Oznanila za 37. teden 2016

BESEDA ŽIVEGA BOGA
2016-37-1
»Kdo izmed vas, ki ima sto ovac in eno izmed njih izgubi, ne pusti devetindevetdesetih v puščavi in ne gre za izgubljeno, dokler je ne najde? In ko jo najde, jo vesel zadene na svoje rame; in ko pride domov, skliče prijatelje in sosede in jim pravi: ‚Veselite se z menoj, zakaj našel sem svojo ovco, ki se je bila izgubila.‘« (Lk 15,5–6)


BESEDA O BESEDI

PRVI KORAKI OČETOVI Lk 15,1–32

Kako je vsak človek Bogu dragocen in kako vsakega išče, govorita priliki o izgubljeni ovci in izgubljeni drahmi (Lk 15,1–10). Vrhunec te skrbi pa se pokaže v priliki o izgubljenem sinu, zlasti v opisu sinove vrnitve domov: »Ko je bil sin še daleč, ga je oče zagledal in se ga usmilil; pritekel je, ga objel in poljubil« (Lk 15,20).
V enem samem stavku odseva absolutnost Božje ljubezni. Besede »ko je bil sin še daleč povedo«, da se ljudje z grehom oddaljimo od Boga. Toda Bog vidi grešnika, kakor vidi oče sina, tudi ko je ta daleč od njega, saj ljubezen ne pozna razdalje. Ni kraja na tem svetu, do koder ne bi segla Božja ljubezen. Sveto pismo je ena sama pripoved, kako nebeški Oče išče človeka, ki se je po prvem grehu skril pred njim, in sprašuje: »Adam, kje si?« (1 Mz 3,9). Oče išče otroke, ki so daleč. Bog nas prvi išče. Morda je naša izkušnja, da mi iščemo Boga, a nas dejansko on vedno prvi išče. Pred našim iskanjem je njegova ljubezen. – Oče je sina zagledal, ko je bil še daleč. Očetov pogled je pogled ljubezni. To ni pogled, ki bi obsojal ali očital, ampak pogled, ki izraža usmiljenje. Ni pogled sodnika, ampak pogled, ki dviga in daje poguma. – »Oče se ga je usmilil; pritekel je, ga objel in poljubil.« Spet igra oče glavno vlogo, saj je pritekel, ko je bil sin še daleč, in ga pogledal z ljubeznivim pogledom. Zopet Oče dela prve korake in išče sina. Trpi, ko ni sina, ker prava ljubezen trpi odsotnost ljubljenega. Kako globoko sporočilo! Prava ljubezen bo trpela. Ne gre za idealiziranje ljubezni, za neki romantičen pogled nanjo, ampak za realističen pogled. Zato najbolj odsevamo Očeta, ko se bližamo sodobniku, ki se pogosto znajde na pašnikih ponižanja. Naša prijazna kretnja ga bo dvignila, čeprav nas bo veliko stala, saj bomo morali prebroditi zagledanost vase. Ko bomo tega sposobni, bomo vedeli, da nas je dosegla Božja ljubezen. (po: B. Rustja, Tvoje obličje iščem)

23. nedelja med letom—angelska

2016-37-2Odpuščati zato, da bi naredili vtis, je velika skušnjava. Tako oseba, ki odpušča, pokaže svojo moralno veličino žaljenega, da se istočasno bolj razkrije nizkost žalivca. Toda dokler človek odpušča v te namene, je jasno, da odpuščanje samo karikira. Pravo odpuščanje srca poteka v ponižnosti in odpre pot k resnični spravi. Lažno odpuščanje pa, nasprotno, ustvarja zgolj odnos vladajoči – obvladani.
Odpuščanje, ki streže zgolj dokazovanju moralne premoči, prakticirajo tri vrste »profesionalcev« odpuščanja. Najprej imate grobijana, ki vas kakor z gorjačo udarja z odpuščanjem za vsako najmanjšo stvar. Drugi je tisti, ki povsod vohlja za krivdo. Tak človek poslabša stanje, zato da bi užival v tem, da se pokaže blagega in vas poniža s svojim odpuščanjem. Tretji je večna žrtev. Najbolj pogost primer tega tipa je žena alkoholika. Ta je prepričana, da bo zbudila občudovanje in simpatijo v svoji okolici, ker se žrtvuje, ko živi s tem strašnim človekom in mu neprestano odpušča njegove številne pijanosti.
Potemtakem pravo odpuščanje ni nikakršno izražanje moči, temveč je najprej dejanje notranje moči. V resnici je potrebna notranja moč, da se prizna in sprejme lastno ranljivost in da se je ne želi zamaskirati z navideznimi velikodušnostmi. Morda človeka ob izhodišču vodi želja, da se s tem, ko odpušča, pokaže večvrednega. V teku odpuščanja se bo tistemu, ki odpušča, ponudilo več priložnosti, da bo pazljiv in bo prečistil svoje motive, ki bi mogli pokvariti vsa njegova plemenita prizadevanja. (po: J. Monbourquette, Kako odpustiti)

VSESLOVENSKI SHOD MLADIH »STIČNA 2016« – v soboto, 17. septembra

Program: od 9.00 do 18.00 festival mladostne vere (delavnice, nogometni turnir, odmor za kosilo, sv.maša, koncert Stična Banda, …), zaključni program – zabava brez alkohola. Vmes bo priložnost tudi za sv.spoved, za srečanja z mladimi iz vseh koncev Slovenije. Geslo »Sem orodje Božjega usmiljenja.« Mladi, prav lepo vabljeni! Za ureditev skupnega prevoza s skupinami iz drugih župnij, se prijavite najkasneje do srede.

Naslovljeno na vas

V NAŠI ŽUPNIJI V PRETEKLEM MESECU — AVGUSTU
Krščena sta bila:
11. avgusta je prejel sv. krst po skoraj pol leta trajajoči pripravi – katehumenatu, odrasel kandidat Matjaž Veternik, ki je nato prejel tudi zakrament sv. birme kot je praksa pri krstu odraslega. Novemu članu župnijskega občestva čestitamo in mu želimo, da bi njegovo življenje povezanost s Bogom napolnjevala z mirom in upanjem.
20. avgusta je prejel zakrament sv. krsta Andraž Bogataj s Trnave in s tem v polnosti postal Božji otrok. Župljani se ga veselimo in mu voščimo uspešno rast v vsem dobrem. Staršem, botru in sorodnikom čestitamo z željo, da bi bili otroku dobri kažipoti v polno krščansko življenje.
Poročila sta se:
Z zakramentom sv. zakona sta v soboto, 20. avgusta posvetila svojo ljubezen Sebastjan Bogataj in Alenka Drča. Novoporočencema župnijsko občestvo čestita in želi obilo blagoslova in sreče vsej družini.
Poslovili smo se:
Z pogrebnimi obredi smo 2. avgusta spremljali na zadnji poti našega rojaka in nekdanjega župljana Mirana Bukovca. Naj počiva v miru!

MAŠNI NAMENI

NED – 11.9. katehetska
24. nedelja med letom
Prot in Hijacint, mučenca  
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.00 v čast Svetemu Duhu
Bogoslužni začetek verouč. leta
Darovanje za namene kateheze

PON. 12.9.
Marijino ime  
19.00 za +Hedviko Petek in vse +Tekavčeve

TOR – 13.9.
Janez Zlatousti, škof, cerkveni učitelj  
19.00 za +starše Virant in Kovačič

SRE – 14.9.
Povišanje sv. Križa    
19.00 za +Jožija Planjšek—oblet.

ČET – 15.9.
Žalostna Mati Božja  
17.00 za +starše Matko in Ivana Štusej (v Šentrupertu)
19.00 za pomoč in tolažbo vsem trpečim

PET – 16.9.
Ljudmila (Milka), kneginja, mučenka  
19.00 za + Marijo Podbregar

SOB – 17.9.
Robert Belarmin, škof, cerkveni učitelj  
v Stični »Stična mladih 2016«
14.30 poroka s sv. mašo za blagoslov in srečo v zakonu

NED – 18.9. Šmatevška
25. nedelja med letom
Ariadna, mučenka  
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.00 za oznanjevanje evangelija (v Šmatevžu)
krst

V tem tednu
Karitas: sestanek sodelavcev bo v sredo ob 19.45 uri v župnišču. Lepo vabljeni.

Tajništvo ŽPS: sestanek članov bo v četrtek ob 20.00 uri v župnišču. Lepo vabljeni.

Bralci v ned.: I. Saša Griguljak, Matjaž Rožič; II. v Šmatrevžu: bralci, ki bodo tam
Dežurni ministrant(ka): Jernej Semprimožnik, Jošt Polak
Urejanje župnijske cerkve: Grajska vas

Napoved: župnijsko srečanje starejših župljanov bo v nedeljo, 25.9. ob 10. uri.