Oznanila za 2. nedeljo med letom

Oznanila v PDF obliki za tiskanje

BESEDA ŽIVEGA BOGA

Tisti čas je Janez Krstnik zagledal Jezusa, da prihaja k njemu, in je rekel: »Glejte, Jagnje Božje, ki odjemlje greh sveta. Ta je tisti, o katerem sem rekel: Za menoj pride mož, ki je pred menoj, kajti bil je prej kakor jaz. In jaz ga nisem poznal, vendar sem zato prišel in krščujem z vodo, da se on razodéne Izraelu.« In Janez je izpričal: »Videl sem Duha, ki se je spuščal z neba kakor golob in ostal nad njim.  (Jn 1,29–32)

BESEDA O BESEDI

JAGNJE BOŽJE, KI ODVZEMA GREH SVETA Jn 1,29-34

V današnji Božji besedi se večkrat pojavlja »Jagnje Božje«. Naziv »Jagnje Božje« nam pojasni že Stara zaveza. Izraelcem v Egiptu je bilo jagnje in njegova kri na vratih rešitev iz suženjstva. Skozi stoletja so tako Boga prosili za odpuščanje grehov prav z darovanjem jagnjeta. Prerok Izaija napove trpečega služabnika, ki bo žrtvovan kot jagnje, in tudi Janez Krstnik nam predstavi Jezusa samega kot »Jagnje Božje, ki odvzema greh sveta«.
Še bolj tuje kot izraz Jagnje Božje je današnjemu človeku beseda greh. Mnogi rajši rečejo »napaka, slabost, okoliščine, dednost« … Vse to izraža nekaj nepravilnega, toda odriva osebno odgovornost, medtem ko greh zajame prav to.
Zlo je v svetu navzoče v mnogih oblikah: vojne, vse oblike nasilja, velik del svetovne populacije je brez osnovnih pravic, plača številnih delavcev je prenizka za prehrano družine in pokrivanje življenjskih stroškov, klimatske spremembe uničujejo planet … Temu seznamu lahko nenazadnje dodamo še razdeljenost krščanstva. Vse to je »greh sveta«.
Mnogi želijo, da se s silo kaznuje ali kar pobije akterje tega zla. To pomeni pregnati nasilje s še večjim nasiljem. To ni rešitev! To je udeležba pri »grehu sveta«, grehu, ki je združenje grehov posameznikov.
Jezus prihaja v ta naš svet in postane »daritveno jagnje« za uničenje greha sveta. On osvobaja vsako osebo posebej tako, da jo sprejema z ljubeznijo. Tako ne rešuje le osebe, temveč reši skupnost. Da to lahko stori, je potrebno, da posameznik začne gledati na greh in grešnike kakor Jezus. Na ta način lahko vsakdo izmed nas postane sodelavec pri odvzemanju greha sveta. Da bi pa to človek lažje dosegel, je prav, da svojo moč črpa v Jezusovi daritvi. Kot Jagnje Božje se nam namreč Jezus vsak dan znova daruje pri sveti maši. Ko vstopa v naše srce, nam daje moč, da se lažje spopadamo z grehi tega sveta.

2. nedelja med letom

Bog daruje svojega Sina za rešitev človeštva

Apostol Janez, za razliko od ostalih treh evangelistov, ne opisuje dogodka Jezusovega krsta, temveč podaja pričevanje Janeza Krstnika o tem dogodku, ko pravi: “Videl sem in pričujem” (prim. Jn 1,29–34). Sveti Duh je, po besedah papeža Frančiška, Janezu Krstniku razodel popolno novost. Dejansko, medtem ko je v vseh verstvih človek tisti, ki Bogu nekaj ponudi in žrtvuje, je v Jezusovem primeru tako, da Bog daruje svojega Sina za rešitev človeštva. Janez izrazi svoje veliko začudenje z besedami, ki jih ponavljamo pri vsaki sv. maši: »Glejte, Božje Jagnje, ki odvzema greh sveta.«

Otroci smo, Božji otroci!

Pričevanje Janeza Krstnika nas vabi, naj vedno znova začenjamo svojo pot vere. Naj nas preseneča Božja izbira, da je on sam na naši strani, da je solidaren z nami grešniki in da svet rešuje zla tako, da ga popolnoma prelaga nase. Od Janeza Krstnika se učimo in si ne domišljamo, da Jezusa že poznamo, da o njem že vse vemo (prim. Jn 1,31). Ni tako. Ustavimo se pri evangeliju, morda se celo zazremo v Kristusovo ikono “Svetega obličja”. Premišljujmo z očmi in še bolj s srcem in pustimo, da nas pouči Sveti Duh, ki nam v notranjosti govori: To je on! Božji Sin je, ki je iz ljubezni postal darovano jagnje. On, on sam, samo on je trpel in odkupil greh vsakega od nas, greh sveta in tudi moje grehe. Vse. Vse je naložil nase in nam jih odvzel, da bi končno lahko bili svobodni in ne več sužnji zla. Da, še vedno smo ubogi grešniki, a vendar ne sužnji, ne, ne sužnji: otroci smo, Božji otroci!
Obrnimo se k Devici Mariji s prošnjo, naj nam izprosi moči pričevati o njenem Sinu Jezusu; da bi o njem pričevali z veseljem, z življenjem, osvobojenim od zla, in z besedo, prežeto z vero in iskreno hvaležnostjo. (po: papež Frančišek)

RESNIČNI NAPREDEK

Resnični napredek se ne rojeva z vedno boljšo komunikacijsko tehniko, vedno boljšo biotehnologijo, gensko in medicinsko tehnologijo, ampak tako, da ljudje našega sveta postajajo boljši, prijaznejši in srečnejši.

Naslovljeno na vas

POSLOVILI SMO SE
V tem tednu smo se poslovili kar od dveh pokojnikov. V torek smo se na šntrupertskem pokopališču poslovili od +Gerharda Seitla iz Šetruperta, v soboto pa na gomilskem pokopališču od +Franca Pintarja, ki je zadnja leta bival v Domu sv. Rafaela—domu starejših na Vranskem. Spomnimo se ju v molitvi in sv. mašah, naj jima Bog da v svoji dobroti da večni mir.

Kaj je Biblija?

Biblija je najpomembnejša knjiga na svetu. Imenujemo jo tudi Sveto pismo.
V njej je zapisano, kar vemo o Bogu.
Sveto pismo nam pripoveduje, kako zelo nas Bog ljubi.
Po besedah Svetega pisma nas Bog neposredno nagovarja.
Ko berem Sveto pismo, vem: Bog sam mi sedaj govori.
Če na primer v Svetem pismu piše: »Vi ste luč sveta« (Mt 5,14),
smo s tem mišljeni tudi mi, današnji kristjani.
Bog od nas pričakuje, da bo po nas na svetu svetlo in lepo.
Ali drži, kar piše v Svetem pismu?
Vse v Svetem pismu, kar naj bi brezpogojno vedeli o Bogu in o svoji poti k Njemu, drži. Z Božjo pomočjo svetopisemski avtorji pripovedujejo, kar so razumeli o Bogu in kar je Božje ljudstvo z njim doživelo.
Pripovedujejo v svoji govorici in z znamenji svojega časa. (po: Youcat za otroke)

Ta petek, pred nedeljo Svetega pisma, bomo imeli tudi v naši župniji mini SVETOPISEMSKI MARATON. Potekal bo kot običajno v župnijski cerkvi. Vabljeni vsi, ki ste pripravljeni 15 minut brati pri ambonu. Vsak bralec naj bi, če le more poslušal, ko bere njegov predhodnik. K poslušanju vabljeni tudi nebralci. Prosimo, da se vpišete na razpored, ali se po telefonu dogovorite z župnikom

ŽUPNIKOV OBISK IN BLAGOSLOV DOMOV. Rade volje bom to storil, samo sporočite mi, da to želite in se dogovorimo za čas. Pa: Na svidenje.

VERSKI TISK BI TUDI ŽELEL PRITI V VSAK KRŠČANSKI DOM.
Tiste, ki ga prejemate preko župnije prosimo, da naročnino obnovite.
Družina 149.00 Eur, Ognjišče 37,40 Eur, Milijonar dobrote 6.00 Eur, Prijatelj 15.00 Eur, Misijonska obzorja 9.00 Eur, Mohorjeve knjige 55.00 Eur,…

MAŠNI NAMENI

NED – 15.1.
2. nedelja med letom
Absalom, škof
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane—žive in rajne
10.00 za +Francija Turka

PON – 16.1.
Marcel, papež
17.00 za +Jožeta Zupančiča –oblet.

TOR – 17.1.
Anton (Zvonko), puščavnik
17.00 za +Franca Pintarja –osmina.
Slavljenje – Bog je ljubezen

SRE –18.1.
Marjeta Ogrska, redovnica
17.00 za +Ivana Rančigaja in vse njegove
Začetek molitvene osmine za edinost kristjanov

ČET – 19.1.
Suzana, mučenka
17.00 za +Julijano in Jakoba Korošec in Ivana Tekavca

PET – 20.1.
Fabijan in Boštjan, mučenca
14.00 začetek Svetopisemskega maratona
17.00 za +žpk. Adolfa Pikla -oblet.

SOB – 21.1.
Neža (Janja), mučenka
17.00 za +Ivana Sorčana -oblet.

NED – 22.1.
3. nedelja med letom
Nedelja Svetega pisma
Vincencij, diakon, muč.
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane—žive in rajne
10.00 za +Matjaža Tiselja –oblet.
Otroška in družinska sv. maša s predstavitvijo prvošolcev in blagoslovom vseh otrok

V tem tednu:
Seja ŽPS bo v sredo ob 19.00 uri v Domu srečanj. Pridite zagotovo vsi člani na to prvo sejo v novem letu.

Mladinsko srečanje in sodelovanje na svetopisemskem maratonu –od 18. do 20. ure bo čas rezerviran za mlade. Na srečanje vabljeni tudi ostali.

Napoved: v sredo , 25. januarja bomo oživili Verska srečanja za odrasle.

Dežurni ministranti: Urška Rančigaj, Ana Zadnik
Bralci v nedeljo: I. Matjaž Rožič, Magda Šalamon II. Starša prvošolcev
Urejanje in krašenje župnijske cerkve: Gomilsko I.