Oznanila za 46. teden 2013

BESEDA ŽIVEGA BOGA

2013_46-1In Jezus jim je odgovoril: »Otroci tega veka se ženijo in možé; tisti pa, ki bodo vredni, da dosežejo oni vek in vstajenje od mrtvih, se ne bodo ženili in ne možile, zakaj tudi umreti ne bodo mogli več; enaki so namreč angelom in so Božji otroci, ker so otroci vstajenja.  (Lk 20,34–36)

BESEDA O BESEDI  

VSTAJENJE MRTVIH  (Lk 20,27–38)
Verska resnica, da nas po smrti čakata vstajenje in večno življenje, je v obrazcu veroizpovedi postavljena čisto na konec. Lahko bi jo dali na začetek, saj ima za nas od vseh največjo težo. Kaj naj počnemo z vsemi drugimi, če se s smrtjo skupaj z nami sesujejo v nič? Če pa bomo po smrti živeli, bodo z nami živele vse druge.
Kako naj si ob tem razlagamo, da je manj ljudi, ki verujejo v posmrtno življenje, v primerjavi s tistimi, ki priznavajo Boga? V posmrtno življenje je zato težko verjeti, ker nimamo predstave, kaj more ostati od človeka, ki je strohnel ali bil upepeljen.
Abraham, Izak in Jakob so v grobu strohneli. Jezus je rekel o njih, da živijo. Ne trdi pa, da živijo tako, kakor so živeli na zemlji. Ko pravi, da se tisti, ki dosežejo oni vek, ne bodo ženili in možile, se smemo vprašati, kakšno vlogo bo tam imela moškost in ženskost. Če nobene in če med nami ne bo razlik – ali bomo mogli reči o sebi, da smo še isti, kot smo bili tu?
Vse, kar je bilo v življenju lepega, veselega in osrečujočega, bo v večnosti ostalo, vendar pa nič več tako, kor je bilo. Vse bo preseženo, povišano, poveličano, posvečeno, posedovano na odličnejši način. Nič namreč, kar smo na zemlji v telesih storili, ni izgubljeno, vse živi in bo živelo v Bogu, ki je Bog živih in Bog življenja. Zakonska in družinska ljubezen je bila na zemlji predpodoba večne ljubezni. Sedaj bo ta predpodoba prišla do uresničitve in dopolnitve. Ljubezen tistih, ki so si na zemlji izbrali samski stan zaradi nebeškega kraljestva ter s tem oznanjali, da poročenost ni človekov edini in vrhovni cilj, bo Bog na svoj način privedel do dopolnitve. (po: Beseda da Besedo)

32. ned. med letom

Če nekdo rajši gleda mamo iz oči v oči kot pa njeno sliko, slike s tem ne zaničuje. Temveč le dokazuje, da mu mama pomeni neprimerno več kot pa njena slika (pa naj bo slika še tako dovršeno izdelana).Ko bomo v večnosti gledali Boga iz oči v oči, ne bo nič, kar smo na zemlji in v telesu lepega doživeli, zavrženo ali zanikano, temveč bo v Bogu postalo neprimerno lepše in dragocenejše. Vse podobe in predpodobe bodo odstopile mesto svoji izpolnitvi in dovršitvi. (po: F. Cerarju)

2013_46-2

Svetniki so za iskalske duše
primerni in zanesljivi vodniki.
S privlačnostjo svojega zgleda
znajo pokazati pot,
po kateri je treba hoditi,
da bi napredovali v pravi smeri.
(bl. Janez Pavel II.)

SMRT DAJE SMISEL ŽIVLJENJU

Elena je bila mlada žena dvajsetih let. Zdravnik ji je rekel, da ima tako šibko srce, da ji preostaja samo še šest mesecev življenja. Odločila se je, da bo zapustila pisarniško službo  in šla delat kot prostovoljka v revno četrt Santiaga v Čilu.
»Tako bom srečna umrla,« je dejala prijateljem.
Elena se je tako posvetila delu, da so jo povabili v New York, da bi spregovorila o programu. Tam je srečala kirurga in ta ji je uspešno operiral srce.
Vrnila se je v Južno Ameriko in pomagala revežem na robu družbe. Prav pričakovanje smrti, in ne operacija, je dalo nov pomen njenemu življenju.
Če bi tebi rekli, da imaš še šest mesecev življenja, kaj bi naredil? Prav način, na kakršnega bi vsakdo od nas odgovoril, je tudi odgovor na vprašanje, kaj nam pomeni smrt. (po: Božo Rustja, Obrisal bo solze z njihovih oči)

Naslovljeno na vas

ŽIVLJENJE PO ROJSTVU – ŽIVLJENJE PO SMRTI

Dojenčka v maternici se pogovarjata:
–  A verjameš v življenje po rojstvu?
– Seveda. Zagotovo obstaja nekaj po rojstvu. Morda sva sedaj tukaj zato, da se pripraviva na življenje po rojstvu.
– To je neumnost. Ni življenja po rojstvu. Le kakšno bi bilo takšno življenje?
– Ne vem točno, toda prepričan sem, da bo bolj svetlo in lahko bova hodila in jedla z lastnimi usti.
– To je popolna bedarija! Veš, da je nemogoče teči. In da bi jedla z lastnimi usti? To je noro! Za to vendar imava popkovino. Povem ti: po rojstvu življenja ni.
– Popkovina je prekratka. Prepričan sem, da po rojstvu nekaj je, nekaj precej drugačnega kot  to, na kar sva navajena.
Ali ne razmišljajo mnogi  o življenju po smrti podobno kot drugi dojenček o življenju po rojstvu?

Obnovljen in restavriran  glavni oltar sv. Krištofa v  cerkvi v Grajski vasi.
Oltar izvira iz 17 stoletja in je najstarejši oltar , ne le v naši župniji , ampak na širšem območju. Po oceni Zavoda za varstvo kulturne dediščine Celje »je oltar bogato okrašen in je kot celota kvalitetno delo«, pravi umetniški biser. V teh štirih stoletjih je oltar doživel več obnov, ki pa niso bile vedno ustrezne; a hvala Bogu, da so bile, sicer bi se ne ohranil do danes. Zdaj pa je bil zopet zelo potreben obnove, saj so okraski že odpadali s stranskim desnim krilom vred. Kljub »slabim časom« smo se odločili za to obnovo, v zavedanju, da časi v katerih so predniki postavili ta oltar in tudi, ko so ga obnavljali,  nikakor niso bili boljši. Z pridobivanjem potrebne dokumentacije se je začelo že pred dvema letoma. Delo je izvajala delavnica Rudolfa Polnerja iz Maribora pod budnim očesom ZVKDS Celje in Restavratorskega centra iz Ljubljane. Tako je sedaj oltar zaščiten  in restavriran zablestel v prvotni lepoti. Lahko smo ga veseli in Bogu hvaležni zanj. Zaradi velikega števila delovnih ur, ki jih je obnova zahtevala in dragih materialov, stroški ne bodo majhni, čeprav smo izbrali najugodnejšega izvajalca. Zato bo vsak vaš dar v ta namen dragocen in hvalevreden.
Lahko ga oddate g cerkvenima ključarjema grajske cerkve ali župniku ali na TR 06000-0930859829 (s pripisom) za oltar. Hvala. Bog vam povrni!

MAŠNI NAMENI

NED—10.11.
32. ned. med letom
Leon Veliki, papež, cerkveni učitelj
7.30 češčenje
8.00 za vse župljane – žive in rajne
9.30 za +Viktorja Jelen -oblet
10.30 za dobrotnike cerkve -zahvalna (v Grajski vasi)

PON—11.11.
Martin (Davorin) iz Toursa, škof
17.00 za +starše Cirar

TOR—12.11.
Jozafat Kunčevič, škof, mučenec
17.00 za +Terezijo Topovšek -oblet.

SRE—13.11.
Stanislav Kostka, redovnik
17.00 za +starše Dobnik in Vitanc in vse njune

ČET—14.11.
Nikolaj Tavelić, mučenec
15.30 za +Marijo Petrovc -oblet in sorod. (v Šentrupertu)
17.00 za +Marijo -oblet. in vse Laznikove

PET—15.11.
Leopold, knez
17.00 za +Murnove

SOB—16.11.
Jedrt (Jerica), redovnica
17.00 za + starše Mihaela in Adelo Drča in vse Jakčeve

NED—17.11.
33. ned. med letom
Elizabeta Ogrska, redovnica
7.30 češčenje
8.00 za vse župljane – žive in rajne
9.30 za +Andreja Urankarja
10.30 za dobrotnike cerkve -zahvalna (v Šmatevžu)

Seja tajništva ŽPS bo v sredo ob 19.30 uri v župnišču. Vsi člani lepo vabljeni.

Mladinski – srečanje za dekleta in fante bo v soboto ob 18.00 uri v Domu srečanj.  Lepo vabljeni!

Bralci v ned.:  I Tilen Hadolin, Matjaž Rožič  II. Ana Šram,  Barbara Trogar. V Šmatevžu: ki bodo tam pri maši
Dežurni ministrant(ka): Melanija Hadolin, Špela Pajer

Urejanje in krašenje župnijske cerkve: Zakl

Napoved: srečanje nekdanjih ministrantov in ministrantk bo v nedeljo 24. novembra.  Mislite na to.