Oznanila za 12. nedeljo med letom

Oznanila v PDF obliki za tiskanje

BESEDA ŽIVEGA BOGA

Nastal je velik vihar in valovi so pljuskali v čoln, tako da je bil že poln vode. On pa je bil na krmi in je spal na blazini. Zbudili so ga in mu rekli:»Učitelj, ti ni mar, da se potapljamo?« In vstal je, zaprétil vetru in rekel morju: »Utihni! Molči!« In veter se je polegel in nastala je globoka tišina. Njim pa je rekel: »Kaj ste strahopetni? Ali še nimate vere?« (Mr 4,37–39)

BESEDA O BESEDI

ALI ŠE NIMATE VERE? Mr 4,35–41

Današnji evangeljski odlomek se zdi prava provokacija. Učenci se mučijo, da bi vihar ne potopil čolna, Jezus pa spi. Še več, ko ga vseeno prebudijo, jim očita, da so strahopetni in brez vere. Kaj hoče reči s tem? Naj tudi oni počivajo in verjamejo, da se bo vse samo naredilo? Mar ne pravi celo pregovor: Pomagaj si sam in Bog ti bo pomagal. Za kaj pravzaprav gre? Kaj naj bi pomenilo to Jezusovo spanje in v čem je zgrešeno delovanje apostolov?
Če pogledamo še enkrat v čoln, bomo videli, kako si apostoli predstavljajo, da je vse v njihovih rokah. Tako so zaposleni s svojimi strahovi, da pozabijo celo na to, da je na krovu z njimi Bog sam. Jezusov očitek, ali še vedno nimate vere, je v prvi vrsti opomin, naj ne pozabijo na Božje načrte in Božjo bližino.
Drugi opomin, ki ga daje Jezus učencem, je povezan z reševanjem težav. Ne smemo pozabiti, da brez njega ne moremo storiti ničesar. Bog je, ki vse rešuje, na nas je, da si prizadevamo in zaupamo.
In še tretji poduk: Občestvo! Tudi Jezus je del posadke, zakaj so v strahu pozabili, da bi ga tako pritegnili k iskanju rešitve. Kakor Peter so tudi drugi apostoli še vedno zaverovani v svoje moči, občestvo jih ne prepriča. Ko Jezus stopi v življenje apostolov, se vse spremeni. Nam je to danes opomin in vabilo:
– Vera je v tem, da vse svoje načrte uravnavamo ob njem.
– Vera je v tem, da tudi težave rešujemo z njim, ki naše stiske pozna in nam želi pomagati.
– Vera je v občestvu. Kjer se dva ali trije združijo v molitvi, tam je Bog med njimi.
Jezusov očitek: »Kaj še nimate vere?« pomeni izziv k globljemu dojemanju sveta in stvari. Ne k dodatnemu brezglavemu hitenju, niti k lenarjenju, ampak k premisleku, kje je v našem življenju Bog in kje so bližnji. (po: E. Mozetič)

12. nedelja med letom

Zbudili so ga in mu rekli: »Učitelj, ti ni mar, da se potapljamo?« (Mr 4,38)

Podoba viharja, o kateri spregovori evangelij, nam ni tuja, vemo, kako je, če valovi pljuskajo v čoln, če veter lomi drevje in razkriva strehe. Kdo ne pozna ure, dneva, ko človeka kot oklep stiska tesnoba, da boli duša, kdo še nikoli ni bil viharjev notranjih igrača (Prešeren). Je kdo, ki še nikoli ni občutil strahu in morečega vprašanja, kaj bo z menoj!?
Strah človeka kar hromi. Kar sam od sebe se pojavi klic v tisto smer, od koder je še edina možnost za rešitev, k Bogu (mar ni pomenljivo, kako v trenutku tesnobe kliče Boga tisti, ki sicer nanj pozablja), kot zakliče psalmist: Zbudi se, Gospod, zakaj spiš, prebudi se, ne zavrni nas za vedno. Prava podoba vsega tega je današnji evangelij: viharjev vajeni ribiči v strahu vpijejo, Gospod pa na krmi spi.
Prilika o viharnem morju, ki je v Svetem pismu simbol sil teme, zla, tesnobe, je kot osebna pripoved slehernega človeka in kot zgovorna pripoved naših skupnosti, Cerkve, naroda: na poti smo, peljemo se na drugo stran, izpostavljeni smo preizkušnjam, ki nam nemalokrat jemljejo pogum, ob katerih se nam zdi, da se potapljamo, ne vidimo izhoda in rešitve.
Bog nam daje vedeti, da vendar ne spi, ve za nas, za naše strahove, pomirja – Jobu da vedeti, da je nesporen gospodar, ki ima pregled nad vsem: kdo je zaprl morje z vrati, do sem pojdeš in ne dalje, tu se zlomi kljubovanje tvojih valov. (p. M. Benedik)

Ko se je Jezus prebudil, je ukazal morju: »Utihni! Molči!« Veter je ponehal in nastala je globoka tišina. Potem pa jim je rekel: »Kaj ste strahopetni? Ali še nimate vere?«
V čem je torej bilo pomanjkanje vere pri apostolih? Ne toliko v tem, da niso verovali v Jezusovo moč, kot v dejstvu, da so dvomili o njegovi ljubezni. Spraševali so se, ali Jezus zares skrbi zanje, za njihovo življenje in varnost: »Učitelj, ti ni mar, da smo izgubljeni?« Vsi vemo, kako strašen je očitek ljubljenemu človeku: »Zame ti sploh ni mar!« In kakšno hudo krivdo mu s tem naprtimo. S tem smo ustvarili razdaljo, izkopali prepad nezaupanja med seboj in drugim. (po. R. Cantalamessa)


Naslovljeno na vas

Poročila sta se
V soboto,15. junija sta v podružnični cerkvi sv. Ruperta sklenila zakonsko zvezo in prejela zakrament sv. zakona ženin Urban Remic in nevesta Ana Šram. Novoporočencema čestitamo in voščimo obilo Božjega blagoslova na novi življenjski poti.

Napovednik: procesije sv. Rešnjega telesa bodo:
V nedeljo, 23. junija po sv. maši, ki bo ob 10.00 uri v Šmatevžu.
V nedeljo, 30. junija po sv. maši, ki bo ob 10.00 uri v Grajski vasi.

Vse tiste, ki pripravljate kapelice, prosimo to tudi za letos.
Kadar bo procesija pri kateri podružnični cerkvi, na Gomilskem ne bo sv. maše ob 10.00 uri.

Hvaljeno in češčeno naj vedno bo, presveto Rešnje telo!


POČITNICE SO TUKAJ

Veroučnim počitnicam so se pridružile tudi šolske. Naj dosežejo svoj namen. Ta pa je: da se razvedrite, da se telesno in duhovno osvežite in okrepite, se obogatite z novimi srečanji in doživetji, da se izognete lenarjenju in zapravjanju dragocenega časa. Tudi počitniška ura izgubljena ne vrne se nobena! Lepa priložnost za prijetne in koristne počitniške dni bo tudi župnijski oratorij, ki bo pri nas od 15. do 21. julija. Naj bodo letošnje počitnice vsem lepe, srečne in blagoslovljene. Zlasti krščansko doživete nedelje!

»Vsak kristjan ima dve domovini. Obe sta dragocen Božji dar. Obe ceni in ju ima rad, zanju naj bi dal celo svoje življenje, če bi bilo to potrebno.
Ena domovina je Cerkev, katere del postane z zakramentom svetega krsta.
In še druga domovina! Draga in sveta! Že v materinem telesu smo njeni otroci. Hrepenenja naših dedov so se uresničila, da v dar nismo prejeli samo svoje domovine, ampak tudi svojo državo. Te dni bomo še posebej mislili nanjo. Se zanjo zahvaljevali in prosili za blagoslov.


MAŠNI NAMENI

NED. – 23.6.
12. ned. med letom
Edeltruda, opatinja
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.00 za +Franca Maka –oblet. in Antona Marijo Basle (v Šmatevžu)
Procesija sv. Rešnjega telesa

PON. – 24.6.
Rojstvo Janeza Krstn.
19.00 za + Magdo –oblet. in Ivana Mahor
Ves teden vrtnice

TOR. – 25.6. d. p.
Doroteja, mati, mistik
Dan državnosti
19.00 za +Viljema -oblet. in Pavlo Natek
Slavljenje – Bog je Ljubezen

SRE. – 26.6.
Ciril Aleksandrijski, škof, cerkveni učitelj
19.00 za +Greto (r. d.) in Stankota Lazar in starše

ČET. – 27.6.
Ema Krška, kneginja
19.00 za +Milana Košenina

PET. – 28.6.
Irenej Lyonski, škof, mučenec
19.00 za +Sandro Kolar in Jankota Pelicha

SOB. – 29.6.
Peter in Pavel, apostola
19.00 za vse +Brežnove in Travnarjeve in Stanko Gajšek

NED. – 30.6.
13. ned. med letom
Prvi mučenci rimske Cerkve
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.00 za +Pavlo Polak (v Grajski vasi)
Procesija sv. Rešnjega telesa

V tem tednu: ves teden vrtnice

Dežurni ministranti: Urban Rančigaj, Anej Semprimožnik, drugi tudi dobrodošli.
Bralci v nedeljo: I. Lucija Blatnik, Jure Vasle; II. V Grajski vasi Melanija Hadolin, Aljaž Lončar
Urejanje in krašenje cerkve: Trnava