Oznanila za 42. teden 2014

BESEDA ŽIVEGA BOGA
2014_42-1
Ko pa je prišel kralj goste pogledat, je videl tam človeka, ki ni imel svatovskega oblačila. Rekel mu je: »Prija-telj, kako si prišel semkaj, ko nimaš svatovskega oblačila?« On pa je molčal.
 

BESEDA O BESEDI
VZETI ZARES VABILO (Mt 22,1–1)
Katehistinja je pripovedovala, kako je povabila starše veroučencev na srečanje. Bila je žalostna in prizadeta, saj starši na srečanje niso prišli. Razočaranje, podobno gospodarjevemu v današnjem evangeliju, ko nihče ni imel časa, da bi se odzval povabilu. Podobne izkušnje ima marsikateri duhovnik, ko vabi na srečanja otroke, mlade ali odrasle, a ne pridejo. Končno bi najbrž vsak človek lahko povedal svojo izkušnjo, kako je bila njegova dobra volja zavrnjena, in tako izrazil eno temeljnih izkustev življenja, da je človeška ljubezen večkrat zavrnjena.
S podobno bolečino zavrnjene ljubezni se srečuje gospodar v priliki današnjega evangelija. Povabljeni se niso zmenili za njegovo povabilo. Vse jim je bilo pomembnejše. Kar  predstavljamo si lahko izgovore, ki so jih navedli. Nekateri so zapisani. Ta je kupil vole, oni šel po kupčiji, a nobeden ni imel časa priti na svatbo. Tudi danes je eden najpogostejših izgovorov, ki jih navajamo: »Nimam časa!« Izgovore bi razumeli, če bi gospodar vabil na delo, a vabi k lepi in prijetni stvari: na praznovanje. Gostija pa je v svetopisemski govorici več kot samo gostija. Kristus sam primerja nebeško kraljestvo z gostijo, saj je simbol sožitja, veselega druženja in spoštovanja vsakega udeleženca. A ljudje so gluhi za to vabilo!
Koliko krat slišim: »Gospod, nimamo časa za mašo! Ne more hoditi k verouku. Veste, krožki, odbojka, nogomet, flavta, orkester pa nastopi …« Pri malo večjih pravijo: »Ob nedeljah gre delat v Mercator. Naj se nauči delati!« Za Boga ni časa. Vabilo na Gospodovo gostijo ostaja neodprto … Gospodar v priliki nas vabi tudi na nedeljsko praznovanje. Mu bomo kot družba in kot posamezniki prisluhnili? Bomo vzeli zares nedeljski počitek, ki omogoča praznovanje? Ali mu bomo kot ljudje v priliki odgovorili, da ne moremo priti, ker nimamo časa, in si tako nakopali pogubo? (po: B. Rustja, Tvoje obličje)
28. nedelja med letom – dan jubilantov2014_42-2
Poskusi začeti današnji dan z mislijo: »Vse premorem v njem, ki mi daje moč.« In šepetaj si to, ko greš na delo, ko začenjaš težaven pogovor, ko obiščeš človeka, s katerim hočeš nekaj razčistiti. Ko te je česa strah, ko imaš občutek, da ti ta ali ona naloga odvzema veliko energije, tedaj imej pred očmi to besedo. Občutil boš, da te te besede povezuje z močjo Jezusa Kristusa. Ta je močnejša od tvoje lastne moči volje. Moč volje je naporna: zbrati se moraš, da se z vsemi svojimi močmi lotiš dela. Če pa delaš iz Kristusove moči, boš svoje  naloge izpolnil lažje in z manj napora. (po: A. Grün, Veselje bo popolno)
DRAGA ZAKONCA
Z vama se danes, na ta praznik vseh zakoncev, ki ste ali še boste
v tem letu praznovali kakšno bolj pomembno obletnico poroke (ki ima na koncu »0« ali »5« ali celotno število več kot 50) veseli naše župnijsko občestvo.
Čestitamo vama in voščimo obilo božjega blagoslova in zadovoljstva na nadaljnji skupni življenjski poti. Bog vama daj obhajati še nove jubileje. S svojim pričevanjem tudi mlade spodbujajta k urejenemu in z zakramentom posvečenemu zakonskemu življenju.

Družinska molitev
2014_42-3Gospod Bog, blagoslovi naš dom. Naj bo kraj tvojega miru. Naj v njem ne vlada sovraštvo, ampak ljubezen, naj v njem ne bo nesloge, temveč edinost. Namesto užaljenosti in krivice naj bo v njem odpuščanje. Zmota naj se umakne resnici, vera naj premaga dvom. – V njem naj ne bo tesnobe, ampak upanje, naj ne bo teme greha, ampak luč tvoje milosti, naj ne bo žalosti, ampak veselje. Naj ne bo bolezni, temveč dušno in telesno zdravje. – Tvoj blagoslov naj nas spremlja na poti v tvoj nebeški dom.

Naslovljeno na vas

2014_42-4Tečaj za bralce beril: bo v torek (14.10.) ob 19.00 uri pri Sv. Jožefu v Celju. Tečaj je brezplačen, dobrodošlo pa bo, če boste udeležbo najavili na tel. 059-073-800. Tisti, ki še niste bili, bi bilo hvalevredno, da bi – če vam je le mogoče – to storili tokrat.

V soboto , 18.10.2014 ob 9. uri vas vabimo na tečaj 2014_42-5za izdelovanje šopkov  v  sodelovanju z Vrtnarsko šolo Celje. Informacije po telefonu 031 280 574.

Mladinski – srečanja fante in dekleta (dijake, študente, mlade delavce in kmete) do prehoda ure na zimski čas ob 19.30 uri ob petkih.
Lepo vabljeni! Pridružite se tudi vsi, ki ste letos zapustili osnovno šolo.

Tečaj za animatorje bo v (treh delih) od 17. do 19. 2014_42-6oktobra 2014 v Vrbju pri Žalcu, nato od 9. do 11. januarja 2015 in še od 13. do 16. marca 2015. Vsak udeleženec naj bi se udeležil vseh treh srečanj. Tečaj usposablja za mladinsko animatorstvo na splošno, ne samo animatorje na oratoriju. Lepo vabljeni vsi mladi, ki ste pripravljeni narediti nekaj več.  Udeležbo sporočite župniku (sredstva bo prispevala tudi župnija).

Skavti Prebold-Polzela 1 te vabijo (mlade od 8 – 20 let): Redna srečanja bodo od 17. oktobra naprej.  Za 8-11 let ob sobotah ob 10.00 (voditeljica Patricija, tel. 040 700 932), za 11-16 let v istem času (voditelj Vid, tel. 031 562 733) in za 16-20 let ob petkih ob 18.00 (voditeljica Vianeja, tel. 040 586 441).  Lepo vabljeni.

Škofijsko srečanje ministrantov bo v soboto v Celju.

Napoved: Romanje župnijskih sodelavcev bo v soboto, 25. oktobra na Šmarno goro.

Če prav pojmujemo svoje krščansko življenje, mora tudi delo biti molitev.
Če sem z dobrim namenom posvetil vse, se tudi najbolj navaden
opravek spreminja v molitev.                      (Franc Sodja)

MAŠNI NAMENI

NED—12.10.
28. ned. med letom
Maksimilijan Celjski, mučenec
Sklep tedna za življenje    
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.30 za +Fani in vse Plaznikove
Slovesnost zakonskih jubilejev
15.00 Pogreb, sv.maša +Rozalijo Vidmar
15.00 Srečanje dekanij. pevskih zborov (Vransko)

PON. – 13.10.
Koloman, mučenec    
18.30 za +Ano Pristalič in vse njene

TOR—14.10.   
Kalist I., papež, mučen.  
18.30 za +Silvo Kundih -osmina

SRE—15.10.  
Terezija Velika, devica, cerkvena učiteljica    
18.30 za +Rozalijo Ljubo Vidmar – osmina

ČET—16.10.
Marjeta Marija Alakok, redovnica
17.00 za +Silvota Koruna (v Šentrupertu)
18.30 za +Brišnikove

PET—17.10.  
Ignacij Antiohijski, škof, mučenec        
18.30 za +Ljudmilo in Alojza Lukman

SOB—18.10.   
Luka, evangelist    
18.30 za +Franca in Ljudmilo Rančigaj

NED—19.10.
29. ned. med letom
Pavel od Križa, duhovnik
Misijonska nedelja
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.30 za +Grabnerjeve in Janove

Karitas: sestanek za sodelavce Karitas bo ta ponedeljek ob 19.00 uri v Domu srečanj. Vsi člani lepo vabljeni.

Sestanek za starše tretjega razreda – kandidatov za prvo sv. obhajilo, bo v petek ob 17.15 uri v Domu srečanj na Gomilskem. Starši, lepo vabljeni.

Bralci v nedeljo: I. Mojca in Jan Strožer II. Mojca in Tjaša Zakonjšek
Dežurni ministrant(ka):  Klemen Jernejc, Jan Juhart
Urejanje in krašenje župnijske cerkve: naprošamo Grajsko vas