Oznanila za 25. nedeljo med letom

Oznanila v PDF obliki za tiskanje

BESEDA ŽIVEGA BOGA

Pod noč pa je gospodar vinograda rekel svojemu oskrbniku: ›Pokliči delavce in jim plačaj. Začni pri zad- njih in končaj pri prvih.‹ Pristopili so torej tisti, ki so prišli okrog enajste ure, in dobili vsak po en denarij. Ko so prišli prvi, so mislili, da bodo dobili več, vendar so tudi oni dobili vsak po en denarij. In ko so to prejeli, so godrnjali nad hišnim gospodarjem, češ: ›Ti zadnji so delali eno uro in si jih izenačil z nami, ki smo prenašali težo dneva in vročino.‹ Odgovóril je enemu izmed njih: ›Prijatelj, ne delam ti krivice. Ali se nisi pogodil z menoj za en denarij? Vzemi, kar je tvojega, in pojdi! Hočem pa tudi temu zadnjemu dati kakor tebi. Ali ne smem storiti s svojim, kar hočem? Ali je tvoje oko hudobno, ker sem jaz dober?‹ (Mt 20,8–16)

BESEDA O BESEDI

»JE TVOJE OKO HUDOBNO, KER SEM JAZ DOBER?« Mt 20,1–16a

Današnja Božja beseda nam hoče povedati, da je Bog neskončno dober in vsakomur želi samo dobro. Gospod najema delavce za delo v vinogradu in tiste, ki so delali samo eno uro, plača enako kot tiste, ki so delali ves dan. Mar ni to krivica! Ogorčenje tistih, ki so delali ves dan, je upravičeno tako dolgo, dokler gospodar ne pove razloga svojega ravnanja: »Ali ne smem storiti s svojim, kar hočem? Ali je tvoje oko hudobno, ker sem jaz dober?« Plačilo ni povezano z delom delavcev, ampak je nagrada, ki je povezana z Božjo velikodušnostjo. Zato imajo v ne- besih prostor tisti, ki so živeli na zemlji le nekaj ur in niso bili sposobni narediti če- sa dobrega, in tisti, ki so se vse življenje žrtvovali in delali za dobro vsega človeštva. Takšna je Božja logika, ki jo moramo sprejeti, sicer ne bomo videli Božjega kraljestva. Bog je dober in usmiljen, zato naše oko naj ne bo hudobno in preračunljivo, ko si rečemo: delal bom to in to, da bom prišel v nebesa. Božje misli niso naše misli, kajti mi mislimo po človeško, Bog pa je daleč nad tem in želi vsakega človeka sprejeti v svoje kraljestvo, četudi se je spreobrnil na smrtni postelji. Vendar se na to grešnik ne more zanašati, saj nas Bog lahko pokliče nenadoma in zato ne bo časa za spreobrnjenje. Trudimo se vse življenje tako živeti, da bomo dobili svoje plačilo za delo v Božjem vinogradu, in privoščimo tudi tistim, ki so v to vložili manj truda. (po: E. Mozetič)

25. nedelja med letom — slomškova nedelja

Letošnja osrednja slovesnost Slomškove nedelje
je na današnjo nedeljo, 24. septembra 2023, v Zavodu A. M. Slomška, Vrbanska c. 30, Maribor. Ob 15.00 bo molitvena ura in nato, ob 16.00 somaševanje škofov in duhovnikov. Somaševanje bo vodil ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore.
Letos obhajamo 170-letnico izida Slomškove mladinske pesmarice »Šola vesela lepega petja za pri- dno šolsko mladino«, Mohorjeva družba Celovec, 1853. Ta spomin je hkrati pobuda, da obhajanje letošnje Slomškove nedelje posvetimo razmišlanju o glasbi, prepevanju ter o pomenu vpletenosti kulturnega udejstvovanja za svoje izobraževanje in za versko življenje.
Hkrati pa bo praznovanje letošnje Slomškove nedelje tudi zahvala za dokončno rešitev Zavoda A. M. Slomška. Praznovanje bo letos potekalo pod geslom Šola vesela.
Slomšek se je kot ljubitelj glasbe in petja dobro zavedal, da ima glasba pomembno pozitivno vlogo v življenju človeka. On sam med drugim pravi: »Ptico boš spoznal po petju, pa človeka tudi; ako lepo petje, ima tudi lepo srce. In kar se o človeku posamezno – se lahko reče o vsem ljudstvu. Iz obilnosti srca se glasijo usta, in kjer ni čednih pesmi, tam tudi prebivati ni veselo.« Pesem naj človeka spremlja od rojstva do smrti, tako pravi Slomšek. Zato je spodbujal petje doma v okviru družin, pri vsakdanjem delu, pri druženju ljudi, v šoli. Kot duhovnik in škof je rad in večkrat poudarjal pomen lepega petja pri bogoslužju in je bogo- slovce ter duhovnike spodbujal, da bi se glasbeno izobrazili in redno skrbeli za lepo pesem ter tako skrbeli za dostojno in doživeto obhajanje bogoslužja.
Prisrčno vabilo na osrednjo slovesnost velja vsem, zaradi aktualnosti letošnje teme, pa še posebej staršem šoloobveznih otrok (članom zakonskih skupin), cerkvenim pevcem in članom ŽPS. Dobrodošli!
Mariborski nadškof in metropolit msgr. Alojzij Cvikl

Blaženi Anton Martin Slomšek, prosi za nas.

Naslovljeno na vas

DRAGI STAREJŠI ŽUPLJANI
Prav prav lepo vabljeni na letošnje vaše srečanje, ki bo v nedeljo, 1. oktobra 2023 ob 10.00 uri na Gomilskem.
Prvi del srečanja bo v župnijski cerkvi, kjer bomo skupaj pri nedeljski sv. maši. Bogoslužje bo vodil lazarist g. Vlado Bizant iz Celja, iz župnije sv. Jožefa.
Od 9.30 ure naprej bo na razpolago za sv. spoved. Med sv. mašo boste tisti, ki boste želeli, prejeli sv. bolniško maziljenje. Lepo vabljeni k sv. obhajilu. Zaželeno je tudi, da bi sedeli bolj spredaj. Če težje vstajate, kar mirno sedite vso mašo.
Drugi del srečanja pa bo takoj po sv. maši v župnijskem Domu srečanj, kjer boste ob okrepčilu, prijetnem druženju morda tudi kaj zapeli…
Dobrodošli tudi, če boste prišli samo na ta drugi del srečanja okrog 11. ure.
Kdor bi imel težave glede prevoza ali spremstva, naj sporoči v župnišče (tel 041 673 716) ali kateremu sodelavcu Karitas.

Župnijska karitas z župnikom

Pastoralno katehetska šola

Škofija Celje, voditelj: Klemen Sitar
Prešernova 23, 3000 Celje
Telefon.: 041/276 937, Elektronski naslov: klemen.sitar@skofijacelje.si
Spletna stran: škofija Celje
Informativni dan: petek, 15. septembra 2023, ob 16.00, Prešernova 23, Celje (1. nadstropje – Škofija Celje)
Vpis: petek, 15. septembra 2023, ob 16.30 in petek, 22. septembra 2023, ob 16.00 Prešernova 23, Celje (1. nadstropje – Škofija Celje)
Začetek predavanj: bo objavljen naknadno
Vabljeni!
Je priprava za veroučitelje ali samo osebno versko oblikovanje. Kdor lahko, naj le izkoristi to priložnost!

POPLAVE 2023 – Kdor želi pomagati prizadetim v poplavah, lahko svoj dar odda v cerkvi, v nabiralnik Karitas ali dobi tu položnico.
Hvala vsem, ki ste, ali še boste darovali!

MAŠNI NAMENI

NED – 25.9.
24. ned. med letom
Robert Bellarmino, škof, cerkveni učitelj
7.00 češčenje
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.00 za +Ivana in Kristino Pinter
dva krsta
15.00 V Mariboru – slovesnost Slomškove nedelj.

PON – 25.9.
Sergij, menih
19.00 za +Marijo Kunst

TOR – 26.9.
Kozma in Damijan, mučenca.
19.00 za +Zofijo Vasle —oblet.
Slavljenje – Bog je ljubezen

SRE – 27.9.
Vincencij Pavelski, ustanovitelj lazaristov
19.00 za +Elizabeto Brišnik

ČET – 28.9.
Venčeslav, mučenec
19.00 za +Vikija Jelena—osmina

PET – 29.9.
Mihael, Gaabrijel, Rafael, nadangeli
19.00 za +Majdo in Silvota Lenko

SOB – 30.9. kvatre
Hieronim, duhovnik, cerkveni učitelj
19.00 za +Milko (r. d.) in Antona Jelen

NED – 1.10.
26. ned. med letom -rožnovenska
Terezija D.. J., devica
7.00 čščenje
7.30 za vse župljane – žive in rajne
10.00 za +Marijo Rojnik –30. dan
Srečanje starejših in bolnih
Pri mašah kvatrna nabirka za bogoslovje

V tem tednu:
Sestanek za starše birmancev bo v četrtek ob 17.30 uri v Domu srečanj.

Napoved: Slovesnost v Šmatevžu bo 8. oktobra ob 10. uri

Dežurni ministranti: David Zupančič, Tilen Ojsteršek, ostali dobrodošli
Bralci v nedeljo: I. Nejc Lončar, Anka Trogar; II. Nika Bastl Enci, Tilen Natek
Urejanje in krašenje župnijske cerkve: Trnava