Oznanila – Velika noč

Oznanila v PDF obliki za tiskanje

V E L I K A   N O Č   2 0 2 2

Velikonočno jutro je glede prihodnosti človeštva prelomnica in začetek novega stanja. Jezus je vstal, da bi sam živel v nas in da bi v njem, to je z njegovo močjo in milostjo, bili že na tem svetu deležni Božjega življenja tudi mi. Slednje se bo v polnosti udejanjilo v večnosti. Ob zori velikonočnega jutra sta Peter in Janez našla grob prazen. Magdalena in druge žene so srečale vstalega Jezusa; ob lomljenju kruha sta ga spoznala tudi emavška učenca. Vstali Gospod se je zvečer prikazal tudi apostolom v zgornji izbi, nato pa še drugim učencem v Galileji.

Tudi mi smo ob premišljevanju evangeljskih poročil povabljeni, da Vstalega prepoznamo v konkretnih življenjskih okoliščinah, ga sprejmemo v svoja življenja kot sopotnika, ki ima z nami sočutje in nas vodi v polnost življenja.
...gradimo krščansko občestvo in svet na zanesljivem temelju upanja, ki je Vstali Kristus! Gospod je vstal in živi, živeli bomo tudi mi! Aleluja. Veselo veliko noč in naj bo Gospodov mir z Vami vsemi!
iz voščila slovenskih škofov

Velika noč je praznik veselja. Jezus naš je vstal od smrti, razveseli se kristjan! Torej, naj bo On glavni razlog za naše praznično veselje. On, ki je premagal greh in smrt in nam dal delež pri svoji zmagi. On, ki je z nami in naj njegovo navzočnost doživljamo zlasti te dni!
župnik Martin z župnijskimi sodelavci

VELIKA NOČ

BESEDA ŽIVEGA BOGA

Peter in óni drugi učenec sta šla ven in se odpravila h grobu. Skupaj sta tekla, vendar je drugi učenec Petra prehítel in prvi prišel h grobu. Sklônil se je in videl povôje, ki so ležali tam, vendar ni vstopil. Tedaj je prišel tudi Simon Peter, ki je šel za njim, in stopil v grob. Videl je povôje, ki so ležali tam, in prtič, ki je bil na Jezusovi glavi, a ne ob povôjih, temveč posebej zvit na drugem mestu. Tedaj je vstopil tudi oni drugi učenec, ki je prvi prišel h grobu; in videl je in veroval. (Jn 20,3–8)

BESEDA O BESEDI

PRAZNIK ZMAGE ŽIVLJENJA NAD SMRTJO Jn 20,1–9

Velika noč je praznik svetlobe, praznik zmage luči nad temo, življenja nad smrtjo, pravičnosti nad grehom, upanja nad brezupom. To je praznik naših src, ki hrepenijo po upanju, tudi če je v njih čisto majčken plamen vere. Predvsem pa je velika noč praznik zmage življenja nad smrtjo. Velika noč je najslovesnejši razglas »evangelija življenja«. Bog, v katerega kristjani verujemo, ni Bog mrtvih, temveč živih. To je zatrjeval že izvoljenemu ljudstvu stare zaveze. Otipljivo je to pokazal nam, ljudstvu nove zaveze, sklenjene po učlovečenem Božjem Sinu, ki je za nas umrl in vstal. S svojo smrtjo je uničil smrt in obnovil življenje.
Današnji praznik je praznik upanja in veselja nad življenjem. To je praznik duhovne pomladi, prerojenja. V naravi se po čudovitih zakonitostih, ki jih je vanjo zapisal modri Stvarnik, vsako leto obnavlja čudež novega življenja. Prav tako hoče Kristus z odrešilno milostjo, ki jo je zaslužil s svojo pokorščino Očetu do smrti, smrti na križu, obnavljati duhovno življenje v nas. »Če ste vstali s Kristusom, iščite, kar je zgoraj!« kliče apostol Pavel. Res je, graditi moramo Božje kraljestvo na stavbišču tega sveta, kar je velikokrat zelo težko. Vendar ne mislimo, da Bog človeka v njegovih težavah ne vidi! Kristusovo trpljenje, ki je vzcvetelo v večno dišečo rožo vstajenja, daje smisel in vrednost vsemu našemu trpljenju, posvečuje naše žulje, spreminja naše solze v bisere. V svetlobi vstajenja dobiva naše življenje čisto nov smisel. – »O Gospod, to je veselo oznanilo, ki si ga prinesel edino ti: da za vsakim velikim petkom pride velika noč, da je trpljenje vir blagoslova in da je smrt le seme novega življenja za vsakogar, ki se tebe oklepa« (Romano Guardini). Žalovati ob smrti in pretakati solze radosti ob veselih dogodkih zmore tisti, ki ljubi življenje. In prav te ljubezni vam ob prazniku vstajenja iz srca iskreno želim! (po: S. Čuk, Misli srca)

Naslovljeno na vas

POMEMBNI DATUMI V ŽIVLJENJU NAŠEGA OBČESTVA —ZLASTI MLADEGA V BLIŽNJI PRIHODNOSTI:
S 1. majem se začne majniška šmarnična pobožnost s geslom Po Mariji k Jezusu. Ves mesec bomo častili Boga in slavili nebeško Mater Marijo.
15. maja bo evharistični praznik, saj bo ta dan slovesnost prvega sv. obhajila. Kandidatov je 19.
22. maja bo po dveh letih pri nas spet birmovanje. Kandidatov je 25. birmovalec bo generalni vikar Celjske škofije g. Rok Metličar.
Od 11. do 18. julija bo počitniški oratorij.
V pripravo na te dogodke naj bi bilo vključeno vse župnijsko občestvo. Vsekakor pa naj bi na vse klicali z molitvijo Božji blagoslov. Zlasti je treba podpreti birmance, da bi z umom in srcem sprejeli lepo a odgovorno poslanstvo Kristusovih pričevalcev.

Pridi, Sveti Duh, napolni srca svojih vernih in vžgi v njih ogenj svoje ljubezni.
Pošlji svojega Duha in prerojeni bomo, in prenovil boš obličje zemlje.
Molimo. Bog, naš Oče, Sveti Duh nas razsvetljuje in uči. Naj nam pomaga, da bomo v življenju spoznali, kaj je prav, in vselej radi sprejemali njegove spodbude. Po Kristusu, našem Gospodu. Amen.

POMOČ UKRAJINCEM
Materialna pomoč – zbiramo suha in trajna živila, vodo v plastenkah in higienske pripomočke.
Prevzem v nedeljo po obeh svetih mašah. Lahko oddate tudi pred Škofijskim domom v Vrbju od ponedeljka do petka od 8. do 14. ure.
Karitas tudi prosi za pomoč vse, ki imajo možnost za namestitev beguncev in jim lahko nudijo sobo s kuhinjo in lastnimi sanitarijami.
Finančna pomoč: v župnijski cerkvi bo nabiralnik za Karitas namenjen zbiranju pomoči
Darujete lahko tudi preko TRR: Slovenska karitas, Kristanova ulica 1,
1000 Ljubljana TRR: SI56 0214 0001 5556 761 Sklic: SI00 870
Namen: Pomoč Ukrajini
Prispevek v višini 5 Eur Lahko posredujete z SMS sporočilom KARITAS5 na 1919.

Bog povrni tudi vsem dobrotnikom naše župnije in naših cerkva!

MAŠNI NAMENI

NED –17.4.
VELIKA NOČ – KRISTUSOVO VSTAJENJE
Robert, opat
7.00 vstajenje, vstajenjska procesija
7.30 za vse župljane—žive in rajne
10.00 za +Matildo Brinovec

PON – 18.4. d. p. d.
Velikonočni pon.
Ves teden velikočna osmina
7.30 za +Marijo –oblet. in Antona Pintar ter vse Mehanove
10.00 za +Ido Lazar (v Grajski vasi)
15.00 pogreb +Elizabete Obreza s sv. mašo

TOR – 19.4.
Leon IX, papež
19.00 za +Roziko in Janeza Potočnik ter Slavo Rančigaj

SRE – 20.4.
Teotim (Teo), škof, mis.
19.00 za +Ano Slakan

ČET – 21.4.
Anzelm, škof, cerkv. uč.
17.00 za +Dragota –oblet. in vse Ribičeve (v Šentrupertu)

PET – 22.4.
Leonid, mučenec
19.00 za +Brankota –oblet. in vse Piklnove

SOB – 23.4.
Jurij, mučenec
19.00 za +Justino Hudomalj

NED – 24.4. bela
2. velikonočna ned. – Ned. Božjega usmiljenja
Fidelis, duhovn., mučen
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane—žive in rajne
10.00 za +starše Pintar in Topovšek

V tem tednu: je velikonočna osmina. So tudi velikonočne veroučne počitnice. Naj bodo dnevi duhovne bogatitve in verske rasti.
Kandidati za sv. birmo pa bodo imeli prihodnjo nedeljo po 2. sv. maši v cerkvi pripravo.

Dežurni ministranti: Jaša in Ana Vita Cvenk
Bralci v nedeljo: I. Simon Brdnik, Elza Vasle; II. Melanija Hadolin, Anže Rožič
Urejanje in krašenje župnijske cerkve: Zakl