Oznanila za 13. nedeljo med letom

Oznanila v PDF obliki za tiskanje

BESEDA ŽIVEGA BOGA

Kdor ne sprejme svojega križa in ne hodi za menoj, ni mene vreden. Kdor najde svoje življenje, ga bo izgubil, in kdor izgubi svoje življenje zaradi mene, ga bo našel. Kdor sprejme vas, sprejme mene; in kdor sprejme mene, sprejme tistega, ki me je poslal.  (Mt 10,38–40)

BESEDA O BESEDI

»NE POSTAVLJAJTE STARŠEV PRED MENE« Mt 10,37–42

Kdor ljubi svoje starše bolj kot, mene ni mene vreden. S to trditvijo se zdi, kot da se Jezus boji za našo ljubezen. Spominja na starozavezno izjavo Jahveja: Ne imejte drugih bogov. Jaz sem ljubosumen Bog. Zakaj Jezus tokrat postavlja na izbiro starše in sebe. Saj imamo lahko vse enako radi? Na eni strani je starozavezna Božja zapoved: Spoštuj očeta in mater, da boš dolgo živel. Tu pa Jezus opozarja, da jih ne smemo imeti preveč radi, sicer nismo njegovi. Zakaj? Z Jezusom bi lahko radikalno nadaljeval takole: Stara zaveza govori o blagoslovu, ki ga prinaša družina, nova zaveza pa govori o prekletstvu, ki izvira iz družine. Družina je vir našega dolgega in dobrega življenja. Starši so nam posredovali življenje in nas usposobili za življenje. Hvaležnost za vse predstavlja vir dolgega življenja. Družina pa je žal tudi vir prekletstva. Vse slabo, kar se v njej dogaja, se pogosto nadaljuje brez konca. Iz roda v rod prehajajo bolezni, odvisnosti, zlorabe, samomori itd. Jezus se zaveda tudi tega. V tem realnem pogledu na človeka brez obsojanja naroča: Ne postavljajte staršev pred mene, sicer ne boste mogli postati moji učenci. Lahko bi nadaljeval in rekel: Tudi sam ne bi mogel biti zvest Očetu – Bogu, če bi se oziral na človeško mater Marijo in varuha svetega Jožefa. Spomnimo se, kako ju je že kot deček zavrnil: Mar nista vedela, da moram biti v tem, kar je mojega Očeta.
Če bi se Jezus oziral na svoja starša, bi očitno ne mogel slediti klicu, ki ga je vanj položil Oče Bog. In razlog, zakaj Jezus postavlja ljubezen do njega pred ljubezen do staršev, je poklicanost. Starši ne smete postavljati sebe pred Boga. Starši ste v vlogi posredovalca in usmerjevalca, a tisti ki kliče in življenje daje, je samo Bog. Če sebe starši ne postavite na mesto Boga, bo jasno, da mora otroke usmerjati nekdo drug. To je On, ki nas je poklical v življenje. (po: E. Mozetič)

13. nedelja med letom – izseljenska

Kdor ne sprejme svojega križa …, ni mene vreden.

Noben stan, nobena dežela, noben človek na zemlji ni brez križa in trpljenja. Prvi glas novorojenega otroka je krik bolečine, njegov zadnji glas je vzdihljaj. Tudi Kristus je moral trpeti in tako iti v svoje veličastvo. Le prek križa namreč pridemo do veselja. Križ je ključ za nebeško kraljestvo. Zato stojijo ob poteh križi in z vsakega križa nam Jezus kliče: »Kdor ne sprejme svojega križa in ne hodi za menoj, ni mene vreden.« Blagor vsakemu, ki ne izgubi zmernosti v veselju in potrpljenja v trpljenju. Križ moramo nositi vsi. Vsi ljudje pa tega ne počnejo potrpežljivo. Nevoljno odvržejo križ, ki jim ga je podal Bog, in tako izgubijo ključ za nebesa. A trpeti morajo kljub temu. Vendar mnogi ob tem krivijo druge ljudi; naredijo veliko krivico in ne pomislijo, da nam Bog pošilja trpljenje ali ga dopusti nam v resnični blagor.
Ne pozabi: Le s potrpežljivim prenašanjem križa lahko dosežemo nebeško veselje. (po: A. M. Slomšek)

Letos v Ljubljani in Vipavi in vsej Sloveniji
Konec junija in v začetku julija bo potekala letošnja serija dogodkov, ki nas povezuje z rojaki v sosednjih državah in po svetu. Na sporedu bodo razstave, koncerti, delavnice za otroke, razprave in pogovori. Letošnji organizator je Izseljensko društvo Slovenija v svetu.

Nedelja, 2. julij 2023
V Zavodu sv. Stanislava v Šentvidu v Ljubljani bo  29. Tabor Slovencev po svetu. Začel se bo ob 17. uri s sveto mašo in nadaljeval o okroglo mizo »Migracije in novodobno izseljevanje« Sodelujejo: dr. Zvone Štrubelj (Belgija), Marta Jamnik (Kanada), Cvetko Falež (Avstralija), Tatjana Modic Kržišnik (Argentina) in Jože Rožanec (Argentina – ASEF). V kulturnem programu bodo nastopili tudi dijaki iz Argentine RAST 52.
Soorganizatorji dogodka: Svetovni slovenski kongres, Rafaelova družba, Združenje Slovenska izseljenska matica. Pokrovitelj: Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Naslovljeno na vas

Procesije Sv. Rešnjega telesa
Zadnja bo pri cerkvi sv. Ruperta v Šentrupertu v ned., 2.7. ob 10.00 uri
Naslednje nedelje pa bodo sv. maše ob 10.00 uri spet v župnijski cerkvi, izjema bo Krištofova nedelja, 23. julija, ko bo bogoslužje v Grajski cerkvi.

NEDELJA, 2. 7. 2023, 16.00 PETROVŠKA BAZILIKA – MAŠNIŠKO IN DIAKONSKO POSVEČENJE: V mašnika bo posvečen g. Drago Ferencek (župnija LJ – sv. Križ – Žale) V stalnega diakona bo posvečen g. Mihael Hild (župnija Trbovlje – sv. Martin). Vabljeni!

ORATORIJ – GOMILSKO—17.7. – 23.7.

ŽUPNIJSKO ROMANJE bo v soboto, 5. 8. 2023 v Oglej in Vipavski križ Organizacijo in prijave prevzame Simon Brdnik, telefon 041 783 952.
Oglej (latinsko in italijansko Aquileia, je italijansko mesto v Furlaniji – Julijski krajini. V mestu so na ogled ostanki rimskega foruma, ki je pod zaščito UNESCA, najdbe rimskih stanovanjskih objektov z ohranjenimi mozaiki vzdolž »Vie Giulia Augusta«, kjer se ob cesti nahaja tudi velik rimski nagrobni mavzolej.  Ohranjena je tudi bazilika v zaselku Monastero, severovzhodno od rimskega pristanišča, kjer je od leta 1961 Zgodnjekrščanski muzej. Za zgodovino Slovencev je bil Oglej pomemben zlasti kot sedež oglejskega patriarhata. Dogodki, ki so privedli do zatona mesta in ukinitve partriarhata, niso načeli izrednega slovesa krščanskega Ogleja, ki je ostal nedotaknjen skozi cel srednji vek in o katerem še vedno priča čudovita Poponova bazilika. Oglej si Oglej!
Da bo mogoče organizirati romanje, se prijavite najkasneje do nedelje, 16. julija.

Župnijski dan bo v nedeljo, 20. 8. 2023.
Člani odbora za pripravo župnijskega dne so: Domen Novak, Jani Mahor in Marija Orožim.

MAŠNI NAMENI

NED – 2.7.
13. ned. med letom – izseljenjska nedelja
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.00 za + Ivana Štuseja -oblet. (v Šentrupertu)

PON – 3.7.
Tomaž, apostol
19.00 za +Marijo Orožim in vse Mlinarjeve

TOR – 4.7.
Urh (Uroš), škof
19.00 za +Ferdinanda Orožima in vse Jakovčeve
Slavljenje – Bog je ljubezen

SRE – 5.7.
Ciril in Metod, slov. ap., sozavetn. Evrope
19.00 za +Ivana Tekavca –oblet.

ČET – 6.7. prvi četrtek
Marija Goretti, mučen.
19.00 za +Miro Rakun –oblet. in vse Trapove (v Šentrupertu)
Molitev za duhovne poklice

PET – 7.7. prvi petek
Vilibald, škof
19.00 za +Dragota Vovka –oblet.
Litanije Jezusovega srca, posvetitev

SOB – 8.7.
Prokopij, mučenec
19.00 za +Jožefa –oblet. in Frančiško Rožič
Litanije Matere Božje, posvetitev

NED – 9.7.
14. ned. med letom
Avguštin, mučenec
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.00 za +Ivana in vse Mahorjeve

V tem tednu: god apostola Tomaža, Slovanskih apostolov Sv. Cirila in Metoda, prvi četrtek, prvi petek, prva sobota

Dežurni ministranti: Hana Rančigaj, Kristina Štrajhar
Bralci v nedeljo: I. Mojca Strožer, Elza Vasle; II. Saša Pikl, Marija Rančigaj
Urejanje in krašenje župnijske cerkve: Trnava.