Oznanila za 13. teden 2015

BESEDA ŽIVEGA BOGA
2015_13_1
Resnično, resnično, povem vam: »če pšenično zrno ne pade v zemljo in ne umre, ostane sámo; če pa umre, obrodi obilo sadu. Kdor ljubi svoje življenje, ga bo izgubil; in kdor svoje življenje na tem svetu sovraži, ga bo ohranil za večno življenje. (Jn 12,24–25)

BESEDA O BESEDI
 
ŠELE, KO BO ZRNO UMRLO Jn 12,20–33

Ni treba postati vrhunski analitik sodobne družbe, da bi ugotovil, da danes ljudje niso odprti za darovanje. Pri vzgoji otrok in mladih o tem skoraj ne govorimo več, še manj pa to prakticiramo. če boste dejali staršem, naj v nedeljo pripeljejo otroke k maši, bodo odgovorili: »O, nikar, pustite jih, saj je to edini dan v tednu, ko se lahko malo naspijo!« Mladi največkrat niso sposobni niti majhne žrtve za druge, zato hitro obupajo. Nimajo vztrajnosti, ker jih starši tega niso naučili. Moderni starši bi se morali zavedati, da bodo sami prve žrtve te napačne vzgoje. Otroci, ki jih roditelji niso naučili žrtvovanja, ne bodo skrbeli za starše, ko bodo onemogli.
Danes se darovanja za druge izogibamo na daleč in večina ljudi ni sposobna živeti za druge. Posledica tega je, da je svet poln osamljenih ljudi. Kristus v današnjem evangeliju pravi: »Kdor ima rad svoje življenje, ga bo izgubil« (Jn 12,25). Obsoja sebičnost kot nemodro obnašanje, torej obsoja vzgojo, ki je usmerjena samo v plačilo in ne vodi k delu za druge.
»če pšenično zrno ne pade v zemljo in ne umre, ostane samo; če pa umre, obrodi obilo sadu« (prim. Jn 12,24). Darovanje za druge je zakon življenja. če se nismo sposobni darovati za druge, ostajamo osamljeni. Ni naključje, da v naši družbi živi toliko osamljenih ljudi. Življenje za druge premaga človeško osamljenost.
Sporočilo današnjega evangelija nas uvaja v sporočilo velike noči: v našem življenju bo ostalo samo to, kar bomo zapisali v Božjo ljubezen. Naj nam Gospod poživi vero, da bo samo to, kar bo s Kristusom umrlo, z njim tretji dan tudi vstalo. (po: B. Rustja, Tvoje obličje iščem)

5. postna nedelja – tiha

Pred leti sem pobral avtoštoparja, ki je imel okrog vratu obešen rožni venec. Vprašal sem ga, ali je sodeloval v vojni na Hrvaškem, kajti tam so vojaki pogosto tako nosili molek.
»Ne,« je odgovoril. »Ko je stara mama umrla, sem jaz vzel to ‘verižico’. Bila je njena. Ona je bila tako dobra z menoj.
Starši so se zanimali za kariero in me niso versko vzgajali, ona pa je imela vedno čas zame in mi je govorila o Bogu. To je spomin nanjo, na njeno dobroto. Najbrž bom nekega dne postal tudi jaz veren, kot je bila ona, ker je bila tako dobra z menoj.«
Stare mame že dolgo ni več, njena žrtev za vnuka pa je ostala. Šele ko bo pšenično zrno umrlo, bo lahko obrodilo sad. Koliko podobnih primerov sem srečal, da je vzgoja oz. prizadevanje nekega človeka doživelo sad, ko se je on izničil ali ko ga ni bilo več. To je upanje za številne ljudi, ki ne vidijo sadov svoje vzgoje ali svojega dela. (po: B. Rustja)

22.3. 2015: Družina vzgaja in uvaja v vero – Pustite otroke in ne branite jim k meni. (Mt 19,14)
Eden glavnih izzivov za današnje družine je gotovo vzgoja, ki postaja čedalje zahtevnejša in težja zaradi sedanje kulturne stvarnosti in velikega vpliva medijev. Pri tem je treba ustrezno upoštevati zahteve in pričakovanja družin, ki so sposobne v vsakdanjem življenju omogočati rast in posredovati tiste pomembne kreposti, ki oblikujejo bivanje. To pomeni, da morajo starši imeti svobodo, da svojim otrokom posredujejo takšno vzgojo, ki ustreza njihovim prepričanjem.
Cerkev opravlja dragoceno nalogo, ko podpira družine, začenši z uvajanjem v vero. Bolj kot nekdaj je Cerkev poklicana podpirati starše v vsakdanjih in zapletenih položajih pri vzgojni nalogi ter spremljati otroke, mlade in odraščajoče v njihovem doraščanju. To poteka na čim osebnejši način, da bi jih uvajali v celosten smisel življenja in jim omogočali odločitve in sprejemanje odgovornosti v luči evangelija. Marija more v svoji nežnosti, usmiljenju in materinski ljubezni potešiti lakoto po človeškosti in življenju. Zato se k njej zatekajo družine in Božje ljudstvo. Pastoralna dejavnost in Marijino češčenje sta dobri izhodišči za oznanjevanje evangelija.

Naslovljeno na vas

To nedeljo, 22.3. bodo z nami pri sv. mašah 4 prostovoljci (med njimi bogoslovec Matic Lesjak), ki se pripravljajo na odhod v katoliški misijon v Kalkuto (Indija). Ob tej priliki bodo zbirali prispevke za misijon.

10. radijski misijon na Radiu Ognjišče: Za vas živim
Radijski misijon bo od 22. do 28. marca 2015 na Radiu Ognjišče. Vodili ga bodo salezijanci in Hčere Marije Pomočnice. Vsak dan bodo misijonski pogovori ob 10.15, 13.00 in 17.00. Ponovitev bo vsak večer med 21. in 23. uro. Posnetki bodo na voljo tudi v radijskem arhivu na spletni strani Radia Ognjišče. Vsak večer ob 20.00 bo molitev rožnega venca, ki jo bomo prenašali iz radijske kapele.
V času radijskega misijona je petek, 27. marca, načrtovan kot spovedni dan. Tudi pri nas bo med sv. mašo na razpolago spovednik.

Župnikovi obiski starejših in bolnih na domu: v Grajski vasi to soboto dopoldne, na Gomilskem v nedeljo popolne, v Šmatevžu in v Zaklu v ponedeljek (30.3.) dopoldne, v Šentrupertu in v Trnavi v torek (31.3.) dopoldne.

Dragi verniki, bratje in sestre, jutri se pričenja zbiranje podpisov za razpis referenduma o spremembah temeljnega družinskega zakonika, ki ukinja dosedanjo zakonsko zvezo moža in žene ter uvaja novo zakonsko zvezo »dveh oseb«. Takšno pojmovanje nasprotuje naravnemu in moralnemu zakonu ter nauku Katoliške Cerkve. Sprejeti zakon zadeva vse nas in bi imel posledice na številnih področjih kot so: posvojitev otrok; diskriminacijo matičarjev, učiteljev, vzgojiteljic, sodnikov; spremembe šolskih programov, omejevanje pravice staršev, da vzgajajo svoje otroke v skladu s svojim prepričanjem; vsiljevanje nove ideologije zasebnim vzgojnoizobraževalnim ustanovam, ki so odvisne od državnega sofinanciranja itd. Gre torej za pomembne zgodovinske trenutke, s kakršnimi se katoliška skupnost v samostojni Sloveniji še ni soočila. Zato slovenski škofje vse vas, dragi bratje in sestre, vabimo k osebni in skupni molitvi za vse družine. Hkrati vas lepo prosimo, da se čim prej v prihodnjih dneh, z veljavnim dokumentom oglasite na upravnih enotah oz krajevnih uradih ter z oddajo svojega podpisa izrazite podporo referendumu za zaščito vrednote zakonske zveze in pravice otrok. Vnaprej se vam zahvaljujemo za pokončno državljansko in versko držo ter vam in vašim domačim želimo Božji blagoslov.
vaši škofje

MAŠNI NAMENI

NED—22.3.
5. POSTNA NEDELJA – TIHA
Lea, spokornica    
7.00 češčenje, spoved tuj spovednik
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.00 Za +Danijela Brišnika -oblet.
Pri obeh mašah spovedovanje

PON. – 23.3.
Jožef Oriol, duhovnik    
17.00 za +Ivana in Nado Juhart

TOR—24.3.
Katarina Švedska, red.    
17.00 za +Mirana Rotar

SRE—25.3.
GOSPODOVO OZNANJENJE
Rebeka, svetopis. žena    
7.30 za +Marijo -oblet in vse Pintarjeve
17.00 da bi bile matere srce družine
Sklep tedna družine

ČET—26.3.
Evgenija, mučenka
16.00 križev pot, Za +Petrovčeve
17.00 za +Marijo Semprimožnik

PET—27.3
Galazij, škof
17.00 križev pot: za veroučence
Za +starega očeta in vse Fajfarjeve

SOB—28.3.
Bojan, knez  
17.00 za +Miha Brinovec -oblet.
Prehod na poletni čas – uro prej

NED—29.3. – CVETNA
6. POSTNA NEDELJA
Bertold, red. ustanov.
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.00 za +starše Drev, Rojnik in njihove
Blagoslov zelenja, butar

Ta teden: pripravimo lepe butare ali vsaj kašno vejico božjega lesa, oljčno vejico.
Veroučenci pridite k spovedi vsak dan, razen četrtka, pol ure pred sv. mašo, v Šentrupertu v četrtek. V času verouka pa bo le izhod v sili.

Seja župnijskega sveta (še starega): bo v sredo ob 19.30 uri v Domu srečanj. Vsi člani, lepo vabljeni..

Mladinski: bo v soboto ob 19.00 uri v Domu srečanj. Mladi, lepo vabljeni.

Bralci: v nedeljo: I. Lucija Blatnik, Tilen Hadolin II. Ana Šlander, Barbara Togar
Dežurni ministrant(ka): Klemen Jernejc, Jan Juhart
Urejanje in krašenje župnijske cerkve: Gomilsko