Oznanila za 23. nedeljo med letom

Oznanila v PDF obliki za tiskanje

BESEDA ŽIVEGA BOGA

Resnično, povem vam: Kar koli boste zavezali na zemlji, bo zavezano v nebesih, in kar koli boste razvezali na zemlji, bo razvezano v nebesih. Povem vam tudi: Ako se na zemlji dva izmed vas zedinita v kateri koli prošnji, jima bo vse storil moj Oče, ki je v nebesih. Kajti, kjer sta dva ali so trije zbrani v mojem imenu, tam sem jaz sredi med njimi.« (Mt 18,19–20)

BESEDA O BESEDI

OPOMINJATI Z LJUBEZNIJO Mt 18,15–20

Pravo bratsko opominjanje je boleče, kajti storjeno je z ljubeznijo, v resnici in s ponižnostjo. Če nam je všeč popravljati druge, to ne prihaja od Boga.
Brata, ki se je zmotil, je treba opomniti z ljubeznijo. Človeka ne moremo opomniti brez ljubezni, brez karitativne ljubezni. Kirurškega posega se ne more narediti brez anestezije, saj bo bolnik umrl od bolečine. In karitativna ljubezen je kot anestezija, ki pomaga sprejeti zdravljenje in privoliti v opomin. Brata je torej treba poklicati na stran in se z njim pogovoriti z blagostjo in ljubeznijo.
Kot drugo, treba je govoriti po resnici. Ne govoriti o nečem, kar ni res Kolikokrat se v naših skupnostih o nekem človeku govorijo stvari, ki niso resnične! To so obrekovanja. Človeka spravijo na slab glas. Govorice ranijo. So zaušnice dobremu imenu tega človeka, so zaušnice srcu tega človeka.
Ko ti kdo pove resnico, je seveda ni enostavno slišati, a če je izrečena z ljubeznijo, jo je lažje sprejeti. – Opominjati je potrebno tudi s ponižnostjo: Če moraš opomniti na tisto majhno napako, pomisli, da jih sam imaš veliko in še večje. Bratsko opominjanje je dejanje, namenjeno ozdravitvi telesa Cerkve. Tam, v tkanini Cerkve, je luknja, ki jo je treba zakrpati. Tako kot mame in babice: ko krpajo, to počnejo z veliko tenkočutnosti. Tako je treba tudi bratsko opominjati. Če tega ne boš storil z ljubeznijo, v resnici in s ponižnostjo, boš užalil, razdejal srce tega človeka, povedal boš še eno kleveto, ki bo ranila; in postal boš slepi hinavec.
Približati se drugim in jih opomniti zahteva pogum in modrost. V prvih časih krščanstva so zelo poudarjali bratsko opominjanje, kar izhaja tudi iz današnjega evangelija. Zanimivo je, da so opominjanje imeli za dobro delo. Če torej vidimo, da brat greši, ne govorimo tega drugim (ne opravljajmo), ampak to povejmo njemu. Če tudi to ne pomaga, ne govorimo o napakah povsod, ampak povejmo to duhovnemu človeku (Cerkvi). Vedno pa prosimo Gospoda, da bi opominjali v ljubezni in nikoli s sovraštvom ali v jezi. (po: E. Mozetič)

23. nedelja med letom – nedelja mladih in katehetska

OB VSTOPU V NOVO ŠOLSKO IN VEROUČNO LETO

Vedno velja: začni »Z Bogom vsako delo, da bo dober tek imelo!« Šolsko leto se je začelo že prvi dan septembra, veroučno pa z 11. septembrom.
Na današnjo—katehetsko nedeljo se Bogu zahvaljujemo za nov začetek in nove priložnosti za rast v dobrem. Prosimo blagoslova za veroučence, njihove starše, veroučitelje in vse, ki bodo podpornike Jezusove šole.

Nabava veroučnih knjig in delovnih zvezkov
Če imate možnost si sposoditi ali kupiti rabljeno knjigo, storite to do prve veroučne ure, sicer si nabavite novo, vsi pa nove delovne zvezke.
Za prvi razred delovni zvezek: Božji otrok sem = 13,00 Eur
Drugi razred delovni zvezek: Jezus moj prijatelj = 13,00 Eur
Tretji razred delovni zvezek: Kristjani praznujemo skupaj = 13,00 Eur
Četrti razred delovni zvezek: Božje darilo zate (novo) = 15.00 Eur
(V nadaljevanju: učbenik/knjiga = U, delovni zvezek = DZ)
Peti razred: Znamenja na poti k Bogu – U = 10,00 Eur, DZ = 8,00 Eur
Šesti razred: Skupaj v novi svet – U = 10,00 Eur, DZ = 8,00 Eur
Sedmi razred: Kdo je ta? – U = 10,00 Eur, DZ = 8,00 Eur
Osmi in deveti razred (birmanci): Za tvojo duhovno rast = 13,50 Eur
Če težko ta mesec poravnate, pa boste v oktobru.

PRISPEVEK STARŠEV ZA KATEHEZO /velja kot lani:
Zbor dekanov in prodekanov Škofije Celje je na seji dne 11. maja 2022 sprejel sklep, da: »Določi se enotni priporočeni dar za katehezo (poleg stroškov učbenikov) za Škofijo Celje. Najvišji prispevek za veroučno leto 2022/23 na enega veroučenca znaša 20€, kjer je več veroučencev v isti družini, se plača enotni prispevek 30€ (na družino).
Pojasnilo, kako bo veljalo pri nas: Prispevek je priporočeni dar, zato smejo tisti, ki težko dajo, dati manj ali nič. Seveda pa tudi ne bo nihče branil dati več, če bo kdo dobrovoljno tako namenil. Vrata bodo odprta vsem otrokom in mladim, ki želijo s pravim namenom obiskovati verouk – da bi rastli v veri in ljubezni.. Dar naj bi izročili starši sami, ne po otroku (lahko po maši ali po sestanku za starše, …). Hvala!

Naslovljeno na vas

MAVRICA Slovenska katoliška revija za otroke, starše, katehete in vzgojitelje: otrokom na zanimiv način odgovarja na vprašanja o Bogu in večnosti, predšolskim otrokom ponuja obilo branja skupaj s starši, šolarjem širi obzorja, budi radovednost, prava revija za vse navihane, radovedne, vedoželjne otroke. Naroča se zdaj ob začetku veroučnega leta.

REVIJA NAJST – razvijamo talente, razmišljamo o odnosu fant-punca, klikamo po pop sceni, raziskujemo svet, odkrivamo evangelij in ga prinašamo svetu. Revija je zelo zanimiva in koristna za zadnjo triado in naprej. Naročnina za 6 številk letno je 33,00 €.  
Darilo ob naročilu: majica Najst.

URNIK VEROUKA


5. razred v ponedeljek 13.30 do 14.15 in 14.15 do 15.00
6. razred v sredo 14.00 do 14.45 in 14.45 do 15.00
7. razred v ponedeljek 14.00 do 14.45
birmanci—bolj oddaljeni v četrtek 14.00 do 14.45
birmanci—bližnji v četrtek 15.00 do 15.45

STIČNA MLADIH bo to soboto, 16. septembra. Mladi, ne zamudite najštevilnejšega in nadvse zanimivega shoda mladih Slovenije v tem letu. Prevoz poravna župnija. Informacije in prijave na 041 673 716 –župnik.

POPLAVE 2023 – Kdor želi pomagati prizadetim v poplavah, lahko svoj dar odda v cerkvi, v nabiralnik Karitas ali dobi tu položnico.
Hvala vsem, ki ste, ali še boste darovali!

MAŠNI NAMENI

NED-10.9. Katehetska
23. ned. med letom
Nedelja mladih
Gregor Veliki, papež, cerkveni učitelj
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.00 za +Ivanko Vadlan – oblet.
Veroučenci in starši in vse občestvo

PON – 11.9.
Bonaventura, redovn.
19.00 za +Martina Dolerja –30. dan

TOR – 12.9.
Marijino ime
19.00 za +Janija, Marijo in Franca Rančigaj
Slavljenje – Bog je ljubezen

SRE – 13.9.
Janez Zlatousti, škof, cerkveni učitelj
19.00 za +Ano Zakšek in vse Mohorjeve

ČET – 14.9.
Povišanje sv. križa
19.00 za +Mateja Valenčaka –osmina

PET – 15.9.
Žalostna Mati. Božja (Dolores)
19.00 za +starše Roter

SOB –16.9.
Ljudmila, kneginja
19.00 za +Alojza –oblet in Marijo Tiselj in vse njune

NED-17.9.
24. ned. med letom
Robert Bellarmino, škof, cerkveni učitelj
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.00 za +Staneta oblet. in Roziko Keblič

V tem tednu:
Začetek veroučnega leta, Stična mladih—dogodek mladih

Dežurni ministranti: Jakob Lončar, ostali dobrodošli
Bralci v nedeljo: I. Tilen Hadolin, Majda Jelen; II. Brigita Stvarnik Novak, Marko Vasle
Urejanje in krašenje župnijske cerkve: Grajska vas