Oznanila – Božič

Oznanila v PDF obliki za tiskanje

B O Ž I Č 2022

Boga sprejemajo preprosti ljudje, ki se zavedajo, da zelo malo vedo. Ali pa pravi učenjaki, ki se zavedajo, da ne vedo vsega. Za oboje je značilna ponižnost. Napovedani Mesija se ni rodil pod milim nebom, marveč v votlini. Kdor hoče stopiti v votlino, se mora skloniti, ponižati. Kdor pa tega ne naredi, ne spozna resnice in ne ve, kaj je božič. Šele ko se ponižamo in postanemo majhni, odkrijemo velike stvari, spoznamo neskončnega, velikega Boga v podobi betlehemskega deteta. Ponižen človek vidi stvari drugače kakor ošaben. Gleda strop votline, toda vidi nebo in zvezde. Gleda dete, a spozna Boga, ki ga ne moreta zaobjeti nebo in zemlja. Gleda jasli in vidi prestol, ovčjo stajo in vidi kraljevsko palačo. Ponižnost mu govori, da je to dete Božja beseda, učlovečeni Bog, rojen iz Device Marije. Rojen v času, a hkrati večen. On je sprejel našo človeškost, da bi nam dal svojo božanskost, naš ‘nič’, da bi nam dal svoje ‘vse’. Božič je razodetje neskončnega Boga in njegove ljubezni do človeka. ‘O človek, spoznaj svoje dostojanstvo!’, vzklika sv. Leon Veliki. (Slovenski škofi)

Oznanjeno nam je veliko veselje, ki je za vse ljudstvo. Rodil se nam je v Davidovem mestu Zveličar, ki je Kristus, Gospod. Naj bo Kristusov prihod na svet tudi za nas glavni razlog in vir veselja v teh prazničnih dneh!

Vam vsem voščimo župnik in župnijski sodelavci

B O Ž I Č – JEZUSOVO ROJSTVO

BESEDA ŽIVEGA BOGA
Resnična luč, ki razsvetljuje vsakega človeka, je prihajala na svet. Beseda je bila na svetu in svet je po njej nastal, a svet je ni spoznal. V svojo lastnino je prišla, toda njeni je niso sprejeli. Tistim pa, ki so jo sprejeli, je dala moč, da postanejo Božji otroci, vsem, ki verujejo v njeno ime in se niso rodili iz krvi ne iz volje mesa ne iz volje moža, ampak iz Boga. In Beseda je meso postala in se naselila med nami. Videli smo njeno veličastvo, veličastvo, ki ga ima od Očeta kot edinorojeni Sin, polna milosti in resnice. (Jn 1,9–14

BESEDA O BESEDI

BOŽJE UČLOVEČENJE V MOJEM SRCU Jn 1,1–18

Na božič Bog prihaja v naš svet kot otrok. Ne prihaja kot odrasel človek, pač pa postane otrok, slaboten in nemočen otrok. Kot otrok nas Bog želi osvoboditi naše lastne veličine, s katero želimo biti kot Bog. Bog prihaja v otroški nemoči, da bi razbil oklep naših src, saj otrok celo zakrknjene in zagrenjene ljudi pripravi do smeha.
Če prihaja Bog k nam kot otrok, pomeni, da moramo z Njim ravnati skrbno in nežno. Boga ne moremo otipati. Lahko ga samo zaslutimo v tišini našega srca, lahko se ga le nežno dotaknemo na kraju tišine, kamor ne prodreta hrup tega sveta in hrup naših misli.
In tako v tišini našega srca, v Kristusovem rojstvu, praznujemo lasten nov začetek. Papež Leon Veliki v eni svojih božičnih pridig pravi: »Danes lahko začnem na novo, ker se je Bog kot otrok rodil v meni.«
Na božič praznujemo Božje učlovečenje. Bog postane človek, da lahko mi zberemo pogum in se v resnici učlovečimo, da se spravimo s svojo človeškostjo. In Bog nam na božič pokaže, kako bi lahko uspelo tudi naše učlovečenje. Bog se iz nebes spusti na zemljo. Učlovečimo se samo tedaj, ko v sebi združimo oba pola, nebesa in zemljo, ko rečemo da svojemu zemeljskemu obstoju. Bog se rodi v hlevu, ne v palači. Bog se želi roditi tudi v mojem hlevu, tam, kjer v meni ni pospravljeno, kjer ne diši preveč lepo, v mojem kaosu, na kraju, ki ga naseljujejo živali, moji instinkti in nagoni. Božji Duh želi v meni postati meso. Razsvetliti želi vse, in še posebej tisto, kar je v meni zemeljskega, nagonskega, strastnega, vitalnega. Hlev pa pomeni tudi revščino. Bog se želi roditi v mojo revščino, tja, kjer se upiram lastni praznini in nemoči, v kateri razpiram dlani in se izročam Bogu. Tam, kjer nisem nič, želi v meni zasijati Bog v svojem veličastvu. Šele tedaj v resnici postanem človek. (po: A. Grün)

Naslovljeno na vas

SV. ŠTEFAN, DIAKON, PRVI MUČENEC – ZAVETNIK NAŠE CERKVE IN ŽUPNIJE
Na njegov god – 26.12. praznujemo
Kamnanje prvega mučenca sv. Štefana, na katerega se je vrgla nahujskana množica in ga surovo pobila, bi danes imenovali linčanje. Tako je Štefan bil ena izmed prvih žrtev preganjanja, ki je zadelo mlado krščansko občino v Jeruzalemu. Pri mučeniški smrti sv. Štefana je bil posredno udeležen poznejši apostol Pavel; varoval je obleko tistih, ki so Štefana kamnali, in odobraval njegov umor. Po spreobrnjenju je Pavel spoznal zmoto; sam priznava Timoteju: »Usmiljenje sem pa dosegel, ker sem v neveri ravnal iz nevednosti.« Mučenca Štefana si je vzel za zgled, posnemal je celo način njegovega govorjenja, uporabljal njegove misli in zadnje besede sv. Pavla so skoraj enake Štefanovim besedam, preden je izdihnil. Značaj in pogum sv. Štefana so občudovali tudi njegovi nasprotniki. Umrl je okrog leta 35.

TRIJE KRALJI—KOLEDNIKI VAS BODO OBISKALI ta torek
Mladi in otroci vam bodo prinesli veselo božično sporočilo o Kristusovem rojstvu in voščilo za novo leto. Vi pa jih boste razveselili s svojim darom za misijone in s kakšno sladko zadevo za njih. Povedali boste ali želite da vam nad vrata napišejo ali dajo nalepko. Če bi dar raje nakazali, boste pa dobili nakaznico. Bog vam povrni!

ŽUPNIKOV OBISK IN BLAGOSLOV DOMOV. Rade volje bom to storil, samo sporočite mi, da to želite in se dogovorimo za čas. Pa: Na svidenje.

VERSKI TISK BI TUDI ŽELEL PRITI V VSAK KRŠČANSKI DOM.
Tiste, ki ga prejemate preko župnije prosimo, da naročnino obnovite.
Družina 149.00 Eur, Ognjišče 37,40 Eur, Milijonar dobrote 6.00 Eur, Prijatelj 15.00 Eur, Misijonska obzorja 9.00 Eur, Mohorjeve knjige 55.00 Eur,…

MAŠNI NAMENI

SOB – 24.12.
Sveti večer
22.00 za +starše Štorman (v Šentrupertu)
23.45 Božičnica

NED – 25.12.
B O Ž I Č, Jezusovo rojstvo
Anastazija, mučenka
00.00 za vse župljane—žive in rajne
7.30 za +Pavlo Iršič, starše Blatnik, Andoljšek
10.00 za +Minko Kunst in vse Gregurjeve (v Grajski vasi)

PON – 26.12.
Štefan, diakon, prvi mučenec, zavetnik župnije
Dan samostojnosti d. p.
7.30 za domovino
10.00 za +žpk dr. Štefana Steinerja in vse gomilske duhovnike
za +Marto in Antona Žontar
za +Štefana Šlandra, vse Koprivove
Blagoslov soli, blagoslov konj

TOR – 27.12.
Janez, ap., evangelist
17.00 za +Ivana Vaša in vse Baševe
Blagoslov vina

SRE – 28.12.
Nedolžni otroci, mučenci
17.00 za +Ivanko Vadlan

ČET – 29.12.
5. dan božične osmine
David, kralj
17.00 za +Justino Hudomalj

PET – 30.12.
Sveta družina
17.00 za +Ano –oblet. in Antona Laznik

SOB – 31.12.
7. dan božične osmine
Silvestrovo
17.00 v zahvalo Bogu za darove v tem letu
Zahvalna molitev

NED – 1.1.2023
Marija, Sv. Božja mati
Novo leto – dan miru
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane—žive in rajne
10.00 za +Ivana –oblet in Magdo Mahor

Dežurni ministranti: v počitnicah vsak en dan, na praznike pa VSI.
Bralci v nedeljo in praznike: na razpolago naj bo vsak, ko bo navzoč.
Urejanje in krašenje župnijske cerkve: Šmatevž