Oznanila za 18. teden 2015

BESEDA ŽIVEGA BOGA
2015-18-1
Jaz sem dobri pastir in svoje poznam in moje poznajo mene, kakor mene pozna Oče in jaz poznam Očeta; in za ovce dam svoje življenje. (Jn 10,14–15)

BESEDA O BESEDI

KDAJ BO VEČ DUHOVNIKOV?  Jn 10,11–18

Ni naključje, da Cerkev premišljuje evangelij o dobrem pastirju na dan, ko moli za nove duhovne poklice. Kdo se lahko odloči za poslanstvo duhovnika, redovnice ali misijonarja? Kdo se lahko daruje za druge, pa naj bo to v zakonu, v družini, v duhovništvu ali redovništvu? Samo tisti, ki čuti, da je ljubljen. Daruje se lahko samo tisti, ki mu je bilo življenje darovano, in ljubi tisti, ki se zaveda, da ga je Bog ljubil prej. Najprej se moramo zavedati, da nam je Oče podaril ljubezen in smo ljubljeni Božji otroci, kakor pravi drugo berilo, šele potem mu lahko – napojeni od te ljubezni – »postanemo podobni«. Zahtevno poslanstvo duhovnega poklica pa tudi življenjske poklicanosti lahko uresničimo samo v tej zavesti.
Zanimivo, da pomanjkanje duhovnih poklicev sovpada z nižjim številom sklenjenih zakonskih zvez, manjšim številom otrok v družinah, a s povečanjem nesmisla in brezupa bivanja ter sebičnosti ljudi. Res postajamo družba najemnikov. Delamo, ker moramo delati, in ne sprejemamo poslanstva v zavesti, da smo ljubljeni. Smo družba profita, kjer se ne govori o zastonjski ljubezni in o tem, da smo ljubljeni, ampak o zaslužku in dobičku. Duhovne poklice, trdne zakone in razumevajoče družine lahko pričakujemo samo tam, kjer bodo ljudje sposobni govoriti: »Oče nas ljubi, da bi se darovali za druge.« (po: B. Rustja, Tvoje obličje iščem)

4. velikonočna nedelja – nedelja Dobrega Pastirja

Brezpogojna ljubezen, ki ima vzor v očetovi ljubezni

Nemalo sem se začudil, ko sem vprašal mladega fanta, kaj bi rad postal, zakaj hodi na gimnazijo, pa mi je brezvoljno odgovoril, da še čisto nič ne ve, kako bo z njim. Na gimnazijo hodi, ker pač nekam mora hoditi, vendar ga vse skupaj dosti ne veseli. Najbrž je fant iskreno izrazil prepričanje številnih današnjih mladih, ki jim šolanje, žal pa dostikrat tudi življenje samo, ni v veselje. V takem stanju si najbrž res morajo večkrat omisliti »žuriranja« in tako stanje duha nekako kar kliče po raznih omamah. Morda so se me fantove besede tako dotaknile, ker sem na neki način njegovo pravo nasprotj e, saj sta mi delo in poslanstvo, ki ga opravljam, v veselje.
Če delamo z veseljem, rešimo veliko problemov. Za tistega, ki rad opravlja svoje delo, se vse spremeni. Laže in bolje dela. Ne predstavljam si, da bi moral z odporom ali pa samo zaradi dolžnosti zjutraj na delo ali v takem duhu opravljati svoj poklic. Če to nanesemo na današnji evangelij, lahko rečemo, da dobri pastir opravlja svoje delo z veseljem, najemnik pa brez volje in veselja. Slednji dela, ker mora delati. Opravlja delo, ker nekaj pač mora početi, a pri svojem delu ni s srcem.
Kristusova ljubezen do ljudi, ki je brezpogojna, ima vzor v Očetovi ljubezni do Sina. Najprej Oče ljubi Sina in v moči te ljubljenosti Sin ljubi Očeta in ljudi. Oče neizmerno ljubi Sina, a tudi Sin neizmerno ljubi svoje.
Podoba dobrega pastirja še bolj zablesti ob podobi najemnika. Najemnika nihče ne ljubi, a tudi on ne ljubi nikogar. Sina pa ljubi Oče in sin vse dela v moči te ljubezni. Ker je tako ljubljen, lahko da celo svoje življenje. (po: B. Rustja)

Danes: So naši romarji, ki so  se podali na peš romanje na Brezje, na cilju.

V župnijski cerkvi se danes zahvalimo članom župnijskega pastoralnega sveta za njihovo delo v mandatu od 2010 do 2015 in molimo za člane, ki danes prejemajo škofovo potrditev za prihodnjih 5 let.
Tiste, ki  zapuščajo ŽPS, vabimo, da sodelujejo na drugih področjih delovanja župnije, novim pa želimo obilo zavzetosti in dobre volje  pri delu v ŽPS – obojim pa obilo božjega blagoslova!

Naslovljeno na vas

Zakaj praznujemo maj?

Kar je dobra mati v družinski hiši, je Marija za veliko Božjo družino na zemlji, za celotno Cerkev: sonce duha, blagor kristjanov, zgled vseh čednosti. Je Kraljica cvetlic. Zato je najlepši mesec maj še posebej posvečen češčenju Marije. Nežni ljubezni in češčenju dobrih otrok ni zadostovalo praznovanje praznikov in obhajanje sobot Mariji v čast, izbrali so cel mesec, najlepši pomladni mesec, da bi Marijo, odrešenje kristjanov, častili na zunaj s cvetjem, navznoter s pobožnostmi, molitvijo, petjem in premišljevanjem. Zato da bi z vsako pomladjo na novo vzcvetelo nežno češčenje Marije, ki nam je najlepši vzgled in mogočna priprošnjica pri Bogu.
Da bi naše ljubke šmarnice postale v Božjih in Marijinih očeh dragocen cvet, so potrebne štiri bistvene reči: luč, toplota, rosa in zrak. Kakor cvetlice vrtnarja zgodaj zjutraj kot pozno zvečer obračajo svoje čaše proti soncu, tako moramo mi odpreti svoja srca premišljevanju, da bi Marijine kreposti spoznali in jih posnemali. Kot so cvetovi po rosi – vrtnar jih pridno zaliva – tako bodimo mi v molitvah in petju. (po: A. M. Slomšek, Mati čiste ljubezni)

Mesec maj ponovno vabi k šmarnicam. Tudi tebe kliče Marija, da skupaj s svojimi sošolci in prijatelji preživiš nekaj čudovitih trenutkov v njeni družbi. Vzemi si čas – ne bo ti

Pridi in sodeluj tudi ti.

Pridi in sodeluj tudi ti.

žal.

Ne le, da nam bo skupaj lepo, tudi naši nebeški materi Mariji bomo naredili veliko veselje, ko se ji  bomo vsak dan znova skupaj zahvalili in priporočili ter ji z molitvijo, pesmijo in dobro voljo spletali neprecenljivi šopek šmarnic.

Pri nas bodo šmarnice  v župnijski cerkvi med tednom vsak dan ob 19. uri, ob nedeljah pa pri mašah  ob 7.30 in 10.00 uri.
V šentruperski cerkvi ob torkih in četrtkih ob 17 uri.

MAŠNI NAMENI

NED—26.4.
4. VELIKONOČNA
Nedelja Dobrega Pastirja
Marija Mati dobrega sveta    
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane – žive in rajne
pri prvi maši primopredaja ŽPS
10.00 za +Silvestra in starše Korun

PON. – 27.4.
Cita, dekla  
19.00 za +Franca Drča in vse Mihačeve

TOR—28.4.
Vital, mučenec    
19.00 za +Valerijo Brdnik

SRE—29.4.
Katarina Sienska, dev. C. uč., soz. Evrope    
19.00 za +Rozalijo Cizej – osmina

ČET—30.4.
Pij V., papež
Četrtek pred 1. petkom    
17.00 za +Marijo Nikico Rančigaj -oblet. (v Šentrupertu)
19.00 za +Alojza Tiselja
Molitev za duhovne poklice

PET—1.5.  prvi petek
JOŽEF DELAVEC
Delavski praznik  
7.30 za vse iskalce zaposlitve
Litanije Jezusovega srca
19.00 za +starše Šketa
Začetek šmarnic

SOB—2.5.  prva sobota
Boris, kralj    
19.00 za +Filipa Slakana (god)

NED—3.5.
5. VELIKONOČNA
Filip in Jakob ml., ap.    
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.00 za +Cirilo in Antona Plajh (v Šentrupertu)

Ta teden so veroučne počitnice Naj bodo lepe! Veroučenci pa boste prišli k nedeljskim mašam, od petka dalje pa lepo vabljeni k šmarnicam.

Prvoobhajanci: priprava na prvo sv. obhajilo v soboto ob 17.45 uri v cerkvi Gomilsko

Mladinski: bo v soboto ob 19.45 uri v Domu srečanj. Mladi, lepo vabljeni.

Bralci – v nedeljo: I. Franc Skok, Jure Vasle II. Št.R.: Karmen Posedel Golob, Nika Šram
Dežurni ministrant(ka):  Melanija Hadolin, Špela Pajer
Urejanje in krašenje župnijske cerkve: Gomilsko

Romanje na Brezje z avtobusom bo v nedeljo 17. maja popoldne. Prijavite se.