Oznanila – 2. božična nedelja

Oznanila v PDF obliki za tiskanje

BESEDA ŽIVEGA BOGA 

Bil je človek, ki ga je poslal Bog; ime mu je bilo Janez. Prišel je zaradi pričevanja, da bi namreč pričeval o luči, da bi po njem vsi sprejeli vero. Ni bil onluč, ampak pričeval naj bi o luči. Resnična luč, ki razsvetljuje vsakega človeka, je prihajala na svet. (Jn 1,6–9)

BESEDA O BESEDI

MAR BOLJ LJUBIMO TEMO KAKOR LUČ? Jn 1,1-18

Če sredi dolgega in mrzlega zimskega večera nenadoma zmanjka elektrike, začutimo, kako težko, prav nemogoče bi bilo živeti v temi. Svetloba, luč je za življenje na zemlji potrebna prav tako kot voda in zrak. Enako velja za duhovni svet. Evangelist Janez nam Jezusa predstavi kot luč sveta. Presenečeni smo, ko v kratkem odlomku kar trikrat slišimo, da svet te luči ne mara. »Luč sveti v temi, a tema je ni sprejela … Svet je po njej nastal, a svet je ni spoznal. V svojo lastnino je prišla, a njeni je niso sprejeli.«
Iz osebne izkušnje prav gotovo vemo, da se tudi v naši notranjosti nenehno odvija boj med lučjo in temo, med milostjo in grehom, med navdihi Boga in prišepetovanjem hudega duha. Tudi mi, ki se imamo za zveste Jezusove učence in prijatelje, pogosto bolj ljubimo temo kakor luč, ravnamo zahrbtno, proti Božji postavi in proti lastni vesti. Tisti, ki kradejo ali počenjajo kakšno drugo hudobijo, navadno za svoje početje izrabljajo temo, mrak in noč. Vendar ne vedo, da Bog, ki vidi v skrite globine srca, vidi tudi v temo. Pri krstnem obredu molimo: »V Kristusa ste krščeni, Kristusa ste oblekli.« Obleči si moramo torej Jezusa Kristusa, postati njegovi pričevalci. On, ki je Luč sveta, nas enači s samim seboj, ko nam pravi: »Vi ste luč sveta … Tako naj sveti vaša luč pred ljudmi, da bodo videli vaša dobra dela in slavili vašega Očeta, ki je v nebesih.«
Božični prazniki so prazniki luči, ker obhajamo rojstvo Luči sveta, zato simbolično osvetljujemo božična drevesa in jaslice. Vse te luči pa bi bile mrtve in hladne, če bi v naših dušah vladala tema. Ko bomo vsako jutro in večer v svojem domu prižigali luč, se vprašajmo: ali je v meni svetlo, ali sem s svojim življenjem luč za drugega, zlasti za svoje otroke oziroma tiste, ki ob meni živijo in delajo. (po: S. Čuk, Misli srca)

2. božična nedelja — Jezusovo ime

Kako se glasi ime, ki ga milijoni jezikov očarano izgovarjajo, ki se mu narodi v strahospoštovanju klanjajo? Kako se glasi ime, pred katerim upogibajo angeli, vsi v nebesih, na zemlji in pod zemljo svoja kolena, pred katerim hudobni duhovi trepetajo? Katero je tisto ime, ki ga vsako verno krščansko srce s sladko očaranostjo izgovarja? To je ime Jezus.
Sam večni Oče ga je dal svojemu edinorojenemu Sinu. Le v tem imenu se lahko zveličamo. Ime, katerega lepi praznik njegova brezmadežna nevesta sveta Cerkev in z njo mi, njeni otroci, prav danes na novoletni dan slovesno obhajamo. Jezusovo ime nam je kot novoletni dar za vse leto.
bl. Anton Martin Slomšek

»In Beseda je postala meso in se naselila med nami« (Jn 1,14). Janezov evangelij ne pripoveduje idilične zgodbe o Jezusovem rojstvu v betlehemskem hlevu. V njem je skrivnost Božjega učlovečenja prikazana v podobah o hrepenenju tedanjega sveta. Ob koncu prvega stoletja so ljudje hrepeneli po tem, da bi se tema, ki zagrinja človeštvo, razsvetlila, in bi sredi kaosa našli pravo pot.
Tudi mi hrepenimo po luči, po tem, da bi se nam odprle oči in bi prepoznali resnico, da bi v vsem odkrivali Božjo resničnost. Janez želi ljudem svojega časa odgovoriti na vprašanje, kako najti resnično življenje. To se danes sprašujemo tudi mi: Kako bi moje življenje uspelo? Kako živeti, da bi lahko rekli, da resnično živimo? Kot nekoč tudi danes ljudje čutijo, da večkrat bolj životarijo, da živijo tja v en dan, da njihovo srce ostaja prazno in je njihovo življenje nerodovitno. Življenje želi rasti, cveteti, obroditi. Šele ko se v človeku naseli beseda, ko v njem le-ta postane meso, tedaj človek izkusi resnično življenje, nam govori Janez.
V učlovečenju svojega Sina je Bog nesmrtno seme svojega Božjega življenja posadil v naše umrljivo meso, da je le-to lahko zacvetelo.

Iz župnijske statistike za preteklo—2020. leto:
Krstov je bilo 10. Od tega 7 dečkov in 3 deklice. 2 iz cerkveno sklenjenega zakona, 2 iz samo civilnega in 6 iz izven zakonskih skupnosti.
Poroka: le 1. Tako malo zakramentalno sklenjenih zakonov je temna plat župnije!
Pogrebi: 13 – od tega 7 moških in 6 žensk. Najstarejša je dopolnila 99 let, najmlajši pa le 56 let. Ena naša župljanka pa je bila pokopana drugje.

Naslovljeno na vas

Razglašenje Gospodovo Trije kralji
Za praznikom Svete družine je to drugi pomemben prazniik v božičnem času. Ker nam sporoča, da Bog želi, da bi ga, kot Modri z Vzhoda, spoznali vsi ljudje in je Kristus prišel na svet za vse, ima ta dan misijonski značaj. Zato so vas tudi vsako leto obiskovali mladi in otroci v vlogah Treh kraljev, vi pa ste velikodušno namenjali svoj dar za slovenske misijonarje. Letos, žal, iz znanih razlogov obiskov ne bo. Lahko pa dobite v župnišču dobite blagoslovljene nalepke za na vrata in date svoj dar, ki ga bomo posredovali Misijonskemu središču Slovenije, ali pa dobite položnico in sami pošljete. Letos ni bilo akcije MIVA ne misijonske nabirke.

Pomagajmo prizadetim v potresu
Pozdravljeni! Caritas Hrvaške nam je sporočila, da trenutno ne spobujajo pošiljanja rabljenih oblačil in drugega materiala iz tujine za prizadete ob potresu v Petrinji in okolici. Na začasnih lokacijah je trenutno več kot dovolj zbrane pomoči za sprotno pomoč. Če bodo imeli kakšne potrebe po materialni pomoči nam bodo sporočili.
Priporočajo se za pomoč v finančnih sredstvih, saj bo v naslednjih mesecih potrebno veliko sredstev ne samo za obnovo domov, ampak tudi za celovito pomoč družinam, ki so ostale brez strehe nad glavo in sredstev za preživljanje, saj se mnogi prizadeti iz okoliških vasi preživljajo s kmetovanjem. Njihovi domovi in gospodarska poslopja so bili skoraj v celoti porušeni ali pa so nevarni.
Svoj prispevek za pomoč prizadetim lahko oddate na Župnijski Karitas Gomilsko /lahko tudi v nabiralnik za Karitas v cerkvi/, ali pa sami pošljete na:
Slovenska Karitas, Kristanova 1, 1000 Ljubljana
TRR: SI56 0214-0001-5556-761, Namen: POTRES PETRINJA, Sklic: SI00-627

Mesec januar je mesec verskega tiska. Po možnosti naj bi čim prej poravnali naročnine. /tednik Družina je letos 119,60 eur, mesečnik Ognjišče 33,50 eur, Prijatelj 12,60 eur, Božje okolje 26,40 eur, Magnifikat 59,00 eur, Mohorjeva knjižna zbirka zdaj 49,00 eur ob izidu bo 69,00 eur.
En izvod letošnje zbirke je v župnišču na razpolago še po prednaročniški ceni. Letni dar za »milijonarja dobrote« je 6,00 eur.

MAŠNI NAMENI

NED – 3.1.
2. BOŽIČNA NEDELJA
Ime Jezusovo
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane—žive in rajne
10.00 do 11.00 priložnost za spoved in obhajilo

PON – 4.1.
Angela, redovnica
17.00 za +Kristino Pintar –30. dan

TOR – 5.1.
Milena (Emilijana), devica
17.00 za +Franca –oblet. in Milko Rančigaj
Blagoslov vode

SRE – 6.1.
RAZGLEŠENJE GOSPODOVO
Sveti trije kralji
7.30 po namenu
17.00 za +Ano –oblet. in Antona Laznik

ČET – 7.1.
Lucijan, mučenec
17.00 za +Franca Knez–oblet.

PET – 8.1.
Severin, opat
17.00 za + Antona –oblet. in Marijo Pintar in vse Mehanove

SOB – 9.1.
Julijan, mučenec
17.00 za +Marijo Šlander –oblet. in ostale Španove

NED – 10.1.
JEZUSOV KRST
Gregor Niški, škof
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane—žive in rajne
9.00 do 10.00 spoved in obhajilo
10.00 za +Jakoba Drev—oblet.

V tem tednu: bo verouk še vedno na daljavo. Bo pa od tega ponedeljka (4.1.) tudi pri nas sprostitev zdravstvenih ukrepov glede sodelovanja pri bogoslužju v cerkvi ob spoštovanju vseh varnostnih ukrepov (razkuževanje rok, uporaba maske, medsebojna razdalja, ki mora biti večja kot pred zadnjo omejitvijo). Ker velja, da mora biti za posameznika zagotovljen enako velik prostor kot za člane istega gospodinjstva, zato naj bi, v kolikor je mogoče, čim več prihajali skupaj in v cerkvi tudi sedeli skupaj. Potrebno bo nekaj potrpljenja, ki ga darujmo v Božjo čast.