Oznanila za 9. nedeljo med letom

Oznanila v PDF obliki za tiskanje

BESEDA ŽIVEGA BOGA

Jezus je spet šel v shodnico in tam je bil človek, ki je imel suho roko. Prežáli so nanj, ali ga bo ozdravil v soboto, da bi ga tožili. Tedaj je rekel možu s suho roko: »Vstani in stopi v sredo!« Njim pa je rekel: »Ali se sme v soboto delati dobro ali zlo, življenje rešiti ali uničiti?« Ti pa so molčali. Jezno jih je premeril z očmi in žalosten nad zakrknjenostjo njihovih src rekel človeku: »Iztegni roko!« Iztegnil jo je in roka je
bila ozdravljena. (Mr 3,1–5)

BESEDA O BESEDI

TEMELJNA ŽIVLJENJSKA USMERJENOST Mr 2,23–3,6

Jezus z današnjim evangelijem v naše razmišljanje prinaša novost. Ne moti ga sobotni počitek. Moti pa ga, da ljudje postajamo sužnji pravil. Jezus preprosto želi, da nismo na zemlji sužnji ničesar. Niti dobrih pravil ne. Prišel je, da bi bili svobodni. Prišel je, da bi imeli življenje in ga imeli v izobilju. Živeti polno pa ni mogoče, če smo izvajalci pravil. Izvajalec je robot, je mrtev človek. Le če smo v polnosti svobodni, smo sposobni zaznavati svoja doživljanja, resnična hrepenenja, potrebe in želje drugega ipd. Takoj ko pravila prevladujejo, je pravzaprav konec ljubezni. Ljubezni do sebe, do bližnjega in do Boga. Če je npr. doma navada, da eden dela to, drugi ono, pa ne uspemo iti preko tega, pademo v rutino samoumevnosti in pozabimo na hvaležnost, na odgovornost za drugega, na ljubezen. Vse postane izvajanje pravil, odnosa in ljubezni ni.
Današnji evangelij tako gledam v luči Jezusove temeljne življenjske usmerjenosti. Prišel je med nas in razmišljal samo eno: kako ljudem prinesti polno življenje. Želel je videti človeka, mu pomagati, pomagati, da bo osebno rastel in da bo videl drugega. Zato ne razmišlja drugega, kot kako človeka prebuditi v življenje. Ko vidi lačne, jih želi nahraniti, ko vidi bolne, jim želi prinesti zdravje, ko vidi ujete v pravila, zapovedi in prepovedi, jih želi osvoboditi. Logično, bi rekli, a žal se v nekih okoliščinah tako zdrava logika, tako samoumevna dejanja ljubezni lahko obrnejo proti človeku. Tako je bil Jezus označen za upornika in sebičneža, za prevaranta itd. Nagrada za njegovo ljubezen je bila križ.
Če se ob tem evangeliju ustavim, je prav, da se sam vedno sprašujem, kdaj križam Jezusa. Tega ne želim, zato mi je prva in najpomembnejša stvar v mojem življenju: Resnica. Slediti resnici, ki osvobaja, je moje prvo vodilo. Ne pravila in stereotipi, ampak resnica. Drugo je: Izpolniti Božjo voljo. Delati to, kar od mene pričakuje Bog, ne tega, kar mi odgovarja ali se zdi primerno znotraj mojih predstav. Verjamem, da me to osrečuje in izpolnjuje. Tretje vodilo pa je: Ljubiti. Samo ljubezen izpolni človeka. (po: E. Mozetič)

9. nedelja med letom

Šest dni delaj in opravljaj vsa svoja dela,
sedmi dan pa je sobota za Gospoda, tvojega Boga:
ne opravljaj nobenega dela, … 5 Mz 5,13–14)

Zavzemajmo se torej za praznovanje Gospodovega dne! Nedelja je dan vstalega Gospoda, tedenska velika noč in duša vseh dni v tednu. Na ta dan Jezus vedno znova stopa med nas, svoje učence, nam govori svoj “Ne bojte se!” v naše tesnobe in strahove, nam prinaša svoje veselje in svoj mir. Na ta dan, kakor na prve binkošti, v naša srca vedno znova razliva Svetega Duha, ki nas edini more prenoviti in usposobiti za to, da drugim postanemo luč.
Vse to se dogaja pri nedeljski sveti maši. To ni dolgočasen obred, spominjanje nečesa, kar je zdavnaj minilo: to je skrivnostna navzočnost Vstalega, ki se nam pridružuje na poti naših razočaranj in skrbi, nas nagovarja s svojo besedo, razblinja našo temo in se nam vedno znova ob lomljenju kruha razodeva v čudoviti skrivnosti svojega poveličanega obličja. Vsako nedeljo nas vabi, da v njegovo daritev ljubezni, ki jo v Svetem Duhu daruje Očetu, položimo svoje srce, vse svoje življenje in postanemo v skrivnosti svetega obhajila eno z njim, ki nas spreminja vase, da moremo iziti iz ječe svojega individualizma in v ljubezni iti bratom in sestram naproti. – Ne gre le za uro, ko sem pri nedeljski sveti maši, ki je sicer seveda središče nedelje, ampak za vse ure! V nedeljo praznujemo namreč Gospodov dan in ne Gospodovo uro! Če dam Kristusu svoj čas, je to zame pridobljen čas, ker je že od samega začetka blagoslovljen in posvečen z njegovo navzočnostjo. Zato nikar ne pozabi odložiti vsega in praznovati! (po: p. T. Podobnik)

NEDELJA NAJ BO GOSPODOV DAN

“Nedelja je v središču krščanskega življenja. Zato vam neutrudno ponavljam: »Ne bojte se! Odprite vrata Kristusu, na stežaj jih odprite!« V tem smislu danes vabim vse, naj znova odkrijejo nedeljo: Ne bojte se dati svojega časa Kristusu! Da, odprimo svoj čas Kristusu, da ga bo mogel presvetliti in mu dati pravo smer. On pozna skrivnost časa in skrivnost večnosti in nam izroča »svoj dan«, ki je vedno nov dar njegove ljubezni. Vnovično odkritje tega dne je milost, ki jo je treba izprositi, da bi mogli v polnosti uresničevati zahteve, ki izhajajo iz vere, in dati oprijemljiv odgovor na najbolj notranja in resnična hrepenenja, ki jih nosi v sebi vsak človek. Čas, ki ga dajemo Kristusu, ni nikoli izgubljen čas, ampak je pridobljen čas v prid globoko segajočega počlovečenja naših medsebojnih odnosov in našega življenja.” sv. Janez Pavel II.

Naslovljeno na vas

Napovednik: procesije sv. Rešnjega telesa bodo:
– Na praznik Sv. Rešnjega Telesa je bila v cerkvi na Gomilskem.
– V nedeljo, 2. junija po sv. maši, ki bo ob 10.00 uri v Šentrupertu.
– V nedeljo, 23. junija po sv. maši, ki bo ob 10.00 uri v Šmatevžu.
– V nedeljo, 30. junija po sv. maši, ki bo ob 10.00 uri v Grajski vasi.

Vse tiste, ki pripravljate kapelice, prosimo to tudi za letos.

Kadar bo procesija pri kateri podružnični cerkvi, na Gomilskem ne bo sv. maše ob 10.00 uri.

Hvaljeno in češčeno naj vedno bo, presveto Rešnje telo!

Sklep veroučnega leta bo v ned., 16.6. ob 10.00 uri v cerkvi na Gomilskem

VEROUČNO ROMANJE bo to soboto, 8.6. od 9. ure do predvidoma do 16. ure.

POČITNIŠKI ORATORIJ NA GOMILSKEM
Letos od 15. do 21. julija

To bo že 16. leto zapovrstjo. Zopet bo zanimivo, koristno in prijetno.

V Danielovi knjigi beremo (in tudi na oratoriju bomo spoznali) zgodbo o treh pogumnih in zvestih mladeničih. Hananjá, Mišaél in Azarjá so pod pritiskom ostali zvesti Bogu in njegovim zapovedim, Bog pa jih je zato rešil iz ognjene peči, kamor so bili vrženi za kazen. (Opomba: če vam zgodba ni poznana, jo lahko na kratko obnovite ali preberete iz Svetega pisma: Dan 3,1-30). V dodatkih Danielovi knjigi najdemo tudi hvalnico, ki je pripisana tem trem mladeničem, ko so bili v peči.
Prijavnice v klasični in elektronski obliki bodo na voljo od 5. junija. Pohitite s prijavami, da si zagotovite svoje mesto na edinstvenem oratorijskem dogajanju!!

Priporočamo ogled razstave —v fotografijah »Moja babi in dedi pri prvem sv. obhajilu«. Ogledati si jo je možno po mašah, tudi ob nedeljah, do konca veroučnega leta, 16. junija v Domu srečanj.

MAŠNI NAMENI

NED. – 2.6.
9. nedelja med letom
Marcelin in Peter, mučenca
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.00 za +Frančiško Šram, Franca Dolinška (v Šentrupertu)
Procesija sv Rešnjega telesa

PON.-3.6.
Karel Lwanga in drugi ugandski mučenci
19.00 za + Pavlo Polak (r. d.)
Ves teden vrtnice

TOR. – 4.6.
Kvirin iz Siska, šk., muč.
19.00 za +Gorogrančeve
Slavljenje – Bog je Ljubezen

SRE. – 5.6.
Maksim Emonski, škof
7.30 po namenu

ČET. – 6.6. prvi četrtek
Norbert, škof
17.00 za +Cirilo in Antona Plajh (v Šentrupertu)
Molitev za duhovne poklice

PET. – 7.6. prvi petek
Srce Jezusovo
19.00 za +Vladkota Juharta –oblet.
Posvetitev Jezusovemu srcu

SOB. – 8.6. prva sobota
Marijino Brezmadežno srce
19.00 za +Ivana in Štefanijo Rančigaj
Posvetitev M. Brezmadežnemu srcu

NED. – 9.6.
10. ned. med letom
Primož in Felicijan, mučenca
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.00 za +Jožico –oblet. in Ivana Vaš

V tem tednu: ves teden vrtnice, prvi četrtek, prvi petek, sobota po prvem petku, praznik Srca Jezusovega, praznik Marijinega brezmadežnega srca, romanje veroučencev, …

Dežurni ministranti: Jan in Alen Griguljak
Bralci v nedeljo: I. Sonja Mandelc, Matjaž Rožič; II. Saša Pikl, Marko Vasle
Urejanje in krašenje cerkve: Gomilsko II