Oznanila – 25. nedelja med letom

Oznanila v PDF obliki za tiskanje

BESEDA ŽIVEGA BOGA  

Tedaj je sédel, poklical dvanajstére in jim rekel: »Če kdo hoče biti prvi, naj bo izmed vseh zadnji in vsem služabnik.« In vzel je otroka, ga postavil mednje, ga objel in jim rekel: »Kdor sprejme enega takih otrok v mojem imenu, mene sprejme; kdor pa mene sprejme, ne sprejme mene, temveč tistega, ki me je poslal.« (Mr 9,35–37)

BESEDA O BESEDI

PRI BOGU SMO VSI NA PRVEM MESTU Mr 9,30–37

Če bi vprašali kakšno mater, ki ma več otrok, kateri od njih ima v njenem srcu prvo mesto, bi odgovorila, da ima vse enako rada. Prav to, pa še v večji meri, velja za Boga: v njegovem očetovskem srcu je vsakdo od nas na prvem mestu. Kakor pri Bogu ni ne včeraj ne jutri, ampak samo večni danes, tako pri njem tudi ni ne prvih ne zadnjih mest, kakor si jih predstavljamo mi. Ljudje se za prva mesta borimo z drugimi in se pri tem pogosto ljubosumno sovražimo. Že med Jezusovimi učenci so bili prepiri o tem, kdo je največji. Slišali smo, kako jih je Jezus poučil: »Če hoče kdo biti prvi, naj bo izmed vseh zadnji in vsem služabnik.« Božji Učitelj je vedel, da bodo njegove besede bolj razumljive, če jih ponazori s primero, zato je vzel otroka, ga prisrčno objel in dejal, da je v njegovem kraljestvu prostora le za tiste, ki imajo otroško srce.
Tudi med otroki so prepiri, kdo bo prvi, vendar njihova srca še niso tako zastrupljena, kot so naša. Ko se med seboj igrajo, se pokažejo njihovi značaji: eni hočejo biti vodilni, drugi pa jim raje sledijo. Vsakdo od nas je izšel iz Božje stvariteljske roke enkraten in neponovljiv. Pri tem je Stvarnik za svoje sodelavce pritegnil naše starše. Od njih smo prejeli nekaj lastnosti, ki nas ločjo od drugih: telesne poteze, način govorjenja, hoje, po vzgoji še marsikaj drugega. Vsakdo pa je svobodna osebnost: dar svobode nam je Bog podelil z namenom, da se osebno razvijamo in rastemo. Pri tej rasti naj bi čim zvesteje upoštevali načrt, ki ga je za slehernega od nas zarisal Bog. Bolj ko smo mu zvesti, bogatejša bo naša osebnost. Največje bogastvo človeka je, da svojega Stvarnika posnema v sposobnosti ljubezni. Njemu samemu ljubezen vračamo s tem, da ga spoznavamo in ljubimo v ljudeh, ki živijo okoli nas. Človek, ki resnično ljubi, ne bo nikoli zahteval, da pride na prvo mesto, kakor ga pojmujemo ljudje. (po: S. Čuk, Misli srca)

25. NEDELJA MED LETOM, ŠMATEVŠKA NEDELJA

Otroke varuje ljubezen njihovih staršev. Ne ravnajo samostojno in iz lastnih nagibov, niso sposobni skrbeti sami zase. Varni so, ker njihovi starši skrbijo zanje. S tem pa postanejo deležni tudi Jezusove pomoči in blagoslova. Otroci sprejemajo vse, kar se z njimi dogaja. Pustijo, da drugi skrbijo zanje in jih obdarujejo, obvarujejo.
Tudi učenci naj bi sprejeli Božje kraljestvo kot otroci. To pomeni, da ne morejo z lastno močjo doseči, da bi vstopili vanj. Kakor otroci naj bi se počutili varne v Božji ljubezni. Kot otroci naj bi se pustili od Boga obvarovati in obdarovati. Jezus sam je Boga nagovoril z »Aba«, kar pomeni »ljubi Oče«, in se počutil varnega v njegovi ljubezni. Tako naj bi tudi učenci zaupali Bogu. Samo kdor ima Boga za ljubečega Očeta, lahko vstopi v Božje kraljestvo. Poleg lastnega truda je potrebno tudi zaupati v Boga. Priti v Božje kraljestvo je vedno Božji dar. Tega ni mogoče zaslužiti, lahko pa se nanj pripravimo s svojim zaupanjem, da tja res prispemo. (po: K. Stock, Jezus veselo oznanilo)

Šmatevška nedelja
Ta torek, 21. septembra bo praznik sv. apostola in evangelista sv. Mateja. V normalnih razmerah bi imeli danes slovesnost v cerkvi sv. Mateja, v po njem imenovanem Šmatevžu, sv. mašo. Zato je vsaj del tega preneseno v župnijsko cerkev. Čisto prezreti pa le ne smemo praznika te lepe šmatevške cerkvice, saj vemo, da je edina cerkev v celi mariborski metropoliji, ki nosi ime tega svetnika.

Nova zvonova za župnijsko cerkev na Gomilskem
Bosta bronasta in bosta nadomestila sedaj manjšega jeklenega in tako premostila glasovni razpon med velikim-jeklenim in starim-bronastim. Tehtala bosta ca 720 kg in 370 kg. prvi F, drugi A.
Velik strošek bo še vsa potrebna oprema in naprave za avtomatsko zvonjenje, pritrkovanje (ki naj bi bilo potem zelo lepo), bitje ure, …
Župnija Gomilsko prosi za vaš dar—prispevek v ta namen. Lahko tudi nakažete TRR Župnija Gomilsko: NOVA KBM SI56 0400 1004 8653 831 namen: za zvonove. Bog povrni vsem, ki ste že darovali!
Prosimo še druge, pridružite se jim.

Naslovljeno na vas

Pred nami je Slomškova nedelja—26. septemba
Osrednja slovesnost bo pri Sv. Jožefu na Jožefovem hribu v Celju. Ob 15.00 bo molitvena ura, ob 16.00 pa sveta maša, ki jo bo ob somaševanju navzočih duhovnikov daroval upokojeni ljubljanski nadškof metropolit msgr. dr. Anton Stres. V Sloveniji obhajamo god bl. Antona Martina Slomška 24. septembra, Slomškovo nedeljo pa na nedeljo, ki je po datumu najbližje godovnemu dnevu. S tem dogodkom tudi na zunaj in slovesneje obeležimo Slomškov god. To je priložnost za poživljanje njegovega svetniškega lika, njegovo delo ter krepitev njegovega pomena za sodobni čas. Pred beatifikacijo oz. razglasitvijo za blaženega je bil 24. september kot dan Slomškove smrti (1862) dan spodbude in molitve za beatifikacijo, odslej pa za kanonizacijo oz. razglasitev za svetnika. Vabljeni častilci blaženega škofa Antona Martina Slomška tudi iz naše župnije!

Vstopamo v nov katehetski ciklus v letu sv. Jožefa, ki ga je papež razglasil 8. decembra 2020 ob 150-letnici razglasitve sv. Jožefa za »zavetnika vesoljne Cerkve«. Ker je sam »katehiziral« Jezusa samega, nam je lahko zanesljiv priprošnjik. Še posebej, kot vse kaže, še vedno ne v povsem običajnem času; a on je specialist prav za takšne čase, saj je tudi sam moral Jezusa »učiti« v begunstvu, na poti, celo v smrtni nevarnosti … Papež Frančišek se ob njem sprašuje: Kako Bog vstopa v svet in deluje v njem? Vstopa skozi človekovo srce. Bog je tam, kjer mu človek da prostor. (Msgr. dr. Marjan Turnšek, predsednik SKU) 

Bodoče katehistinje in katehiste pa vabi na izobraževanje Katehetsko pastoralna šola, ki deluje v vseh slovenskih škofijah. V naši—celjski škofiji deluje v Celju, telefon 041276937 /voditelj Klemen Sitar/. Odločite se.

MAŠNI NAMENI

NED – 19.9.
25. nedelja med letom
Šmatevška n., praznovanje v župnijski cerkvi
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane—žive in rajne
10.00 za +Alojzija –oblet. in Marijo Tiselj in vse njune

PON – 20.9.
Andrej Kim in drugi korejski mučenci
19.00 za vse pozabljene rajne

TOR – 21.9.
Matej, apostol
19.00 za +Ivana Rančigaja

SRE – 22.9.
Mavricij, mučenec
19.00 za +Darinko Košir

ČET – 23.9.
Pij iz Pietrelcine, redovnik
17.00 za +Ivana in Mladena Krsnik ter Marijo Stepišnik (v Šentrupertu)

PET – 24.9.
Anton Martin Slomšek, škof
19.00 za +Ivanko Vadlan –osmina in sina Jožija -(30.) oblet.

SOB – 25.9. kvatre
Sergij, menih
19.00 za +Zofijo Vasle

NED – 26.9. Slomškova
26. nedelja med letom
Kozma in Damijan, mučenca, sozavetnika naše župnijske cerkve
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane—žive in rajne
10.00 za +Anico –oblet. in Radota Drev
Kvatrna nabirka za bogoslovje

V tem tednu: goduje apostol in evangelist sv. Matej—že to nedeljo smo praznovali, sv p. Pij iz Piertrelcine – po romanju k njemu 2019 nam pomeni nekaj več, bl. Anton M.Slomšek – v nedeljo bo Slomškova nedelja.
Sodelovanje pri bogoslužju: Še vedno je treba upoštevati navodila za preprečevanje širjenja covid –19.—razkuževanje rok, maske ali razdalja/razen za člane gospodinjstva ali razreda. Potrebno je imeti potrdilo PCT.
Dežurni ministranti: Lara Natek, Neža Rožič Kelenberger
Bralci v nedeljo: I. Lucija Blatnik, Simon Brdnik; II. Aljaž Lončar, Marija Rančigaj
Urejanje in krašenje župnijske cerkve: Gomilsko I.