Oznanila – 33. nedelja med letom

Oznanila v PDF obliki za tiskanje

BESEDA ŽIVEGA BOGA  

Od smokvinega drevesa pa se naučite priliko: »Kadar postane njegova veja že mužévna in poganja liste, veste, da je poletje blizu. Tako tudi vi: Ko boste videli, da se to dogaja, védite, da je blizu, pred vrati. Resnično, povem vam: Ta rod nikakor ne bo prešel, dokler se vse to ne zgodi. Nebo in zemlja bosta prešla, moje besede pa nikakor ne bodo prešle. Za tisti dan ali uro pa ne ve nihče, ne angeli v nebesih, ne Sin, ampak samo Oče.« (Mr 13,28–32)

BESEDA O BESEDI

ZADNJA URA Mr 13,24–32

Ena bo zadnja! Ura mojega, tvojega, slehernega življenja. K temu razmišljanju nas želi spodbuditi Božja beseda teh zadnjih nedelj cerkvenega leta, ko govori o koncu sveta in o sodbi. Stari Rimljani so imeli modro navodilo: »Kar delaš, delaj modro in misli na konec!« Za vse bomo nekoč dajali odgovor, nas prepričuje Jezus, vendar mi živimo preveč površno in si tega ne jemljemo k srcu. Da bo ta odgovor za nas lažji, se skušajmo vsak večer, ob koncu dneva, postaviti na zatožno klop. Tožnik bo naša vest, Božji glas v nas, mi pa bomo pred njo zagovarjali svoja dejanja. V mislih imam izpraševanje vesti, ki naj bi bilo zadnje opravilo krščanskega človeka, preden leže k počitku. Vsak dan je lep košček našega življenja. Ne vemo, kdaj nastopi za nas zadnji dan. Gospod pride kot tat, opozarja Jezus. Ne veste ne dneva ne ure. Bodite pripravljeni!
Božja beseda iz Stare zaveze nas poučuje: »Misli na poslednje reči in vekomaj ne boš grešil!« Smo sredi meseca novembra, ki je posvečen misli na naše drage pokojne. V začetku meseca smo okrasili njihove grobove s cvetjem in na njih prižgali sveče; kot kristjani smo tudi kaj zmolili, saj molitev koristi več kot rože, sveče in lepi nagrobniki. Romati na grobove je koristno za nas same, saj nam ti zadnji domovi dajo vedeti, da naša pot neizogibno pelje proti grobu, ki pa je le vmesna postaja – čakalnica za vstajenje. – V življenju se velikokrat obnašamo zelo nespametno in včasih kar smešno. Toliko nam je do tega, da bi nekaj veljali pred ljudmi: delamo se dobre, poštene, čeprav nam naša vest govori drugače. Vzemimo si vsak dan nekaj trenutkov v zbranosti in prisluhnimo temu glasu v sebi. Vprašajmo se, kaj bi hotel iz mene narediti Bog s svojo milostjo in kaj smo iz sebe naredili mi. Moja vest je moje notranje oko. »Če tvoje oko temno, kolika bo tema!« pravi Jezus. In vemo, koliko teme je v ljudeh, ker slepijo sami sebe in nočejo poslušati Božjega glasu v sebi.
Vsekakor se je vredno ravnati tudi po reku: »Vsak je svoje večne sreče ali nesreče kovač!« (po: S. Čuk, Misli srca)

33. NEDELJA MED LETOM – ned. zakonskih jubilejev

ZAHVALNA NEDELJA v imenu cerkve sv. Ruperta v Šentrupertu — pri 2. sv. maši v zapojemo v župnijski cerkvi na Gomilskem zahvalno pesem.
Prihodnjo nedeljo v imenu cerkve sv. Krištofa, nedeljo kasneje sv. Mateja.

Dragi zakonski jubilanti lanski in letošnji!
Lani smo slovesnost odložili zaradi zdravstvenih razmer. Letos pa smo menili, da ne smemo več odlašati, da se ne bo uresničilo reklo: »V tretje gre rado.« Praznovanje je, žal, zaradi posebnih okoliščin skrčeno na bistveno dogajanje v cerkvi, dočim vsem lepim spremljevalnim prvinam se moramo odreči. Pa naj doživetje kljub vsemu lepo in veselo!
Vse naše občestvo vam čestita in vošči obilo ljubezni, sreče in blagoslova na nadalnji skupni poti.

SVETI ZAKON PREVEČKAT OSTAJA ZAKOPAN ZAKLAD
Niso redki primeri, ko si eden v dvojici skupnega življenja (običajno ženska) zelo želi poroke in bi bil(a) zares srečen(a) šele v zakonsko urejenem in z zakramentom sv. zakona posvečenem zakonu, a drugi noče. A v takem primeru je vprašanje, kolikšna je ljubezen dotičnega, če ne želi ustreči povsem upravičeni želji življenjske(-ga) sopotnice(-ka). V svetopisemski hvalnici ljubezni beremo, da »ljubezen ne išče svojega«, ampak to, kar je v srečo ljubljeni osebi. In če sta eno, je sreča ljubljene, ljubljenega, tudi njegova sreča. – Pogosto je ovira tudi razmišljanje: poroka ni poceni, veliko stane. Če smo točni: poroka ni draga – vsaj za cerkveno to velja. Pa mislim, da nas je večina duhovnikov pripravljena opraviti poročni obred brez vsakih stroškov, če bi bili ti razlog za opustitev poroke. Je pa druga stvar razkošna ohcet. Brez te je poroka prav tako veljavna, ali še bolj, če imamo v mislih kakšno bahavo pretiravanje. Lahko pa sorodnike in prijatelje povabita, če bodo takrat razmere bolj ugodne, ko boste praznovala kak pomenljiv poročni jubilej. – So nekateri, ki pravijo, da jim ni za razkazovanja pred drugimi. Tudi za takšne je rešitev: po opravljeni pripravi in urejeni dokumentaciji gre lahko par z odpustnico, ki jo izda župnik, ki je na poroko pripravljal, k poroki drugam; npr. na Brezje. Če je volja, se najde rešitev za zmago nad vsemi takimi ovirami! Zato – če se imata zares rada – ne oklevajta narediti ta pomenljivi korak. Jezus želi biti z vama kot z novoporočencema v Kani.

Naslovljeno na vas

Poslovili smo se
V preteklem mesecu oktobru se je življenjska pot iztekla dvema župljanoma. Od pokojnega Janeza Potočnika iz Trnave 21 a, nazadnje bivajočega v Domu starejših, je bilo slovo v četrtek, 7.10. v šentrupertski cerkvi in na pokopališču. Od pokojnega Janeza Hočevarja pa v sredo, 20.10 pri križu pred cerkvijo na Gomilskem in nato na pokopališču. Naj počivata v miru.

Nedelje v novembru, zlasti druga sv. maša na te nedelje, bodo imele poseben namen: prva nedelja, 7. 11. je bila posvečena starejšim župljanom.
Druga nedelja, 14.11. je namenjena zakonskim jubilantom. Zaradi teh zdravstvenih razmer bo žal praznovanje nekoliko okrnjeno, pa vendar na znotraj lahko globoko in osrečujoče doživeto, zato se vsi, ki letos praznujete obletnico poroke, ki ima na koncu »0« ali »5« po možnosti praznovanja udeležite. Lani je zaradi okoliščin ta slovesnost odpadla, zato bomo tokrat mislili tudi na lanskoletne slavljence — pa bo lepo, če bodo tudi kaj zraven.
Tretjo nedeljo, 21.11. bo predstavitev kandidatov za prvo sv. obhajilo.
Četrto nedeljo, 28.11. bo prestavitev kandidatov za sv. birmo.
Posvetitev novih zvonov, predvidena za Štefanovo, bo prej — v nedeljo, 12. decembra. Slovesnost bo vodil g. škof dr. Maksimilijan Matjaž.

Nova zvonova za župnijsko cerkev na Gomilskem
Sta bronasta in bosta nadomestila sedaj manjšega jeklenega in tako premostila glasovni razpon med velikim-jeklenim in starim-bronastim. Tehtata ca 720 kg in 370 kg, prvi F, drugi A. Ste opazili? »Bosta« je že spremenjeno v »sta«.
Velik strošek bo še vsa potrebna oprema in naprave za avtomatsko zvonjenje, pritrkovanje (ki naj bi bilo potem zelo lepo), bitje ure, …
Župnija Gomilsko prosi za vaš dar—prispevek v ta namen. Lahko tudi nakažete TRR Župnija Gomilsko: NOVA KBM SI56 0400 1004 8653 831 namen: za zvonove. Bog povrni vsem, ki ste že darovali! Prosimo še druge, pridružite se jim.
Pozor! V ponedeljek, 15.11. se bodo začela v zvoniku župnijske cerkve pripravljalna dela. Zvonjenje bo v tem času okrnjeno. Potrpimo!

MAŠNI NAMENI

NED – 14.11.
33. nedelja med letom
Nikolaj Tavelič, mučen.
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane—žive in rajne
10.00 za +Ivanko Pevec
Praznovanje zakonskih jubilejev

PON – 15.11.
Leopold, knez
17.00 za +Janeza Hočevarja –30. dan

TOR – 16.11.
Jedrt, devica
17.00 za +Antona Jelena –oblet.

SRE – 17.11.
Elizabeta Ogrska, redovnica
17.00 za +Karla in Marijo Tekavc in vse njune

ČET – 18.11.
Posvetitev bazilik sv. Petra in Pavla
16.00 za +Ivana in Poldiko Novak (v Šentrupertu)

PET – 19.11.
Abdija, prerok
17.00 za +Franca Obreza –oblet.

SOB – 20.11.
Edmund, kralj
17.00 za +Kristino Pinter -oblet.

NED – 21.11.
Nedelja Kristusa Kralja
Darovanje D. Marije
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane—žive in rajne
10.00 za +Ivana Rajovca in Grabnerjeve
Predstavitev prvoobhajancev

V tem tednu: bo od 14. do 21. novembra teden zaporov: molimo za vse, ki se jih ta temna stvarnost kakorkoli dotika: jetnikov, vseh njihovih, uslužbencev, …
Seja ŽPS bo v sredo ob 19.00 uri v Domu srečanj /posvetitev zvonov, advent, … Vsi člani, ki le zmorete, zagotovo pridite. Lepo vabljeni!
Namenska nabirka za našo škofijo bo prihodnjo nedeljo pri obeh mašah. Hvala.
Sodelovanje pri bogoslužju: Še vedno je treba upoštevati navodila za preprečevanje širjenja covid –19.—razkuževanje rok, maske ali razdalja/razen za člane gospodinjstva ali razreda. Potrebno je imeti potrdilo PCT.
Dežurni ministranti: Ana in Jaka Srebočan
Bralci: v nedeljo: I. Matjaž Rožič, Anka Trogar II. Starša prvoobhajancev
Urejanje in krašenje župnijske cerkve: Grajska vas