Oznanila za 10. teden 2013

BESEDA ŽIVEGA BOGA
2013_10-1Rekel je vinogradniku: »Glej, tri leta je, kar hodim iskat sadu na tej smokvi, pa ga ne najdem. Posekaj jo torej; čemú še zemljo izrablja?« Ta mu je odgovoril: »Gospod, pústi jo še to leto, da jo okopljem in ji pognojim, morda bo obrodila sad; če pa ne, jo boš potlej posekal.« (Lk 13,7–9)

BESEDA O BESEDI
PRIDIGA ZA SOSEDO (Lk 13,1-9)
Po maši je pristopila k duhovniku znana župljanka in mu rekla: »Danes ste pa izvrstno pridigali. Ko ste naštevali slabe lastnosti, ki jih imajo nekateri ljudje, sem imela ves čas pred očmi svojo sosedo. Kot živo ste jo naslikali, le da je ona še desetkrat hujša.« Duhovnik pa je odgovoril: »Vaše sosede ne poznam, toda ko sem pridigal, sem imel pred očmi vas.«
Tako se ne dogaja samo tej ženi, temveč mnogim od nas. Vidimo slabe lastnosti drugih, pa jim pridigamo, naj se spreobrnejo: mož bi rad spreobrnil ženo, žena moža, odrasli mlade, mladi odrasle, učitelji šolarje, šolarji učitelje, duhovniki vernike, verniki duhovnike, politiki državljane, državljani politike in še kdo koga …
Jezusovo naročilo v današnjem evangeliju je drugačno. Ne pravi, naj spreobračamo druge, temveč sebe. Spreobrnite se, spokorite se! Vsakdo je odgovoren za svoje grehe in napake, zato naj spreobrne sebe in naj zase dela pokoro. Ko bo prišel gospodar iskat sadu, nas ne bo vpraševal po tujem drevju, temveč se bo oziral po vejah naše smokve.
Sami si kujemo prihodnost: če si bomo hoteli kovati srečo, resnično, večno srečo, potem se bo resnično potrebno v marsičem spreobrniti: od prepirljivosti k složnemu sodelovanju, od vrtičkarstva k iskanju skupnih koristi, od občudovanja vsega, kar je tuje, k zdravi samozavesti, od zaverovanosti v snovnost in telesnost k upoštevanju duhovnih vrednot … in se v marsičem spokoriti.
Naj ne bo to vodilo le za našo sosedo, temveč tudi za vse nas, in sicer za teden, ki je pred nami, in postni čas, ki nas pripravlja na naš največji praznik. (po  M. Galizziju)

3. postna nedelja     

Morda zadnja priložnost?!
2013_10-2Ponovno nam je ponujena še ena priložnost … Znova in znova se Bog s svojo potrpežljivostjo sklanja k nam, da bi nam ponudil roko, ob pomoči katere bi lažje prispeli na cilj. Pa se tega zavedamo? Ali novo priložnost resnično izkoristimo za naš napredek ali zgolj kot dodaten čas za naše razvade, lenobo in še kaj?
Gospodar nam daje še eno priložnost. Bomo obrodili sad, ki se od nas pričakuje? Kakor Mojzes smo poklicani, da bi se odzvali: »Tukaj sem!« Postni čas nam daje še posebno priložnost, da se odzovemo povabilu in svoje življenje ponovno zaživimo, tako kot Gospod od nas pričakuje!

V molitvi za novega papeža         
Zadnji dan februarja (28.2.2013) je Katoliška cerkev ostala brez vrhovnega poglavarja. Po odstopu papeža Benedikta XVI. je ostal izpraznjen. Razmišljali smo o tej neobičajni odločitvi in molili za odhajajočega papeža, da bi zdaj na drug način služil Cerkvi kot je sam zagotovil.
Zdaj pa je nastopilo pričakovanje njegovega naslednika. To ni čas, ko naj bi ugibali in pasli radovednost, ampak čas za molitev, da bi po kardinalih odločil Sveti Duh.
V priporočilu našega škofa piše: »V osebnih in skupnih molitvah k običajnim molitvam dodajajmo očenaš in zdravamarijo in Slava Očetu, za srečno izvolitev papeža.« V ta namen pa naj bi bila darovana tudi sv. maša
Prošnje:
*Da bi Sveti Duh navdihnil v pravi odločitvi kardinale volilce, ko bodo izbirali novega papeža, ki bo vodil sveto Cerkev.
*Da bi bil zbor kardinalov voljno orodje Božje milosti pri volitvah novega voditelja Cerkve.
*Da bi Sveti Duh močno deloval v novem papežu, ki ga bo izbral zbor kardinalov.

Naslovljeno na vas

SLOVESNOST POSVEČENA PRIČEVALCEM VERE V LETU VERE
2013_10-3Seveda bomo imeli mi v misli predvsem naša domačina duhovnika Izidorja Završnika (še zlasti njega, ker bo točno na ta dan 70-letnica njegove mučeniške smrti, oddolžimo pa se tudi Janezu Rančigaju, ki imel enako obletnico lani 17. oktobra).
Za našo škofijo pa naj bi ta dogodek predstavljal nek premik in poživitev našega odnosa do vseh kandidatov za pričevalce 20. stoletja iz naše škofije. Zato g. škof želi lepo praznovanje, na katerem naj bi bilo zastopanih čim več župnij celjske škofije.
Vabilo, ki ga posredujte tudi drugim, posebno nekdanjim našim župljanom, ki živijo zdaj drugje:

VABILO
V nedeljo, 10. marca bo na Gomilskem (v Spodnji Savinjski dolini) slovesnost ob 70-letnici mučeniške smrti mladega duhovnika Izidorja Završnika –»Slovenskega Kolbeja«. 10. marca 1943 leta je bil med talci ustreljen v mariborskem zaporu, ko je stopil namesto drugega.
Ob njem se bomo spomnili še enega gomilskega rojaka »s palmo mučeništva« – duhovnika Janeza Rančigaja, ki je bil umorjen v Jasenovcu 17. oktobra 1942.
Slovesnost bo v župnijski cerkvi na Gomilskem: ob 14.00 uri bo kulturni program, ob 14.30 uri priložnostni križev pot, ob 15.00 uri pa bo slovesno somaševanje, ki ga bo vodil celjski škof dr. Stanislav Lipovšek. Po končanem srečanju bo še družabno srečanje in priložnost za obisk razstave o Završniku v župnijskem pastoralnem domu.
Prav lepo vabljeni!

Knjige z življenjepisi naših dveh kandidatov so na razpolago v župnišču. Priložnost, da se bolje seznanite z njima.

MAŠNI NAMENI

NED—3.3
3. postna nedelja
Kunigunda, kraljica
7.30 češčenje
8.00 za vse župljane—žive in rajne
9.30 za +Blaževe

PON—4.3.      
Kazimir, polj. kraljevič
17.00 za +Štefana Šlander – oblet.

TOR—5.3.
Hadrijan, mučenec
17.00 za +Matjaža Tiselja

SRE—6.3.
Fridolin (Mirko), opat        
17.00 za zdravje (M.)

ČET—7.3.
Perpetua in Felicita, mučenki
Prvi četrtek
Križev pot – za prvoobhajance
15.30 Za +Jožeta Cizej -oblet. (v Šentrupertu)
17.00 za vse Mežnarjeve,
molitev za duhovne poklice

PET—8.3.
Beata (Blaženka), mučenka    
križev pot – za prvoobhajance
17.00 za +Jožeta Kugler -oblet.

SOB—9.3.
Frančika Rimska, redovnica     
17.00 za +Jožeta Turk

NED—10.3.
4. postna nedelja
40 mučencev iz Armenije
10.00 za vse župljane
sv. krst
14.00 kulturni program
14.30 molitvena priprava
15.00 slovesna sv. maša  – somaševanje, ki ga bo vodil g. škof

V tem tednu je glavna naloga vse župnije priprava na nedeljsko slovesnost na duhovnem področju, pa tudi na tvarnem. Molimo, da bi bil ta dogodek številnim v duhovno korist. Vabljeni v čim večjem številu k sv. obhajilu; toda pripravljeni. Sodelujte z glasno molitvijo, prav tako pri ljudskem petju – kdor le more

Urejanje cerkve in okolice bo v sredo od 14. ure naprej (kdor bi takrat še ne mogel, bo dobrodošel tudi kasneje). Pridite! Več  pridnih rok opravi delo hitreje in lažje!
Če boste kaj prispevali, da bodo kruhki obloženi in pecivo, vam bomo hvaležni.

Mladi: ko bodo priprave za vaše sodelovanju na slovesnosti.

Dežurni ministrant(ka): Tilen in Tajda Natek
Vaje za vse mistrante bodo v sredo ob 16.15 uri. Starši, spodbudite jih. Prosim!