Oznanila za 26. teden 2014

BESEDA ŽIVEGA BOGA
2014_26_1Vsakega torej, kdor bo mene priznal pred ljudmi, bom tudi jaz priznal pred svojim Očetom, ki je v nebesih; kdor pa bo mene zatajil pred ljudmi, njega bom tudi jaz zatajil pred svojim Očetom, ki je v nebesih. (Mt 10,32–33)


BESEDA O BESEDI

BOG, KI NAS OPOGUMLJA Mt 10,26–33
Jezus je opogumljal svoje učence. Vedel je, da jih bodo preganjali. Izkušnja vsakega kristjana je, da na eni strani doživlja preganjanje in nerazumevanje sveta, na drugi pa Božjo tolažbo. Sveti Avguštin je opisal izkušnjo Kristusovega učenca, da svoje potovanje na zemlji opravlja »med preganjanjem sveta in tolažbo Boga«. V današnji Božji besedi se prepletata prav problem preganjanja kristjanov in zaupanja v Boga ter Božja tolažba stiskanemu človeku.
Tako v evangeliju kot v prvem berilu zasledimo veliko mirnost učenca, ki posluša Božjo besedo. Prerok Jeremija je opravljal preroško službo v času prevratov in vojn, v katerih je doživel propad izraelskega kraljestva in razdejanje Jeruzalema in templja. Preganjali so ga in živel je pod stalno grožnjo. Kljub vsemu je ostal zvest svojemu poslanstvu. Kaj mu je pomagalo premagati strah in ostati zvest  poslanstvu? To je bilo prepričanje, da je Bog z njim. »Gospod je z menoj kakor silen junak« (Jer 20,11), zatrjuje. Bog je tudi z nami. Ker nas je velikokrat strah, ne smemo dovoliti, da bi nas naš strah oviral pri našem poslanstvu. Pogum ali srčnost je ena najvažnejših kreposti, saj brez poguma ne moremo vztrajati v drugih krepostih.
Vera je močan vir poguma. Kristus je učence spodbujal, da bi imeli popolno zaupanje v Boga, ki ljubeznivo gleda nanje in na njihovo življenje. Zaupanje učencev hoče spodbuditi tudi s trditvijo, da noben vrabec »ne pade na zemljo brez vašega Očeta«. Že v Talmudu piše: »Še ptič ne pade na zemljo brez volje neba (Boga).« Vrabci so bili najmanjši ptiči, ki so jih uživali, in njihova cena je bila izredno nizka. Dobil si jih za drobiž. Če torej Bog skrbi za te najmanj cenjene ptiče, kako bo skrbel šele za človeka!  Naj se zgodi karkoli, Bog bo skrbel za nas. Ne bojte se! Te besede se v Svetem pismu ponovijo v tej ali drugačni obliki 365-krat. Za vsak dan v letu; da bi vsak dan sredi preganjanja ali stisk, preizkušenj ali trpljenja čutili Božjo bližino in skrb ter zaupali v Gospoda. (po: B. Rustja, Tvoje obličje iščem)

12. nedelja med letom

Bog je. Vidni svet, naša vest in Božje razodetje nam pričajo o njem. In cela vrsta čisto osebnih poti nas vodi do Boga. Božja milost nas naravnost išče, da nas vse više dvigne v svet vere. NE upirajmo se tej milosti in ne zanemarjajmo razumskih razlogov za Boga, da nam kdaj vihar skušnjav ne spodnese naše morda plitke in samo čustvene vernosti.
Besedo Bog skušajmo živeti. Vse naše dejanje in nehanje naj se vrti okoli te besede. Iz nje naj izvirajo naše misli in besede in naša dejanja, k Bogu naj bo usmerjeno vse naše življenje. Bog naj nam bo zrak, ki ga venomer vdihavamo in brez njega ne moremo živeti. Bog naj nam bo kot nenehna kopel, ki nas osvežuje in nam daje moči.
Vzemimo to čisto praktično. V vsakdanjem življenju skušajmo pri vsakem opravku in vseh rečeh najti zvezo z Bogom. Svoje življenje skušajmo tako vse bolj poglabljati in mu pridobivati večnostno ceno.
Kot Božji ali pobožni ljudje imamo veliko nalogo, da se vedno in povsod borimo za to, kar je Božjega, ne le pri samem sebi, temveč tudi pri drugih. Dolžnost apostolat nas glasno kliče, da pridobivamo svet za Boga in se borimo proti satanu in brezboštvu ter vsakemu zlu – a ne z nasiljem in sovraštvom, ampak s spoštovanjem in ljubeznijo, upoštevajoč svobodo vsakega človeka.
Ob vsem te pa se moramo nenehno zavedati, da je vera v Boga velik Božji dar. Sami od sebe ne moremo trdo in trajno verovati.  Potrebujemo Božjo milost. In za to milost moramo pogostoma ponižno in zaupno moliti. Šele ob takšni molitvi bomo mogli kot verni kristjani zaživeti polno življenje v ljubeči povezanosti z Bogom. (po: S. Janežiču)

Danes je bogoslužni sklep veroučnega leta, podelitev spričeval, devetošolcem pa tudi priznanj, ter vstop v počitnice.
Naj bodo počitnice vsem lepe ker bo Bog z vami in vi z njim!

Bog daje človeku pomoč, da izpolni, kar mu nalaga,
četudi se mu zdi, da je neizvedljivo. V tem je skrivnost
vsakega Božjega klica. (sv. Janez Pavel II.)

Naslovljeno na vas

ORATORIJ 2014 – na Gomilskem od 7. do 13. julija   Hura!!!

Pridružite se nam na letošnjem oratorijskem dogajanju, ki ga bodo ob veselju otrok napolnjevale še: molitve, kateheze, delavnice, velike igre, izlet »v neznano«, oratorijska himna in še nekaj drobnih skrivnosti, ki bodo delale program še bolj zanimiv.
Čas za prijave je podaljšan do prihodnje nedelje – 29. junija, če ne bo že prej število prijavljenih zapolnjeno. Prijavnice so na razpolago v župnišču, kamor izpolnjene tudi oddate.
Sklep oratorija  (13. junija), pa se bo tudi letos nadaljeval v praznovanje župnijskega dneva. Mislimo nanj in si zanj rezervirajmo čas.

PROCESIJE sv. Rešnjega Telesa.
Na sam praznik, 19.6. je bila pri župnijski cerkvi
/22.6. bo sklep verouka/
V nedeljo, 29.6. bo v Grajski vasi,
v nedeljo, 6.7. bo v Šentrupertu,
/V nedeljo, 13.7. bo sklep oratorija in župnijski dan/
V nedeljo 20.7. bo v Šmatevžu.
Procesije, ki bodo ob nedeljah, bodo vse ob 10.30 uri.
Naprošamo vse, ki postavljate kapelice, da jih tudi letos.  Vse bogoslužne sodelavce in vse Božje ljudstvo pa vabimo k udeležbi in sodelovanju..

MAŠNIŠKA POSVEČENJA V NAŠI ŠKOFIJI
Posvečenje letošnjih novomašnikov iz Celjske škofije b na praznik apostolov Petra in Pavla, 29. junija, ki pade letos na nadeljo. Posvečenje bo v Gornjem gradu ob 16.00 uri. Posvečeni bodo trije kandidati za duhovništvo: škofijska bogoslovca Marko Rakun iz Rečice ob Savinji in Ivan Hrastnik iz Laškega ter salezijanec Janez Suhoveršnik iz Nove Štifta pri Gornjem Gradu.
Molimo za novomašnike, da bi bili dobri duhovniki in zvesti poslanstvu, ki ga, ki jim bo zaupano.
V nedeljo popoldne pa vabljeni v Gornji Grad!

Biserna maša (60 let mašništva) g. Vladota Rutarja, bo v nedeljo ob 10.00 uri v župnijski cerkvi na Vranskem. Čestitamo!

MAŠNI NAMENI

NED—22.6.
12. nedelja med letom
Pavlin, škof    
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.30 za +Julijano in Ignaca Cizej, Bognarjeve in Amalijo Merzelj
Sklep veručnega leta in spričevala

PON—23.6.
Edeltruda, opatinja
18.30 za +Antona -oblet. in Ano Laznik
Ves teden vrtnice

TOR—24.6.   
Rojstvo Janeza Krstnika – kres    
7.30 za +Frančiško Malgaj, v. Horvatove
18.30 za domovino

SRE—25.6.
Dan državnosti
Viljem, opat
18.30 za +Jožefa Zmrzlaka -osmina

ČET—26.6.
Vigilij (Stojan), škof
17.00 za +Silvota Koruna (v Šentrupertu)
18.30 za +Antonijo in vse Štrajharjeve

PET—27.6.
SRCE JEZUSOVO
Ema Krška, kneginja
18.30 v čast Srcu Jezusovemu in Marijinemu

SOB—28.6.
Srce Marijino
18.30 za +Antona in Tončija -oblet. in vse Laznikove

NED—29.6.
13. nedelja med letom
Pavlin, škof
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.30 za +ključarje in vse dobrotnike (v Grajski vasi)
Procesija sv. Rešnjega telesa

Bralci v nedeljo: I. Anka Trogar, Jure Vasle, II. – Grajska vas: Tilen Hadolin, Tjaša Zakonjšek
Dežurni ministrant(ka):  Ana Jelen, Katarina, Možina, Neža Novak
Urejanje in krašenje župnijske cerkve: Grajska vas