Oznanila za 15. nedeljo med letom

Oznanila v PDF obliki za tiskanje

BESEDA ŽIVEGA BOGA

Tisti čas je Jezus poklical k sebi dvanajstére in jih začel pošiljati po dva in dva. Dajal jim je oblast nad nečistimi duhovi in jim naróčil, naj razen palice ne jemljejo na pot ničesar, ne kruha ne popotne torbe ne denarja v pasu, obujejo naj sandale in naj ne oblačijo dveh oblek. Če vas kakšen kraj ne sprejme in vas ne poslušajo, pojdite od tam in si otresite prah z nog, njim v pričevanje.  (Mr 6,7–9.11)

BESEDA O BESEDI

NIKOGAR NE MOREMO PRISILITI, DA BI NAS SPREJEL (Mr 6,7–13)

Jezus pokliče svoje učence in jih pošlje z jasnimi in natančnimi pravili. Izzove jih z vrsto drž in vedenj, ki jih morajo imeti. Pogosto se nam lahko zdijo pretirani ali absurdni, lažje bi jih bilo brati simbolično. A Jezus je zelo natančen in zelo jasen. Jezus kot dober pastir, pedagog, učence pošlje živet gostoljubnost. Pravi jim, naj ostanejo tam, kjer jih bodo sprejeli. Pošlje jih, naj se naučijo eno od temeljnih karakteristik verne skupnosti. Kristjan je tisti, ki se je naučil gostoljubnosti, sprejemanja.
Jezus jih ne pošlje kot mogočnike, kot lastnike, poglavarje, zadolžene za postavo in pravila. Ravno nasprotno, pokaže jim, da je kristjanova pot spremeniti srce. Gospod pa nam jasno pravi: v logiko evangelija se ne more prepričati z argumenti, strategijami, taktikami, ampak tako, da se naučimo gostoljubnosti.
Mnogokrat pozabimo, da obstaja zlo, ki je pred našimi grehi. Obstaja korenina, ki povzroča veliko,  veliko škode, ki tiho uničuje mnoga življenja. Obstaja zlo, ki si počasi naredi gnezdo v našem srcu in jé našo življenjsko moč. To je »osamljenost«. Osamljenost, ki ima lahko veliko razlogov, veliko povodov. Kako uničuje življenje! Kako nam škoduje! Ločuje nas od drugih, od Boga, od skupnosti. Zapira nas vase. Zato je lastno Cerkvi, materi, da se učimo  živeti bratstvo z drugimi. Bratsko sprejemanje je najboljše pričevanje o tem, da je Bog Oče, kajti, kot je rekel Jezus, »po tem bodo vsi spoznali, da ste moji učenci, če boste med seboj imeli ljubezen«.
Bog se nikoli ne pusti premagati v gostoljubnosti, zato pošilja svojega Sina, ga podarja, izroča, deli, da bi se naučili pot bratstva. To je dokončno novo obzorje, nova Beseda za mnoge situacije izključevanja, razkrajanja, zaprtosti, izoliranosti. Je nova Beseda, ki razbije tišino osamljenosti.
Eno je gotovo: nikogar ne moremo prisiliti, da bi nas sprejel in gostil. A kako lepo si je predstavljati naše župnije, skupnosti, kapele, kraje … kot različna središča srečevanja in povezanosti med nami in Bogom. (po: E. Mozetič)

15. nedelja med letom

»In šli so ter oznanjali.« (prim. Mr 6,12)

Današnji evangelij (prim. Mr 6,7–13) pripoveduje o trenutku, ko Jezus pošilja dvanajstere v poslanstvo. Potem ko jih je enega po enega poklical po imenu, da ‘bi bili z njim’ (Mr 3,14), poslušali njegove besede ter opazovali njegove geste ozdravljanja, jih sedaj ponovno zbere, da bi jih ‘poslal po dva in dva’ (Mr 6,7) v vasi, kamor se je namenil iti. To je neke vrste ‘pripravništvo’ za to, kar bodo poklicani delati po vstajenju z močjo Svetega Duha. Evangeljski odlomek se zaustavi ob misijonarskem stilu, ki ga lahko povzamemo v dveh točkah: poslanstvo ima središče in poslanstvo ima obličje.
Učenec, misijonar ima predvsem svoje središče sklicevanja, ki je Jezus. Odhod in delovanje apostolov je prikazano kot razširjanje iz enega središča, torej kot predlaganje Jezusove navzočnosti in delovanja v njihovem misijonskem delovanju. To razodeva, kako apostoli nimajo nič svojega oznanjati, niti pokazati svojih sposobnosti, temveč govorijo in delujejo kot poslani, kot Jezusovi glasniki. 
Ta evangeljski dogodek se tiče tudi vseh nas; ne samo duhovnikov, temveč vseh krščenih, ki smo poklicani pričevati v različnih življenjskih področjih Kristusov evangelij. Prav tako pa je tudi za nas to poslanstvo pristno samo, če izhaja iz nespremenljivega središča, ki je Jezus.
Krščeni, ki ne čuti, da bi oznanjal evangelij, oznanjal Jezusa, ni dober kristjan. (Papež Frančišek)

Pustiti vse, kar imaš, in slediti Jezusu, njegovemu klicu …, pustiti vse, prevzeti naloge, se odločiti za pričevanje …, stopiti v žetev. To je bila vedno avantura in vedno bo nekaj, kar preseneti poklicane in tudi druge ob njih. V to avanturo smo tako ali drugače poklicani prav vsi, ki želimo in hočemo biti kristjani: Jezusovi učenci, prijatelji, bratje, pričevalci današnjega časa.
Jezus pa ob tem vedno znova kliče nekatere, da ne bi bili samo njegovi prijatelji, Božji otroci, pristni kristjani, temveč da bi bili na poseben način njegovi tesni sodelavci. Kliče ljudi, po katerih bi lahko na poseben način nadaljeval svoje odrešenjsko poslanstvo med nami. Zato nekatere kliče na »svojo njivo« s posebno nalogo, da bi postali redovniki, redovnice, misijonarji, misijonarke, duhovniki ali diakoni.
Tako bi njihovo življenje bilo kar najbolj podobno Jezusovemu. Postali bi dar za druge. (po: E. Mozetič)

Naslovljeno na vas

Poslovili smo se
V sobota 13. julija smo se s sv. mašo v cerkvi na Gomilskem, nato pa s obredom za rajne na gomilskem pokopališču poslovili od +Marije Grah (Naclnove Micike) s Šmatevža 5, zadnja leta pa je bila pri Lončičevih na Gomilskem. Bila je dejavna župljanka: sodelovala pri bogoslužju tudi med tednom, bila članica Župnijskega sveta v več mandatih, sodelavka Karitas Gomilsko že od ustanovitve, … Bog ji povrni v nebesih.

Nekaj napovedi za poletne mesece

Na junijski seji ŽPS je bilo sklenjeno:
župnijsko romanje bo 10. 8. 2024, kam še ni odločeno, predloge kam bi romali še zbiramo, če imate kakšen predlog sporočite
župnijski dan bo 25 8. 2024, na predvečer tega praznovanja je predvideno tudi slavljenje s skupino Svetnik

Oratorij 2024 v tem tednu.

Pomembno dogajanje za mladino in otroke, zato naj bi ga člani našega občestva dobrohotno spremljali in vsestransko podpirali. Zelo hvalevredna bo tudi molitev za blagoslov in srečen in uspešen teden. Prošnji pa naj sledi zahvala, zlasti na sklepu oratorija prihodnjo nedeljo v župnijski cerkvi na Gomilskem ob 10.00 uri. Vabljeni v čim večjem številu.

Animator moli

Gospod, naredi me za orodje svojega miru. Kjer je sovraštvo, naj prinašam ljubezen. Kjer je žalitev, naj prinašam odpuščanje. Kjer je nesloga, naj prinašam edinost. Kjer je dvom, naj prinašam vero. Kjer je zmota, naj prinašam resnico. Kjer je obup, naj prinašam upanje. Kjer je žalost, naj prinašam veselje. Amen.

MAŠNI NAMENI

NED. – 14.7.
15. ned. med letom
Frančišek Solan, redovnik
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.00 za +Francija Turka in vse Rtvigove

PON. – 15.7.
Bonaventura, škof, cerkveni učitelj
19.00 za +Franca in Milko Rančigaj

TOR. – 16.7.
Karmelska Mati Božja, (Karmen)
19.00 za +Ivana –oblet. in Ivana Knez
Slavljenje – Bog je Ljubezen

SRE. – 17.7.
Aleš, spokornik
19.00 za +Marijo Rojnik

ČET. – 18.7.
Elij iz Koštabone, diakon, mučenec
17.00 za +Borisa Fišerja in starše (v Šentrupertu)

PET. – 19.7.
Arsenij Vel., puščavnik
19.00 za +Vero Kunst –oblet

SOB. – 20.7.
Marjeta Antijohijka, mučenka
19.00 za +Marijo Šmit –oblet in njene

NED. – 21.7.
16. ned. med letom
sv. Danijel, prerok
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.00 za +Marijo Grah – osmina
Sklep oratorija
Darovanje za animatorje

V tem tednu: vse dni oratorijsko dogajanje

Pozor! Krištofova nedelja z MIVO bo zaradi sklepa oratorija preložena na 28.7.; takrat bo tudi blagoslov vozil, druga maša bo v Grajski vasi.

Dežurni ministranti: Mitja Mak in še kateri, ki ne bo na oratoriju
Bralci v nedeljo: I. ki bodo pri jutranji sv. maši II. animatorja
Urejanje in krašenje cerkve: Gomilsko II. in oratorijci