Oznanila za 27. teden 2017

BESEDA ŽIVEGA BOGA
2017-27-1
»In kdor ne vzame svojega križa in ne hodi za menoj, ni mene vreden. Kdor najde svoje življenje, ga bo izgubil; in kdor svoje življenje zaradi mene izgubi, ga bo našel. Kdor vas sprejme, mene sprejme; in kdor sprejme mene, sprejme tistega, ki me je poslal.« (Mt 10,38–40)


BESEDA O BESEDI

PRIČEVALCI Mt 10,37–42

Na svetu so stvari, ki so javne in vsakdo ima pravico do njih. To so ceste, parki, gozdovi, planine … Druge so bolj naše: stanovanje, vrt, delovno mesto … Nekatere so pa popolnoma naše. Ljubosumno jih varujemo in dostop vanje ima le tisti, komur dovolimo in kolikor mu dovolimo. To so naše osebne in družinske zadeve. – Vzemimo, da se najde nekdo, ki bi se hotel vmešavati v ta naš svet, pa bi dejal: jaz sem več, kot sta ti oče in mati, brat in sestra, mož in žena, sin in hči – kaj bi mu rekli? – V današnjem evangeliju beremo o nekom, ki je nekoč tako govoril. Mnogi so njegovo povabilo vzeli zares in šli za njim. Njega so vzljubili bolj kot vse drugo, celo bolj kot svoje življenje.
Začuda se je to ponavljalo dolga stoletja in se ponavlja še danes. Fantje in dekleta zapuščajo starše, se odpovedujejo družinskemu življenju in še marsičemu, da bi mogli biti bliže njemu. Navdihujejo se ob njegovih besedah, da svoje življenje najde tisti, ki ga zaradi njega izgubi. Da je vse dobil tisti, ki je zaradi njega vse zapustil. – Če kdaj, je danes ta korak korak vere. Včasih so rekli: »Pojdi za Gospoda, boš spoštovan in jedel boš bel kruh.« Danes rečemo: »Na tej poti te ne čaka dosti dobrega, kar cenijo ljudje, toda čaka te Človek z najbolj ljubečim srcem, kar jih je imel svet. Na to pot stopi le, če ti on pomeni največ, če ti pomeni vse.« – V teh dneh velja poseben pozdrav novomašnikom po vsej naši deželi, pa tudi bogoslovcem, novincem in novinkam! Ni bistveno koliko jih je. Bistveno je, da se vsi zavedamo, da so pričevalci nečesa, kar je več kot vse, kar imamo na zemlji, celo več kot življenje.
Če bi jih kdaj zmanjkalo, bi svet postal zelo reven. Podprimo njihovo odločitev za to pot z našo iskreno molitvijo in priprošnjo zanje. (po: F. Cerar, Evangelij na prepihu)

13. nedelja med letom – Nedelja Slovencev po svetu

Ko se odločimo in z Jezusom krenemo na pot, smo pod novim vodstvom. Jezus ni le naš Odrešenik, je tudi naš Gospod, brat, oče … Člani njegove družine smo. Igramo v njegovem moštvu. Borimo se na njegovi strani. V našem starem življenju smo bili brezupno zamreženi v greh. Noben naš napor nas ni mogel osvoboditi iz ječe naše zagledanosti vase ali odvrniti od nas končnosti smrti. Toda ko je prišel Jezus, se je lotil sijajne rešilne operacije.
Služba njemu je prava svoboda. Osvobojeni smo greha. Svobodno lahko delamo, kar je prav. Svoje življenje lahko uporabimo za ljubečo službo bližnjemu na tak način, ki si ga pred odločitvijo zanj in njegovo pot nismo mogli niti zamisliti.
Jezusu služimo, ker sami hočemo, ker je osvojil naša srca, ker mu dolgujemo življenje, ker ga ljubimo. In ker smo se odločili za to ter to počnemo z veseljem. (po: P. Crivellaro, Komentar k psalmom)

Molitev za rojake v zamejstvu in tujini
Nebeški Oče, z vso svojo ljubeznijo obdari naše zamejce in rojake po svetu,
da bodo ostali zvesti Bogu in domovini.
Odgovorne v vladi spodbujaj, da bi se bolj dosledno in odločno zavzemali
za spoštovanje mednarodnih zavez, kar bi našim rojakom omogočilo
boljše možnosti za življenje ob drugih narodih in jezikih.
Zahvaljujemo se ti zanje in njihovo ohranjanje narodnih in verskih vrednot.
Priporočamo jih v varstvo in blagoslov naši skupni Materi, ki jo častimo kot
Marijo Pomagaj in Kraljico Slovencev. (po 24ur molitve za domovino)

Procesije sv. Rešnjega telesa
Prvo nedeljo v juliju (2.7.) je procesija pri cerkvi v Šentrupertu
V nedeljo, 16. julija pa bo sklepna pri cerkvi sv. Krištofa v Grajski vasi. Obakrat po sv. maši ob 10.00 uri. Tam bo hkrati praznovanje praznika sv. Krištofa, zavetnika cerkve—Krištofove nedelje.
Hvala vse, ki ste ali še boste pripravili kapelice in vsem, ki sodelujete pri teh evharističnih slovesnostih.

Naslovljeno na vas

V juniju v našem občestvu

2017-27-2Krščena je bila 24. junija v naši župnijski cerkvi petletna deklica Tara Košenina iz Vojnika, s soglasjem tamkajšnjega župnika. Župljani se je veselimo in ji voščimo uspešno rast v vsem dobrem. Staršem, botri in sorodnikom čestitamo z željo, da bi bili otroku dobri kažipoti v polno krščansko življenje.

Poslovili smo se:
6. junija smo s sv. obredi za pokojne spremljali na zadnji poti Vladimira Novaka iz Šmatevža 29. Pred odhodom v večnost je prejel duhovno okrepitev. Naj ga Bog sprejme v svoj mir.

ORATORIJ za otroke v starosti od 6 let do konca osnovne šole bo na Gomilskem letos od ponedeljka, 17. julija do nedelje 23. julija. Do zapolnitve prostih mest se še lahko prijavite. Združite prijetno doživljanje počitnic s koristnim!
Ob sklepu oratorija (23.7.) bo župnijski dan. Rezervirajte si čas zanj. Zaradi tega bobo tudi Krištofovo nedeljo obhajali teden prej—16. julija.

Pozdravljeni!
Prilagam vam prošnjo za dobitke za srečelov, ki bo na župnijski dan. Lepo prosim, da po svojih močeh, tako kot vedno, razdelite čim več vlog in seveda poskusite dobiti čim več dobitkov. Tudi tiste, ki jih lahko naberemo kar doma, od pridelkov, izdelkov, do peciva, ipd. Prošnjo lahko širimo tudi od ust do ust, preko svojih znancev, prijateljev, ki morda niso neposredno vpeti v delovanje župnije. Marsikdo bi rad kaj pripomogel, le nagovoriti in prositi ga moramo. Dobro bi bilo, da to vlogo komu tudi kar prepošljete.
Na spodnjem delu dopisa je prostor, kjer izpišete svojo mobilno številko, kamor vas lahko pokličejo, ko so pripravljeni predati dobitek.
Tako kot lani, bom pisala tudi vsem staršem otrok, ki se bodo udeležili oratorija in se priporočila za dobitke.
Lep dan in vse dobro vam želim! Marija

MAŠNI NAMENI

NED – 2.7.
13. nedelja med letom
Ned. Slovenc. po svetu
Janez F. Regis, duhovnik
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane
10.00 za +Ivana Štuseja (v Šentrupertu)
Procesija sv. Rešnjega telesa

PON – 3.7.
Tomaž, apostol  
19.00 za +Ivana Tekavca –oblet. in sorodnike

TOR – 4.7.
Urh (Uroš), škof   
19.00 za +Ivano Drev –oblet. in vse njene

SRE – 5.7.
Ciril in Metod, slovan. ap., zavetnika Evrope    
19.00 za +Marijo Marijo Semprimožnik (70.) r. d.

ČET – 6.7. prvi četrtek
Marija Goretti, devica, mučenka 
17.00 za +Ivana Juharta -obl., Slakanove (v Šentrupertu)
19.00 za +Milana Košenina—oblet
Molitev za duhovne poklice

PET – 7.7. prvi petek
Vilibald, škof  
19.00 za +Mojco Rezman in družino Vesolak,
Litanije Jezusovega srca

SOB – 8.7.
Prokopij, škof, mučen.    
19.00 za +Jožefa–oblet., Frančiško Rožič
Litanije Matere božje

NED – 9.7.
14. nedelja med letom
Veronika, mistkinja, opatinja
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane
10.00 za +Radota Dreva –oblet. in sorod

V tem tednu: praznik slovanskih apostolov sv. Cirila in Metoda in prvi četrtek, petek in sobota po prvem petku—vabljeni k zakramentom.
Predstavitev romanja v Sv. deželo bo v sredo ob 19.45 uri v Domu srečanj. Vabljeni vsi, še posebno pa tisti, ki se zanimate za romanje.

Bralci: v nedeljo: I. Tilen Natek, Anka Trogar II Mojca in Maša Zakonjšek
Dežurni ministrant(ka): Luka Semprimožnik, Rok Rojnik
Ureditev in krašenje župnijske cerkve: Gomilsko

Napoved: v nedeljo, 16. julija bo v naši župniji Krištofova nedelja in akcija MIVA (namesto 23., ko bo župnijski dan), v Grajski vasi žegnanje, procesija ob 10. uri!