Oznanila za 34. teden 2017

BESEDA ŽIVEGA BOGA

Ona pa je prišla in padla predenj, govoreč: »Gospod, pomagaj mi!« Odgovoril je: »Ni prav, da bi se kruh vzel otrokom in se vrgel psom.« Ona pa je rekla: »Res je, Gospod, a tudi psički jedo od drobtinic, ki padajo z mize njihovih gospodarjev.«  Tedaj ji je Jezus rekel: »Žena, velika je tvoja vera; zgôdi se ti, kakor želiš!« In njena hči je bila zdrava od tiste ure. (Mt 15,25–28)

BESEDA O BESEDI

KAKO VELIKA PA JE TVOJA VERA? Mt 15,21–28

V današnjem evangeliju občudujemo izredno vero kananejske matere. Dosegla je ozdravljenje bolne hčerke in bila deležna javne Jezusove pohvale. Nekoliko čudno in za naša ušesa skoraj žaljivo zveni Jezusova primerjava s psi. Ko smo se načudili, obrnimo pogled k današnjemu času, k sodobni Kananejki.
Poročila se je pri tridesetih. Kazalo je, da bo zakon ostal brez otrok. Da bi si vsaj enega izprosila, sta z možem enajstkrat peš romala na božjo pot. Potem se jima je na veliko veselje rodila hči. Ko bi se ne, je pozneje ne enkrat rekel mož.
Bila je zdrava, pridna in bistra. Odličnjakinja v šoli in pri verouku. V drugi gimnaziji je nepričakovano stopila pred starše in rekla: Ne verujem več. Če me bosta silila, bom sicer hodila v cerkev, toda samo zaradi vaju in samo do polnoletnosti.
Pri enaindvajsetih se je na univerzi spoznala s študentom, ki je bil doma z Bližnjega vzhoda. Odšla je za njim in se poročila po tamkajšnjih obredih.
Vsako leto pride z otroki za nekaj dni na obisk. Materi je že vnaprej dala vedeti: Da mi ne boš otrokom govorila o Bogu ali jih vodila v cerkev! Pa da ti ne pride na misel, da bi jih učila križati se! – Materi je hčerkino vedenje uganka in bolečina hkrati, vendar ji tega ne kaže. Skuša biti do nje dobra, spoštuje njene odločitve in ničesar ji ne očita. Čeprav trpi, ni zagrenjena, ne zapira se vase, ne oblači se v črno. Vsako jutro gre k maši in obhajilu, tri rožne vence na dan izmoli, petke preživlja ob kruhu in vodi. Vse to daruje za hčerko in za njeno družino. Polna je vedre vere.
Ko so jo vprašali, če ji ni težko, ker je Bog ne usliši, je rekla: Bog vsakogar usliši. Ker je večji od nas, nam bo dal več, kot ga prosimo in od njega pričakujemo. Presenečeni bomo, ko se bo to zgodilo. Tudi jaz bom presenečena. Kdaj in kako, pa ve samo on. … »Žena, velika je tvoja vera!« lahko rečemo na to, kajne? Pa tvoja vera in zaupanje? (po: p. F. Cerarju)

20. nedelja med letom

“Gospod, pomagaj mi!” V tej prošnji je prepričanje Kananejske žene, da jo Jezus lahko reši, in odločna volja, da bo od njega dosegla milost, čudež. Za izrečeno prošnjo Jezus v nasprotju s prvo reakcijo, ko ne spregovori niti besede, sedaj govori, vendar uporablja besede, za katere se zdi, da so bile uporabljene nalašč za to, da bi uničile vsako upanje. Preizkušnja vere je na svojem vrhuncu. Jezus pravi: “Ni lepo (ni dobro, ni dovoljeno) jemati kruh otrokom in ga metati psičkom.” To je dovolj, da bi človek pobegnil … Še danes bralec onemi spričo te Jezusove besede. Kananejka pa ne! Njena materinska ljubezen upa proti vsakemu upanju; morda zaradi tega, ker je v Jezusovih besedah znala ujeti neko znamenje dobrote. Ni je obravnaval kot “psa”; tako so Judje imenovali pogana. Jezus je rekel “psički”. In ona ve, da so tudi psički del družine, in to sprejema. Poniža se in pravi: “Tako je, Gospod, pa vendar tudi psički jedo od drobtinic, ki padajo z mize njihovih gospodarjev,” to je “pusti, da jem od tega, kar pade z mize, pri kateri so oče z otroki; daj, da bom tudi jaz del družine”.
Zmagala je! Njena vera je pristna, iskrena, ponižna; oživlja jo ljubezen, pogumna je in podpira jo vztrajno upanje. Več ni mogoče zahtevati. Več kot vredna je, da postane del Božjega ljudstva. Jezus ji reče: “O žena, velika je tvoja vera! Zgodi naj se ti, kakor želiš!” Jezusova beseda takoj postane dogodek. Ni potrebno, da bi šli preverjat. Vedno je tako.
Čeprav se bo v praksi o tem težko prepričati, pa so tisti dan apostoli dojeli, da zadostuje vera, da nekdo postane del novega Božjega ljudstva, ki je zbrano okoli Jezusa. (po: M-. Quoist, Molitve)

Gospod, hvala ti za te počitniške dneve.
Hvala, ker nas tudi v poletnih nedeljskih bogoslužjih
hraniš s svojim telesom in Besedo.
Hvala ti za obljubo, ki jo danes govoriš Kananejski ženi:
»O žena, velika tvoja vera. Zgodi naj se ti, kakor želiš!«
Hvala za dar vere in modrost življenja po njej,
da boš morda tudi nam nekoč rekel kakor tej ženi. Amen.
(po: Uvodi pri nedeljskih in prazničnih sv. mašah)

 

Naslovljeno na vas

POČITNICE SE NAGIBAJO H KONCU

Čas, zlasti počitniški in dopustniški hitro beži. V knjigarnah po mestu je lahko zaznati, da se šolarji in njihovi starši že skrbno pripravljajo n novo šolsko leto. Tudi za verouk so tukaj v župnišču ali v Mohorjevi knjigarni v Celju že na voljo veroučne veroučne knjige in delovni zvezki. Če imate možnost si sposodit ali nabavit rabljene veroučne knjige (delovnih zvezkov ni mogoče imeti rabljenih), storite to pred začetkom veroučnega leta. Vsekakor pa naredite vsaj v tem zadnjem delu počitnic to, kar naj bi storili v počitnicah: poskrbite za duhovno osvežitev in rekreacijo. So tudi nekateri, ki imajo še nekatere stvari na dolgu iz konca minulega veroučnega leta: še vedno niso vzeli veroučnega spričevala (starši, niste tega zaznali?) in še kaj. Rečeno je bilo, da bi se moralo poznati, da so to počitnice v zadnjem letu priprave na birmo in precej jasno napovedujejo stanje po birmi.
Glede praznovanja nedelj in sodelovanja pri bogoslužju zaslužijo nekateri pohvalo, drugi pa naj vsaj zdaj proti koncu počitnic še kaj izboljšajo. Naj bo lep in blagoslovljen še ta preostanek počitnic.

Ali je lahko v starševski službi
še kaj večjega kot možnost,
da otrok v uživanju
materine in očetove
bližine in varnosti doživi
Božjo bližino in njegovo varstvo?
(Marjan Turnšek)
 

MAŠNI NAMENI

NED – 20.8.
20. nedelja med letom
Bernard, opat, c. učitelj
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane
10.00 za +starše Drev
sv. krst

PON – 21.8.
Pij X., papež
19.00 za +Marijo Šmit –30. dan

TOR – 22.8.
Devica Marija Kraljica
19.00 za +Ano Pristalič in vse njene

SRE – 23.8.
Roza iz Lime, redovnica
19.00 za dušo rajne

ČET – 24.8.
Jernej (Natanael), ap.
17.00 za +Franca Šrama –oblet. (v Šentrupertu)
19.00 za +Ivana (god) in Marijo Knez

PET – 25.8.
Ludvik X., Franc. kralj
19.00 za +Ljudmilo Rančigaj in vse njene

SOB – 26.8.
Zeferin, papež
19.00 za +Franca Hudomalj

NED – 27.8.
21. nedelja med letom
Monika, mati sv. Avguština
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane
10.00 za +Ivana Rojnika (god) in starše

V tem tednu: pomembnejša bogoslužna praznovanja: bo spomin Device Marije Kraljice in god sv. apostola Jerneja (stranski v Grajski cerkvi)

Ministrantski izlet bo v sredo. Zberemo se ob 8.00 uri v župnijski cerkvi. Vsi lepo vabljeni. Udeležbo najavi župniku vsaj do torka dopoldne.

Bralci: v nedeljo.: I. Lucija Blatnik, Jure Vasle; II. Simeona Rakun, Marija Rančigaj
Dežurni ministrant(ka): Tajda Natek, Anja Šket
Ureditev in krašenje župnijske cerkve: Gomilsko II. (nova skupina. Bravo!)

Bi se tudi morda le našla vsaj kakšna oseba, ki bi bili pripravljena priti na pomoč Grajski skupini!? Lepo prosimo.