdi in ga posvari na štiri oči.
Če te posluša, si pridobil svojega brata.«
Drugega skorajda ni slišati: »Glej, imam kup napak, ampak eno dobro lastnost pa imam: vse povem v obraz.«
Toda zelo redko najdeš koga, ki ima toliko poguma, da naravnost opomni brata, ki ravna napačno. Pravzaprav je to skoraj nemogoče.
Govoriti za hrbtom je najbolj razširjen šport. V vseh okoljih. Tudi krščanskih. Da ne govorimo o cerkvenih: zakristije, samostani, kurije …
V prvih stoletjih Cerkve je bratsko opominjanje štelo med zadostilna dela ljubezni.
»Po krivici sem slabo ravnal z nekim revežem. Jutri bom šel k tistemu kristjanu, ki se ne obnaša lepo, in ga z ljubeznijo, vendar odkrito opomnil.«
To prakso bi morali znova uvesti: »Izgubil sem potrpljenje s kolegi. Jutri bom šel k tistemu kristjanu, k tistemu župniku, k tistemu svojemu sorodniku, k tisti redovnici, ki se ne obnašajo lepo, in jih opomnil.«
Tako bi se izognili, med drugim, mnogim spovedim, ki jih ljudje opravijo samo zato, da jih opravijo, in ravno tolikim obhajilom, ki jih prejmejo s preveč lahkim srcem. (T. Lasconi, 365+1 dan s Teboj)

Molk iz strahu ali iz napačne obzirnosti je tiho pritrjevanje grehu.
Evangelij današnje nedelje nam tako govori o odnosih med kristjani. Je zelo stvaren, saj jemlje človeka takega, kot je. Ni namreč tako hudo, če se kdo pregreši. Hudo je, če ni nikogar, ki bi ga kot brata posvaril, ali pa, če kljub svarilu zakrknjeno vztraja v grehu.
Pred tem nas Bog varuj! (po: Molimo s Cerkvijo, leto A-4)

Zaščitni ukrepi v zvezi s koronavirusom:
– Obvezna uporaba zaščitnih mask v cerkvah.
– Obvezno razkuževanje rok ob vstopu v cerkev.
– Ohranjanje medosebne razdalje 1,5 m, razen med osebami istega gospodinjstva.
– OB NEDELJAH POTREBNO PRI VSTOPU V CERKEV ODDATI LISTEK Z VAŠO TELEFONSKO ŠTEVILKO (BREZ IMENA IN NASLOVA)!

Naslovljeno na vas

VSTOPAMO V NOVO VEROUČNO LETO
Ta teden začenjamo z rednim veroukom. Smo v precej negotovih okoliščinah, pa se bomo morali vsi skupaj — starši, otroci in kateheti, toliko bolj potrudi in z Božjo pomočjo bomo uspeli.

Urnik verouka
Na Gomilskem
Prvi razred v ponedeljek ob 11.35 -12.20
Drugi razred v ponedeljek ob 12.40 -13.20
Tretji razred v petek ob 11.35 -12.20
Četrti razred v torek ob 12.40 -13.25
Peti razred v torek ob 13.30 -14.15
Šesti razred v torek ob 14.15 -15.00
Sedmi razred v ponedeljek ob 14.00 -14.45
Osmi razred v petek ob 14.00 -14.45
Deveti razred v petek ob 15.00 -15.45

V Trnavi
Prvi in drugi razred v ponedeljek 14.05 -14.50
Tretji razred v petek ob 1405 -14.50
Četrti razred v petek ob 7.15 -8.00

Veroučenci naj bi čim prej—če je mogoče že prvi teden, nabavijo učne pripomočke: veroučne knjige, delovne zvezke… kateri bi jih težje plačali, naj starši sporočijo, pa jih bo poravnala župnija.
Želo dobro je imeti tudi otroško versko revijo Mavrico, od 13. leta starosti pa mladinsko revijo Najst. Pohitite z naročanjem!
Pripravniki na sv. birmo pa bodo začeli bližnjo pripravo na prejem zakramenta. Tako je bilo na sestanku staršev birmancev in kateheta dogovorjeno, da bodo namesto devetdnevnice devet dni pred birmo razčlenili na tri petke, sobote in nedelje, ki so pred nami —torej z začetkom ta teden. Ob petkih in sobotah bo 18.00 uri posebna priprava, nato pa sodelovanje pri sv. maši, ki bo ob 19.00 uri. Ob nedeljah pa bodo vsi prišli k drugi sv. maši, ki je ob 10.00 uri.
Vsi pa z molitvijo in zgledom podpirajmo učence Jezusove šole!

MAŠNI NAMENI

NED – 6.9. angelska n.
23. ned. med letom
Nodburga, dev., dekla
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane žive in rajne
10.00 za zdravje R. in prijateljice Mari ter +svakinjo Zoro (v Šentrupertu)

PON – 7.9.
Regina, dev., mučenka
19.00 za +Pavlino Kostanjšek—osmina

TOR – 8.9.
Marinjino rojstvo – mali šmaren
7.30 za sorodnike
19.00 za +Milko, Ivanko in starše Grah

SRE – 9.9.
Peter Klaver, misijonar
19.00 po namenu sorodnikov

ČET – 10.9.
Nikolaj Toletinski, spokornik
19.00 za +Franca Kneza (v Šentrupertu)

PET – 11.9.
Prot in Hijacint, mučen
19.00 za +Magdo in Ivana Mahor

SOB – 12.9.
Marijino ime
19.00 za +Tomaža Lončarja

NED – 13.9.
23. ned. med letom
Katehetska ned
Zaharija, prerok
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane žive in rajne
10.00 za +Lončičeve
Veroučenci in starši, udeležite se

V tem tednu
Ta teden bo v znamenju praznika rojstva Jezusove Matere Marije (praznujmo njen rojstni dan) in začetka veroučnih srečanj.
Bralci: v ned.: I. Simon Brdnik, Magda Šalamon, II. Tilen Hadolin, Petra Rančigaj
Dežurni ministrant(ka): Matevž Lončar, Anže Klančnik
Ureditev in krašenje župnijske cerkve: Trnava