Oznanila za 12. teden 2015

BESEDA ŽIVEGA BOGA
2015_12_1
Obsodba pa je v tem, da je na svet prišla luč, pa so ljudje bolj vzljubili temo ko luč, zakaj njih dela so bila hudobna. (Jn 3,19)


BESEDA O BESEDI

BOG VAS LJUBI Jn 3,14-21

Pred časom sem neki novinarki naredil uslugo, saj sem ji poiskal podatke, za katere se je zdelo, da jih ni mogoče dobiti. Ko je stopila v pisarno, sem ji dejal: »A ste že pomislili, da vas ima Bog rad, kajti problem je rešen?« Ob teh besedah je osupnila in dobesedno stopila korak nazaj. Najbrž ji ni do takrat česa takega še nihče rekel. Predvidevam, da so ji včasih že zagrozili, da jo bo Bog kaznoval, da se ji bo maščeval ali kaj podobnega, a da jo ljubi – tega ji ni še nihče rekel. Zato me njena reakcija ni presenetila. In vendar je osnovno sporočilo krščanstva misel, zapisana v Janezovem evangeliju: »Bog je svet tako ljubil, da je dal svojega edinorojenega Ssina, da bi se nihče, kdor vanj veruje, ne pogubil« (Jn 3,16).
Nekateri trdijo: tudi če bi se zgubilo celo Sveto pismo in bi se ohranil le zgornji stavek, bi bilo dovolj, saj ta povzema sporočilo Božjega razodetja. Prav ta stavek najprej sprašuje vest kristjanom: kaj smo naredili iz temeljnega sporočila Svetega pisma, da ljudje bolj poznajo Boga kot maščevalca ali »policista«, ne pa kot Boga neizmerne ljubezni.
Človek, ki se zaveda, da ga Bog ljubi, bo sposoben storiti velike stvari. Mati Terezija je večkrat dejala, da mora deliti ljubezen ljudem, ker jo toliko prejema pri Bogu. In vemo, da je ta žena ljudem dala veliko ljubezni. Vemo pa tudi, da je to zmogla, ker se je zavedala, da njo Bog ljubi.
Ni bojazni, da bi človek to ljubezen izkoriščal za to, da bi grešil pod pretvezo: če me Bog ljubi, potem lahko grešim, saj mi bo tako in tako odpustil prestopke. Res je ravno nasprotno: človek namreč greši zaradi pomanjkanja ljubezni ali bolje rečeno, zaradi nesprejemanja Ljubezni, ki ga čaka v srcu. (po: B. Rustja, Tvoje obličje iščem)

4. postna nedelja

Slikar in duhovnik p. Marko Rupnik v knjigi opisuje srečanje s študentom. Z njim se je pogovarjal v svojem slikarskem ateljeju, kjer je imel na velikem platnu narisan obraz Jezusa Kristusa. S  fantom sta sedela vsak na svoji strani stojala. Slikar je obiskovalca vprašal, koga gleda Kristus, in fant mu je odgovoril, da njega. Nato mu je predlagal, naj vstane in mu korak za korakom prihaja naproti.
Pater mu je rekel: »Sedaj si sam in imaš glavo polno hudobnih, nasilnih misli. Kaj pa Kristus?« »Gleda me,« mu odgovori.
Z naslednjim korakom mu pravi: »Sedaj si s svojimi prijatelji, pijan, v soboto zvečer. In Kristus?« »Gleda me z isto dobrohotnostjo,« odgovori študent.
Še dvakrat je pater Marko izrazil dva življenjska dogodka iz fantovega življenja, in študent mu je podobno odgovoril. Nato pa mu je pater dejal: »Ko boš v vseh teh življenjskih okoliščinah čutil na sebi ta sočutni in usmiljeni Kristusov pogled, boš zares duhoven človek. Znova boš popolnoma celosten, blizu boš temu, kar imenujemo notranji mir, vedrina duše. Ko se boš zalotil v njegovem usmiljenem pogledu in boš začutil, kako te kot balzam ovija ljubezen, se bodo spremenile vse te situacije, ki sva jih omenila. Človek se spremeni zaradi ljubezni, ki mu zalije srce.« (povzeto po knjigi: V plamenih gorečega grma)

2015_12_2Krščanska duša vesela objemi svoj križ in nosi ga pogumno za Jezusom, in če postajaš na poti trpljenja utrujena, hiti tja k Jezusu v zakramentu oltarja, kjer te pričakuje in kliče: »Pridite k meni vsi, in jaz vas bom poživil.« In ko si se s kruhom močnih poživil, potem poklekni k svojemu pod križem ležečemu Odrešeniku in moli: »Moj Jezus, meni pripada križ in zahvalim se ti, da si mi poslal prav ta križ. Iz ljubezni do tebe ga hočem rad nositi, kakor dolgo hočeš, ti bolje veš, kaj je zame dobro in koristno. Svoje trpljenje združujem s tvojim bridkim trpljenjem in ti ga povsem darujem. Pomagaj mi, da ne podležem in da srečno vztrajam do blaženega konca.« In ko bom nekoč na smrtni postelji objel križ in ga poslednjič poljubil in se bo moje na smrt utrujeno telo uleglo k počitku, tedaj sprejmi svojega nosilca križa v večni mir. (po: A. M. Slomšku)

Naslovljeno na vas

V zadnjih dneh v naši župniji
Slovo: v soboto 7. marca smo se v cerkvi pri sv. maši, nato pa na pokopališču v Šentrupertu poslovili od našega župljana Romana Stepišnika iz Trnave. Spominjajmo se ga v molitvi.
V župnijsko občestvo smo sprejeli novega člana: v nedeljo 8. marca je v župnijski cerkvi prejel sv. krst Nace Štrajhar iz Šmatevža. Župnijsko občestvo mu izreka dobrodošlico in mu želi lepo Božje otroštvo!

Karitas nas vabi, da se vsak petek v postnem času odpovemo dobri hrani, tudi brezmesni in tako dan preživimo skromno. S tem, ko se odpovemo raznim dobrotam, lahko privarčujemo nekaj denarja, Ta denar pa lahko darujemo za tiste ljudi, ki so v stiski, ki nimajo dovolj sredstev za preživetje, ki so ostali brez doma. Pomislimo tudi na številne ljudi po svetu, ki nimajo čiste vode, elektrike ali dostopa do zdravnika.

Prihodnjo nedeljo, 22.3.  bodo z nami pri sv. mašah 4 prostovoljci (med njimi bogoslovec Matic Lesjak), ki se pripravljajo na odhod v katoliški misijon v Kalkuto (Indija). Ob tej priliki bodo zbirali prispevke za misijon.

Župnija Prebold (2x) vabi: DOBRODELNI KONCERT “PESEM STARŠEM”
V nedeljo, 15. marca 2015 ob 16. uri, bo v dvorani Prebold že deveti dobrodelni koncert “Pesem staršem”.
Zbrana sredstva so namenjena za delovanje Župnijske karitas in za obnovo strehe.
Vljudno in prisrčno vabljeni.
Pred 20 leti, 3. septembra 1995 so ob regionalni cesti Prebold – Trbovlje postavili spominski križ, ki nas spominja na dogodke, ki so se dogajali po koncu 2. svetovne vojne. Na plošči pri spominskem križu je zapisano, da je od meseca maja do avgusta 1945 na ozemlju Marija Reke okoli »2000 meščanov iz Trbovelj, Hrastnika, Zagorja, Laškega, Žalca in okolice Celja, več hrvaških civilistov in okoli 100 nemških vojnih ujetnikov umrlo nasilne smrti«.
V ponedeljek, 16. marca 2015, ob 18.30 uri bo v dvorani Aninega doma v Preboldu pričevanje prvega generalnega javnega tožilca v Republiki Sloveniji Antona Drobniča in njegove žene Lidije. Spregovorila nam bosta o svojih doživetjih 2. svetovne vojne in o njenih posledicah. Prisrčno vabljeni!
MAŠNI NAMENI

NED—15.3.
4. POSTNA NEDELJA, Papeška nedelja
Klemen Dvoržak, redov.    
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.00 za +Franca in Pavlo Čulk
Zahvalna pesem

PON—16.3.
Herbert, škof    
17.00 za +Marijo -oblet in Karla Tekavc

TOR—17.3.   
Jedrt (Jerica), devica, opatinja    
17.00 za +Roziko Keblič in vse Vovkove

SRE—18.3.
Ciril Jeruzalemski, škof, cerveni učitelj    
17.00 za +Andreja Urankarja

ČET—19.3.
JOŽEF, Jezusov rednik, Začetek tedna družine    
16.00 kr. pot,  Za +Jožefo in Franca Herodež (v Šentrupertu)
17.00 za +Jožeta Tiselja (god)

PET—20.3.  
Klavdija, mučenka        
17.00 križev pot: za družine, za +Jožeta Berzelaka, starše Borin

SOB—21.3.
Hugolin, emerit    
17.00 za +Pavlo in Viljema Natek

NED—22.3.
5. POSTNA NEDELJA
Lea, spokornica
7.00 češčenje, spoved, tuj spovednik
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.00 za +Danijela Brišnika -oblet.
Pri obeh mašah spovedovanje

Verouk: -sprememba urnika na Gomilskem: prvi razred bo imel odslej v petek v 11.35  uri, drugi pa v torek ob 12.25 uri.  Prosim za razumevanje.

Sestanek Tajništva še starega ŽPS bo v sredo ob 19.30 uri v župnišču. Člani, lepo vabljeni.
Svetopisemska skupina se bo sestala v četrtek ob 19,00 uri v župnišču

Mladinski: bo v soboto ob 19.00 uri v Domu srečanj. Mladi, lepo vabljeni.

Bralci: v nedeljo: I. Janez Jelen, Tilen Natek  II. Majda Jelen, Barbara Trogar
Dežurni ministrant(ka):  Nika Jelen, Nika Šlander
Urejanje in krašenje župnijske cerkve: Zakl