Oznanila za 10. nedeljo med letom

Oznanila v PDF obliki za tiskanje

BESEDA ŽIVEGA BOGA

Okrog njega je sedela množica in so mu rekli: »Glej, tvoja mati, tvoji bratje in tvoje sestre so zunaj in te želijo.« Odgovóril jim je: »Kdo je moja mati in kdo so moji bratje?« In ozrl se je po tistih, ki so sedeli okrog njega, in rekel: »Glejte, to so moja mati in moji bratje! Kdor namreč izpolnjuje Božjo voljo, ta je moj brat, sestra in mati.« (Mr 3,32–35)

BESEDA O BESEDI

ZAKRKNJENO STANJE SRCA Mr 3,20–35

»Če pa kdo reče kaj zoper Svetega Duha, mu ne bo odpuščeno ne v tem veku ne v prihodnjem,” nam sporoča današnji evangelij.
To zastrašujoče svarilo se nanaša na greh zavračanja Božje milosti, na zavrnitev Božje ponudbe odrešenja – popolno zavrnitev dejanj, neprestanih vabil in svaril Svetega Duha. Volja človeka, ki bi storil ta greh, je tako otrdela, da si ne želi Božjega usmiljenja, in zavrača njegovo dobroto. Greh proti Svetemu Duhu je “neodpustljiv” zato, ker grešnik sam ne dopušča, da bi mu Bog odpustil. Ker pa Bog spoštuje svobodno voljo, ki nam jo je namenil, spoštuje tudi odločitev grešnika, ki vztrajno zavrača njegovo odpuščanje.
Odpuščanje naših grehov, ki je sad Jezusove velikonočne daritve za nas vse, je nezaslužen in zastonjski dar ljubezni. Kot ljubezni in nobenega izraza ljubezni ne moremo zaslužiti ali izsiliti, še manj prisiliti, tako tudi odpuščanja grehov ne. Zato ni tako velikega greha, ki ga Bog ne bi mogel ali hotel odpustiti. A hkrati ni tako majhnega greha, da bi ga Bog mogel odpustil človeku mimo njegove želje in privolitve. Če torej kakšen greh ne more biti odpuščen, ni to zaradi Boga, ampak zaradi grešnika, ki ne želi Bogu odpreti svojega grešnega stanja, da bi s svojo očiščujočo in odrešujočo ljubeznijo mogel vstopiti v njegovo resničnost greha in jo s tem izničiti; njega pa sprejeti nazaj v občestvo kot oče izgubljenega sina.
Greh proti Svetemu Duhu imenujemo pravzaprav prav takšno zakrknjeno stanje človekovega srca, ki zavrača delovanje Svetega Duha v svoji notranjosti. Sveti Duh je namreč Božja ljubezen, ki se ‘pretaka’ med Očetom in Sinom in želi v ta krogotok Božjega življenja vključiti tudi grešnega človeka, ki je z grehom ali povsem prekinil svojo povezavo z njim ali pa jo močno okrnil. Kdor je torej tako zakrknjen, da Bogu niti ne prizna, in se sam postavi na njegovo mesto ali postavi tja kakšno drugo stvar, ta greši proti Svetemu Duhu. Če pa se to stanje spremeni, pa Bog spet lahko vstopi vanj in mu nakloni svojo očiščujočo in odpuščajočo navzočnost. (po: E. Mozetič)

10. nedelja med letom

Današnji evangelij nam govori o nerazumevanju Jezusa v odnosu do njegovih domačih. Bili so zaskrbljeni, saj se je njegovo novo potujoče življenje zdelo kot norost (Evangelist Marko namreč zapiše: »Ko so njegovi to izvedeli, so odšli, da bi ga na silo odvedli, kajti govorili so, da ni priseben.« Mr 3,21). On je bil dejansko tako zelo na razpolago ljudem, predvsem bolnikom in grešnikom, da ni imel niti časa jesti. Jezus je bil takšen, najprej ljudje, služenje ljudem, poučevanje ljudi, ozdravljanje ljudi. Bil je za ljudi. Ni imel časa niti za jesti.
Njegovi domači so se zato odločili, da ga odvedejo nazaj v Nazaret, domov. Prišli so na kraj, kjer je Jezus pridigal in poslali so, da bi ga poklicali. Rečeno mu je bilo: »Glej, tvoja mati, tvoji bratje in tvoje sestre so zunaj in te iščejo« (Mr 3,32). Odgovoril jim je: »Kdo je moja mati in kdo so moji bratje?« In ozrl se je po tistih, ki so sedeli okrog njega ter dodal: »Glejte, to so moja mati in moji bratje! Kdor namreč uresničuje Božjo voljo, ta je moj brat in sestra in mati« (Mr 3, 33–34). Jezus je osnoval novo družino, ki pa ne temelji več na naravnih vezeh, temveč na veri vanj, na njegovi ljubezni, ki nas sprejme ter poveže med seboj v Svetem Duhu. Vsi tisti, ki sprejmejo Jezusovo besedo, so Božji otroci in bratje med seboj. Sprejetje Jezusovih besed nas napravlja brate in sestre med sabo, nas napravlja za Jezusovo družino. Obrekovanje drugih uničuje njihov sloves ter nas napravlja za hudičevo družino.
Ta Jezusov odgovor pa ni pomanjkanje spoštovanja do njegove matere in njegovih domačih. Nasprotno, za Marijo je to največje priznanje, saj je ravno ona popolna učenka, ki je bila v vsem pokorna Očetovi volji.
Vsem nam želim, da nam Devica Marija pomaga vedno živeti v občestvu z Jezusom tako, da bomo priznali delo Svetega Duha, ki deluje v njem in v Cerkvi ter prenavlja svet v novo življenje. (po: papež Frančišek)

Iz globočine, o Gospod, kličem k tebi, Gospod, usliši moje klice.
(Ps 130,1)

Danes nas še posebej nagovarja in opogumlja Psalm Iz globočine te kličem. Gre za psalm, za molitev, ki jo katoličani v cerkvah in Židje v sinagogah izrekajo že tisočletja in preko nje lahko pridejo globoko v stik z Bogom. v dobroto Boga, v odpuščanje in izraža svoje zaupanje v Božje usmiljenje in odrešenje. (Bajzek)

Naslovljeno na vas

Napovednik: procesije sv. Rešnjega telesa bodo:
– V nedeljo, 23. junija po sv. maši, ki bo ob 10.00 uri v Šmatevžu.
– V nedeljo, 30. junija po sv. maši, ki bo ob 10.00 uri v Grajski vasi.
Vse tiste, ki pripravljate kapelice, prosimo to tudi za letos.
Kadar bo procesija pri kateri podružnični cerkvi, na Gomilskem ne bo sv. maše ob 10.00 uri.
Hvaljeno in češčeno naj vedno bo, presveto Rešnje telo!

Sklep veroučnega leta bo v ned., 16.6. ob 10.00 uri v cerkvi na Gomilskem

POČITNIŠKI ORATORIJ NA GOMILSKEM
Letos od 15. do 21. julija

To bo že 16. leto zapovrstjo. Zopet bo zanimivo, koristno in prijetno.

V Danielovi knjigi beremo (in tudi na oratoriju bomo spoznali) zgodbo o treh pogumnih in zvestih mladeničih. Hananjá, Mišaél in Azarjá so pod pritiskom ostali zvesti Bogu in njegovim zapovedim, Bog pa jih je zato rešil iz ognjene peči, kamor so bili vrženi za kazen. (Opomba: če vam zgodba ni poznana, jo lahko na kratko obnovite ali preberete iz Svetega pisma: Dan 3,1-30.) V dodatkih Danielovi knjigi najdemo tudi hvalnico, ki je pripisana tem trem mladeničem, ko so bili v peči.
Prijavnice v klasični in elektronski obliki bodo na voljo od 5. junija. Pohitite s prijavami, da si zagotovite svoje mesto na edinstvenem oratorijskem dogajanju!!

Priporočamo ogled razstave —v fotografijah »Moja babi in dedi pri prvem sv. obhajilu«. Ogledati si jo je možno po mašah, tudi ob nedeljah, do konca veroučnega leta, 16. junija v Domu srečanj.

MAŠNI NAMENI

NED. – 9.6.
10. ned. med letom
Primož in Felicijan, mučenca
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.00 za +Jožico –oblet. in Ivana Vaš

PON.-10.6.
Bogumil Poljski, škof
19.00 za + Antonijo –oblet. in Antonijo Muhovic
Ves teden vrtnice

TOR. – 11.6.
Barnaba, apostol
19.00 za +Marijo Juhart
Slavljenje – Bog je Ljubezen

SRE. – 12.6.
Eskil, mučenec
19.00 za +Antona Kovačiča

ČET. – 13.6.
Anton Padovanjski, redovnik, cerkv. učitelj
19.00 za +Antona Zupančiča – god

PET. – 14.6.
Valerij in Rufin, mučenca
19.00 za +Ferdinanda Orožima in vse Jakovčeve

SOB. – 15.6.
Vid, mučenec
14.00 Poroka Urban Remic-Ana Šram (v Šentrupertu)
19.00 za +Marijo Pirš

NED. – 16.6.
11. ned. med letom
Beno iz Meissna, škof
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.00 za dva +Antona Šlandra
Sklep veroučnega leta

V tem tednu: ves teden vrtnice

Dežurni ministranti: Ela in Iva Juhart, Filip Orožim, Nace Štrajhar, Luka Železnik
Bralci v nedeljo: I. Simon Brdnik, Mojca Strožer; II. Anže Rožič, Nika Šlander
Urejanje in krašenje cerkve: Grajska vas