Oznanila za 9. teden 2016

BESEDA ŽIVEGA BOGA
2016-09-1
Rekel je vinogradniku: »Glej, tri leta je, kar hodim iskat sadu na tej smokvi, pa ga ne najdem. Posekaj jo torej; čemú še zemljo izrablja?«Ta mu je odgovoril:»Gospod, pústi jo še to leto, da jo okopljem in ji pognojim, morda bo obrodila sad; če pa ne, jo boš potlej posekal.« (Lk 13,7–9)

BESEDA O BESEDI

BLIŽAM SE BOGU, KI MI JE BLIZU  Lk 13,1–9

Profesor je v razred prinesel sliko dekleta. Dijake je vprašal: »Kaj menite, kako se počuti dekle na fotografiji?« Vsak je trdil svoje in mnenje utemeljeval z izrazi na dekletovem obrazu. Nato je eden dejal: »Njo bi morali vprašati!« »Pa bi nam povedala?« je vprašal profesor. »Bolj kot bi bili prijatelji z njo, več bi nam povedala,« je odgovoril učenec. Ne samo o tem dekletu, o vsakem človeku bomo več vedeli, če se mu bomo približali in postali njegovi prijatelji. Bolj ko bomo ljubili človeka, več nam bo povedal o sebi. To je zlato pravilo pristopanja k bližnjemu. Pa tudi k Bogu. Bolj ko bomo prijatelji z njim, bolj ko ga bomo ljubili, več nam bo odkril (razodel) o sebi. Čudovit pouk bližanja Bogu je današnje prvo berilo, ki govori o Mojzesu pred gorečim grmom. Mojzes je videl grm, ki »je gorel s plamenom, a ni zgorel« (2 Mz 3,2). Takrat si je rekel: »Moram stopiti tja in si ogledati, … kako da grm ne zgori«.
Tako razmišljanje je značilen primer instrumentalne logike: videti, izmeriti, otipati. Oceniti in presoditi. Tako običajno ljudje tudi delamo. Tako celo pristopamo k človeku: ogledujemo njegovo zunanjost, presojamo, sodimo in ocenjujemo ga, a ne odstremo njegovega bistva. Še manj se na tak način dokopljemo do bistva Boga. Delovanje Svetega Duha z agapično (ljubezensko), ne instrumentalno logiko, nas vabi, da pokleknemo, si sezujemo sandale in zaživimo odnos. Ljubezen nam pri vprašanju »Kaj je tu?« prišepne: »Kdo je tu?« Pomen stvari lahko spoznamo le, če priznamo in upoštevamo drugega in če živimo v odnosih. Dati prednost drugemu in ga upoštevati, ne biti zaverovan vase in lastni prav, so razsežnosti, ki vrnejo temeljno držo duhovnemu življenju. Ko Mojzes upošteva Boga in ga natančno posluša ter naredi, kar mu veleva, sprejme logiko ljubezni. Brez ljubezni ne moreš spoznati Boga, pa tudi človeka ne. (po: B. Rustja, Tvoje obličje iščem)

3. postna nedelja – C

Naj ne sodimo

Do Jezusa je prišla govorica, ki je razburila javnost. Pilat je zajel skupino Judov, ki jih je imel za upornike, ter jih dal brez usmiljenja pomoriti. To novico so prišli nekateri Jezusu pripovedovat s posebnim pričakovanjem, da bo javno obsodil Pilatovo početje, obenem pa potrdil splošno prepričanje, da si ljudje z zgrešenim življenjem sami zaslužijo nesrečno smrt.
Jezus teh pričakovanj ni izpolnil. Dodal je primer, ki je bil poslušalcem prav tako dobro znan, kako se je podrl  stolp v Siloi in pokopal pod ruševinami osemnajst ljudi. Splošno mnenje je bilo, da se je to zgodilo kot kazen za njihovo grešnost.
Tudi v tem primeru Jezus ne deli z ljudmi njihovega prepričanja. Uporniki, ki jih je pobil Pilat, in nesrečniki, ki so končali pod stolpom, niso bili večji grešniki kot vsi drugi Judje. Razpravljanje o njihovi krivdi ne vodi nikamor, odvrača pa od nečesa pomembnejšega: razmišljanja o lastni grešnosti. Tega naj bi se vsakdo lotil! (po: Beseda da Besedo)

Niso ga križali demoni, ampak ti, skupaj z drugimi si ga križal ti,
in ga še vedno križaš,
ker se zabavaš v grehih in pregrehah.                                                                              (sv. Frančišek Asiški)
Danes bo Predstavitev romarske poti na Poljsko                         

v Domu srečanj ob 8.30 uri (morda z malim zamikom). Prišel bo nekdo iz agencije Aritur, ki bo podrobno predstavil program in pogoje. Vabljeni. Če ste v negotovosti glede odločitve, pridite, se boste lažje odločili za eno ali drugo možnost. Zanimivo pa bo gotovo tudi za tiste, ki nimajo namena se podati na to romanje.

SLOVESNOST ob obletnici smrti duhovnika Izidorja Završnika bo prihodnjo nedeljo, 6. marca v njegovi rojstni in krstni župniji. Bogoslužje bo ob 9.00 uri v šentjurski župnijski cerkvi, vodil ga bo naš g. škof. Lepo vabljeni.

Svetoletno romanje našega naddekanata v celjsko stolnico pa bo prihodnjo nedeljo, 13. marca. Somašovanje bo vodil g. škof ob 15.00 uri. Načrtujmo  udeležbo!

Naslovljeno na vas

Prizadevanje za odpuščanje v zakonu

Ljubezen in zvestoba se lahko znajdeta sredi viharja. So dnevi, v katerih drug drugega 2016-09-2nosita na rokah, navdušeno in brezskrbno. Prišli pa bodo dnevi, ko bo treba drug drugega prenašati, in dnevi, ko ne gre več, ko ne gre nič več. Zaradi neumnih napak se nekaj krha. Nastanejo razpoke in po njih pride v vajino srce in  v vajin dom noč.
Takrat bi nekaj rada, a vendar ne moreta, ker vaju hromita nemoč in bolečina. Rada bi kaj rekla, a beseda ne gre iz ust.
Rada bi stegnila roko, a ta zaledeni. Rada bi se objela, toda ostaneta okamenela kot kip. Rada bi odpustila, pa vendar rečeta: »Zakaj si to storil?«
V takih dneh obstaja le ena rešitev: potrpežljivost, veliko potrpežljivosti in prizadevanje za spravo. Sopotnik počne reči, ki so zate nepojmljive, in rečeš: »Kako je kaj takega mogoče?«
Potem se moraš boriti za svojo ljubezen. Počutiš se negotovo in vate se priplazi strah. Nato moraš nekaj časa »bdeti v temi«, ne da bi videl, ne da bi razumel … Potem se zaveš, da je drugi »svet zase«, ki ti bo v svojem najglobljem jedru ostal vedno tuj. In potem se odpravi iskat odpuščanje.
Če ne moreš odpustiti, takoj nastane zid. In zid je začetek zapora. (po: Phil Bosmans)

Prošnja za učljivo srce

O Bog,
daj mi modro srce, ki ga ne bo odvrnila od tebe nikakršna sanjarija.
Daj mi žlahtno srce, ki ga ne bo oskrunila ponižujoča nezmernost.
Daj mi pošteno in iskreno srce, ki ga ne bo zapeljala nizkotnost.
Daj mi močno srce, ki ga ne bo strla žalost.
Daj mi svobodno srce, ki ga ne bo zasužnjila nobena hudobija.
Podari mi, o Bog, razum, ki te spozna,
gorečnost, ki te išče, modrost, ki te najde,
življenje, ki ti je všeč,potrpežljivost, ki te v veri pričakuje,
zaupanje, ki te na koncu objame. Amen. (po: Youcat – molitvenik za mlade)

MAŠNI NAMENI

NED – 28.2.
3. postna nedelja
Roman, opat
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.00 za +Blaževe

PON. 29.2. prestopni dan
Osvald, redovnik, škof
17.00 za zdravje (R.)

TOR – 1.3.
Albin, škof
17.00 v zahvalo za uspešno operacijo in dobro okrevanje M.

SRE – 2.3.
Neža Praška, opatinja
17.00 za +Klemenove

ČET – 3.3.  prvi četrtek
Kunigunda, kraljica
15.30 Križev pot: za duhovne poklice (v Šentrupertu)
za +Romana Stepišnika – oblet
17.00 za +Vero Jelen
Molitev za duhovne poklice

PET – 4.3.  prvi petek
Lucij I., papež
17.00 Križev pot za birmance -z njimi
za +Štefana Šlandra – oblet.

SOB – 5.3.  prva sobota
Olivija, mučenka
17.00 za +Mojco Rojnik in vse Laznikove
Litanije Matere božje

NED – 6.3.
4. postna nedelja
Marcijan, mučenec
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.00 za +Jožefa Brdnika – 30. dan (v Šentrupertu)

Versko srečanje za odrasle bo v sredo ob 19.00 uri v Domu srečanj. Tema: Pravoslavna vera, Cerkev. Gost – predavatelj bo pravoslavni duhovnik v Celju (g. Milan Dudaković ali njegov pomočnik). Lepo vabljeni.

Verouk: v petek naj pridejo vsi gomilski birmanci ob 15.45, ob 16.30 uri se pridruži šentrupertska skupina: kratek film o birmi, nato križev pot.

Prvoobhajanci: sobotno srečanje (za gomilsko in trnavsko skupino) – od 14.00 do 16.30, ob  15.30 se jim bodo pridruži starši. Pridite zagotovo.

Mladinski: – počitniški bo v soboto ob 18.00 uri v Domu srečanj. Dekleta in fantje, lepo vabljeni.

Bralci v ned.: I. Saša Griguljak. Tilen Hadolin II. Št.R: Karmen P. Golob, Ana Šram
Dežurni ministrant(ka): Ana Jelen, Katarina Možina
Urejanje župnijske cerkve: Grajska vas