Oznanila za 33. teden 2017

BESEDA ŽIVEGA BOGA
2017-33-1
Ob četrti nočni straži je Jezus šel k njim, stopajoč po morju. Ko so ga učenci videli hoditi po morju, so se prestrašili in rekli:» Prikazen je!« In od strahu so zavpili. On pa jih je takoj ogovoril: »Bodite brez skrbi! Jaz sem; ne bojte se!« (Mt 14,25–27)


BESEDA O BESEDI

BOŽJI SIN! Mt 14,22–33

V današnjem evangeliju na 19. nedeljo med letom beremo, da je Jezus »velel« svojim učencem, naj stopijo v čoln in se prepeljejo na drugo stran. Ni se jim dalo. Bili so utrujeni od delitve kruha in pobiranja koscev, kar se je dogajalo pred tem. K vsemu temu se je večerilo, obetala se je vetrovna noč. A so Jezusa pač ubogali. Ni bilo dovolj, da so jih do skrajnosti izmučili valovi, proti jutru jih je prestrašila še prikazen, nazadnje je pa še Peter skoraj utonil. Obupen večer in noč. Nevšečnost za nevšečnostjo, vse pa samo zato, ker so Jezusovi. – Včasih slišimo tožiti mnoge kristjane, da skrbno molijo, redno hodijo v cerkev, pošteno živijo, pa jih Bog kar naprej tepe. Postavlja jih pred preizkušnje in jih spravlja v obup. Najbrž s svojimi tožbami pogosto pretiravajo, kolikor pa je v njih resnice, imajo odgovor prav v današnjem evangelijskem odlomku.
Jezus svojih apostolov ne pestuje in ne boža. Nenehno so se morali truditi, vse sile so morali napeti, … marsikatere njegove odločitve niso razumeli. Včasih so se zaradi pomanjkanja vere celo potapljali. A so prišli tudi trenutki, ko so prevzeti nad Jezusovo modrostjo in močjo vzklikali: »Resnično si Božji Sin!«
Če je bilo tako, ko je bil Jezus še med njimi, koliko bolj velja podobna slika danes, med nami – Jezusovimi učenci sodobnega časa. Nič drugačni nismo, tudi situacije so pogosto podobne, vendar pomembno je, da kljub vsemu znamo čim večkrat in prepričljivo vzklikniti: »Resnično si Božji Sin!« Verujemo v to? (po: Beseda da Besedo)

19. nedelja med letom

Biti moramo popolnoma »slepi«, da se prepustimo svojemu vodniku in se mu damo voditi; mu v polnosti zaupamo. Tako je Gospod primoran zavestnemu kristjanu večkrat odreči vso luč, da bi se prečistil, da bi znal računati samo na Boga. Da bi ga v svojem življenju prepoznal in priznal.
Človek se je zanašal na organizacijo, zdaj ne ve, kaj naj še počne. Zanašal se je na svojo besedo, zdaj se ne zna več izražati. Imel je zaupanje v vrednost sestankov, toda tisti, ki jih je tako skrbno pripravil, so klavrno propadli. Tam, kjer je žel uspeh za uspehom, doživlja polomije. In Bog, ki se navidezno norčuje iz njegove nenadne in popolne nesposobnosti, deluje še naprej, toda izven običajnih okvirjev. Ko se tak kristjan, ves osramočen in obupan, obrne h Kristusu, ga več ne najde. Ostal je sam sredi noči.
Preizkušnja je boleča. Ne smemo si prizadevati, da bi ji za vsako ceno ubežali, pač pa moramo kristjana pomiriti. Lahko je zgolj »prikazen«, ki je ne znamo pravilno osvetliti, prepoznati … Dejstvo je, da kakor zapornica na jezu zaustavlja vodo, da se dvigne in podvoji svojo moč, tako tudi Bog noče, da bi dejavnost kristjan ostala nekje pri tleh, nekje v temi, zgolj med prikaznimi … Pusti, da doživi zunanji neuspeh, da bi se izčistila in utrdila njegova vera. Da bi v vsem spoznal Gospoda in mu zaupal. (po: M. Quoist, Molitve)

Vsako verno srce na tem svetu ob usmiljenem Jezusu najbolj goreče ljubi in časti Marijo. Kako daleč romajo Marijini verni otroci do cerkve, ki je posvečena Mariji in je na njeno prošnjo polna milosti! Kakšno veselje je od daleč zagledati izbrano cerkev, kako od veselja jokajo, ko milo slovo jemljejo od Marijine cerkve! Kako Marijini otroci čudoviti okrasijo sveto podobo svoje Matere in nebeške kraljice. Sto in sto milih pesmi se glasi Mariji v čast in vernim kipi srce od veselja, ko slišijo presladko Marijino ime. In koliko radosti in veselja bodo šele imeli njeni častilci v nebesih, ko jo bodo videli v veličastvu na desnici Božjega Sina, ko jih bo materinsko ljubeznivo pozdravila in objela. (po: bl. A. M. Slomšek)

Naslovljeno na vas

MARIJINO VNEBOVZETJE—Veliki šmaren

2017-33-2Na največji Marijin praznik, v cerkvenem koledarju imenovan Marijino vnebovzetje, na Slovenskem poznan tudi kot veliki šmaren, velika maša, velika gospojnica, šmarna maša, rožnica, velika Marija, velika mati Božja so v navadi romanja k Marijinim cerkvam, ki so na gosto posejane po naši deželi
Veliko krajev je dobilo ime po Mariji, naši predniki so označevali cvetlice z njenim imenom (npr. Marijine srajčke, Marijine solzice, Marijini laski,…), okrog nje so se spletale legende in tudi ljudska pesem, v kateri odseva vse, kar je naše ljudstvo v stoletjih doživljalo, mislilo, čutilo, ni mogla mimo Marije.
Večji narodi so na svetu od slovenskega, za bolj slavne se imajo in z vrsto svetnikov se ponašajo, toda komaj kateri ima tako bogato pesemsko izročilo ter v njem toliko nabožnih, zlasti Marijinih pesmi, kakor slovenski.
Med legendarnimi so nekatere prevzete iz splošno evropskega izročila ali od posameznih drugih narodov, včasih je izposojena samo snov. Toda tudi v teh primerih jih štejemo za naše, saj so slovenske v podrobnostih, načinu izražanja, po zgradbi verzov in kitic, po svoji glasbeni podobi in ritmu.
Poveličanje Marije v slovenski ljudski pesmi je izraz resnične ljubezni naših prednikov do Božje Matere in trdnega zaupanja, da njena priprošnja vse premore pri Bogu. Pesem jo na eni strani slika kot navadno človeško ženo in mater, na drugi pa enači z rožami ter z vso jasnostjo utemeljuje njeno češčenje z vero, da je mati Jezusa Boga in človeka. (po: V. Sever, Radio Ognjišče)

Tudi letos bomo 15. avgusta na praznik Marijinega vnebovzetja poromali peš k Materi Božji v Petrovče. Pred župnijsko cerkvijo na Gomilskem se bomo zbrali ob petih zjutraj in se na Rezani pridružili romarjem iz Sv. Jurija. Vabljeni!

MAŠNI NAMENI

NED – 13.8.
19. nedelja med letom
Radegunda, kraljica, redovnica    
7.00 češčenje s sodelavci karitas
7.30 za vse župljane
10.00 za +starše in vse Piškove

PON. 14.8.
Maksimilijan Kolbe, duhovnik, mučenec    
19.00 za +Julijano Bončina –osmina

TOR – 15.8.
MARIJINO VNEBOVZETJEVeliki šmaren    
7.30 Mariji Vnebovzeti v čast in hvalo
10.00 za +Marijo Praprotnik

SRE – 16.8.
Rok, romar, spokornik  
19.00 za Klemenove

ČET – 17.8.
Evzebij, papež, mučenec  
17.00 za +Romana Zupanca (v Šentrupertu)
19.00 za +Marijo Podbregar –oblet.

PET – 18.8.
Helena (Alenka), cesarica  
19.00 za +Milko –oblet. in Franca Rančigaj

SOB – 19.8.
Janez Eudes, duhovnik  
19.00 za +Franca Orožima in vse Mlinarjeve

NED – 20.8.
20. nedelja med letom
Bernard, opat, c. učitelj  
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane
10.00 za +starše Drev

V tem tednu: v središču največji Marijin praznik. Veselimo se!

Bralci: v nedeljo.: I. Anja Rožič Plazovnik, Saša Griguljak; II. Tajda Natek, Ana Šlander
Dežurni ministrant(ka): Lara Natek, Ana Srebočan
Ureditev in krašenje župnijske cerkve: Trnava

Tokrat bi bila na vrsti za krašenje župnijske cerkve Grajska vas. Zdaj zaradi bolezni to ni mogoče. Bi se morda le našli vsaj dve osebi, ki bi bili pripravljen priti na pomoč!? Lepo prosimo.