Oznanila – 16. nedelja med letom

Oznanila v PDF obliki za tiskanje

BESEDA ŽIVEGA BOGA

Marta pa je imela s postrežbo veliko dela. Pristopila je in rekla: »Gospod, ti ni mar, da me je sestra pustila sámo streči? Reci ji vendar, naj mi pomaga!« Gospod ji je odgovóril: »Marta, Marta, skrbi in vznemirja te veliko stvari, a le eno je potrebno. Marija si je izbrala boljši del, ki ji ne bo odvzet.« (Lk 10,40–42)

BESEDA O BESEDI

JE V MENI VEČ MARTE ALI MARIJE? Lk 10,38–42

Zanimiva je Jezusova neposredna, spontana reakcija, ko Marto opozori, da jo skrbi in vzemirja toliko stvari, v resnici pa je potrebno le eno: sesti in poslušati Božjo besedo, besedo resnice. Če se poglobimo v odlomek o obisku pri Marti in Mariji, pridemo do zanimivih življenjskih ugotovitev. Marta je v vsakem izmed nas: delo, obveznosti, skrbi, odgovornost, vse to pustimo, da obvladuje naše življenje, da je prizorišče našega vsakdanjika. Po eni strani to tudi mora biti, da življenje urejeno teče naprej. Vendar včasih to preide v obsedenost in postane celo vir konfliktov. Tudi druge želimo videti in doživljati take, kot smo mi sami. Kaj ni želela prav to ta naša Marta? Želela je, da bi Marija, njena sestra, bila druga Marta, tako zavzeta, tako skrbna, tako učinkovita, kot je bila ona. Če bi ji Jezus dal prav, to ne bi bila več zanimiva, polna in harmonična hiša, ampak bi se ji lahko reklo hiša dveh Mart. Jezus pa je želel, da ostane hiša Marte in Marije.
Ni naključno, da v svojem odgovoru Jezus dvakrat ponovi ime: »Marta, Marta …«, kar pomeni, poglej se, Marta, kaj te vodi pri tvojem delu: skrb, vznemirjenost, da bo vse dobro šlo, organizacija, zunanji red, pravila, ki si jih ljudje postavljamo, da enostavno funkcioniramo. V ospredje dajemo svojo družbeno in socialno vlogo, pozabljamo pa nase, na tisto, kar nam je zares potrebno. Ali ni s tem Jezus razkrinkal skritih vzvodov ljubosumja, nevoščljivosti, globoko zasidrane težnje, da druge prilagajamo sebi in jih spreminjamo po svojih željah in predstavah? Marta naj bi Marijo pustila tako, kakršna je bila. In taka, kakršna je bila, je prišla do resnice, do odkritja tistega, kar oživlja, do Učiteljevih besed, ki dajejo življenje. Dopustimo, da Marija zaživi tudi v nas!
Poglabljanje in služenje – to je naša pot skozi življenje. Vsak naj pomisli: Koliko časa na dan namenim kontempliranju – poglabljanju Jezusove skrivnosti? Delam kakor služenje, ki prihaja iz evangelija? (po: E. Mozetič)

16. nedelja med letom

Jezus trka tudi na vrata naših družin. Je v njih prostor za imenitnega gosta? Je čas, da bi sedli k njegovim nogam in ga poslušali? Molitev, Sveto pismo, verski tisk, iskren pogovor, pomoč bližnjemu … Jezusu odpre vrata. Odprimo vrata Kristusu!

BOGOSLUŽNI SKLEP LETOŠNJEGA ORATORIJA
Počitniški oratorij 2022 je danes s sodelovanjem animatorjev, animatorjev ter otrok—oratorijcev na sklepnem bogoslužju dobil svojo krono.
Animatorji in otroci so s svojo mladostno igrivostjo in veseljem dali ton oratorijskemu dogajanju. Hvala Bogu, vse se je izteklo brez kakšnih večjih težav ali zapletov. Tudi vreme je bilo kar ugodno. Hvala otrokom njihovim staršem, še posebno pa prizadevnim animatorjem, da je oratorij uspel. Hvala tudi sponzorjem in vsem, ki ste na kakršen koli način naredili dobro delo za otroke. Bog povrni vsem.

Vabljeni ste

V soboto, 23.7. vabljeni na Šmohor nad Laškim.
Tisti, ki boste šli peš, se dobimo ob 9. uri pri Izletniški kmetiji Tratnik v Pongracu. Ob 11. uri bo na Šmohorju sveta maša, ki jo bo daroval g. Vlado Bizjak. Na Šmohor se lahko peljete tudi z avtom iz Laškega ali Zabukovice. Več informacij: 031 280 574 ( Marija)

ŽUPNIJSKO ROMANJE
Na seji Župnijskega sveta je bilo dogovorjeno, da bo letos župnijsko romanje že zadnjo julijsko soboto —30.7.2022. Predlog romarske poti je: Šentilj v Slovenskih goricah (nova poslikava stropa župnijske cerkve), romarska cerkev Marija Snežna /Zgornja Velka, Apače, … zaobšli bomo prometno gnečo, občudovali lepo vinorodno pokrajino in našli »mirne oaze za duhovno osvežitev. Rok prijave je do te sobote dopoldne.
Povejte, prosim, še drugim. Odločite se in prijavite župniku, čim prej. (tel. 041 673 716)

Naslovljeno na vas

Hvala Bogu in vam, dragi, dobri ljudje!
Preteklo nedeljo smo v naši župnijski cerkvi obhajali slovesnost duhovniških jubilejev. V imenu vseh treh jubilantov —g. Alojza Pirnata, g. Vikija Košca in svojem imenu se iz srca zahvaljujem za vse, kar ste storili v pripravi na praznovanje in na sami slovesnosti. Vsekakor ste si naredili preveč truda. Jaz se še posebej zahvalim za vse izrečene čestitke in voščila, za vaše molitve, pa tudi darila, ki ste mi jih izročili, kljub temu, da sem povedal, da ne pričakujem vrednostnih daril. Vesel sem lepega mašnega plašča, ki bo ostal župniji. V kolikor pa je denar še ostal, pa bo šel za nabavo nove tiskalne in kopirne naprave za izdelavo oznanil in drugi tiskovin. Hvala za vse! Župnik Martin

Spoštovani!
Vsem, ki ste kakorkoli pripomogli, da nam je uspelo praznovanje zlatomašnega jubileja našega g. župnika, se lepo zahvaljujemo. Ni bilo potrebno prositi, le nagovoriti. Ne bom navajala imen, saj bi lahko koga po krivici izpustila. Sami dobro veste, kako zelo ste vsak na svojem področju bili dragoceni. Dogajale so se čudovite stvari, ki se sicer ne bi. Takšni in podobni dogodki ljudi povezujejo! Hvala tudi vsem, ki ste se velikodušno odzvali našim predstavnikom, ko so potrkali na vaša vrata ali pozvonili na zvonce. G. župnika smo obdarili z mašnim plaščem, ki sta mu ga nadela Viki Košec in Matic Lesjak, saj je tudi on njima pred petnajstimi, oz. štirimi leti oblekel novomašniški plašč v celjski stolnici. Podarili smo mu tudi kipec sv. patra Pija in jubilejno svečo, pa še nekaj finančnih sredstev je ostalo.
Božjo hišo, naš drugi dom, je krasilo domače cvetje, ki sta ga aranžirali ga. Mija in ga. Sonja ter kite zimzelena, ki so nastajale izpod naših rok. Prisluhnili smo lahko petju iz domačih grl v okviru MePZ, ki ga vodi ga. Vesna in glasovom moškega sestava. Okrepčali smo se z duhovno in telesno hrano, za katero so družno poskrbele naše župljanke tako posamično, kot v okviru DKŽ Trnava Gomilsko.
Ta dogodek bo vsem ostal v lepem spominu in hvaležni smo lahko, da smo ga lahko praznovali. za ŽPS Marija Rančigaj, tajnica

MAŠNI NAMENI

NED – 17.7.
16. ned. med letom
Aleš, spokornik
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane—žive in rajne
10.00 za+ Ivana Rančigaja in njegove
Sklep oratorija

PON – 18.7.
Arnold, državnik, škof
19.00 za +Ivana –oblet. in Marijo Knez

TOR – 19.7.
Makrina Mlajša, devica
19.00 za +Bernardko Vasle

SRE – 20.7.
Apolinarij, škof, mučenec
19.00 za +Marijo Ribič —osmina

ČET – 21.7.
Lovrenc iz Brindisija, duhovnik, cerkveni uč.
19.00 za +tri sestre—Heleno, Marijo in Anico (v Šentrupertu)

PET – 22.7.
Marija Magdalena, spokornica, svetopis. žena
19.00 za +Marijo Šmit –oblet.

SOB – 23.7.
Brigita Švedska, redovnica, sozavetnica Evrope
19.00 za +Veroniko Kunst –osmina

NED – 24.7.
17. ned. med letom
Krištof, mučenec
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane—žive in rajne
10.00 za+ Borisa Turnška oblet. (v Grajski vasi)
Blagoslov vozil

V tem tednu:
Prihodnjo nedeljo bo misijonska akcija MIVA—zbiranje sredstev za misijonska vozila: dar boste izročili pri izhodu iz cerkve ob prejemu nalepke.

Dežurni ministranti: Jaka Srebočan in Anej Semprimožnik
Bralci v nedeljo: I. Sonja Mandelc, Anka Trogar; II. V Grajski vasi: Tilen Hadolin, Jan Juhart
Urejanje in krašenje župnijske cerkve: Trnava