Oznanila za 1. teden 2014

BESEDA ŽIVEGA BOGA

2014-1-1Ko so odšli, glej, se Gospodov angel prikaže Jožefu v spanju in pravi: »Vstani, vzemi dete in njegovo mater in béži v Egipt in bodi tam, dokler ti ne porečem! Herod bo namreč dete iskal, da bi ga pogubil.« In vstal je, še ponoči vzel dete in njegovo mater in se umaknil v Egipt.                                                                 (Mt 2,13–14)

BESEDA O BESEDI

REŠILNA MREŽA DRUŽINE Mt 2,13–15. 19–2

Veliko ljudi praznuje božič kot družinski praznik. Doživljajo lepoto družinskega življenja, ko se naglica vsaj za kakšen dan umiri in si vzamejo čas za pogovor in obisk ter drug drugemu morda pripravijo kakšno majhno veselje.  V teh dneh pa ljudje toliko bolj živo doživljajo tudi vso bolečino in tragiko družinskega življenja, če je družina razdrta, če se ne razumejo, če so se otroci oddaljili. Tisti, ki so izgubili življenjskega sopotnika in ostali sami, pa še toliko bridkeje občutijo osamljenost v teh dneh.
Danes obhajamo nedeljo svete družine. V nazareški družini nam je Bog dal, tako veruje Cerkev, čudovite zglede družinskega življenja. Ne receptov ali nasvetov, ampak zglede. To je več, kajti zgledi so vedno veljavni, privlačni in prepričljivi.
Pravimo, da je družina Cerkev v malem. Lahko bi rekli, da je Cerkev mreža, družine pa so kot posamezni vozli v njej. Enega ni brez drugega. Družina živi od tega, da drži mreža kot celota, Cerkev pa od tega, da držijo posamezni vozli. Trdnost posamezne družine vzdrži le, če je vtkana v veliko družino – Cerkev. Zato je tako pomembno, da se družine med seboj povezujejo, srečujejo, podpirajo in držijo druga z drugo.
Storimo vse, da se mreža ne bi raztrgala. Vse bolj bomo uvidevali, da ne utesnjuje, ampak zbira, nudi varnost, zagotavlja svobodo in dostojanstvo. V družini se uresničuje beseda starodavnega psalma, ki pravi nekako takole: »Kako dobro in prijetno je, če bratje prebivajo skupaj, v slogi. – Jaz bi dodal: če bratje in sestre, starši in otroci in tudi stari starši prebivajo skupaj v ljubezni in slogi. – To je kakor rosa z gora. Kajti tam daje Gospod blagoslov in življenje.«

NEDELJA SVETE DRUŽINE
FORMULA ZA USPEŠEN ZAKON

2014-1-2Časnikar, ki se je pogovarjal z zakonskim parom pred zlato poroko, je zlatoporočenca vprašal, v čem je skrivnost njunega uspešnega zakona. Mož je odgovoril, da ga je te skrivnosti naučil tast.
Nekaj tednov pred poroko je namreč mladi mož bodočega tasta vprašal, kaj naj stori, da bi svojo ženo osrečil. Odgovor je dobil v majhnem darilu, ki mu ga je nevestin oče podaril tisto jutro pred poroko: »To,« je rekel tast, »je vse, kar morate vedeti o uspešnem zakonu.«
Ko je ženin odprl darilo, je v njem našel zlato uro z napisom: »Povej kaj lepega Sari.« Vgraviran je bil tako, da ga bo bodoči mož zagotovo pogledal večkrat na dan.
Morda se komu zdi stavek preveč preprost, toda iz lastne zakonske izkušnje lahko potrdite, da prijazne besede in pohvale niso ravno pogoste v skupnem življenju. Vsekakor pa bi lahko postale, če bi se pogosteje držali tega preprostega navodila. Pogosto, prepogosto mislimo, da je razumevanje v zakonu in družini zagotovljeno za vselej. Zato pozabljamo na majhne stvari, na drobne pozornosti in vsakodnevne prijaznosti. In prav te majhne in preproste stvari ustvarjajo močne in trajne vezi. Vsakdanja pohvala je dovolj majhna stvar. Naj bosta pozornost do drugih in zahvala bližnjim pogosto na vaših ustnicah. Radi to delajte. Sveti Avguštin  nam daje moder nasvet: »Težiš po velikih stvareh? Začni z malimi!«
B. Rustja, Zgodbe za srečo v družini

Sveti, Troedini Bog, ti si Ljubezen.
Slavimo te in hvalimo,ker si ustvaril družino,
da se tvoja Ljubezen po njej uresničuje in razširja.
V času, ko se želi razvrednotiti družino očeta, matere in otrok,
se milostno ozri na nas, da bomo uresničevali tvoj načrt ljubezni.
Prosimo te, da bi se vsi kristjani s pogumom in javno besedo
zavzeli za vrednoto družine ter jo posredovali našim mladim.
Naše družine, naš narod in naše voditelje izročamo v varstvo
matere Marije, svetega Jožefa in drugih zavetnikov družine.
Stvarnik družine, sprejmi naše prošnje in jih usliši
po Kristusu, našem Gospodu. Amen.
Naslovljeno na vas – ob prehodu v novo leto

Blaženi Anton Martin Slomšek je ob koncu leta
v enih svojih pridig takole razmišljal o času:

Ker je čas dragocen, ga moramo ceniti. Čas, pravi sv Avguštin, je neprecenljiva dobrina, s katero lahko tu na zemlji vse kupiš, a tudi prodaš. Čas je cena večnosti, pravi sv. Hieronim. S časom si lahko pripraviš nebesa ali pekel. Kar človek v času tu na zemlji seje, to bo tam v večnosti žel (sv. Pavel). Povzdignimo danes v veri svoj pogled kvišku k nebesom, kjer je množica blaženih, so zbori apostolov, veliki trpini, device. Vprašajmo jih: »Kako ste dospeli do te sreče?« »Dragocen čas milosti smo visoko cenili, ga marljivo uporabljali v naš blagor in si tam kupili slavno blaženost, ker je čas cena večnosti.« Stopimo dol v strašne prepade pekla, vprašajmo bogatega zapravljivca: »Kje so sedaj tvoji zakladi?«, častihlepnega Heroda: »Kje je tvoja kraljevska krona?«, Juda izdajalca: »Kje so tvoji srebrniki?« O da bi imeli le eno uro, minuto tistega dragocenega časa, ki smo ga izgubili z nekoristnimi rečmi. Ah, z dragocenim časom smo vse izgubili. Tako nebo in pekel spoštujeta čas. Kako malo pa ga na zemlji spoštuje toliko posvetnih ljudi, ki iz dolgega časa nič drugega ne delajo, kot da čas zapravljajo in ubijajo s praznimi obiski, z nepomembnimi pogovori, celo z zlobnim govorjenjem in zlobnimi dejanji. Ljubi Bog nam da zopet doživeti novo leto, zopet nam daje ure in dneve milosti. O, delajmo dobro, dokler imamo čas, kmalu pride noč, ko nihče več ne bo mogel delati.
Ker je čas kratek, ga je treba izkoristiti. Nič ne teče tako hitro kot čas. Kraljevski pevec David ga je primerjal z begom sence pred vzhajajočim soncem. Mi lahko primerjamo hitrost časa s tokom reke, ki teče tod mimo. Tako kot en val preganja drugega, tako ena minuta, ena ura drugo pogoltne, en dan drugega, in preden to prav dojamemo, je leto mimo, a tudi tek našega življenja. Vsaka minuta je neskončna milost, več vredna kot ves svet. Velja toliko kot Bog sam, pravi sv. Bernard. Kaj mi koristi ves svet, če sem izgubil svojega Boga? Kaj pripada nam od kratkega dragocenega časa? Preteklost? Ta je mimo. Noben dan, niti ena ura ali minuta se ne vrne. Prihodnost? Le nedeljivi sedanji trenutek je naša last, ki jo lahko in moramo koristiti za dobro. O, koristite čas, vi obetavni mladeniči in dekleta, ker nobena tistih ur, ki so vam pravkar minile, celo noben trenutek, se vam nikdar ne vrne. O, možje in žene, izkoristite čas v korist vaše vam zaupane naloge, v blagor vaše družine. Delajmo dobro, dokler imamo še čas.

MAŠNI NAMENI

NED—29.12.
SVETA DRUŽINA
Marcel, opat    
7.30 češčenje
8.00 za vse župljane – žive in rajne
9.30 za +Silvestro Rovšnik
Blagoslov otrok

PON—30.12.
6. dan božične osmine
Feliks I., papež    

17.00 za +Ludvika Topovška in vse Mežnarjeve

TOR—31.12.   
7. dan božične osmine
Silvester, papež
17.00 v zahvalo (S.)

SRE—1.1 d. p.
Marija, Božja Mati
Fulgencij, škof
8.00 za blagoslov in srečo v 20014. letu
9.30 za +Andreja Urankarja

ČET—2.1.
Bazilij Veliki, škof, c. uč
17.00 za Štefana Šlandra (r. d.)
Molitev za duhovne poklice

PET—3.1. – prvi petek
Presveto Jezusovo ime
17.00 za +Ano -obl. in Antona Laznik
Litanije Jezusovega srca

SOB—4.1. prva sobota
Elizabeta Seton, redov.
17.00 v dober namen
Litanije Matere Božje

NED—5.1.
Druga ned. po božiču
Emilijana (Milena), devica
7.30 češčenje
8.00 za vse župljane – žive in rajne
9.30 za +Marijo in Ignaca Ocvirk
10.30 za +Franca Šram  (r. d.) in sorod. (v Šentrupertu)

Na verski tisk ne pozabimo: obnavljajmo naročnine, pa tudi nove naročnike vabimo. Za leto 2014 je naročnina za katoliški tednik Družina 89,44 (do konca januarja, nato 93,60 evrov, za mesečnik Ognjišče 27,50 evrov.

Verouk: bo takoj novoletnih počitnicah. Do takrat pa se kaj srečamo v cerkvi.

Mladinski bo v soboto ob 19. uri v Domu srečanj.  Vsi mladi, lepo vabljeni!

Bralci : na praznik bodite na razpolago, ko boste v cerkvi; v ned.:  I.  Anka Trogar,  Jure Vasle   II. Marija Rančigaj,  Maja Rojnik
Dežurni ministrant(ka):  v času počitnic in praznika, naj vsak sodeluje čim večkrat.
Urejanje in krašenje župnijske cerkve: Gomilsko

Bogu hvala za vse darove v preteklem letu.  Hvala tudi vam vsem za vse dobro.
Bog vam daj lepe praznike, v novem letu pa blagoslova, razumevanja in zadovoljstva!