Oznanila – 4. adventna nedelja

Oznanila v PDF obliki za tiskanje

BESEDA ŽIVEGA BOGA

Ko je to premišljeval, glej, se mu je v sanjah prikazal Gospodov angel in rekel: »Jožef, Davidov sin, ne boj se vzeti k sebi Marije, svoje žene; kar je spočela, je namreč od Svetega Duha. Rodila bo sina in daj mu ime Jezus, kajti on bo svoje ljudstvo odrešil grehov.« Vse to pa se je zgodilo, da se je izpolnilo, kar je Gospod rekel po preroku: Glej, devica bo spočela in rodila sina in imenovali ga bodo Emanuel, kar pomeni Bog z nami.  (Mt 1,20–23)

BESEDA O BESEDI

OTROK NI OČETOVA LAST Mt 1,18–24

Evangelist Matej na Jezusovo rojstvo gleda z očmi moškega, očeta. Za rojstvo otroka sta namreč vedno potrebna oba, oče in mati. Jožef je zaročen z Marijo. Ona pričakuje otroka. Ker otrok ni njegov, Jožef premišljuje, kako naj v tej situaciji ravna. Po judovski postavi žensko zaradi izvenzakonske nosečnosti kaznujejo s kamnanjem. Vendar Jožef Marijo ljubi. Nepredstavljivo mu je, da bi jo kamnali. Živeti želi pravično, to pomeni po judovski postavi, vendar ne tako, da bi mu bil zakon nad vsem. Pravičen želi biti tudi do Marije. Tako v svojem razmišljanju sklene, da se bo skrivaj ločil od nje. V središče tega zelo človeškega razmišljanja poseže Gospodov angel, ki se Jožefu prikaže v sanjah in mu pojasni to, česar ta s svojim razumom ne more doumeti.
»Ne boj se vzeti k sebi Marije, svoje žene; kar je spočela, je namreč od Svetega Duha. Rodila bo sina in daj mu ime Jezus, kajti on bo svoje ljudstvo odrešil grehov« (Mt 1,20–21). Otrok navsezadnje ni njegov. Od Svetega Duha je. Božji otrok je. Otrok ni nikoli očetova last. Očetova naloga je otroku dati ime. Z imenom otroku izroča načrt, ki je nad njegovim življenjem. Oče otroka oblikuje. Z imenom in načinom, kako otroka nagovarja, iz otroka izvablja to, kar je vanj položil Bog. Jezusovo rojstvo izpolni obljubo preroka Izaija: »Glej, devica bo spočela in rodila sina in imenovali ga bodo Emanuel, kar v prevodu pomeni Bog z nami« (Mt 1,23). V Jezusu bo Bog sam pri nas in z nami. Nikoli več ne bomo sami. Edinstveno, ki ga je Bog ustvaril v Jezusovem rojstvu, saj je Bog sam postal človek, osvetljuje tudi naše življenje. Pri rojstvu otroka ne gre nikoli le za človeško delovanje, pač pa vedno tudi za Božje darilo. Bog vsakemu otroku obljublja, da bo z njim. Tako nam Bog po otroku kaže delček svoje ljubezni in je v otroku tudi sam navzoč pri nas. (po: A. Grün)

4. adventna nedelja

Kakor mnogi drugi, in morda še bolj od njih, je Jožef doumel preroške napovedi o obljubljenem Mesiji in je željno pričakoval njegov prihod. Prav v času Jožefovega odraščanja je bilo pričakovanje Mesija med ljudmi zelo močno in mnogi so bili prepričani, da se bo njegov prihod kmalu zgodil. Prepričani so bili, da bo to mogočen vladar, ki bo s silo porazil Rimljane in vzpostavil močno Izraelovo kraljestvo. Jožef pa je preroške napovedi o Mesiji razumeval tudi globlje. Preroki so namreč napovedovali, da bo Bog po tem Mesiji sklenil s svojim ljudstvom novo zavezo, zavezo, ki bo preobrazila izvoljeno ljudstvo in obrnila srce naroda k Jahveju. Jožef je bil pripravljen pri tem sodelovati z vsem svojim bitjem in Bog je to njegovo odprtost in pripravljenost z veseljem sprejel ter tako uresničil svoj načrt s prihodom Sina na svet. (po: J. Kužnik)

Ko je to premišljeval, glej, se mu je v sanjah prikazal Gospodov angel … (prim. Mt 1,20)

Jožef, daj, da bom sanjal s teboj. Kakor ti.
Moje sanje so uspeh, kariera, moč bogastvo, uživanje.
Moje sanje so Herodovo sanje: da bi bil v središču vsega,
da bi mogel ukloniti celo Boga svojim načrtom.

Jožef, daj, da bom sanjal s teboj. Kakor ti.
Tvoje sanje se srečajo z Bogom; omogočijo ti, da se pogovarjaš z njim,
da ga vidiš navzočega v stvareh in dogodkih.
Odprejo tvoje življenje za skrivnost. Odpreš oči in sprejmeš Marijo.
Odpreš oči in sprejmeš Egipt. Odpreš oči in se naseliš v Nazaretu.
Odpreš oči in sprejmeš Božje načrte.

Jožef, daj, da bom sanjal s teboj. Kakor ti.
V mojih sanjah sem vedno jaz v središču vsega, glasen, zahteven, vsiljiv.
V tvojih sanjah je Bog.

Jožef, pravični mož, tih, obziren in delaven,
daj, da bom sanjal s teboj. Kakor ti.
(po: T. Lasconi, 365+1 dan s Teboj)

Marija je poslušala in bila poslušna. Prav tako tudi sv. Jožef. Kaj pa mi?
Advent naj bo čas našega iskrenega prizadevanja, da ju posnemamo.

Naslovljeno na vas

V adventnem času, ki se izteka

Adventna spoved
Še vedno priložnost vsak dan pred sv. mašo ali po njej.

Starejši in bolni po domovih, ki niste prejeli zakramentov na prvi petek v decembru imate priložnost prejema zakramentov v torek dopoldne. Sporočite, prosim, župniku, da naj vas obišče. Sporočite tudi, če vam ta čas ne odgovarja, da se dogovorimo za drug termin. Vse pa na telefon štev. 041 673 716 ali (03) 5726 198. Vesel bom vašega vabila.

Nove jaslice v župnijski cerkvi
Tisti srednjih let in starejši še pomnite, da so bile jaslice v župnijski cerkvi prej vedno na oltarju v kapeli Treh kraljev. Tam je bilo prostora le za malo večje hišne jaslice. Odkar so prestavljene pred daritveni oltar, pa so nesorazmerne za cerkveni prostor. So pa jaslične figure kljub »renovacijskim poskusom« tudi že zelo poškodovane. So iz krhke snovi.
Zato so bile sedaj nabavljene nove, večje figure. Kupljene so iz sredstev, ki ste jih dali za dar ob zlati maši. Naj nove jaslice prispevajo k še lepšemu doživetju božične skrivnosti v našem občestvu.

Ali je Jezus, ker je Bog, živel že pred svojim rojstvom?

Ker je Bog večen in zunaj časa, je tudi njegov Sin že od vekomaj. Ker gre za brezčasnost, bi bilo neumestno razglabljati o tem, kaj je bilo ‘prej’ in kaj ‘kasneje’. Smemo pa trditi, da je Sinova Božja narava z učlovečenjem prevzela človeško, ki je tako zaživela v času in prostoru. Prav zato tudi rečemo, da je Marija Božja in ne le človeška mati. Jezus je namreč učlovečeni Božji Sin – Bog sam!
Ker je Sinova večna Božja narava prevzela človeško, v Jezusu “telesno biva vsa polnost
božanstva” (Kol 2,9). Jezus sam je v molitvi prosil Očeta, naj ljudem razodene slavo, ki jo je imel pri njem od vekomaj. Apostol Janez pa že na začetku svojega evangelija govori o Sinu kot večni Božji Besedi, ki nima začetka. (po: Sto in eno vprašanje o Bogu)

MAŠNI NAMENI

NED – 18.12.
4. ADVENTNA NEDELJA
Vunibald, opat
Ves teden božična devetdnevnica
7.00 češčenje –spoved pri obeh mašah
7.30 za vse župljane—žive in rajne
10.00 za +Dragotina Stanko –oblet.
Pri mašah kvatrna nabirka za bogoslovje
Na voljo bo betlehemska luč miru.

PON – 19.12.
Urban V., papež
17.00 za +Ivana Orožima, vse Mlinarjeve

TOR – 20.12.
Dominik, opat
17.00 za +Sovinčeve in Pirnatove
Slavljenje—Bog je Ljubezen

SRE – 21.12.
Peter Kanizij, duhovnik, cerkveni učitelj
17.00 za +Franca Stanko –30. dan

ČET – 22.12.
Hunger, škof
17.00 za +Ano Pristalič in vse njene

PET – 23.12.
Janez Kancij, duhovnik
17.00 za +Ludvika in vse Mežnarjeve

SOB – 24.12.
Adam in Eva, prastarši
Sveti večer
22.00 za +starše Štorman (v Šentrupertu)
23.45 Božičnica
24.00 za župljane – žive in rajne

NED – 25.12.
B O Ž I Č
Anastazija, mučenka
7.30 za +Pavlo Iršič, starše Blatnik, Andoljšek
10.00 za +Minko Kunst in vse Gregurjeve (v Grajski vasi)

V tem tednu: še devetdnevnica – bližnje priprave na Božič

Seja ŽPS bo v sredo ob 19.00 uri v Domu srečanj. Pričakujemo vse člane.

Priprava na trikraljevsko akcijo bo v četrtek ob 16. uri. Mladi in otroci, pridite.

Postavljanje jaslic v župnijski cerkvi v četrtek po maši—17.30 uri. Mladi, zanašamo se na vas.

Dežurni ministranti: v počitnicah vsak en dan, na praznike pa VSI.
Bralci v nedeljo in praznike: na razpolago naj bo vsak, ko bo navzoč.
Urejanje in krašenje župnijske cerkve: Grajska vas