Oznanila za 14. nedeljo med letom

Oznanila v PDF obliki za tiskanje

BESEDA ŽIVEGA BOGA

Pridite k meni vsi, ki ste utrujeni in obteženi, in jaz vam bom dal počitek. Vzemite nase moj jarem in učite se od mene, ker sem krotak in v srcu ponižen, in našli boste počitek svojim dušam; kajti moj jarem je prijeten in moje breme je lahko.« (Mt 11,28–30)

BESEDA O BESEDI

PRIDITE K MENI VSI … Mt 11,25–30

Jezus je ob današnjih evangeljskih besedah imel pred očmi ljudi, ki jih je vsak dan srečeval na poteh Galileje: preproste, revne, bolne, grešnike, obrobne … Ti ljudje so vedno prihajali k njemu, da bi poslušali njegovo besedo – besedo, ki vliva upanje! A tudi Jezus sam je iskal te utrujene in onemogle množice, ki so bile kakor ovce brez pastirja. Iskal jih je, da bi jim oznanil Božje kraljestvo in da bi mnoge ozdravil tako telesno kakor duhovno. Klical jih je k sebi ‘Pridite k meni’ in jim obljubil pomoč in počitek. 
To Jezusovo vabilo se je razširilo vse do danes in doseglo mnoge, ki jih bremenijo pogoji slabega življenja. V najbolj revnih deželah, pa tudi na obrobjih najbolj bogatih dežel, so številni utrujeni in obnemogli zaradi neznosnega bremena zapuščenosti in ravnodušnosti. Koliko zla naredi pomoči potrebnim prav človeška ravnodušnost! In toliko bolj tista s strani kristjanov! Na robu družbe so številni, ki živijo preizkušnjo revščine, kakor tudi tisti, ki so nezadovoljni ali razočarani nad življenjem. Mnogi so prisiljeni zapustiti svojo domovino in tvegati svoje življenje. Še več jih vsak dan prenaša težo ekonomskega sistema, ki izkorišča človeka in mu nalaga neznosen ‘jarem’, ki ga tistih nekaj privilegiranih ne želi prenašati. Vsakemu od teh otrok nebeškega Očeta Jezus ponavlja: ‘Pridite k meni, vi vsi!’ To pa reče tudi tistim, ki imajo vse, a je njihovo srce kljub vsemu prazno – brez Boga. Jezus tudi te vabi: ‘Pridite k meni!’ Njegovo povabilo je za vse! Na poseben način pa za tiste, ki najbolj trpijo.
Jezus sicer obljublja, da bo dal počitek vsem, vendar nam namenja tudi vabilo, ki je kot zapoved: ‘Vzemite nase moj jarem in učite se od mene, ker sem krotak in iz srca ponižen’. V čem je Gospodov ‘jarem’? Je v tem, da si z bratsko ljubeznijo naložimo breme drugih. Potem ko nam je Kristus dal, da smo se odpočili in okrepčali, smo poklicani, da tudi mi postanemo počitek in okrepčilo za brate in sestre, z našo krotko in ponižno držo, posnemajoč svojega Učitelja. (po: E. Mozetič)

14. nedelja med letom

MIR IN PONIŽNOST

V svoji šoli nam Jezus kaže pot k miru. Naučiti se moramo njegove drže, da bi našli mir svojim dušam. To je drža dobrote in krotkosti, potrpežljive ljubeznivosti do sebe in drugih ljudi.
Kdor želi najti mir, mora biti dober do sebe. Prenehati mora neprizanesljivo ravnati s samim seboj. Če bo vse, kar odkriva v sebi, ko preneha z aktivnostmi in umolkne, pogledal z blagimi očmi, bo resnično miren.
Mnogi bi želeli najti mir, a tega ne zmorejo, ker niso dobri do sebe, ampak neprizanesljivo ravnajo s samimi seboj. Kdor se proti temu, kar se v njem pojavi v tišini, bori z jezo, se ne bo nikoli umiril.
Druga drža je ponižnost. Ponižnost je pogum, da sestopimo v lastno človečnost, v brezno svoje duše. Jezus je iz srca ponižen. On je sestopil v brezna Zemlje. Toda ob tem ni pozabil svojega srca. Vse, kar je ugledal v samem sebi in v naših globinah, je gledal z dobrotljivim srcem.
Kdor gre po tej Jezusovi poti, bo spoznal, da je njegovo breme lahko in da ga njegov jarem ne obremenjuje. Jezus dviguje in ne pritiska k tlom. Podarja nam notranjo svobodo in lahkotnost namesto teže in depresije. Oznanja usmiljenje in ne žrtvovanja.
Usmiljenje je tisto, ki dela Jezusov jarem prijeten. To je drža, ki jo želi posredovati svojim učencem z vsem svojim bitjem in s svojimi besedami. Ta lahki jarem nam dopušča, da najdemo mir za svoje duše. (po: A. Grün)

Vzemite nase moj jarem
Jezus vsem obljublja okrepčilo, a postavlja pogoj: »Vzemite nase moj jarem in učite se od mene, ker sem krotak in v srcu ponižen.«
Kaj je ta jarem, ki namesto da bi oteževal, olajšuje, in namesto da bi tlačil, dviguje?
Kristusov jarem je postava ljubezni, je njegova zapoved, ki jo je zapustil svojim učencem. Resnično zdravilo za rane človeštva, bodisi materialne, kot sta lakota in nepravičnost, bodisi psihološke in moralne, je življenjsko pravilo, utemeljeno na bratski ljubezni, ki ima svoj izvir v Božji ljubezni. Zato je treba zapustiti pot prevzetnosti in nasilja, ki se je poslužuje za doseganje položajev vedno večje moči in uspeha za vsako ceno. (Benedikt XVI.)

Naslovljeno na vas

NOVOST V POSTOPKU IZIDORJA ZAVRŠNIKA (PLACET DIKASTERIJA ZA ZADEVE SVETNIKOV)

Dne 16. marca 2023 je celjski škof msgr. Dr. Maksimilijan Matjaž zaprosil Dikasterij za zadeve svetnikov za dovoljenje, da Škofija Celje – ločeno in posamično – nadaljuje proces za kanonizacijo ustreljenega duhovnika Izidorja Završnika (1917 – 1943). K tej prošnji sta bila priložena opis razmer v škofiji Maribor v času druge svetovne vojne (1941 – 1943) in kratek življenjepis Izidorja Završnika. Dikasterij za zadeve svetnikov je na redni seji 26. aprila 2023 odločil v prid škofovi prošnji. Tako se lahko začne proces zs njegovo kanonizacijo po četrti poti, ki je super oblatione vitae(darovanje življenja, Jn 15.13). Vse duhovnike in Božje ljudstvo prosimo, da se priporočajo Božjemu služabniku Izidorju Završniku in širijo zavest o svetosti njegove daritve življenja za bližnjega. (Sporočila slovenskih škofij št. 7. (za julij) 2023)

MOLITEV ZA BEATIFIKACIJO SLOVENSKIH MUČENCEV
Nebeški Oče, v božjih služabnikih, slovenskih mučencih, si nam razodel zgled ljubezni do Kristusa in doslednega življenja po evangeljskih načelih, za katere so živeli in delovali vse do svojega pogumnega pričevanja v smrti. Njihova kri naj bo resnično seme za našo zvestobo, edinost in spravo. Podeli nam milost, da tudi vesoljna Cerkev prizna to njihovo junaško pričevanje vere. Po Kristusu našem Gospodu. Amen.

ORATORIJ – GOMILSKO—17.7. – 23.7. Zelo pomembno dogajanje

ŽUPNIJSKO ROMANJE bo v soboto, 5. 8. 2023 v Oglej in Vipavski križ Organizacijo in prijave prevzame Simon Brdnik, telefon 041 783 952. Oglej si Oglej! Pohitite s prijavo.

Župnijski dan bo v nedeljo, 20. 8. 2023.
Člani odbora za pripravo župnijskega dne so: Domen Novak, Jani Mahor in Marija Orožim.

MAŠNI NAMENI

NED – 9.7.
14. ned. med letom
Avguštin, mučenec
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.00 za +Ivana in vse Mahorjeve

PON – 10.7.
Amalija, redovnica
19.00 za +Ivanko Vadlan

TOR – 11.7.
Benedikt, opat
19.00 za +Karola Semprimožnika
Slavljenje – Bog je ljubezen

SRE – 12.7.
Mohor in Fortunat, mučenca
19.00 za +Veroniko Kunst—oblet.

ČET – 13.7.
Henrik, kralj
19.00 za +Bernardko Vasle

PET – 14.7.
Kamil de Lellis
19.00 za +Radota –oblet. in Anico Drev

SOB – 15.7.
Bonaventura, škof, cerkveni učitelj
19.00 za +Vladkota Juharta (god)

NED – 16.7.
15. ned. med letom
Karmelska Mati Božja (Karmen)
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.00 za +Ljudmilo Jelen

V tem tednu:
Na prvi pogled ni v tem tednu v župnijskem življenju predvidenega nič posebnega, a se bo veliko dogajalo v pripravi na počitniški oratorij. Pomembna je duhovna priprava, v katero naj se z molitvijo vsi vključimo.

Dežurni ministranti: Maks Turnšek, David Zupančič, ostali dobrodošli
Bralci v nedeljo: I. Nejc Lončar, Anka Trogar; II. Ivo Rančigaj, Ana Šram
Urejanje in krašenje župnijske cerkve: Zakl.