Oznanila za nedeljo Jezusovega krsta

Oznanila v PDF obliki za tiskanje

BESEDA ŽIVEGA BOGA

Po krstu je Jezus takoj stopil iz vode, in glej, odprla so se nebesa. Videl je Božjega Duha, ki se je spuščal kakor golob in prihajal nadenj. In glej, glas iz nebes je rekel: »Ta je moj ljubljeni Sin, nad katerim imam veselje.« (Mt 3,16–19)

BESEDA O BESEDI

PRIHAJA, DA IZPOLNI OČETOVO VOLJO Mt 3,13-17

Evangelist Matej pripoveduje, da je Jezus hotel prejeti Janezov krst in se podrediti znamenju pokore, spreobrnjenju od grehov. Čeprav se je imenoval krst, ni imel zakramentalnega pomena, saj je namreč Jezus s svojo smrtjo in vstajenjem šele postavil zakramente in ustanovil Cerkev. Janezov krst je bil spokorno dejanje, kot povabilo k ponižnosti pred Bogom, kot nov začetek. S tem ko se je spokornik potopil v vodo, je priznal, da je grešil in hkrati prosil Boga očiščenja lastnih krivd. Ob tem je bil tudi povabljen, da spremeni dosedanje grešno obnašanje.
Janez je, vedoč za pomen krsta spreobrnjenja, in potem ko je v Jezusu prepoznal Mesija, to je Svetega od Boga, njega, ki je brez greha, Jezusu izrazil svojo osuplost: saj bi se moral on, ki krščuje dati krstiti njemu, ki se je prišel krstit. Toda Jezus ga je opomnil, naj se mu ne upira, ampak naj izvrši to dejanje, »kajti spodobi se nama, da tako izpolniva vso pravičnost« (Mt 3, 15). S tem izrazom je Jezus razodel, da je prišel na svet, da bi izvrševal voljo tistega, ki ga je poslal, in tako izpolnil vse, kar mu je Oče naročil. To dejanje nam predvsem razodeva, kdo je Jezus. On je Božji Sin, pravi Bog kakor Oče; On je tisti, ki se je ponižal, da bi postal kot mi. On je postal človek ter se ponižal vse do smrti, smrti na križu (prim. Flp 2,7). Tako moramo Jezusov krst postaviti v to logiko ponižanja, saj on želi postati s tem dejanjem, da se postavi v vrsto z grešniki, nam v vsem enak. On, ki je brez greha, se pusti, da ravnajo z njim kot grešnikom (prim. 2 Kor 5,21), da bi na svoje rame sprejel težo krivde vsega človeštva.
To dejanje ponižanja, s katerim se želi Jezus popolnoma uskladiti z Očetovim načrtom ljubezni, izraža popolno ujemanje volje in namenov, ki je med osebami Svete Trojice. Ob tem dejanju ljubezni se Sveti Duh razodene v podobi goloba, ki se spusti nad Jezusa, in v tem trenutku tudi glas iz nebes pričuje vsem navzočim o ljubezni, ki povezuje Jezusa z Očetom. (po: Benedikt XVI.)

JEZUSOV KRST

Kako razumeti krst otroka?

Krst je »zakrament«. Mnogim ljudem danes ta pojem ne pove veliko. Beseda »zakrament«
pomeni »dejanje posvetitve z nalogo, ki izhaja iz prisege«. »Sacramentum« je bila prvotno zaprisega rimskega vojaka pred zastavo. V zakramentu krsta se krščenec poveže s Kristusom in tako izrazi željo, da svoje življenje upodobi po življenju Kristusa.
Beseda »zakrament« pa pomeni še nekaj drugega: to je prevod grškega izraza »mysterion«, ki označuje uvajanje verujočega v skrivnost življenja in v skrivnost smrti in vstajenja Jezusa Kristusa.
V krstu slavimo skrivnost otroka. Kaj je njegovo bistvo? Kdo je ta otrok v svoji najgloblji resničnosti? Če življenje tega otroka povežemo s poslanstvom Jezusa Kristusa, nam mora postati jasno, kdo je ta otrok, kakšen pomen ima njegovo življenje in kako lahko gledamo nanj v luči vere. V luči Jezusovega poslanstva se mora pred nami odpreti skrivnost otroka, priznati moramo, da otrok nima le zemeljskega življenja, ampak tudi Božje življenje, in da smrt nima več nobene oblasti nad njim, ker je že deležen Kristusovega vstajenja.
Toda kako naj krstni obred deluje na ljudi, ki so navzoči pri krščevanju? Obred nam odpre oči, da vidimo otroka ne le kot otroka teh staršev in velike družine Božjih otrok, ampak tudi kot Božjega otroka, v katerem se nam ponuja nov začetek in v katerem odseva nekaj edinstvenega in posebnega na prizorišču sveta.
Obred pove še nekaj več: v njem Kristus sam stopi v stik z otrokom, po njem razliva svojo brezpogojno ljubezen. Po njem razodene svoje Božje varstvo in mu odkriva svojo lepoto.
V obredu pa se zgodi nekaj ne le v osebi, za katero se ta obred obhaja, ampak tudi v tistih, ki pri njem sodelujejo. V majhnem otroku, ki se ne zaveda tega, kar se obhaja, je učinek obreda omejen, mi pa obhajamo krst tudi za nas same, da bi na otroka gledali z novimi očmi in da bi po opravljenih obredih zavzeli do njega nove odnose.
Otrok ni samo otrok svojih staršev: je Božji otrok, ima Božje dostojanstvo.

Naslovljeno na vas

SREČANJE KOLEDNIKOV—TREH KRALJEV—CELJSKE ŠKOFIJE
bo v soboto, 14. januarja v župniji A. M.Slomška v Celju, od 9. do 13. ure.
Program srečanja je vedno zelo zanimiv in srečanje prijetno. Mladi in otroci, ki ste v naši župniji sodelovali v trikraljevski akciji in bi šli na srečanju, k čemur ste vsi lepo vabljeni, se vsaj do torka prijavite župniku, da bo možno vse organizirati, vključno s prevozom.

ADVENTNA MISIJONSKA AKCIJA OTROK.
Veroučenci so dobili Adventni koledar—brošuro Misijonskega središča, ki jih je z življenjsko zgodbo blažene Pauline-Marie Jaricot nagovarjala skozi adventni čas. V sredini pa je bil kartonček izrisan za naredit škatlico v katero naj bi otroci zbirali dar za uboge otroke po svetu. To škatlico z darom naj bi že za božič prinesli k jaslicam kot dar Jezusu za rojstni dan. To naj bi storili vsi veroučenci, razen tistih, ki so darovali že s sodelovanjem pri trikraljevski akciji. Ker do zdaj še niso prinesli, naj bi do vključno 15. januarja. (Lani so otroci v Sloveniji darovali 82.687,71 Eur.)

ŽUPNIKOV OBISK IN BLAGOSLOV DOMOV.
Rade volje bom to storil, samo sporočite mi, da to želite in se dogovorimo za čas. Pa: Na svidenje.

PRISPEVEK ZA OGREVANJE (včasih je bila »stolnina«) boste lahko oddali prihodnjo nedeljo po obeh sv. mašah v zakristiji cerkvenim ključarjem. Če ob tej priliki ne boste mogli izročiti svojega daru, boste lahko tudi ob drugem času, lahko tudi kar župniku. Se pa župnija priporoča vaši velikodušnosti in dobroti, saj veste kako zelo so se povečali stroški ogrevanja. Za zdaj nam jih je, hvala Bogu, vsaj mila zima malo omilila. Kaj pa bo v nadaljevanju, pa ne vemo. Pregovor pravi, da zima ne šenka.
Vnaprej: Bog vam povrni!

VERSKI TISK BI TUDI ŽELEL PRITI V VSAK KRŠČANSKI DOM.
Tiste, ki ga prejemate preko župnije prosimo, da naročnino obnovite.
Družina 149.00 Eur, Ognjišče 37,40 Eur, Milijonar dobrote 6.00 Eur, Prijatelj 15.00 Eur, Misijonska obzorja 9.00 Eur, Mohorjeve knjige 55.00 Eur,…

MAŠNI NAMENI

NED – 8.1.
JEZUSOV KRST
Severin, opat
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane—žive in rajne
10.00 za +Bernardko Vasle
sv. krst

PON – 9.1.
Julijan, mučenec
17.00 za +Ano Slakan –oblet.

TOR – 10.1.
Gregor Niški, škof
17.00 za +Marijo Frančiško Sovinc –oblet.

SRE –11.1.
Pavlin Ogleski, škof
17.00 za +Jakoba Dreva in njegove

ČET – 12.1.
Tatjana, (Tanja), muč.
17.00 za +Gerharda Seitla –osmina (v Šentrupertu)

PET – 13.1.
Veronika, devica
17.00 za +Vero Kunst (god)

SOB – 14.1.
Oton (Odon) redovnik
17.00 za +Julijano Jager – oblet. in vse njene

NED – 15.1.
2. nedelja med letom
Absalom, škof
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane—žive in rajne
10.00 za +Francija Turka

V tem tednu:
Karitas sestanek sodelavcev bo ta ponedeljek ob 17.45 uri.

Srečanje kolednikov – mladine in otrok, ki so sodelovali v trikraljevski akciji bo v soboto v Salezijanskem centru. Prijavite se do torka župniku.

Napoved: v sredo , 25. januarja bomo oživili Verska srečanja za odrasle, za to sredo nismo dobili gosta, 18. januarja pa bo seja ŽPS.

Dežurni ministranti: Matevž in Jakob Lončar.
Bralci v nedeljo: I. Tilen Hadolin, Anka Trogar, II. Aljaž Lončar, Simeona Rakun.
Urejanje in krašenje župnijske cerkve: Zakl.