Oznanila za 17. teden 2015

BESEDA ŽIVEGA BOGA
2015_17-1
Ko pa so o tem govorili, je Jezus sam stopil v sredo mednje in jim rekel: »Mir vam bodi! Jaz sem, ne bojtese!« Ker pa od veselja še niso verjeli in so se čudili, jim je rekel: »Imate tu kaj jesti?« Dali so mu kos pečene ribe. In vzel je ter vpričo njih jedel. (Lk 24,36.41–43)

BESEDA O BESEDI

ZAKAJ RANE OSTANEJO?   Lk 24,35–48

Številni ljudje našega časa globoko v sebi čutijo, da življenje nima smisla. Ne splača se biti pošten in si prizadevati za ideale! Le čemu? Skušnjava, da se ni vredno prizadevati za dobro, pa je poznana tudi vernikom. V podobni stiski so se znašli apostoli po Jezusovi smrti. Podrl se jim je svet in bali so se. Mislili so, da Kristusovo in njihovo prizadevanje ni imelo smisla, saj je s sramotno Jezusovo smrtjo vsega konec.
Tudi v evangeliju današnje nedelje se vstali Kristus približuje učencem, ki se jim »v srcu oglašajo dvomi«, ter jim govori: »Mir vam bodi!« Učenci ne morejo verovati govoricam, da je Kristus vstal od mrtvih. Tako so zagledani v svoje skrbi, da se jih ne morejo osvoboditi, in niso odprti za druga sporočila. Ne prepričata jih niti učenca, ki sta na poti v Emavs srečala Vstalega. Še več, celo ko pride sam Kristus, menijo, da je prišel mednje duh, prikazen, ne pa on. Vstali pokaže razumevanje za stisko učencev. Da bi jim dokazal, da je res on, jih povabi, naj se ga dotaknejo in se prepričajo o njegovi resničnosti; pokaže jim roke in noge. Prav tu pa so mu zadali rane. Tako je pokazal učencem svojo »identiteto«, kot bi jim hotel reči: »Poglejte, saj sem isti kot tisti, ki je trpel!«
Rane pa niso samo znamenje trpljenja, ampak so predvsem znamenje ljubezni, s katero se je Kristus podal v trpljenje. Pokaže jim rane, da bi učenci vedno, ko bi jih videli, uzrli ljubezen, ki se skriva za njimi. Rane Kristusu ostanejo tudi po vstajenju in govorijo, da ljubezen ostane in je trpljenje in smrt ne moreta uničiti. Vse se konča, samo »ljubezen nikoli ne mine« (1 Kor 13,10), ker je močnejša od smrti (prim. Vp 8,6). Vstali zato pokaže učencem rane, da bi jim razblinil dvome in obnovil vero, da ima naše prizadevanje za dobro smisel. Vse, kar storimo v povezanosti s Kristusovo ljubeznijo, ostane in ne bo uničeno. (po: B. Rustja, Tvoje obličje iščem)

3. velikonočna nedelja

2015_17-2Jezus ni samo navadna prikazen: vstal je s telesom in dušo. Luka s tem pričevanjem nasprotuje predstavi o navideznem telesu, ki je bila v zgodnji Cerkvi zelo razširjena. Kristjanom hoče povedati, da je Jezus resnično vstal – ne samo v glavah učencev. Postal je viden, otipljiv, oprijemljiv.
Učenci so se na Jezusove besede in na stik z njegovimi rokami odzvali strme in z veseljem. Kot da jih je preplavila radost, vsi so bili iz sebe.  Vendar v tem veselju še ni prave vere: očitno je to le navdušenje, samo čustvena reakcija, ki nima trdne osnove. To je veselje, ki se čudi, toda ne napreduje v vero.
Vera je vedno povezana s spoznanjem, priznanjem, izpovedjo. Da lahko učenci opravijo to pot od samega čudenja do vere, jim Jezus reče: »Imate tukaj kako jed?« Ponudijo mu kos pečene ribe, ki jo je vzel in vpričo njih pojedel. Duh ne more jesti: Vstali je človek z mesom in krvjo. Lahko govori in je, lahko se ga dotakneš. Jezus mora učence počasi pripeljati do tega, da resnično verujejo v vstajenje.
Iskreno ti želim, dati vstali Zveličar odvzame tvoje dvome in te pripelje do vere in veselja, da boš lahko molil iz vsega srca: »Gospod je resnično vstal, v mene vstaja. Resnično živi v meni in preobrazi rane mojih rok in nog, da v njih zasije Božji sijaj.« (po: A. Grün, Izkusimo velikonočno veselje)

2015_17-3Velikokrat smo grešili, ko smo pozabljali nate,
ko smo živeli iz tvojih darov, a nam ni bilo mar,
da bi se ti zanje zahvalili.
Nismo izpolnjevali tvojih zapovedi;
pretežko se nam zdi živeti iz tvojega nauka,
pozabljati nase in ljubiti zavržene brate.
Tvoj učenec nas opominja: Nikar ne grešite!
Zahvaljujemo se ti, ker si dober,
ker odpuščaš naše dolge.
B. Golob, Zahvala za Božji kruh

 

Naslovljeno na vas

Teden molitve za duhovne poklice

2015_17-4V Cerkvi na slovenskem smo se papeževi pobudi, da bi obhajali Svetovni dan molitve za duhovne poklice, zavzeto pridružili. Podobno kot v nekaterih drugih deželah smo se že od vsega začetka na ta dan pripravljali z molitveno tridnevnico. Vsako leto je bila pripravljena knjižica, ki naj bi polepšala in obogatila bogoslužje v naših župnijah.
Ker kriza poklicev vse bolj trka tudi na vrata naše krajevne Cerkve in se zavedamo pomembnosti poklicne pastorale, pa od leta 1998 obhajamo kar teden molitve. Z njim želimo, da bi bilo po naših družinah in župnijah več, predvsem pa bolj zavzete osebne in skupne molitve v ta namen. Obenem želimo, da bi se otroci, mladi, starši in drugi člani naših družin in župnijskih skupnosti globlje srečali s skrivnostjo Božjega klica: bodisi po osebnih pričevanjih poklicanih ali pri veroučnih in drugih srečanjih. Odlično mesto pri tem spoznavanju in prepoznavanju poklicanosti imajo gotovo različne oblike duhovnih vaj, v katerih mlad človek »utihne svojim načrtom in željam«, da bi lažje prisluhnil Božjemu načrtu za njegovo življenje.
»Lepo je biti s teboj, Jezus« je letošnje geslo tedna molitve za duhovne poklice, ki ga v Cerkvi na slovenskem obhajamo od nedelje, 19. do 26. aprila 2015.
Višek molitvenega slavja bo v nedeljo, 26. aprila, ko se bomo pridružili svetovnemu molitvenemu dnevu za duhovne poklice, že 52. po vrsti. Zanj je papež Frančišek napisal POSEBNO POSLANICO.
Teden molitve je klic vam vernikom – vseh generacij – da poživite v sebi krstno milost in prenovite vero v Kristusa, ki vas je poklical, da ste deležni njegove dediščine, posredniki svetega klica znotraj Cerkve. Kliče vas, da v odprtosti in velikodušnosti globlje zaživite v živem dialogu z Bogom in postanete »priče Božjih del«

MAŠNI NAMENI

NED—19.4.
3. VELIKONOČNA, Leon IX, papež
Začetek tedna molitve za duhovne poklice
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.00 za +Alojza Lukmana
15.00 v Marijini c. bogoslužje za duh. poklice
Vabljeni vsi!

PON. – 20.4.
Teotim (Teo), misijonar
19.00 za +Silvestro Završnik -oblet.

TOR—21.4.
Anzelm, škof, c. učitelj
19.00 za +Stanislavo Mazej -osmina

SRE—22.4.
Leonid, mučenec
19.00 za +Marijo Kolenc

ČET—23.4.
Jurij, mučenec
17.00 za +Tejo Basle in Marijo Petrovc (v Šentrupertu)
19.00 za +Vero Jelen -osmina

PET—24.4.
Marija Kleopova, sv. p.
19.00 za vse Pozničeve

SOB—25.4.
Marko, evangelist
19.00 za +Marijo Semprimožnik

NED—26.4.
4. VELIKONOČNA
Nedelja Dobrega Pastirja
Marija Mati dobrega sveta
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.00 pri prvi maši primopredaja ŽPS
Za +Silvestra in starše Korun

Teden molitve za duhovne poklice začnemo že to nedeljo z sodelovanjem pri bogoslužju v Marijini cerkvi v Celju (ob 15. uri), nato ves teden v domači župniji.

Svetopisemska skupina se bo zbrala tokrat (izjemoma) v sredo ob 19.45 uri v župnišču. Lepo vabljeni.

Mladinski: bo v soboto ob 19.45 uri v Domu srečanj. Mladi, lepo vabljeni.

Bralci: v nedeljo: I. Saša Podbregar, Matjaž Rožič II. Mojca in Tjaša Zakonjšek
Dežurni ministrant(ka):  Aljaž Lončar, Janez Vošner
Urejanje in krašenje župnijske cerkve: Zakl

Napoved: peš romanje na Brezje bo letos od 24. do 26. aprila (inf. 031 280 574)