Oznanila za 13. nedeljo med letom

Oznanila v PDF obliki za tiskanje

BESEDA ŽIVEGA BOGA

Vstopil je in jim rekel: »Kaj se razburjate in jokate? Deklica ni umrla, ampak spi.« In posmehovali so se mu. On pa je vse odslôvil in vzel s seboj očeta in mater deklice ter tiste, ki so bili z njim, in stopil tja, kjer je bila deklica. Prijel jo je za roko in ji rekel: »Talíta kum,« kar pomeni: Deklica, rečem ti, vstani! Deklica je takoj vstala in hodila; imela je namreč dvanajst let.  (Mr 5,39–42)

BESEDA O BESEDI

VERA IN DOTIK Mr 5,21–43

Dogodek obuditve deklice, ki ga danes pred nas postavlja evangelist Marko, je izjemno prefinjeno opisan, kajti izjemne stvari, ki presegajo človeka, so opisane z izjemno preprostimi vsakdanjimi besedami, tako da bolj spregovorijo dejanja ko pa same besede.
Zdaj pa se bom skušal postaviti v vlogo očeta ali matere, ki sta imela ali pa imata sedajle »umirajočega« sinka ali hčerkico in poslušata to evangeljsko pripoved. Kaj si ob tem mislita? »In midva? In vsi tisti, ki ob postelji svojega otroka niso slišali izgovoriti Talíta kum – otrok, vstani!? Ali je torej evangelij ‘veselo oznanilo’ le za redke srečneže?«
Vprašanje je resno, kakor je resna bolečina in tesnoba, iz katere izhaja, in kdor oznanja evangelij, jo mora spoštovati in se potopiti v to bolečino. Včasih je tudi Jezus, preden je storil čudež (ali pa morda še prej, kot se je zgodil čudež), jokal z žalostnimi. Bog trpi z nami, ne omeji se na to, da bi nas le od daleč opazoval, ko trpimo.
Pravi ključ, da bi odgovorili na zastavljeno vprašanje, edina beseda, ki lahko vsaj malo osvetli temo bolečine, je »vera«. Ko Jezus priporoča ljudem, naj se obrnejo nanj v veri, ne misli le na vero v moč, da lahko stori čudež, za katerega prosijo, ampak na vero vanj. Vera – pa naj se pričakovani čudež zgodi ali ne – da ne bomo nikoli razočarani nad bistvenim.
Največji čudež je verovati »v« njega. Potem vse postane mogoče. Izkušnja številnih ljudi dokazuje, da se tudi takrat, ko se ne zgodi pričakovani čudež, zaradi vere lahko zgodi nekaj, kar daje življenju nov smisel.
Posebno mesto v današnjem evangeliju ima tudi dotik. Človeški dotik, če je iz prave ljubezni, povzroči boljše počutje in zdravi razbolelo dušo, Božji dotik pa ozdravlja celotnega človeka. Zato se Jezus dotakne deklice. Zato se žena dotakne Jezusa. Kjer je zaupanje, ljubezen, vera, tam dotik gradi, zdravi, razveseljuje. Je eden najbolj genialnih Božjih izumov. (po: E. Mozetič)

13. nedelja med letom

Evangelist Marko nam danes slika Jezusa kot vir življenja, kot njega, ki povrne življenje tistemu, ki mu popolnoma zaupa. Oba protagonista iz odlomka, torej dekličin oče in bolna žena, nista Jezusova učenca, pa vendar sta bila uslišana zaradi svoje vere. Imata vero v tega človeka. Iz tega razumemo, da so na Gospodovo pot sprejeti vsi. . Za dostop do njegovega srca, Jezusovega srca, je samo en pripomoček, da se čuti pomoči potrebnega in da mu zaupa. Vprašam vas: Vsak od vas čuti potrebo po ozdravljenju nečesa, kakšnega greha, kakšnega problema? In če to čuti, ima vero v Jezusa? Dva pripomočka sta za to ozdravljenje, za dostop do njegovega srca: čutiti potrebo po ozdravljenju in zaupati vanj. Jezus je odkril te osebe med množico in jih potegnil iz anonimnosti, jih je osvobodil strahu pred življenjem in da bi si upali. To stori s pogledom ter z besedo, ki jih postavi ponovno na pot po tolikem trpljenju in ponižanju. Tudi mi smo poklicani naučiti se in posnemati te besede, ki osvobajajo in te poglede, ki povrnejo tistemu, ki ga nima, veselje do življenja.
V današnjem evangeljskem odlomku se tako prepletata tematiki vere in novega življenja, ki ga je Jezus prišel ponuditi vsem. Ko je vstopil v hišo, kjer je bila mrtva deklica, je ven izgnal vse, ki so se vznemirjali in žalovali (prim. Mr 5,40) in rekel: »Otrok ni umrl, ampak spi« (Mr 5,39). Jezus je Gospod in pred njim je telesna smrt kot spanec, zato ni vzroka za obup. Da, tiste se moramo bati! Ko čutimo, da imamo otrdelo srce, srce, ki je otrdelo. Ko čutimo, da imamo trdo srce. Tega se moramo bati. To je smrt srca. Vendar pa tudi greh ni za Jezusa zadnja beseda, saj je prinesel brezmejno Očetovo usmiljenje. Četudi smo padli globoko, nas doseže njegov nežni, a močni glas: »Rečem ti: vstani!« Lepo je slišati to Jezusovo besedo, namenjeno vsakemu od nas: »Rečem ti: vstani. Pojdi. Vstani, pogum. Vstani.« In Jezus je dekletu povrnil življenje in je povrnil življenje ozdravljeni ženi, obema torej vero in življenje. (papež Frančišek)

Čestitke srebrnomašniku.
Včeraj, na Praznik sv. Petra in Pavla, je obhajal svoj srebrni mašniški jubilej g. Vlado Bizjak, ki je eno leto živel in deloval tudi v naši župniji.
Praznovanje tega pomenljivega jubileja je danes v žalski župnijski cerkvi.
Gomilski župljani slavljencu čestitamo in voščimo obilo Božjega blagoslova!

Naslovljeno na vas

Nekaj napovedi za poletne mesece
Na junijski seji ŽPS je bilo sklenjeno:
– župnijsko romanje bo 10. 8. 2024, kam še ni odločeno, predloge kam bi romali še zbiramo, če imate kakšen predlog sporočite
– župnijski dan bo 25 8. 2024, na predvečer tega praznovanja je predvideno tudi slavljenje s skupino Svetnik

K utripu počitniškega časa bo prispeval tudi počitniški oratorij z naslovom Blagor zvestim, ki bo potekal med 15. in 21. julijem.

ODPOČIJTE SE

Pojdite na samoten kraj in se nekoliko odpočijte!
Učenci začutijo: Jezus nam hoče dobro. Ve, kaj zdaj potrebujemo.
Ve, kaj vse smo naredili, in to ceni,
zdaj pa nas vabi, da se malo odpočijemo.
To vabilo velja tudi nam: odpočijte se, sprostite se.
To pravi Jezus vsakomur od nas.
Tvoje telo je darilo Boga. Privošči mu malo oddiha.
Vzemi si pa tudi čas za svojo dušo, za svoje srce.
Nekoliko se odpočijte!
Ni ti treba dokazovati, kako pomemben si.
V Božjih očeh si neskončno dragocen. Vzemi si čas, da to odkriješ.
Pri hrupu in prezaposlenosti ti to ne bo uspelo.
Za to so potrebni časi miru, popolne tišine.
Nekoliko se odpočijte!
Odpri svoje oči in svoje srce za male reči okoli sebe:
za smeh otroka, za lepo cvetlico, za ptičje petje, za sončni zahod,
za ljudi, med katerimi se dobro počutiš,
in za vse, kar ti je dan za dnem podarjeno. (Barbel Schumacher)

Naša domovina ima tako čudovite planine, tako lepe stopnice do Boga.
Če je le mogoče, se radi vzpenjajte po njih.
Vem, da boste z njih prihajali bogatejši in srečnejši. (Franc Bole)

MAŠNI NAMENI

NED. – 30.6.
13. ned. med letom
Prvi mučenci rimske Cerkve
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.00 za +Pavlo Polak (v Grajski vasi)
Procesija sv. Rešnjega telesa

PON. – 1.7.
Estera, svetopis. žena
19.00 za +Antona –oblet. in Ano Laznik

TOR. – 2.7.
Evgenija, redovnica
19.00 za +Marijo Orožim in vse Mlinarjeve
Slavljenje – Bog je Ljubezen

SRE. – 3.7.
Tomaž, apostol
19.00 za +starše Ducman, Vido Krajnc in Darkota

ČET. – 4.7. prvi četrtek
Urh (Uroš), škof
17.00 za +Franca Doliška, Frančiško Šram molitev za duhovne poklice (v Šentrupertu)

PET. – 5.7. prvi petek
Ciril in Metod, slov. apostola, sozavet. Ev.
19.00 za +Ano Pristalič in vse njene
Litanije Jezusovega srca

SOB. – 6.7. prva sob.
Marija Goretti, devica, mučenka
19.00 za +Ivana Tekavca—oblet. , sorod.
Litanije Matere Božje

NED. – 7.7.
14. ned. med letom
B. služab. Anton Vovk
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.00 za +Ivana Štuseja (v Šentrupertu)

V tem tednu: stopamo v drugo polovico leta in novi mesec z prvim četrtkom, s prvim petkom in s prvo soboto. Vabljeni k zakramentom.

Dežurni ministranti: Hana Rančigaj, Kristina Štrajhar, drugi dobrodošli.
Bralci v nedeljo: I. Nejc Lončar, Anka Trogar; II. V Šentrupertu: Ana Remic, Anže Rožič
Urejanje in krašenje cerkve: Zakl