Oznanila za 43. teden 2012

BESEDA ŽIVEGA BOGA
Jezus pa jih je poklical k sebi in jim rekel: »Veste, da ti, ki veljajo ljudstvom za vladarje, nad njimi gospodujejo in da si prvaki lastijo oblast nad njimi. Med vami pa naj ne bo tako; ampak kdor koli med vami hoče biti velik, bodi vaš strežnik; in kdor koli med vami hoče biti prvi, bodi vsem služabnik. (Mr 10,42–44)

BESEDA O BESEDI
SLUŽENJE NE DOPUŠČA ODLAŠANJA (Mr 10,35-45)
»Ne moremo delati velikih stvari, delamo lahko samo majhne stvari z veliko ljubeznijo. Sestre opravljajo majhne reči: pomagajo otrokom, obiskujejo osamljene, bolne in nezaželene. Ko mi je nekdo dejal, da sestre niso začele kakega velikega dela in so tiho delale majhne stvari, sem mu rekla, da so storile dovolj, četudi so pomagale eni sami osebi. Jezus bi umrl za enega samega človeka, za enega samega grešnika.« To so besede matere Terezije, ki je pred desetletji odšla na ulice Kalkute reševat zavržena človeška bitja. Ni delala nobenih razlik glede vere; v svoj dom umirajočih je sprejemala bedne vseh slojev in verskih prepričanj. Poniževala se je z beračenjem za preživetje sebe in svojih sosester, ki jih je imenovala misijonarke ljubezni.
Mati Terezija je s svojim življenjem hotela samo eno: preprosto in dobesedno živeti evangelij, zlasti Jezusovo naročilo o služenju. Ko so se njegovi učenci pogovarjali o prvih mestih v njegovem kraljestvu, o tem, kdo bo sedel na njegovi desnici in levici, ji je jasno rekel: »Vladarji izvajajo nad narodi svoje gospostvo in velikaši si lastijo oblast nad ljudmi. Med vami pa naj ne bo tako!« (prim. Mr 10,42-43). Gre za zelo visok in zahteven, a samoumeven ideal za Cerkev v vseh časih.
»Služenje ne dopušča odlašanja,« pravi mati Terezija in nadaljuje: »Če je kdo lačen, se moramo danes zavzeti zanj. Včerajšnji dan je mimo, jutrišnjega še ni. Samo danes lahko oznanjamo Boga s tem, da ljubimo bližnjega in mu služimo, da poskrbimo za lačne in revnim priskrbimo streho nad glavo. Ne čakajmo na jutrišnji dan.« To je tudi konkretna misijonska vzpodbuda za vse nas. Po: TV Slovenija, 1997

29. nedelja med letom -misijonska nedelja

Jezus z besedami, ki jih beremo v današnjem evangeliju, postavlja uveljavljena pravila »na glavo«. Vzpodbuja nas k služenju sočloveku. Kako težko je dandanes, v času nenehnega rivalstva za boljši življenjski položaj, postaviti drugega pred sebe. Morda smo mnogi ob tem tudi nekoliko nejevoljni (saj so bili tudi učenci), a Jezus je v svojih besedah jasen: le to zaporedje vodi k sreči tako na zemlji kot v večnosti.

Bog nam »streže« po sočloveku
Kjer živijo ljudje v ljubezni,
je Bog med njimi.
Kdor živi v ljubezni,
živi zavestno ali nezavedno
v magnetnem polju Boga,
ki je ljubezen.

Bog je v vsakem človeku, ki te ima rad, kateremu se zdiš vreden truda, ki s teboj hodi in ostaja pri tebi, ko se noči. Bog te gleda z ljubečimi očmi človeka, ki ima razumevanje zate.
Bog je v vsaki dobri besedi, ki te tolaži in vzpodbuja. Je tudi v roki na tvojem ramenu, ki ti je v oporo, v roki, ki ti kaže pravo pot.
Bog je v ustih, ki te z ljubeznijo poljubljajo, v toplini srca, ki jo čutiš v objemu. Kjer je v srcih doma ljubezen, lahko ljudje govorijo o Bogu in se med seboj razumejo.

Ljubezen. To ni iznajdba človeka.
To je Božji dar, ki prihaja po človeku.
Po: P. Bosmansu

Se spomnite, kaj je naredil Jezus po vstajenju? Najprej je obiskal svoje prijatelje, učence. A pri tem jih je pošteno pograjal, ker niso verjeli osebam, ki so ga videle prve po vstajenju od mrtvih. Potem pa pošlje njih same, naj povedo o njegovem življenju in vstajenju od mrtvih vsemu svetu vse, kar so sami videli, slišali in doživeli.
Kaj pa mi? Smo kdaj podobni nejevernim in trdosrčnim apostolom? Verjetno kar velikokrat. Ampak Jezus ne obupa. Vztrajno nas vabi in kliče na različne načine, da bi mu vendarle prisluhnili. Tudi nas pošilja kot apostole, da bi drugim oznanjali, pripovedovali o njem..
Mnogi se odločajo tudi za posebno obliko oznanjevanja. Odpravijo se v oddaljene, nepoznane kraje, kjer svoj poklic opravljajo kot misijonarji.
Vendar tega ne počnejo zaradi zaslužka ali slave, ampak jih k temu delu kliče Jezus in jim daje drugačno plačilo, ki se skriva v srcih in veselju ljudi, med katere ga prinašajo.
Jezus od nas ne zahteva, da pripravimo najnujnejše, kupimo letalsko karto in se odpravimo daleč vstran. Vzpodbuja pa nas, da bi znali (kot misijonarji) odgovoriti na Božji klic v vsakdanjem življenju, in sicer z molitvijo, dobrimi deli, poštenostjo, rednim obiskom nedeljske sv. maše … Tako bomo lahko zaznali Jezusov klic in spoznali, kam nas pošilja. Zagotovo najprej v misijon med sošolce in prijatelje v domači ulici.

Naslovljeno na vas

Molitev za uspeh nove evangelizacije
Hvala ti, dobri Oče, da te poznamo in se lahko zbiramo v Jezusovem imenu. Prosimo te, poživi nam vero, da bo postala globoko prepričanje in resnična moč, ki izhaja iz osebnega srečanja z Jezusom Kristusom.

Daj nam, dobri Oče, da bomo živeli v poslušnosti Svetemu Duhu. Naj zvesto hodimo za Kristusom, navdušeno in vztrajno odgovarjamo na Božjo besedo in hvaležno uživamo kruh življenja.

Dobri Oče, podpiraj z močjo Duha prizadevanje Cerkve za novo evangelizacijo in nas vodi, da bomo z besedo in svojim življenjem našim sodobnikom oznanjali Kristusa.

Jezusovi učenci naj se odlikujemo po ljubezni do ubogih in stiskanih, naj bomo solidarni s potrebnimi,in velikodušni v delih usmiljenja, naj ne molčimo pred zlom in ne podležemo mikom prevladujoče miselnosti.

Po Marijinem zgledu naj v luči vere odkrivamo čudovita Božja dela; naj bomo pozorni na znamenja časov in postanemo znamenja navzočnosti Vstalega v svetu, da bomo z novim navdušenjem služili resnici, pravici in miru.

To prosimo po Kristusu, našem Gospodu. Amen.

Poroke: letos so bile doslej štiri. Naj vse mladoporočence spremlja blagoslov! Zdaj ni več nobena poroka najavljena. Pa bi bilo prav, da bi se vsaj kakšen par še letos odločil za ta korak, ali si določili datum za prihodnje leto. To bo pravi korak v letu vere!

Sodelavci Karitas Gomilsko vabijo vse, ki potrebujejo obleko, ozimnico (malo kasneje) ali kakšno drugo pomoč, da se pozanimate pri sodelavki karitas na tel.št. 031 280 574 ali v župnišču.

Bogati ste!
Vi, bogati z ljubeznijo, bogati z dobroto, bogati z veseljem, bogati z vero – kako velik je vaš zaklad! Pridite vendar in dajajte! Vi, ki ste bogati s prijatelji, bodite odprti za druge! Vi, ki ste bogati s smehljajem, tolažite druge! Vi, ki ste bogati z molitvijo, prosite za vaše prijatelje. Vi, ki lahko govorite branite tiste, ki si ne upajo nič reči. Vi, ki ste močni, opogumite tiste, ki omahujejo,podpirajte tiste, ki padajo!
Vi, ki vas je sreča bogato obsula, pritegnite vendar v svojo luč tiste, ki se potapljajo v strahu. Kako velik je vaš zaklad! Vse ste prejeli. Preostane vam samo, da vse delite, da lahko potem greste za menoj. Charles Singer

MAŠNI NAMENI

NED—21.10.
29. ned. med letom –
misijonska nedelja
Uršula, dev., mučenka
7.30 češčenje
8.00 za vse župljane—žive in rajne
9.30 za +Marijo Jerman in st. Jager Jerman
pri obeh mašah darovanje za misijone
11.00 romanje župnijskih sodelavcev

PON—22.10.
Marija Saloma, svetopisemska žena
19.00 za +Pavlo Hlastec -oblet.

TOR—23.10.
Janez Kapistran, duhovnik
19.00 za +Ferdinanda in Alojzijo Kok

SRE—24.10.
Anton Marija Claret, škof, redovni ustanov.
19.00 Za +Marijo Čulk

ČET—25.10.
Tadej (Dejan), škof
17.00 za +Marijo Petrovc -oblet. (v Šentrupertu)
19.00 za rast v veri

PET—26.10.
Rustik, škof
19.00 za +Silvestro Završnik

SOB—27.10.
Sabina Avilska, mučenka
19.00 za +Štefana Vnučec

Zimski čas!
NED—28.10.
30. ned. med letom –
žegnanjska nedelja
Simon, Juda Tadej, ap.
7.30 češčenje
8.00 za vse župljane – žive in rajne
9.30 za +Grabnarjeve in Janove
praznovanje obletnic naših cerkva

V tem tednu se bližajo dnevi posvečeni misli na tiste, ki so se od tega sveta že poslovili na svetnike in tiste, ki so božjega usmiljenja in naših dobrih del še potrebni. Zato ne bo že vse postorjeno, če bomo uredili grobove. Mislimo tudi na duhovno pripravo. Prav bi tudi bilo, da bi za svoje rajne darovali za kakšno sv. mašo in z nabavo karitasove nagrobne sveče pomagali potrebnim.

Film o misijonih bo v sredo ob 19,45 uri v Domu srečanj. Naj odmeva misijonska nedelja, da bomo poživili zavest o našem misijonskem poslanstvu.

Starši veroučencev drugega razreda bo v petek ob 17.30 uri v župnijskem Domu srečanj. Starši, če le morete, pridite!

Mladi – dekleta in fantje: vabljeni na srečanje v soboto ob 20.00 uri v Domu srečanj.

Bralci v nedeljo: I. Tilen Hadolin, Nina Merzdovnik II. Mojca in Tjaša Zakonjšek
Dežurni ministrant(ka): Matic Brišnik, Luka Semprimožnik
Urejanje, krašenje župnijske cerkve: Trnava